ŠTÍTEK: historie

Členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra zavítali do severočeského Oseka.
V sobotu 6. ledna zavítali členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra do severočeského Oseka u příležitosti vzpomínky na důlní tragédii na dole Nelson. Vždy se připomíná jen historie březohorské důlní katastrofy na dole Marie i ostatních propojených dolů březohorského rudního revíru a na ostatní tragédie se tak trochu více či méně zapomíná.
7 fotografií

Při návštěvě Oseka si členové Bratrstva připomněli důlní tragédii na dole Nelson

Čtenář reportér
Členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra zavítali do severočeského Oseka.
V sobotu 6. ledna zavítali členové Bratrstva sv. Barbory ze Stříbra do severočeského Oseka u příležitosti vzpomínky na důlní tragédii na dole Nelson. Vždy se připomíná jen historie březohorské důlní katastrofy na dole Marie i ostatních propojených dolů březohorského rudního revíru a na ostatní tragédie se tak trochu více či méně zapomíná.
7 fotografií

Členové Bratrstva si při návštěvě Oseka připomněli důlní tragédii na dole Nelson

Čtenář reportér
Pouta, zatýkání - Ilustrační foto
Uplynulý rok zůstane zapsán v pražské historii jako rok zločinu. Po hrůzách, které se odehrály ve druhé polovině adventního období – a o to více šokovaly – si rok 2023 bude takto smutně pamatovat kdekdo. Nejen v hlavním městě, ale v celé republice. I v předchozích měsících se ale v metropoli řešily kriminální skutky vyvolávající pozornost. A rovněž údiv či rozpaky. Zprávy o masakru, který pouhé tři dny před Štědrým dnem způsobil střílející student vysoké školy, ale šokovaly nejvíc. V moderní pražské historii nemá taková tragédie obdoby.

Rok 2023 jako rok zločinu: kriminální případy otřásly nejen Prahou

Praha
Na dně Baltského moře leží desítky tisíc potopených lodí. Vraky jsou většinou velmi dobře zachovalé. Ilustrační snímek
Rozestlané postele, nádobí na stolech a v policích, hodiny, housle a kajuty, ve kterých se zastavil čas. V ledových vodách Baltského moře leží desítky i stovky let ztroskotaná a prakticky nedotčená plavidla, kterým se přezdívá lodě duchů. Švédští potápěči Jonas Dahm a Carl Douglas jejich výzkumu zasvětili 25 let svého života. Jejich poznatky přinesla CNN.
4 fotografie

Jak to vypadá uvnitř lodí duchů? Ze záběrů kajut potopených vraků až mrazí

Objevy
Trať Posázavského pacifiku patří k nejromantičtějším v Česku
/VIDEO, FOTO/ Už sto dvacet let. Tak dlouho projíždí po trati kolem Ledče nad Sázavou legendární Posázavský pacifik. Jedná se o snad nejromantičtější trať v Česku. Za přezdívku pacifik mohou trampové inspirovaní Divokým západem. Ne každý ale ví, že dráha má i temnější historii. Pod náspy odpočívají kosti těch, co trať tehdy stavěli za neskutečně drsných podmínek. V moderní historii pacifiku dokonce hrozilo jeho zrušení.
34 fotografií

Posázavský pacifik je legenda víc než sto let. Vydejte se na trať s Deníkem

Havlíčkobrodsko
Plavec Slovanu Daniel Háček obhájil titul a přepsal historii klubu.
/FOTO, VIDEO/ Našlapaný závěr roku absolvovaly plavecké naděje karlovarského Slovanu napříč republikou. Doslova. Plavci z lázeňského města se totiž představili na několika plaveckých mítincích, ze kterých vytěžili nejen hromadu nových osobních rekordů, ale také cenné kovy. Tím nejcennějším byla zlatá medaile v podání Daniela Háčka, který tak přepsal historii karlovarského klubu.
26 fotografií

OBRAZEM: Plavec Slovanu Daniel Háček obhájil titul a přepsal historii klubu

Ostatní sporty
Ambassador hostil galavečer bojových sportů Fight Night West 6.
Karlovy Vary hostily uplynulý týden velkolepý turnaj bojových sportů pod názvem Fight Night West 6, který má již z minulosti svoji historii a patří tak k významným akcím v krásném prostředí lázeňského města. Turnaj se uskutečnil v prostředí Grandhotelu Ambassador Národní dům Karlovy Vary, který již v minulosti lákal stovky nadšenců, kteří chodili do kultovního sálu na velkolepé turnaje v boxu.
13 fotografií

OBRAZEM: Ambassador rozpálil galavečer bojových sportů Fight Night West 6

Ostatní sporty
Policisté v Hostouni prohledávají dům, ve kterém střelec bydlel.
V souvislosti se střelbou v budově Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se vyrojily také spekulace o střelci, kterého již policisté zneškodnili. Podle vyjádření některých studentů by se mělo jednat o čtyřiadvacetiletého studenta historie Davida K., který měl psychické problémy. Jak dále zdroje uvádí, měl v Hostouni na Kladensku zavraždit dnes ráno svého otce. Jak potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková, v Hostouni ve čtvrtek skutečně nalezli mrtvého muže. Ještě večer dům prověřoval pyrotechnik. 
32 fotografií

Střílel student historie z Kladenska? Policie našla v Hostouni tělo jeho otce

Zločiny a soudy
Střelba v centru Prahy 21. prosince
V souvislosti se střelbou v budově Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se vyrojily také spekulace o střelci, kterého již policisté zneškodnili. Podle vyjádření některých studentů by se mělo jednat o čtyřiadvacetiletého studenta historie Davida K., který měl psychické problémy. Ten údajně v Hostouni na Kladensku ráno zabil svého otce. Jak potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková, v Hostouni ve čtvrtek skutečně nalezli mrtvého muže. 
84 fotografií

Stojí za střelbou v Praze student historie? Policie našla tělo jeho otce

Krimi
Jaroslav Konáš starší se svou novou knihou o Žižkovi.
Byl Jan Žižka boží bojovník a hrdinný geniální vojevůdce, kterému šlo o revoluci, jenž nebažil po majetku? Jaroslav Konáš starší, českobudějovický galerista v penzi, kterému nedávno vyšla kniha Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova, nesouhlasí. „Bylo to všechno ve skutečnosti úplně jinak,“ odporuje učebnicím dějepisu a často i známým historikům.

