ŠTÍTEK: jezero

Pláž u jezera Milada
Chtěli byste k moři, ale váš rodinný rozpočet tomu brání? Nebo už jste u moře byli a nemůžete se smířit s tím, že znovu pojedete až za rok? Neváhejte a udělejte si výlet na sever Čech k jezeru Milada, které bývá označováno za český Balaton. Pyšní se čistou tyrkysovou vodou a je rájem pro rodiny s dětmi i vyznavače vodních sportů. Najdete tam však také psí pláže, cyklostezky a půjčovny sportovního vybavení.
9 fotografií

Znáte český Balaton? Tyrkysové jezero leží pouze hodinu jízdy od Prahy

Doma
Ledoborec Bajkal, jenž se stal v srpnu 1918 terčem československé námořní flotily
V noci ze 16. na 17. srpna 1918 se na jezeře Bajkal na Sibiři odehrála bitva námořních lodí, jíž zvláštní kouzlo dodal fakt, že jednu ze stran konfliktu představovala československá námořní flotila – tedy flotila státu, který oficiálně ještě ani neexistoval a u nějž bylo jisté, že i pokud vznikne, bude vnitrozemský a bez přístupu k moři. Byla to zřejmě jediná bitva, kterou kdy tato flotila svedla. A zvítězila v ní.
14 fotografií

Bitva na Bajkale: Čechoslováci měli svou flotilu. Svedli jediný námořní souboj

Svět
Chicago v roce 1907. V té době představovali Češi v tomto městě nejen početnou, ale také vlivnou, vzdělanou a kvalifikovanou komunitu
Pondělí 12. srpna roku 1833 bývá označováno za den, kdy 350 osadníků založilo v oblasti Velkých jezer na severoamerickém kontinentu město Chicago. Už 17 let po vzniku do něj začali proudit první čeští emigranti a v druhé půli 19. století se stalo městem s největší českou komunitou ve Spojených státech amerických. Česká stopa je na něm patrná dodnes.
16 fotografií

Chicago, město zaslíbené? Existuje díky Čechům, jejich vliv je patrný dodnes

Svět
Mnozí mu říkají Sokolovské moře. Medard je rekultivačním obrem
Přímo za humny Sokolova najdou lidé skutečného rekultivačního obra, kterému mnozí přezdívají Sokolovské moře. V bývalém povrchovém uhelném lomu Medard-Libík vzniklo po osmi letech napouštění vodou z Ohře největší české umělé jezero Medard. Má plochu 493 hektarů, hloubku až 50 metrů a objem vody 120 milionů metrů krychlových. Zázemí pro rekreaci u Medardu zatím teprve vzniká. Jezero teď pro svůj sport využívají nejvíce kiteboardisté. Do budoucna tam mají být místa pro rekreaci i bydlení nad vodou a na březích jezera.
11 fotografií

Medardu lidé říkají Sokolovské moře. Jezero je rekultivačním obrem

Sokolovsko
Vědci považovali kostlivce od jezera Rúp Kund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté
K jezeru Rúp Kund, které se nachází ve výšce pět tisíc metrů nad mořem v indické části Himálaje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie. V jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jezero smrti v Himalájích

Svět
Stříbrné jezero v Opavě. 20. července 2023.
Koupání v přírodě s sebou přináší rizika, která mohou vodní radovánky v mžiku proměnit v boj o život. Dvakrát po sobě museli tento týden záchranáři ke Stříbrnému jezeru v Opavě, kde se v úterý topil senior a ve středu pak mladík. Staršímu muži už lékaři nedokázali pomoci. Mezi Opavany se diskutuje, zda je koupání v jezeře po jeho revitalizaci bezpečné.
16 fotografií

Koupání v přírodě. V Opavě se topili dva lidé během dvou dnů, jeden zemřel

Opavsko
Průzračné vody Medardu ukrývají dravé štiky, ale také stovky uniklých návnad
/VIDEO, FOTO/ Podvodní krásu jezera Medard už roky obdivuje Petr Skopal a v současných tropických vedrech jde zároveň také o velice příjemné osvěžení v chladivé vodě. Svoji kameru často zamíří na život pod hladinou, na množství líně plavajících ryb i dravých predátorů - štik. Často se ale stane, že narazí na mnoho třpytících se návnad, které utržené z vlasců leží na dně.
12 fotografií

Průzračné vody Medardu ukrývají dravé štiky, ale také stovky uniklých návnad

Regiony
Průzračné vody Medardu ukrývají dravé štiky, ale také stovky uniklých návnad
/VIDEO, FOTO/ Podvodní krásu jezera Medard už roky obdivuje Petr Skopal a v současných tropických vedrech jde zároveň také o velice příjemné osvěžení v chladivé vodě. Svoji kameru často zamíří na život pod hladinou, na množství líně plavajících ryb i dravých predátorů - štik. Často se ale stane, že narazí na mnoho třpytících se nástrah, které utržené z vlasců leží na dně.
12 fotografií

