ŠTÍTEK: Kalifornie

Následky požárů na havajském ostrově Maui
Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých je tak oheň na Maui nejhorším požárem v USA za posledních 100 let. 
16 fotografií

Obětí požáru na Havaji stále přibývá. Stal se nejhorším za 100 let v USA

Svět
Švédský obránce Erik Karlsson mění dres San Jose za organizaci z Pittsburghu.
Letní zámořský hit číslo jedna? V rámci přestupového okénka jednoznačně budoucnost slavného švédského zadáka Erika Karlssona. Třiatřicetiletá hvězda totiž nechtěla nadále pokračovat v dresu San Jose a o jeho služby tak okamžitě zažádalo hned několik prestižních adres. Dlouhé čekání nakonec ukončil až Pittsburgh, kam míří trojnásobný nejlepší obránce NHL v rámci rozsáhlé výměny, do níž se zapojil také kanadský Montreal.

Nekonečná zápletka je u konce. Karlssona ulovili Tučňáci, NHL zažila obří trejd

Hokej
Spencer Olivier, smečař VK ČEZ Karlovarsko.
/VOLEJBAL/ Již čtvrtou posilu odhalilo Karlovarsko. Novou tváří karlovarského klubu je Spencer Olivier, který přichází do lázeňského města z kalifornské univerzity v Long Beach, který si navíc vystřihne premiérové zahraniční angažmá. „Viděl jsem spoustu sestřihů z ligových zápasů v uplynulé sezoně a už se moc těším, až budu moct v extralize ukázat, co umím,“ říká čtyřiadvacetiletý smečař.

Rodina je nadšená, prozradil po příchodu do Varů smečař Olivier

Ostatní sporty
Nejošklivějším psem se letos stal čínský chocholáč Scooter
Titul nejošklivějšího psa si letos z tradičního klání v Kalifornii odnesl čínský chocholáč Scooter, kterého chovatelé jako štěně kvůli anatomické deformaci chtěli nechat usmrtit. Jeho majitelka Linda Elmquistová ale tvrdí, že i když Scooter chodí jen s pomocí speciálního vozíku, daří se mu dobře. V klání porazil sedm soupeřů, uvedli pořadatelé.

Porota vybrala nejošklivějšího psa. Titul letos získal čínský chocholáč Scooter

Zvířecí deník a chovatelství
Jan Vojáček motivuje pacienty k aktivnímu zájmu o vlastní zdraví. Jeho inovativní přístup a zkušenosti přitahují stále více těch, kdo hledají komplexní přístup k řešení zdravotních problémů.
Známý odborník na funkční medicínu Jan Vojáček býval ligovým fotbalistou, špičkovým gólmanem. V bráně mu začalo být těsno, navíc ho trápily záhadné zdravotní symptomy. Rozhodl se změnit životní směr a propracoval se k inovativní lékařské disciplíně. Obor studoval v Kalifornii, přesto ho někteří považují za šarlatána. „Vše se vyvíjí, je třeba si připustit limity klasické medicíny a obohatit je o jiné. Já se toho jako lékař nebojím a stojím si za tím,“ řekl v rozhovoru pro časopis Story Jan Vojáček.   
5 fotografií

Bývalý ligový fotbalista Jan Vojáček: Funkční medicína není šarlatánství

Společnost
Joe Biden (vlevo) a Si Ťin-pching
Za diktátora označil v úterý americký prezident Joe Biden svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga. Učinil tak podle agentury Reuters na setkání s přispěvateli na kampaň v Kalifornii. O den dříve Biden mluvil o tom, že vztahy obou mocností jsou na správné cestě. Ministerstvo zahraničí v Pekingu vyjádření označilo za narušení důstojnosti Číny a za provokaci.

