ŠTÍTEK: hlavní město

Příznivci basketbalistek KP TANY Brno v Lucembursku.
Původní zpravodajství z Lucemburku - Lucembursko. Pro mnohé z Česka země neznámá, pro basketbalistky KP TANY Brno první zastávka na letošní pouti EuroCupem. A protože úvodní soupeř Grengewald z předměstí hlavního města Lucemburku je pro brněnský celek jak nejschůdnějším, tak nejbližším soupeřem v eurocupové skupině H, vydaly se zhruba dvě desítky příznivců královopolského celku právě do malé, ale půvabné země na západě Evropy.
4 fotografie

Zápisník z EuroCupu: Rozruch v Lucemburku, KP fandil i velvyslanec

Ostatní sporty
Od března spojí Prahu a Brusel přímý noční vlak. Ilustrační snímek
Cestování z České republiky do zemí západní Evropy vlakem bude od příštího roku o něco dostupnější. Noční vlak spojí Prahu s Bruselem. Stavět bude kromě hlavního města i v Ústí nad Labem či v Děčíně. Společnost European Sleeper už na něj zahájila předprodej jízdenek. Noční vlaky nejsou v Česku novinkou. Nabízí je i tuzemští dopravci. Deník přibližuje i to, kam lze přímým spojem dojet a za kolik.

Usnout v Ústí a probudit se v Bruselu. Od března města spojí přímý noční vlak

Ústecko
Budova České pošty v Praze na Pankráci, jejíž prodej by měl vynést přes tři sta milionů korun.
Kdo se stane novým vlastníkem komplexu České pošty na Pankráci, není zatím jasné – nicméně aktuálně se zdá, že hlavní město Praha k tomu má mnohem blíž nežli blíže neupřesněný zájemce o koupi, který 21. září uspěl v elektronické aukci. Tuto dražbu (podle jejíhož výsledku hodlal nový majitel za tři samostatně nabízené nemovitosti s pozemky zaplatit bezmála 400 milionů korun a současně se zavázat, že poště pronajme prostory umožňující zachovat provoz nynější hojně navštěvované poštovní pobočky) totiž Česká pošta zrušila. Bez udání důvodu.
39 fotografií

Prodávaná pošta na Pankráci už prodaná není. Dražba byla zrušena

Praha
Loterie a hazard - Ilustrační foto
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna zdvojnásobil pokutu pro Prahu za chyby v loterijních vyhláškách z let 2018 až 2021. Namísto sankce 1,27 milionu korun stanovil pokutu 2,4 milionu, protože úřad původně při jejím výpočtu podle Mlsny nepostupoval správně. Ostatní části rozkladu, který hlavní město proti původnímu rozhodnutí podalo, zamítl, a pokuta je tak pravomocná. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Praha proti rozhodnutí podá žalobu, pokutu nicméně zaplatí.
11 fotografií

Praha dostala dvojnásobnou pokutu za loterijní vyhlášky. Bude se bránit žalobou

Praha
Ilustrační foto.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Asi 44 procent Pražanů se necítí bezpečně na silnicích ve městě. Ve srovnání s jinými evropskými městy dopadla Praha špatně, hůře jsou na tom ve vnímání dopravní bezpečnosti jen tři města z jihu Evropy. Nejlépe vnímají dopravní bezpečnost obyvatelé v městech severní Evropy. Pražany děsí zejména nepřehledné křižovatky a roste jejich nespokojenost s elektrokoly a elektrokoloběžkami. Ukázal to průzkum společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.
15 fotografií

Průzkum: Téměř polovina Pražanů se na silnicích ve městě necítí bezpečně

Praha
Sparťan Erik Thorell v dresu Sparty na Spengler Cupu
Hokejisté pražské Sparty odehrají nadcházející extraligový ročník bez švédského útočníka Erika Thorella. Jednatřicetiletý forvard strávil v našem hlavním městě dvě sezony, po skvělé první ale přišel výkonnostní propad a ukončení spolupráce. Mladší z bratrského dua, které se loni sešlo v našem hlavním městě, bude působit ve švédské nejvyšší soutěži v dresu Frölundy.