Průzračné vody Medardu ukrývají dravé štiky, ale také stovky utržených nástrah

Sokolovsko
Na mělnických jezerech Baraba začala sezona dravých ryb.
/FOTOGALERIE/ Na mělnických jezerech Baraba začala sezona dravých ryb. Rybáři do nich na jaře vysadili nejen obvyklé kapry, štiky, sumce či candáty, ale dokonce i pstruhy, kteří běžně vyžadují spíše tekoucí prostředí. Baraba má však tak mimořádně čistou vodu, že snese i druhově náročnější zarybňovací plán. Vděčí za to svému původu – jezera totiž vznikla rekultivací po těžbě štěrkopísku. Pískovna se před dvaceti lety neproměnila v jedno obří jezero, jak bylo v té době běžné, ale v členitý jezerní komplex se spoustou zátočin a ostrůvků. Díky tomu patří dodnes k nejoblíbenějším rybářským revírům v Česku.
5 fotografií

Bývalá pískovna u Mělníka je tak čistá, že do ní rybáři vysazují i pstruhy

Čtenář reportér
Na mělnických jezerech Baraba začala sezona dravých ryb
Na mělnických jezerech Baraba začala sezona dravých ryb. Rybáři do nich na jaře vysadili nejen obvyklé kapry, štiky, sumce či candáty, ale dokonce i pstruhy, kteří běžně vyžadují spíše tekoucí prostředí. Baraba má však tak mimořádně čistou vodu, že snese i druhově náročnější zarybňovací plán. Vděčí za to svému původu – jezera totiž vznikla rekultivací po těžbě štěrkopísku. Pískovna se před dvaceti lety neproměnila v jedno obří jezero, jak bylo v té době běžné, ale v členitý jezerní komplex se spoustou zátočin a ostrůvků. Díky tomu patří dodnes k nejoblíbenějším rybářským revírům v Česku.
5 fotografií

Bývalá pískovna u Mělníka je tak čistá, že do ní rybáři vysazují i pstruhy

Čtenář reportér
Sezona na jezeře Lhota je zahájena.
/FOTO, VIDEO/ Sotva začala sezona a na největší nudistické pláži v Česku u jezera Lhota to vře. Prostor pro nudisty se od letošního jara posunul o kus dál, kde je podle příznivců plážové nahoty více stínu a záchody jsou příliš daleko. „Za plot nás nedostanou,“ stávkují nudisté a svlékají se v části pláže, která už patří takzvaným textilákům, tedy návštěvníkům v plavkách. Jezerní hlídka je může ze Lhoty vykázat. V mezních případech by zasáhla i policie.
16 fotografií

Poprask na největší nudistické pláži v Česku. Nudisté na jezeře Lhota stávkují

Mělnicko
Sezona na jezeře Lhota je zahájena.
Sotva začala sezona a na největší nudistické pláži v Česku u jezera Lhota na Mělnicku to vře. Prostor pro nudisty se od letošního jara posunul o kus dál, kde je podle příznivců plážové nahoty více stínu a záchody jsou příliš daleko. „Za plot nás nedostanou,“ stávkují nudisté a svlékají se v části pláže, která už patří takzvaným textilákům, tedy návštěvníkům v plavkách. Jezerní hlídka je může ze Lhoty vykázat. 
16 fotografií

Poprask na největší nudistické pláži v Česku. Nudisté na jezeře Lhota stávkují

Regiony
Každý biotop je jedinečný, Martin vytváří jak přírodní, tak i koupací jezera se slanou vodou, různých velikosti či tvarů
Když se Martin Hreha ze Slovenska rozhodl živit tím, že bude stavět velká i malá zahradní jezírka, věděl, že se pouští do něčeho, co je jeho koníčkem a vášní. Před lety totiž začínal se stavbou zahradního jezírka svépomocí na vlastním dvoře. Postupně se naučil tvořit tak krásné části zahrad s jezírky, že na ně s oblibou koukají kolemjdoucí přes plot.
8 fotografií

Martinova zahradní jezírka budí údiv. Prozradil, jak je staví a čím vynikají

Hobby
Sobotní závod dračích lodí na jezeru Matylda v Mostě.
/FOTO, VIDEO/ Jedenáctý ročník dvoudenního závodu dračích lodí na jezeru Matylda v Mostě přilákal tisíce lidí. Startoval rekordní počet posádek. Sobotního hlavního závodu se účastnilo 51 týmů a v pátek, kdy se jel závod škol, nastoupilo 35 posádek, kterým přišlo fandit také 800 dětí z mateřských škol. „Jsme moc spokojeni. Opravdu super!“ zhodnotila akci za pořadatele Martina Rucká z organizace Matylda, spolek pro vzdělávání, kulturu a sport. Spolek chystá závod dračích lodí i na jezeru Most. Bude se konat 2. září a je určen pro menší veslice.
37 fotografií

Tisíce lidí u jezera v Mostě. Závod dračích lodí přinesl rekord. Budou i v září

Mostecko