Biden nazval Si Ťin-pchinga diktátorem. Čína to považuje za útok na důstojnost

Svět
Al Pacino se ve svých 83 letech stane počtvrté otcem.
Al Pacino, nezapomenutelný herec a žijící legenda hollywoodských pláten, kterého si všichni pamatujeme především z Kmotra, Zjizvené tváře či Ďáblova advokáta, oznámil ve svých 83 letech, že bude mít dítě. Jeho partnerka Noor Alfallah je mladší o několik generací. Držitel Oscara Al Pacino se stane otcem již počtvrté, a to i přesto, že nikdy nebyl ženatý.
8 fotografií

Al Pacino ve svých 83 letech bude mít dítě s ani ne třicetiletou kráskou

Zajímavosti
Al Pacino se ve svých 83 letech stane počtvrté otcem.
Al Pacino, nezapomenutelný herec a žijící legenda hollywoodských pláten, kterého si všichni pamatujeme především z Kmotra, Zjizvené tváře či Ďáblova advokáta, oznámil ve svých 83 letech, že bude mít dítě. Jeho partnerka Noor Alfallah je mladší o několik generací. Držitel Oscara Al Pacino se stane otcem již počtvrté, a to i přesto, že nikdy nebyl ženatý.
8 fotografií

Al Pacino ve svých 83 letech bude mít dítě s ani ne třicetiletou kráskou

Společnost
Americká pilotka a podnikatelka Jackie Cochranová v kokpitu stroje Curtiss P-40 Warhawk.
Žádný jiný člověk na planetě - živý či mrtvý, muž či žena - není držitelem více leteckých rekordů než ona. Před 70 lety se Američanka Jacqueline Cochranová stala první ženou, která překonala v letounu rychlost zvuku. Její životní příběh připomíná hollywoodský trhák. Cochranová se totiž k pozici pilotky, milionářky, podnikatelky a rekordmanky vypracovala z chudé kadeřnice, jejímž jediným trumfem v rukávu byla krása a cílevědomost. 
10 fotografií

Měla jen krásu a svou vůli. Chudá kadeřnice jako první překonala rychlost zvuku

Svět
Britský princ Harry a jeho žena Meghan právě nastoupili do taxíku po honičce s novináři.
Britského prince Harryho, jeho manželku Meghan a její matku v úterý po charitativní akci v New Yorku pronásledovali fotografové. Mluvčí páru incident, který se obešel bez nehod či zranění, označil za „téměř katastrofální“, podle starosty města se jednalo o potenciálně nebezpečnou situaci. Vévodovi a vévodkyni ze Sussexu se nakonec podařilo s pomocí newyorské policie přesednout do taxíku a odjet, řekl agentuře AP jeden ze strážců zákona.  

Honička s fotografy téměř skončila katastrofou, tvrdí princ Harry a Meghan

Svět
Týdenní putování po stopách americké 26. pěší divize na Krumlovsku a Budějovicku v posledních dnech války skončilo v Českém Krumlově.
Osvobození jižních Čech americkou armádou a 78. výročí ukončení 2. světové války připomnělo na padesát členů několika klubů vojenské historie. 29. dubna vyrazili v dobových vojenských autech a uniformách na týdenní cestu po Krumlovsku a Budějovicku, aby se 7. května rozjeli zpátky do svých domovů. Unavení, ale šťastní a plní nezapomenutelných zážitků. První akce byla v Loučovicích a putování zakončili v Českém Krumlově.
40 fotografií

Týden postupovali po stopách americké 26. pěší divize. Motorem jsou jim diváci

Českokrumlovsko
Kdykoli herečka Jana Kolesárová, známá z televizního seriálu Polda, zavítá do hlavního města, navštíví svůj oblíbený kadeřnický salon Franck Provost
Před více než dvaceti lety vyslyšela sympatická herečka Jana Kolesárová hlas svého srdce a odstěhovala se za partnerem do Kalifornie. Rychle si zvykla na vůni oceánu a zapustila za ním kořeny. Na rodné Slovensko a do Čech se vrací především za prací. Jaký je život za oceánem, kde bydlí, když přijede do Prahy a co dělá pro to, aby vypadala stále svěže a odpočatě, prozradila v časopisu Story. 
6 fotografií

Jana Kolesárová: Estetické zákroky mě zatím nelákají. Lichotky přijímat umím

Společnost
Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen vystoupila 11. října 2021 v Praze přes videopřenos na mezinárodní konferenci Forum 2000
Čína přijme „rozhodná a efektivní“ opatření na ochranu národní suverenity a územní celistvosti, uvedl dnes Peking v reakci na středeční setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v Kalifornii. O prohlášení čínského ministerstva zahraničí informovala agentura Reuters. Tchaj-wan nedlouho poté uvedl, že se k ostrovu na 200 námořních mil (370 kilometrů) přiblížila čínská letadlová loď.

