ŠTÍTEK: gen

Václav Pačes.
Přečíst lidský genom znamenalo nejen zásadní vědecký průlom, ale také pomohlo diagnostice a léčbě. Od chvíle, kdy přečtení lidského genomu oznámil mezinárodní vědecký tým, uplyne v sobotu 15 let. Mezitím výzkum velmi pokročil, zkrátila se i doba, která je na přečtení konkrétního genomu potřeba. Význam tohoto objevu přiblížil v rozhovoru pro ČTK biochemik z Ústavu molekulární genetiky a bývalý předseda Akademie věd ČR Václav Pačes.

Biochemik Pačes: Význam dědičnosti pro život se dodnes podceňuje

Praha
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zem
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Magazín
Astronauti Scott a Mark Kellyovi.
Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zemi. 
4 fotografie

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Svět
Ilustrační foto.
Ostrava – ZŠ Gen. Škarvady zůstává jako jediná škola v Porubě a patrně i v celé Ostravě dnes a zítra uzavřená. Nevyhlašuje oficiální chřipkové prázdniny, nýbrž ředitelské volno, nicméně to s akutními respiračními onemocněními (ARI) stoprocentně souvisí.

Chřipka zavřela v Porubě první školu

Ostravsko
Ilustrační fotografie.
Za vážné a vzácné onemocnění rohovky může mimo jiné mutace genu GRHL2, zjistili vědci z týmu Petry Liškové z laboratoře pro vzácné nemoci Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dosud byly známé jen některé jiné příčiny tohoto vážného zdravotního problému, který může vést až ke slepotě.

Úspěch českých vědců. Objevili gen zodpovědný za onemocnění rohovky

Zdraví
Záložník Slovácka Patrik Hellebrand ještě jako žák zlínské sportovní školy svůj talent rozvíjel na turnajích McDonald's Cup.
Jeho táta se chlubí slovenským titulem. Možná si i vy vybavíte jméno Aleš Hellebrand. Ale tyhle řádky jsou o jeho pokračovateli: syn Patrik patří k velkým talentům českého fotbalu. Vychoval ho Zlín, v žákovských soutěžích běžně nastřílel přes sto branek za sezonu. Aktuálně osmnáctiletý záložník bojuje o místo v základní sestavě prvoligového Slovácka. „Otec je můj velký vzor,“ tvrdí člen mládežnické reprezentace.

Fotbalové geny v rodině Hellebrandů: syn Patrik teď bojuje o místo ve Slovácku

Fotbal
Rodina dvou rodičů stejného pohlaví.
Dvojčata Aiden a Ethan se narodila do rodiny dvou tatínků, z nichž jeden je rodilý Američan a druhý je americký občan původem z Izraele. Americká vláda ale jednomu dítěti občanství udělila a druhému ne, 16měsíční Ethan tak zatím žije v USA absolutně bez dokladů. Na vině je nový federální zákon USA, podle kterého děti dostávají občanství podle jejich pokrevních rodičů.
6 fotografií

Jedno dvojče dostalo občanství, druhé ne. Gay rodiče v USA čelí diskriminaci

Svět
Ilustrační foto.
Příbram – Vánoce, Nový rok i Tři králové jsou za námi, vánoční stromečky jsou odstrojené a začínají běžné dny nového roku. A s nimi přicházejí například kromě snahy shodit nabraná kila i každoroční občanské povinnosti, jako je například povinnost uhradit poplatek za svoz odpadu a za pejsky.

Poplatky za odpad a za psy musejí být uhrazeny do konce března

Příbramsko
Krajáč mléka
Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.

Pozor! Intolerance není alergie, zapamatujte si to

Magazín
Ilustrační foto
Pro lidi s genetickou poruchou sluchu se blýská na lepší časy. Vědcům z Harvadovy univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT) se totiž pomocí úpravy DNA podařilo vyléčit geneticky podmíněnou hluchotu u myší. Tato průlomová metoda by se tak v budoucnu mohla užívat i při léčbě poruch u lidí.

