ŠTÍTEK: klimatické změny

S fakty a čísly probíhající klimatické změny Vás ve čtvrtek 25. srpna v rámci dalšího Café Nobel na hvězdárně v Teplicích seznámí klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.
I přes velký objem nových i staronových informací o změně klimatu pořád existují snahy o jejich zpochybňování. Je správné, že věda vyvolává diskuse a skepsi, je však těžko pochopitelné, když tato skepse popírá základní fakta. S těmito fakty vás ve čtvrtek 25. srpna v rámci dalšího Café Nobel na hvězdárně v Teplicích seznámí klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.  

Další Café Nobel na hvězdárně v Teplicích bude o změnách klimatu

Čtenář reportér
Dobrovolnický kemp čítá šedesát lidí z Evropy, kteří pomáhají s obnovou mokřadů na Šumavě.
Celý týden se více než šedesát dobrovolníků z devíti zemí Evropy podílelo na mezinárodním projektu Hra o klima, který připravila nezisková organizace Na mysli. Projekt si dává za cíl ochranu biodiverzity, klimatickou spravedlnost a klimatické změny. Účastníci kempu tak dostávají nejen informace o tématech projektu. Organizace následně vyhledává aktivity, jak projekt naplnit. Jednou z nich je právě kemp zaměřený na ochranu biodiverzity, kde se dobrovolníci vzdělávají a pomáhají Šumavě.
30 fotografií

Dobrovolníci z Evropy pomáhají s obnovou mokřadů na Šumavě

Prachaticko
Starosta Krnova Tomáš Hradil na sociální síti představil principy péče o krajinu, které zabrání suchu, erozi, přívalovým povodním a podpoří biodiverzitu přírody nezávisle na přehradě.
/FOTOGALERIE/ Voda z krnovského prameniště je hlavní surovinou pro výrobu nealkoholických nápojů firmy Kofola. "Kvalita podzemních vod je pro nás klíčová,“ říká její ředitel Jannis Samaras. Starosta Krnova Tomáš Hradil na sociální síti v těchto dnech představil možnosti, které se nabízí k ochraně před suchem a dalšími následky klimatických změn. 
9 fotografií

Krnov s Kofolou zvažují v Česku unikátní projekt, chtějí chránit vodu ve městě

Bruntálsko
Osvěžení v rozpáleném městě, ilustrační foto
/FOTOGALERIE/ Voda z krnovského prameniště je hlavní surovinou pro výrobu nealkoholických nápojů firmy Kofola. "Kvalita podzemních vod je pro nás klíčová,“ říká její ředitel Jannis Samaras. Starosta Krnova Tomáš Hradil na sociální síti v těchto dnech představil možnosti, které se nabízí k ochraně před suchem a dalšími následky klimatických změn. 
9 fotografií

Krnov s Kofolou zvažují v Česku unikátní projekt. Chtějí chránit vodu ve městě

Podnikání
Studenti na Slovanském náměstí uspořádali sousedskou slavnost, aby upozornili na klimatické změny.
Odpoledne třetí červnové soboty se na Slovanském náměstí v Brně neslo v duchu klimatické změny. Studentky a studenti královopolského gymnázia sdružení ve vzdělávacím programu Active Citizens od obecně prospěšné organizace Člověk v tísni si pro komunitu své městské části připravili sousedskou slavnost. Děkujeme Jiřímu Šimčíkovi za příspěvek.
6 fotografií

Gymnazisté uspořádali sousedskou slavnost. Aby upozornili na klimatické změny

Čtenář reportér
Tanečnice znázorňují stromy, které to mají na planetě čím dál tím těžší.
Představení na pomezí tance, performance a vizuálního umění kreativním a poetickým způsobem upozorňuje na palčivé současné otázky klimatických změn a života v naší společnosti. To vše z neotřelého úhlu pohledu, doslova vzhůru nohama. Performerky z Brazílie, Portugalska a Slovinska se převtělily v urostlé stromy. Otázkou je jak dlouho vydrží stát na hlavě? A jak dlouho ještě přežijí naše lesy?
6 fotografií