Mínění o Žižkovi je mylné, tvrdí Jaroslav Konáš. Byl to prý sadistický hrdlořez

Českobudějovicko
Sklady, kantýna i terasy. Na tato místa se podívají účastníci prohlídky někdejšího Prioru v Brně.
/VIDEO/ Víc než tři desítky lidí se v posledním předvánočním týdnu shromažďují na terase před brněnským Obchodním centrem Dornych. Nechystají se však na vánoční nákupy, ale na prohlídku legendární stavby, která před devětatřiceti lety vznikla s cílem ohromit Jihomoravany nabídkou širokého sortimentu a nejspíš už příští rok ji čeká demolice. Na místě se objevuje také průvodkyně Šárka Svobodová, která zájemce někdejším Priorem provede ve více než hodinové prohlídce.
43 fotografií

Ikonický bývalý Prior v Brně. Nahlédněte do míst, kam se běžně nedostanete

Brněnsko
Jedno z nejúspěšnějších spojení v historii NFL: Tom Brady (vlevo) a kouč Patriots Bill Belichick.
/NA SKOK DO NFL/ Dlouhé roky dominovali celé zámořské soutěži. Vybudovali monstrum, které za dvacet let vyhrálo hned šest Super Bowlů, a každoročně patřili k největším favoritům na zisk titulu. U fanoušků dalších 31 týmů ligy tak platili za úhlavního nepřítele číslo jedna. Teď jsou však u úplného dna NFL. Organizace New England Patriots se s dvěma vyhranými zápasy krčí na předposledním místě tabulky a nachází se na zřejmě největší pomyslné křižovatce v historii klubu.

Bájný hegemon NFL na kolenou. Trapné prohry, otázky kolem legendy i malá naděje

Ostatní sporty
Karel Schwarzenberg v Národním technickém muzeu u zrestaurovaného vozu Benz 16/40 HP z roku 1914, který patřil jeho dědečkovi.
Sto deset let své existence si v příštím roce připomene vůz Benz 16/40 HP, který je jedním z obdivovaných skvostů v dopravní hale Národního technického muzea. Nyní, po skonu politika Karla Schwarzenberga, se setkává s ještě větší pozorností než obvykle. Tohle auto – a nikoliv značka nebo typ, nýbrž konkrétní vystavovaný vůz – je úzce spjato se Schwarzenbergovou rodinou; vlastně i s ním osobně. V dětství si v něm hrával – a jako dospělý rozhodl, že si muzeum automobil může ponechat.

Památku Karla Schwarzenberga připomíná v muzeu auto po jeho dědečkovi

Regiony
Jiří Sedlář
/SERIÁL DENÍKU, 14. DÍL/ Dobové fotky, videa a hlavně vzpomínky. Vydejte se s Deníkem zpět v čase do dob, kdy hanáckou metropolí pravidelně burácely motory nejlepších tuzemských i evropských jezdců a jejich zápolení sledovalo na tehdejším Spartakiádním stadionu 20 000 diváků. Vše navíc vysílala Československá televize a to hlavně díky panu Janu Strnadlovi.
46 fotografií

Vrchol i konec motokár v Olomouci: Domácí favorit zemřel před MS a ME 1989

Ostatní sporty
V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
5 fotografií

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Zdraví
Pardubičtí hokejisté budou chtít finskému Ilves Tampere vrátit úvodní prohru z Ligy mistrů.
Dynamo, kam se podíváš. Souboj legend, reprezentace, extraliga a nejbližší akce osmifinále Ligy mistrů. Pardubičtí hokejisté se premiérově v historii kvalifikovali ze základní fáze do play off. A rozhodně v něm nehodlají sehrát nějakou epizodní roli. Proti si nedávají alibistické cíle a míří hodně vysoko. První překážku jim postaví Ilves Tampere. Finský tým má pro úvodní utkání výhodu domácího prostředí. A možná ještě jednu výhodu. Pardubice totiž už porazil ve vstupním zápase letošního ročníku Champions League.
16 fotografií

Ulovit Rysa je teprve první krok. Varaďa chce s Dynamem vyhrát celou Ligu mistrů

Hokej
Státní pohřeb obětí neštěstí v Čeperce 19. listopadu 1960. Rodina Jarušky Hlaváčkové.
/FOTO/ 14. listopadu uplynulo 63 let od největšího železničního neštěstí v české historii. U obce Stéblová na trati z Pardubic do Hradce Králové tehdy zahynulo 118 lidí. Někteří přišli hned o několik členů své rodiny. O vzpomínky na tragickou událost, která hluboce zasáhla celou její rodinu, se s Pardubickým deníkem před několika lety podělila paní Jaruška Hlaváčková. Co se tehdy na železnici stalo?
8 fotografií

Uplynulo 63 let od tragické srážky vlaků u Stéblové. Zahynulo 118 lidí

Pardubicko