ŠTÍTEK: Lurdy

Unikátní paškál pro Armádu České republiky na vojenskou pouť ve francouských Lurdách vyrábí chráněná dílna České katolické charity v Paloníně na Mohelnicku.
Palonín – Váží čtvrt metráku, má výšku člověka a je z včelího vosku. A čeká ho vojenská pouť do Lurd. Obří paškál pro českou armádu připravují v chráněné dílně Charity Zábřeh v Paloníně každý rok a právě dokončují letošní zakázku. Je jí opravdu pořádný kus.

V Paloníně zdobí voskového poutníka pro armádu

Olomoucký kraj
Unikátní paškál pro Armádu České republiky na vojenskou pouť ve francouských Lurdách vyrábí chráněná dílna České katolické charity v Paloníně na Mohelnicku.
Palonín – Váží čtvrt metráku, má výšku člověka a je z včelího vosku. A čeká ho vojenská pouť do Lurd. Obří paškál pro českou armádu připravují v chráněné dílně Charity Zábřeh v Paloníně každý rok a právě dokončují letošní zakázku. Je jí opravdu pořádný kus.

V Paloníně zdobí voskového poutníka pro armádu

Šumpersko
LE HAVRE. André Wilms a Blondin Miguel – dva podivní hrdinové Kaurismäkiho filmu, jenž vybízí k porozumění pro všechny s nešťastným údělem na naší planetě.
Praha – První lednový týden si v kinech zřejmě vynutí ztišení. Možná je to dobře. Neškodí se po silvestrovských zábavách a odlehčení ke konci roku podívat do toho nového s nadějí, porozuměním pro ty slabší z nás a zamyšlením, jak jsme na tom. Do kin tedy ve čtvrtek vstoupily mnohoznačné Lurdy, Le Havre o potřebě empatie a přátelství a nudný detektiv…

Filmové premiéry: Kaurismäkiho přístav, úvahy nad štěstím a Holmes

Film a televize
ZÁMECKÝ CEDR VE VIŠŇOVÉM .
Znojmo – Stromy z parků kolem někdejších zámků ovládly premiérový ročník anketu Strom roku Znojemska. Nejvíce hlasů získal zámecký cedr z Višňové, těsně za ním se umístil sekvojovec obrovský z Kravska a s malým odstupem třetí skončil skalický platan.

Stromem roku Znojemska je cedr z Višňové

Znojemsko
Na návrší údajně byla svatyně staroslovanského boha Svatovíta. Konaly se tu nejen rituální slavnosti ale i věštby.
Horní Police /ZA TAJEMSTVÍM ČESKOLIPSKA – díl 33./ – První doložený písemný pramen o Horní Polici je z roku 1273. Obec se původně nazývala Palič a mezi její dominanty bezesporu patří barokní arciděkanský kostel Navštívení Panny Marie.

Horní Police: Duch ženy uvězněný ve zdi

Českolipsko
Soubor Třetí věk v akci
Plumlov /FOTOGALERIE/ – Po roce od svého triumfu na Wolkerově Prostějově se do regionu vrátila šestice čiperných zralých dam z divadelního souboru Třetí věk z Loun. V pátek na zámku v Plumlově sehrála svoji úspěšnou hru Včera se mi zdálo, která během uplynulého roku sklízela úspěch po celé republice.
8 fotografií

Holky v letech excelovaly na zámku. Podívejte se

Volný čas
Carmina ve Francii v roce 2006.
Rychnov n. K. – Nancy, Dijon, Lyon, Avignon, Séte, Lourdes, Bordeaux, Tours a Paris. Tak vypadala trasa jedenáctidenního turné koncertního oddělení Rychnovského dětského sboru (RDS) po Francii. Carmina zde absolvovala celkem deset koncertů.
20 fotografií

Carmina pomohla sirotkům z Haiti

Volný čas
Tajemné místo ve Šlovicích
Šlovice - Petr Čech přiznává, že se v to malém koutku přírody cítil už od mládí nějak lépe. Nabíral tu třeba síly během zkouškového období na vysoké škole. Jak sám říká: „Všechny problémy tu zmizely a já viděl náhle život mnohem krásnějším.“

Kterak Honza Vyčítal našel české Lurdy

Rakovnicko
V kostele sv. Karla Boromejského na Malé Straně se konala 11. února slavnostní mše u příležitosti světového dne nemocných. Mši celebroval Mons. Karel Herbst.
Malá Strana - Vkostele sv. Karla Boromejského vPraze na Malé Straně se konala 11.února 2009slavnostní mše upříležitosti světového dne nemocných. Mši celebroval Mons. Karel Herbst. Světový den nemocných se zpodnětu papeže Jana Pavla II. slaví od roku 1993.
9 fotografií

OBRAZEM: Slavnostní mše za nemocné

Praha
Socha Panny Marie Lurdské v jeskyni, kde došlo ke zjevení v roce 1858
Zlín - Autobiografickou knihu, která se prolíná s cestopisnými zážitky z různých částí světa, vydal zlínský cestovatel Miloslav Štěrba. Cesta k chrámu je autorovou druhou publikací. Jejím hlavním tématem je putování k pomyslnému chrámu v Lurdách, známému mariánskému místu ve Francii. Tam se autor vypravil už více než třicetkrát.

Zlíňan vydal knihu o pouti do Lurd

Zlínsko
Ilustrační foto: odlévání zvonu ve  zvonařské dílně Dytrychových v Brodku u Přerova.
Ostrov nad Oslavou - Zvonice kostela svatého Jakuba v Ostrově získá počátkem července nový přírůstek. Bude jím devadesát čtyři kilogramů vážící zvon, který Ostrovu věnuje žďárská firma Žďas.

V Ostrově se rozezní nový zvon

Žďársko
s
Heřmanice - V Heřmanicích, kde je starostkou rok a pár dní, žije od roku 1977. Má 49 let, je vdova a matka čtyř dětí. Původním povoláním je úřednice.

U zpovědi Irena Šímová

Novojičínsko
Bohutické sochy křížové cesty
Bohutice - Soubor čtrnácti sousoší křížové cesty dostává necelý rok po návratu do obce Bohutice na turistickou mapu Znojemska. Podpořit zájem návštěvníků se chystají zástupci Bohutic novou propagační brožurkou, mají i další plány. Usilují také o zapsání křížové cesty mezi kulturní památky.
17 fotografií

Bohutické cedrové sochy propaguje brožura

Znojemsko
Václav Štýbl
KŘEPICE - Existují magická místa, která jsou něčím zvláštní, která nás přitahují. Jedno takové se nachází v Křepicích. Údolí s kapličkami, křížovou cestou a pramenem vody okouzlí každého, kdo sem zavítá. Lokalitu zvanou U Svaté zbudovali před deseti lety obyvatelé Křepic za podpory obce, na základě historického vnuknutí slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Oázu klidu mají Křepičtí na dosah

Břeclavsko
Ilustrační foto
LONDÝN - České tenistky se v baráži o postup do fedcupové Světové skupiny I utkají se Španělskem. Zápas se uskuteční 14. a 15. července na půdě soupeře. Rozhodl o tom středeční los v Londýně.

Tenistky v baráži proti Španělsku

Ostatní sporty
Zpěvačka Madonna navštívila v Malawi sirotčinec.
LILONGWE - Fotografové snažící se ulovit snímky známých osobností se většinou musí potýkat s dobře stavěnými tělesnými strážci celebrit, kteří se jim za každou cenu snaží zabránit vyfotografovat jejich chráněnce.

Madonna v Malawi: Děti kamenovaly novináře

Svět