ŠTÍTEK: hudba

Květiny k MDŽ. Ilustrační foto
Na víkend se v regionu chystá několik akcí spojených s oslavami Mezinárodního dne žen a opět nebudou chybět zabijačkové hody, například na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Příznivci klasické muziky mohou zamířit do Kdyně na Mou vlast v podání Plzeňské filharmonie, v Plzni zahrají v Buena Vistě dvě cimbálovky a v Šeříkovce metalová Doga, další legendy tohoto žánru, Arakain a Alkehol, přijedou do Klatov.

Tipy na víkend: Oslavy MDŽ, zabijačkové hody, cimbálovky i metalové legendy

Volný čas
Sean Paul. Foto: se souhlasem Colours of Ostrava
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po loňském jubilejním 20. ročníku největšího hudebního festivalu u nás, který potkaly menší komplikace kvůli odřeknutí účasti dvou z hlavních hvězd, se očekávalo, že organizátoři vytáhnou trumfy. Doplnění line-upu lze ještě očekávat, přesto už nyní slibuje promotérský tým hudbu z více než třiceti zemí a šesti světadílů. Dosavadní oznámené hvězdy Lennyho Kravitze, Jamese Blakea či Sama Smithe doplňuje třeba Sean Paul. Meltingpot letos zacílí také na umělou inteligenci.
38 fotografií

21. Colours of Ostrava slibují nejlepší sobotu vůbec. Kdo vystoupí a co novinky

Ostravsko
Jiří Macháček v seriálu To se vysvětli, soudruzi!
Zanechávali mimozemšťané v osmdesátých letech minulého století kruhy v obilí? Nebo může snad loutka uškrtit génia, který si ji sám vyrobil? Odpovědi na další složité otázky bude rozkrývat osmidílná novinka To se vysvětlí, soudruzi!, která v neděli večer odstartovala na obrazovkách České televize. Seriálovou premiéru si v ní střihl v roli pracovníka Ústavu paranormálních jevů herec a zpěvák Jiří Macháček. Mluvil o ní v rozhovoru pro Deník.

To se vysvětlí, soudruzi! Jiří Macháček: Víc než tajemno mě zajímala hudba

Film a televize
Kapela Crowses. Zleva: Anička Lorencová, Šárka Tichá, Lucka Jurásková, Jenda Marušák, Filip Hlavinka, Ivanka Poláková, Ríša Kraus, Ondra Kraus a Zuzana Bednaříková.
Ne vždy se stává, že soutěž týkající se kapel vyhraje seskupení, které se skládá převážně ze středoškoláků, případně čerstvých vysokoškoláků. Ale stalo se a první cenu letošního ročníku soutěže Lešetínský Fašank vyhrála kapela Crowses, kterou zaštiťuje ZUŠ Zlín, čítající celkem devět členů s možná lehce netypickým nástrojovým obsazením. S pěticí z nich, včetně vedoucího tohoto souboru Viktorem Kozánkem, jsme si povídali o muzikantském životě na prahu dospělosti.
6 fotografií

Kapela Crowses: Když je písnička dobře zahraná, jakýkoli člověk si na ni zatančí

Společnost
„Při interpretaci některých textů cítím životní školu obzvláště silně,“ prozradila Lenka Filipová ve Story.
Začínala před více jak čtyřiceti lety a hned na sebe upozornila úspěšným debutem. Od té doby je zpěvačka Lenka Filipová neodmyslitelnou součástí české hudební scény. Časopisu Story prozradila svůj pohled na úspěch a inspiraci. Také to, jaký vliv měly klíčové momenty jejího života, včetně rozvodu, na její tvorbu a… Co ji stále žene vpřed v práci i na koncertních pódiích.
4 fotografie

Lenka Filipová: Pár životních milníků za sebou mám. Byly pro mě zásadní

Společnost
Adam Mišík
Je aktivní na mnoha frontách. Píše písničky, koncertuje, moderuje, hraje v seriálech, nevyhýbá se mu ani filmová kamera. Zástupce současné generace umělců Adam Mišík si tím naplňuje své sny a cíle. Jeden z nich zdolal hned zkraje února, kdy v pražské Roxy velkolepě odstartoval své turné. Ve vyprodaném klubu s tisícovkou fanoušků vytvořil atmosféru, která ho několikrát dojala a zároveň nenechala vydechnout. 