Hokejová Sparta se rozloučila i s druhým Thorellem, míří domů do Švédska

Hokej
Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová na pietním shromáždění k uctění památky obětí komunismu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Prezident Petr Pavel v úterý zahájil dvoudenní oficiální návštěvu hlavního města. V obou kolech prezidentských voleb získal v Praze většinu a hlavou státu by se tu dokonce stal už v prvním kole. Jeho předchůdce Miloš Zeman měl v metropoli podstatně menší podporu a na oficiální návštěvu se sem během svého desetiletého mandátu nevydal.
17 fotografií

Prezident Pavel oficiálně navštívil hlavní město. Zeman Prahu ignoroval

Praha
Noční Praha a východ slunce
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha, následují Královéhradecký kraj a Vysočina. Naopak nejhůře dopadl kraj Karlovarský, ukázal 13. ročník srovnávacího průzkumu Místo pro život. Výzkum zajišťuje společnost Communa, která v Praze vítězným krajům udělila ocenění. Průzkum hodnotil sociální a enviromentální parametry a spokojenost obyvatel.
43 fotografií

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Ukázal srovnávací průzkum

Praha
Noční Praha a východ slunce
Nejlepším místem pro život v Česku je i letos Praha, následují Královéhradecký kraj a Vysočina. Naopak nejhůře dopadl kraj Karlovarský, ukázal 13. ročník srovnávacího průzkumu Místo pro život. Výzkum zajišťuje společnost Communa, která v Praze vítězným krajům udělila ocenění. Průzkum hodnotil sociální a enviromentální parametry a spokojenost obyvatel.
43 fotografií

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Nejhůře dopadl Karlovarský kraj

Ekonomika
Budova hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze.
Vedení Prahy se nelíbí záměr České pošty prodat budovu centrální poštovní pobočky v Jindřišské ulici formou elektronické aukce. Chce vyvolat jednání s ministerstvem vnitra a zástupci pošty, na kterém bude požadovat přímý prodej hlavnímu městu. V tiskové zprávě to ve středu 14. června sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman. Podle zástupců magistrátu na jednáních s Českou poštou jasně zaznělo, že přímý prodej hlavnímu městu je nejvhodnější variantou.
7 fotografií

Vedení Prahy protestuje proti záměru prodat sídlo pošty v Jindřišské v aukci

Praha
Napouštění bazénu. Ilustrační foto.
/FOTOGALERIE/ Pražští vodohospodáři vyzvali obyvatele hlavního města, aby své bazény nenapouštěli z vodovodu a objednali si místo toho cisternu s vodou. Důvodem je mimo jiné to, že při napouštění hrozí pokles tlaku ve vodovodní síti nebo uvolnění sedimentů, které zakalí vodu. Pokud se lidé pro napouštění z vodovodu rozhodnou, měli by to dělat pomalu a v noci, sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Cena objednané cisterny se liší podle místa, kam ji společnost PVK doveze.
3 fotografie

Vodohospodáři vzkazují: Bazény nenapouštějte z vodovodu, ale z cisterny

Praha
Hlavní vlakové nádraží v Pardubicích.
Mnozí lidé z Pardubického kraje v Praze studují, jiní tam pracují, a další vyrážejí do hlavního města třeba za zábavou. Přímé autobusové linky z Pardubic nyní do Prahy nejezdí, ale pro cesty do cílového města se nabízí celkem pohodlná možnost dopravy osobním autem. Pokud do něj usedne víc lidí společně, pak se tato varianta i finančně vyplatí.

