ŠTÍTEK: Google

Pozdní léto v půvabném lázeňském městečku Kudowa-Zdrój kousek od českých hranic.
/FOTO, VIDEO/ Zdejší silnice lemuje hrazení plné notiček, ostatně i zdejší park má neobvyklou dekoraci, stojí tu harfa, klavír či basa. Nezahrajete si sice na ně, ale krásně sem zapadají. A pokud se vydáte dále do nitra Lázní Kudowa, možná stanete v úžasu nad nádherou skrytou kousek od českých hranic. Právě v tomto městečku objevíte i skutečné unikáty a kuriozity.
22 fotografií

Jiný svět kousek od hranic: Lázně Kudowa okouzlí nejen barevnou záplavou květin

Z okolí
Kateřina Neradílková, 10 měsíců.
Soutěžní anketa speciální letní výzvy je u konce. Nejen, že si výherci odnesou hodnotné ceny, ale získají také nezapomenutelnou památku pro celou rodinu, a to originální titul Dítě Deníku. Soutěž byla založena na formě týdenních anket, první odstartovala na Mezinárodní den dětí, poslední ke konci srpna. Následovalo velké finálové klání, kam postoupili vítězové jednotlivých týdenních kol. Finální kolo soutěžní ankety skončilo v úterý 5. září o půlnoci.
12 fotografií

Šampioni ankety Dítě Deníku už jsou známí. Soutěžící získali na 130 tisíc hlasů

Rodina
Zámek Lednice.
Na pomyslný trůn se mezi nejoceňovanějšími hrady a zámky v Jihomoravském kraji vyšplhal lednický zámek. Někdejšímu letnímu sídlu Lichtenštejnů tak v letošním roce připadl takzvaný Křišťálový špendlík. Jde o ocenění, které závěrem letní sezony předává společnost Google na základě uživatelských recenzí z Mapy Google.

Lednický zámek slaví. Získal cenu za recenze uživatelů Google Maps

Břeclavsko
Český Krumlov - ilustrační snímek.
Nejoceňovanějším hradem nebo zámkem Jihočeského kraje je podle uživatelských recenzí na Mapách Google hrad a zámek Český Krumlov. Ocenění Křišťálový špendlík se na hrad vydala osobně předat ambasadorka projektu a cestovatelka Eliška Hudcová. Unikátní cenu, kterou vytvořilo české sklářské studio KLIMCHI, převzal kastelán hradu Pavel Slavko. Křišťálový špendlík na závěr prázdninové sezóny postupně obdrží hrady a zámky v každém kraji Česka.

Zámek Český Krumlov je nejoceňovanějším na jihu, získal Křišťálový špendlík

Čtenář reportér
Žena se nejprve snažila zabít své děti stahovacími páskami, pak je udusila polštáři.
Novozélandská porota uznala 42letou Lauren Dickasonovou vinnou z vraždy jejích tří dětí. Informovala o tom agentura AP, podle které případ šokovou celou zemi. Dickasonová již dříve přiznala, že před necelými dvěma lety zabila doma ve městě Timaru dvouletá dvojčata Mayu a Karlu a jejich šestiletou sestru Lian. Nepřiznala se ale k vraždě, tvrdila, že byla v době činu psychicky narušená a nevěděla, že to, co dělá, je špatně.

Nový Zéland šokoval hrůzný případ. Matka své tři děti udusila polštáři

Svět
Veronika Batelková na Masarykově univerzitě vyučuje předmět o dezinformacích a lektorovat jezdí i do zahraničí. Je předsedkyní spolku Zvol si info.
/ROZHOVOR/ Fotografie brněnské primátorky Markéty Vaňkové, na které je spolu se svým náměstkem Robertem Kerndlem zachycena nad telefonem s bílým práškem neznámého původu, vyvolává v posledních dnech horlivou diskuzi. Sama primátorka snímek nejprve označila za fotomontáž, později připustila i variantu, že vyobrazuje reálnou situaci. Zda platí první nebo druhé, zatím nejde s jistotou určit. Proč tomu tak je popisuje odbornice na dezinformace a předsedkyně spolku Zvol si info Veronika Batelková.

Děje se to běžně, říká o zveřejnění fotografie s primátorkou Brna odbornice

Brněnsko
Veronika Batelková na Masarykově univerzitě vyučuje předmět o dezinformacích a lektorovat jezdí i do zahraničí. Je předsedkyní spolku Zvol si info
Fotografie brněnské primátorky Markéty Vaňkové, na které je spolu se svým náměstkem Robertem Kerndlem zachycena nad telefonem s bílým práškem neznámého původu, vyvolává v posledních dnech horlivou diskuzi. Sama primátorka snímek nejprve označila za fotomontáž, později připustila i variantu, že vyobrazuje reálnou situaci. Zda platí první, nebo druhé, zatím nejde s jistotou určit. Proč tomu tak je, popisuje odbornice na dezinformace a předsedkyně spolku Zvol si info Veronika Batelková.
6 fotografií

Zveřejnění fotografie s primátorkou Brna? Děje se to běžně, říká odbornice

Regiony
Ilustrační foto
„Z debat, které se svými studenty vedu v oblasti environmentálních témat, můžu vypozorovat, že se dělí do několika skupin,“ říká Petra Gümplová, původem z Jihlavy, která přednáší v Německu sociologii a politologii. A, jak dodává, má pochopení i pro radikální aktivity, kteří nyní v Německu často blokují dopravu.

V Německu se kvůli klimakrizi mladí lepí k asfaltu

Udržitelnost
Kojení. Ilustrační snímek
Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Zdraví
Rozptylová loučka a budova krematoria
Úmrtí domácího mazlíčka je pro většinu lidí tvrdou ranou. Při pohřbívání na vlastní pěst je nutné dodržet bezpečnostní pravidla a neporušovat zákony. Proto stále více Čechů volí důstojné rozloučení svého psa, kočky a dalších mazlíčků v krematoriích zvířat. Jak to v krematoriu probíhá, jak dlouho trvá žeh a jaká je cena?
5 fotografií

Zakopat mazlíčka na zahradě se nesmí. Řešením mohou být zvířecí krematoria

Zvířecí deník a chovatelství
Linec se ozeleňuje.
Od podzimu má v Linci pokračovat městská stromová ofenzíva, napsaly OÖN. Ve třech ulicích novoměstské čtvrti "vyroste" 30 nových stromů nákladem 600 000 eur, místa pro dalších 32 jsou posuzována.

Od sousedů: Linec se "ozeleňuje"

Českobudějovicko
Mistr řezník Jan Málek s oceněním Silver Button od společnosti Google, která vlastní YouTube.
/VIDEO/ Není mnoho českých youtuberů, kteří se mohou pochlubit sto tisíci odběrateli a miliony zhlédnutími. Recepty řeznického Mistra Málka z Velkého Března ale táhnou. Na jeho youtubovém kanále najdete návody, jak vyrobit klobásky, vepřové ve vlastní šťávě, steaky nebo domácí uzená masa a salámy. S natáčením videí mu pomáhají učňové Míra a Vláďa ze střední školy v Trmicích, kde Jan Málek předává coby mistr odborného výcviku své zkušenosti mladším generacím.

Mistr Málek sbírá vavříny za svá řeznická videa. To nejúspěšnější ho překvapilo

Ústecko