Představení vzhůru nohama vzbudilo pozornost. Odkazuje na klimatickou změnu

Čtenář reportér
Miroslav Trnka
Sucho je v posledních letech strašákem zemědělců, lesníků i obyvatel na jižní Moravě. Odborníci navíc v budoucnu očekávají, že tropických dnů a horkých vln bude ještě více. „Co se dělo mezi lety 2015 až 2019, jsme v posledních dvou stech letech na území dnešní České republiky z pohledu nahromaděného deficitu vláhy neviděli,“ říká brněnský bioklimatolog Miroslav Trnka.
10 fotografií

Pro bílá vína začne být na jihu Moravy až příliš teplo, říká bioklimatolog Trnka

Brněnsko
Café Evropa: Fakta a mýty o zelené dohodě
Zvyšující se ceny energií se staly jedním z důležitých témat každodenního života v Česku i v celé Evropě. Mnohdy zaznívá, že hlavní podíl na extrémně vysokých cenách má Zelená dohoda EU a to přesto, že ještě nevstoupila v platnost. Mýtům a faktům kolem Zelené dohody se věnoval nový díl Café Evropa.

VIDEO: Kdo může za vysoké ceny energií? Putin, nebo Zelená dohoda?

Česko a EU
Ilustrační foto.
Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.
9 fotografií

Produkce kávy v ohrožení. Řadu plantáží brzy odrovnají klimatické změny

Věda a technika
Jiří Malík, předseda spolku Živá voda a člen Výboru pro krajinu vodu a biodiverzitu při Radě vlády pro udržitelný rozvoj.
Zhruba před šesti roky začal Jiří Malík sám ručně zahrnovat 50 metrů dlouhý příkop ve Zdoňově, který vysušoval mokřad. "Jedna běžkařka se vyděsila, že tam zakopávám mrtvolu," vzpomíná s úsměvem hnací motor a předseda spolku Živá voda na začátky projektu, jenž si dal za cíl zadržet vodu v krajině ČR.

Unikátní náprava krajiny Model Zdoňov aspiroval na "nobelovku" za vodu

Náchodsko
Město už představilo zpracovávanou adaptační strategii místním obyvatelům.
Rozšíření zeleně na Palackého náměstí, výsadba aleje na Bučovické ulici nebo regenerace venkovních ploch na Zlaté Hoře. To jsou pouze některé příklady opatření, které ve Slavkově u Brna prezentovali odborníci po měsících práce, aby pomohli Slavkovanům lépe žít v době změny klimatu. Ta se projevuje zvláště v zástavbě, kde letní teploty dosahují až čtyřiceti stupňů a ohrožují tak zdraví místních obyvatel.
39 fotografií

Odolá Slavkov změnám klimatu: odborníci navrhli novou zeleň i výsadbu alejí

Vyškovsko
Albatrosi patří mezi nejvěrnější ptáky vůbec. Kvůli globálnímu oteplování ale přibývá případů, kdy se stabilní páry rozcházejí. Může to mít negativní vliv na další rozmnožování. Na snímku albatrosi černobrví.
Umí sice létat, ve vztazích ale přelétaví nejsou. Velká část ptačích druhů je monogamní - když samec a samice založí rodinu, zůstávají spolu do konce života. Příkladem nejvěrnějších ptáků jsou albatrosi. Jenže vědci nyní pozorovali překvapivou změnu. Výrazně přibylo albatrosů, kteří partnery střídají. Může za to globální oteplování.
7 fotografií

Ptačí nevěra. Věrní albatrosi začali střídat partnery, vědci mají vysvětlení

Věda a technika
Debata Deníku s hejtmanem Janem Grolichem na brněnské hvězdárně
Vodu na zavlažování potřebují zemědělci na jihu Moravy, obzláště když se kraj vyrovnává s postupnou změnou klimatu a v posledních letech jej trápilo sucho. Stávající závlahové systémy jsou většinou staré a ve špatném stavu. Podle hejtmana Jana Grolicha by nejvíce celé jižní Moravě pomohlo, přivést vodu z Dunaje. „Stačí vzít zlomek vody z této řeky," řekl při debatě, kterou pořádal Deník.
15 fotografií