Je lepší jet z Pardubic do Prahy autem nebo vlakem? Jisté je, že ne autobusem

Chrudimsko
Vlaky RegioJetu.
/TÉMA DENÍKU/ Zdeněk Král z Blanska jezdí často pracovně do Prahy. Zákazníkům vozí z rodinné firmy například měřidla, různé zboží a sjednává si s nimi také pracovní schůzky. Cestuje autem. Jedna jízda z Brna do hlavního města a zpět ho na naftě podle něj přijde zhruba na osm set korun. „Cesta vlakem je sice fajn, ale zabere hodně času. Když toho mám po Praze víc, je pro mě komfortnější auto. Jen musím vyjíždět kolem čtvrté ráno, abych se vyhnul kolonám na dálnici D1, která je v tomto pekelná. Jednou jsem tam po nějaké havárce v zimě mrzl osm hodin,“ řekl muž.

Z Brna do Prahy? Za prací jezdí lidé po dálnici i vlakem

Brněnsko
Vizualizace trolejbusové trati Vinoř - Brandýs n.L.
Konkrétní podobu dostává budoucí trolejbusová linka z Prahy na Brandýsko. Už nejde o vzdálenou vizi nebo záměr, o kterém úřady diskutují s občany. Čistě elektrickými vozidly, napájenými v části trasy z trolejového vedení, by se první cestující linky 375 měli svézt za dva a půl roku: od stanice pražského metra Českomoravská (odkud vyjíždějí i současné autobusy) přes Kbely do Dřevčic a Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi.

Z Prahy do Brandýsa nad Labem za dva a půl roku jinak: potichu trolejbusem

Praha
Nemocnice Na Bulovce
/FOTO/ Pražský magistrát smění se státem pozemky a nemovitosti v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárny v Karlíně, budovu v Hybernské nebo zámek Veleslavín. Novinářům to řekl radní Adam Zábranský (Piráti). Smlouvu se státem schválili pražští radní. Projednat a schválit ji musí ještě městští zastupitelé. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků byl vyčíslen asi na 10,6 milionu, což doplatí hlavní město.
7 fotografií

Praha smění se státem pozemky a nemovitosti v hodnotě 1,7 miliardy korun

Praha
Požár v hlavním městě Súdánu
Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) v sobotu uvedly, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem. Tvrdí také, že se zmocnily mezinárodního letiště v hlavním městě Chartúmu a také dalších dvou letišť, a to v Maruvi na severu a ve městě Ubaid na jihu země. Agentura Reuters dění označila za zřejmý pokus o převrat. Armáda ale podle agentury AFP tvrdí, že informace polovojenských jednotek jsou lživé. Střety už si vyžádaly první civilní oběti na životech. České velvyslanectví v Káhiře nemá informace, že by události zasáhly i české občany.

Napětí v Súdánu. Pokus o převrat zažehl boje mezi armádou a milicemi

Svět
Přijímací zkoušky. Ilustrační foto
Bolestný nedostatek míst na gymnáziích se projevuje v pražsko-středočeském prostoru. Citelný je zvláště v blízkém okolí hlavního města, kde se velmi výrazně a dlouhodobě zvyšují počty obyvatel. Jen za loňský rok podle údajů Českého statistického úřadu přibylo na Praze-východ 3,6 tisíce osob a na Praze-západ 2,7 tisíce. V okolí Prahy se tak počítá se zřízením nových gymnázií, přičemž první na řadě mají být Černošice.

Za Prahou se mají stavět nová gymnázia. Míst je zoufale málo

Z okolí
Zcela zařízené nájemní byty se připravují v projektu AFI Karlín.
/FOTOGALERIE/ Čím větší město, tím menší byty si tam lidé pronajímají. V Praze je tak pronajato výrazně více bytů do 59 metrů čtverečních než jednotek o výměře přesahující 60 metrů. Pronajmout si zařízený byt nebo alespoň částečně vybavený chtějí zejména mladí lidé do 25 let a lidé s vyšším vzděláním. Z hlediska lokality je tento požadavek nejzřetelnější v Praze.
12 fotografií