Adam Mišík přiznává: Od rodičů někdy za své písně dostávám kotel

Hudba
Frontman skupiny Vanaheim Miloš Koblmüller je ve vigilním kóma.
Byl muzikantem tělem i duší, tátou tří malých dětí a mužem s neutuchající životní energií. V průběhu noci se však Miloši Koblmüllerovi zastavilo srdce, a i přes včasný zásah manželky a následně i zdravotnické služby upadl do vigilního kómatu. Všichni doufají, že se jednoho dne probudí, ovšem nikdo kvůli poškození jeho mozku netuší, v jakém to bude stavu.
11 fotografií

Frontmanovi známé kapely se náhle zastavilo srdce. Oživovali ho před očima dětí

Zdraví
Hana a Petr Ulrychovi
Jeden bez druhého by v životě nebyli tím, čím jsou. Rodinně a profesně jsou totálně provázáni. Starší ze sourozeneckého dua Petr Ulrych se 21. února dožívá osmdesátin, jeho sestra Hana oslaví o něco později, 31. března, pětasedmdesátiny. „Hudba nás se sestrou spojuje, i když jsme každý úplně jiný. Občas se kvůli tomu i hádáme, ale nikdy nejde o nic fatálního,“ usmívá se Petr Ulrych.

Petr Ulrych slaví osmdesát. S Hankou si uvědomujeme důležitost pokory, říká

Hudba
Dne 15. února 2024 si připomeneme 100. výročí narození umělce Jiřího Šlitra. Společně se svým kolegou Jiřím Suchým. Foto: archiv Miloše Forsta
Vzpomínat v Prostějově slavná výročí právě v tomto roce, když plníme stránky novin a pořádáme kulturní akce na téma Jiří Wolker, sto let od jeho úmrtí, by mohlo být jako něco navíc. Zároveň musím napsat, že se bude připomínat i jiné významné výročí, a to padesát let od zahájení činnosti HaDivadla, tehdy tedy vlastně v Prostějově Hanáckého divadla. Ale to už je jiná kapitola a o tom budu na jiném místě a jindy jako spoluzakladatel tohoto souboru velice rád vyprávět.
3 fotografie

100 let od narození Jiřího Šlitra, Doktora Klavíra

Čtenář reportér
Prodaná nevěsta okouzlila publikum ve Dvoře Králové
Představení Prodané nevěsty, které proběhlo ve čtvrtek 8. února 2024 v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem, bylo významnou součástí oslav 150. výročí Hankova domu a 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Ve svém úvodním slově zmínil dramaturg Kruhu přátel hudby Vít Havlíček nejenom oslavy v rámci Roku hudby, ale také jubileum Hankova domu.

Prodaná nevěsta okouzlila publikum ve Dvoře Králové

Čtenář reportér
František Janeček (vlevo) objevil například Sagvana Tofiho
František Janeček platí za zdatného producenta a hledače talentů, který v 80. letech objevil například Michala Davida, Ivetu Bartošovou nebo Sagvana Tofiho. Po úspěšném období se skupinou Kroky Františka Janečka dlouhá léta spolupracoval s Karlem Gottem a přivedl do Česka známé světové muzikály. Ačkoli byl především klávesákem, kapelníkem a autorem hudby, několikrát se představil i jako zpěvák, a proto mu patří další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách.
6 fotografií

František Janeček měl oko na talenty. Michalu Davidovi svým nápadem změnil život

Hudba
Country zpěvák Toby Keith na snímku z loňského září.
Ve věku 62 let v zemřel zpěvák Toby Keith, který byl v uplynulých třech dekádách jednou z největších hvězd americké country scény. O jeho pondělním úmrtí informoval dnes Keithův oficiální web. Umělec z Oklahomy si získal fanoušky svým "drsňáckým" vystupováním i písněmi s vlasteneckým nádechem.

Zemřel americký zpěvák Toby Keith, hvězdě country hudby bylo 62 let

Hudba
Felix a Felix Slováčkovi
Vydá-li se syn v otcových šlépějích, bývá to radostná událost. Ne vždy ale touží mladší generace následovat rodiče. V umělecké rodině Slováčkových tomu tak ale je. Na pódiu se její členové sešli už po několikáté, jejich lednový koncert s hity Karla Gotta byl opravdu dojemný. Jak se navzájem dokážou kritizovat a jak vychovávají novou generaci muzikantů? To prozradili časopisu Story. 
5 fotografií

Felix Slováček mladší: Od táty jsem odkoukal jak hrát, i jak žít

Společnost
V době digitálních knih a audioknih stále existují tištěné tituly, které dokážou čtenáře přitáhnout a udržet. Představujeme vám výběr knih, které vás zavedou do světa špionáže, historie, hudby i zajímavých osobních osudů. Od napínavého thrilleru Noční agent přes intimní pohled do života Arnošta Lustiga až po vzrušující vyšetřování v Dceřině kletbě.

Knižní novinky: Noční agent, století českého otužování i zápisky z Rally Dakar

Literatura