Čína kritizuje cestu tchajwanské prezidentky do USA. Chystá „rozhodná opatření“

Svět
Obrázek Maddie, jak by mohla vypadat v devíti letech, umístěný v kostele v Rothley. Tam se v roce 2017 konala bohoslužba u příležitosti deseti let od chvíle, kdy se Madeleine McCann ztratila na dovolené v Praia da Luz v Portugalsku
Vyhrožování, útěk a pochybnosti. Situace kolem polské dívky, která věří, že by mohla být před lety ztracenou britskou holčičkou Madeleine McCannovou, se během pár týdnů velmi zdramatizovala. Julia Wandeltová, jejíž příběh nyní sledují miliony lidí, začala dostávat vyhrůžky smrtí. Proto se rozhodla z Polska uprchnout. Nyní se jednadvacetiletá dívka zřejmě skrývá v Kalifornii. Pochybnosti o tom, že by Julie Wandeltová mohla být pohřešovanou Maddie, však sílí. Švýcarská společnost, která použila speciální software na srovnání obličejů obou dívek, tvrdí, že mezi nimi nenašla shodu.
5 fotografií

Komu vadí nové pátrání po Maddie McCannové? Julii Wandeltové vyhrožují smrtí

Společnost
Kateřina Nash na mistrovství světa cyklokrosařů. Ilustrační snímek
Česká cyklistka Kateřina Nash měla na sklonku své dlouhé a úspěšné sportovní kariéry pozitivní dopingový nález. U vyhlášené bojovnice proti zakázaným podpůrným prostředkům šlo o šok a teoreticky jí hrozil několikaletý zákaz startu, jenže všechno bylo jinak. Americká antidopingová agentura (USADA) uznala, že Nash v tom byla zcela nevinně. Ve sportovně izolovaném (a dopingem prolezlém) Rusku to ovšem vyvolalo poprask a posměch.
6 fotografií

Pozitivní test kvůli psovi? Češka Nash je nevinná, Rusové ale mluví o frašce

Ostatní sporty
Letoun X-62 pro testování ovládání skutečného letadla umělou inteligencí poté, co si výzkumníci vyzkoušeli, že programy umí letadlo ovládat ve virtuální realitě. Jde původně o letoun ND-16A (přestavěnou F-16D), určený k testování vychylování tahu motorů
Umělou inteligenci už jako zdroj zábavy i poučení objevila široká veřejnost. V armádách už je už ale fenomén strojového učení zkoumán dlouhé roky a jeho výsledky se právě teď dostavují. První bojová vozidla jsou osazována systémy umělé inteligence, počítač už do boje dokonce vedl i stíhačku. Jak dlouho to bude trvat, než v armádách převládnou útočné zbraně bez lidské posádky?

Války v budoucnu? Tanky a stíhačky povede umělá inteligence, testy už probíhají

Věda a technika
Manažer orchestru Pavel Šindelář.
Pro hudebníka je vrcholný moment hrát v newyorské Carnegie Hall, svěřil se po návratu z turné po Spojených státech amerických klarinetista Lukáš Daňhel. Filharmonie Brno odjela do zámoří na začátku února a odehrála tam sedm koncertů. Její členové se podívali do Kalifornie, Michiganu, Texasu, Missouri a New Yorku. „Velmi mile mě překvapil i sál v Českém centru, kde je nad jevištěm heslo Národ sobě. To byl opravdu krásný vstup do celého turné,” řekl Daňhel.
8 fotografií

Filharmonie přivezla z USA úspěch. Všichni se zajímali o Brno, tvrdí ředitelka

Zprávy
Harvey Weinstein na archivním snímku z 4. října 2022 v Los Angeles
Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest 16 let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety dostal v New Yorku 23 let odnětí svobody a druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že někdejší velikán Hollywoodu stráví zbytek života za mřížemi.
7 fotografií

Nový trest pro Weinsteina. Za znásilnění si odpyká dalších 16 let vězení

Svět