Při výběru nájemního bytu v Praze rozhoduje lokalita, ve středních Čechách cena

Praha
Výstava v CAMPu věnovaná bydlení v Praze.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Máte představu o tom, kolik je v Praze bytů? Tušíte, o jakou částku v posledních letech stoupla cena nemovitostí? A jak je na tom hlavní město v porovnání s metropolemi našich sousedů? Na tyto i mnohé další otázky přináší odpověď výstava věnovaná fenoménu bydlení v Praze. Nese název „Praha zítra? Domy a byty“ a je součástí cyklu zaměřeného na budoucnost naší metropole.
37 fotografií

V CAMPu probíhá výstava věnovaná bydlení. Její součástí se může stát i váš byt

Praha
Více než 2,4 milionu obydlených bytů v ČR je v bytových domech.
Všechno, co byste chtěli vědět o bydlení v České republice, zjistil důkladně Český statistický úřad. Před dvěma lety sečetl nejen obyvatele země, ale také byty, domy i nejrůznější ubytovny a dokonce i pokoje. Ukázalo se, že počet bytů se za posledních deset let zvýšil téměř o deset procent a zvyšuje se také úroveň bydlení. Vlastní dům nebo byt však pro řadu lidí stále zůstává nesplněným snem. Ne každý má na jeho pořízení peníze.
15 fotografií

Jak se bydlí v Česku? Většina bytů má čtyři místnosti a řada lidí žije sama

Bydlení
Úvodní buly před utkáním výběrů Moravskoslezského kraje s Karlovarským vhodil na led trutnovského zimního stadionu uznávaný trenér Václav Varaďa.
Výhrou hostitelského výběru nad Libereckým krajem odstartoval hokejový turnaj hraný v rámci Olympiády dětí a mládeže, kterou hostí Královéhradecký kraj. Po tři dny se bude hrát vždy po čtrnácti zápasech dvou základních skupin. Čtvrtek již bude patřit soubojům o konečná umístění. Čtyři nejlepší celky se popasují o medaile. Domácí celek na úvod získal plný počet šesti bodů.
26 fotografií

Mladí olympionici pod Krkonošemi rozehráli hokejový turnaj. Pořádající tým uspěl

Hokej
Logo společnosti Pražská energetika (PRE)
Hlavní město nakoupí elektrickou energii v prvním pololetí roku 2023 od Pražské energetiky (PRE) za takzvané spotové ceny, které se odvíjí od cen aktuálně obchodovaných na burze. Od 1. ledna 2023 však budou dodávky pro hlavní město a jeho příspěvkové organizace účtovány podle stávajícího vládního zastropování ceny silové elektřiny, tj. za 5000 korun bez DPH za MWh.

Praha koupí elektřinu v prvním pololetí roku 2023 od Pražské energetiky

Praha
Zdeněk Hřib - Ustavující schůze pražského zastupitelstva 15. prosince 2022.
Pražští radní v pondělí 19. prosince zrušili tendr na nákup elektřiny pro hlavní město a jeho příspěvkové organizace v příštím roce. Rozhodli tak z pokynu zastupitelů, kteří ve čtvrtek 15. prosince neschválili výběr dodavatele. Zatím není jasné, jak bude město nákup pro příští rok řešit, ale je nutné další postup stanovit a provést do konce roku. Radní se podle informací k problému vrátí ve středu 21. prosince v 9 hodin na mimořádném jednání.

Pražští radní zrušili tendr na nákup elektřiny. Řešení zatím nemají

Praha
Bývalý ministr Karel Březina (ČSSD) na jednání pražského zastupitelstva 17. května 2018 v Praze.
Všech devět obžalovaných v kauze sportovních grantů pražském magistrátu v pondělí u soudu popřelo vinu. Někdejší předseda hodnotící komise, exministr Karel Březina (ČSSD), prohlásil, že přidělování peněz bylo transparentní. Komise se podle něj pouze snažila celý proces zefektivnit a zrychlit, protože žádostí o granty přibývalo. Podle obžaloby ale obžalovaní nezákonně rozdělili 32,8 milionu korun, když některé projekty upřednostnili kvůli svým osobním zájmům či zájmům jiných vlivných lidí.

Rozdělování grantů na magistrátu bylo transparentní, uvedl u soudu Březina

Zločiny a soudy