Průlom v léčbě hluchoty? Vědci uzdravili myš pomocí opravené DNA

Svět
Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Kravaře-Kouty, I. třída
Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Opavsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu v Opavském a Hlučínském Deníku a na našem webu.

Představujeme prvňáky ZŠ Kravaře-Kouty a ZŠ Štítina

Zprávy z Česka
Epidermolysis bullosa. Ilustrační snímek.
Italští vědci vyvinuli náhradní kůži pro dítě trpící vzácnou vrozenou poruchou epidermolysis bullosa, známou též jako nemoc motýlích křídel. Geneticky modifikovaná kůže nyní pokrývá osmdesát procent těla devítiletého syrského chlapce. Operaci provedli němečtí lékaři, kteří postup následně publikovali v odborném časopisu Nature.  

Lékaři poprvé transplantovali kůži pacientovi s nemocí motýlích křídel

Zdraví
Mario Lička v dresu Zbuzan.
Střední Čechy /ROZHOVOR/ – Fotbal měl v genech a svůj talent rozhodně nenechal ležet ladem. Odchovanec ostravského Baníku Mario Lička si sáhl na český titul, další sny si plnil hraním ve fotbalově vyspělých zemích. Nyní se fotbalem už jen baví za divizní Zbuzany. „Svou kariéru považuji za úspěšnou,“ říká pětatřicetiletý technický záložník v rozhovoru pro středočeský Deník. Jak vzpomíná na své začátky? Co ho na kariéře mrzí? A hodlá se po vzoru otce věnovat trénování?

Mario Lička: Za kariéru vděčím tátovi

Fotbal
Ocenění hasičů v Hradci Králové
Hradec Králové, Jičín - Medaile „Za věrnost II. stupně“ a „Za věrnost III. stupně“ si z rukou ředitele HZS Královéhradeckého kraje brig. gen. Františka Mencla převzali v sobotu v Hradci Králové příslušníci, kteří působí na územních odborech v Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou nebo na krajském ředitelství.

Ocenění hasičů

Jičínsko
Dvojčata Sára (vpravo) a Ema Kaňkovské, dráhové cyklistky Dukly Brno.
Berlín (Od zvláštního zpravodaje Deníku) – Geny nezapřou. Jakému sportu se mohou dvojčata Sára a Ema Kaňkovské věnovat, když jejich otec i tři strýcové závodili na kole? Samozřejmě cyklistice, v jejich podání dráhové v Dukle Brno. „Táta závodil, takže nás to ke kolu táhlo. Hrála jsem dlouho tenis, což mě úplně nebavilo, chtěla jsem zkusit něco jiného a cyklistika se mi líbila,“ říká Sára Kaňkovská.
6 fotografií

Dvojčata Kaňkovské zažívají evropskou premiéru a navazují na otce i strýce

Ostatní sporty
1. B ZŠ Gen. Svobody v Havířově.
Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. Fotografii zvětšíte kliknutím. 

Představujeme prvňáky ZŠ v Petřvaldě a ZŠ Gen. Svobody v Havířově

Zprávy z Česka
Přechodná pěstounka Jindřiška  Andrsová z Osíku.
Osík – Přes malé růžové brýle se na mě dívají dvě tmavé oči. Nejdříve plaše, za chvíli se ale usmívají. Drobná holčička tráví u pěstounů poslední dny. Čeká ji návrat do vlastní rodiny. „Malí Romové jsou kouzelné děti,“ říká JINDŘIŠKA ANDRSOVÁ z Osíku, jedna z 37 přechodných pěstounů v Pardubickém kraji.

„Malí Romové? To jsou kouzelné děti“

Svitavsko
1. C ZŠ Gen. Píky, Ostrava.
Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. Snímky zvětšíte kliknutím. 

Představujeme prvňáky ze ZŠ Gen. Píky v Ostravě

Zprávy z Česka