Pomoc pro zemědělství? Přivést na jih Moravy vodu z Dunaje, míní hejtman

Brněnsko
Na farmě Olšovka zkouší zemědělství bez orání. Naráží na úředního šimla. Zleva: Jacob Tetzeli, Barbara Tetzeli a David Sedláček.
Barbara Tetzeli se svým bratrem Jacobem na farmě Olšovka u Březí na jihu Plzeňska zkouší netradiční způsob hospodaření. Takzvané regenerativní zemědělství, které podle mnoha odborníků může pomoci v boji s klimatickou změnou. Ministerstvo zemědělství se dívá na regenerativní zemědělství jako na okrajovou záležitost a nijak ho nepodporuje. Sourozence to ale neodradilo a snaží se situaci zvrátit. Nejsou jim totiž lhostejné klimatické změny způsobené člověkem - vypouštěním oxidu uhličitého do atmosféry.
3 fotografie

Na farmě Olšovka zkouší zemědělství bez orání. Naráží na úředního šimla

Příběhy a rozhovory
Politik Ivan Gabal.
/ROZHOVOR/ Sociolog Ivan Gabal tlumí euforii sympatizantů dvou volebních koalic, které míří k sestavení společné vlády. „Hlavní výkon byl dosažen. Teď ale začíná ‚daily business‘. Vstávání do práce a výkonnost. Dosud to byly řeči v rámci kampaně,“ upozornil Gabal, který byl sám v letech 2013-17 poslancem za KDU-ČSL. 
6 fotografií

Gabal: Řešení klimatické změny výsledek voleb nenahrává

Praha
Logo společnosti Google. Ilustrační foto
Společnost Google bude na svých platformách blokovat reklamy, v nichž se objeví informace zpochybňující globální oteplování. Firma to oznámila v příspěvku na svém blogu. Chce tím zúžit prostor pro dezinformace šířené popírači vědecky podložené teorie o změnách klimatu a znemožnit jim z takového obsahu profitovat. Nová pravidla se budou týkat i serveru YouTube.
7 fotografií

Google bude blokovat reklamy, v nichž se popírá globální oteplování

Ekonomika
Držitelé Nobelovy ceny za fyziku
Nobelovu cenu za fyziku v letošním roce získali Američan japonského původu Syukuro Manabe, Němec Klaus Hasselmann a Ital Giorgio Parisi. První dva vědci byli vyznamenáni za svou práci na vytváření fyzikálních modelů zemského klimatu a za to, že spolehlivě předpověděli globální oteplování. Třetí z vědců prestižní cenu dostal za svůj příspěvek k teorii náhodných fyzikálních procesů. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

Klimatická změna a náhodné procesy. Nobelovu ceny za fyziku získali tři vědci

Věda a technika
Takto se sucho odráží na české krajině
Odborníci už nepochybují, že za změnami klimatu, které stále častěji přinášejí vedra či záplavy, stojí člověk. Potvrdila to v Ženevě zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Planeta Země se tak jistě ohřeje o dalšího 1,5 stupně Celsia, možná i více, pokud lidstvo nepřestane vypouštět emise oxidu uhličitého. Přesto ještě nemusí být vše ztraceno. 
17 fotografií

Experti varují: Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr

Věda a technika
Historický klimatolog Lukáš Dolák působí na Masarykově univerzitě a Akademii věd.
Tornádo na Moravě, záplavy v Německu. Po těchto katastrofách se ozývají hlasy, že si lidstvo v souvislosti se současnou změnou klimatu musí na extrémní výkyvy počasí zvyknout. Co si o problematice myslí, řekl v rozhovoru reportérce Deníku historický klimatolog Lukáš Dolák, který zároveň popsal, jak deště, sucho či třeba výbuchy sopek ovlivňovaly společnost dříve.
25 fotografií

Lukáš Dolák: Se změnou klimatu je stále čas něco udělat

Česko
Stoupání hladiny oceánů, které je způsobeno táním ledovců, naplňuje nejčernější možné scénáře
Neočekávané výkyvy počasí. Rekordně suchá léta anebo naopak „období dešťů“ tam, kde byste nic takového nečekali, a jimi způsobené záplavy nebývalých rozměrů. I takové mohou být důsledky globálního oteplování, před nímž stále hlasitěji varuje většina vědců. Pokud se lidstvo rychle nevzpamatuje, hrozí podle nich další zhoršování již tak kritické situace. 
5 fotografií

Oteplení Země a extrémy přírody: Jaké jsou největší bludy a co je pravda

Udržitelnost ve státě