ŠTÍTEK: krása

Cyklistický kurz.
Ve dnech 6. června až 9. června 2023 se žáci osmých tříd zúčastnili „Expedice Jižní Morava“. A co bylo náplní této velmi oblíbené cyklistické akce? Tak především se studenti seznámili se zásadami bezpečné jízdy na kole, své znalosti doplnili o základní pravidla silničního provozu. Na předem zvolených trasách probrali význam lužních lesů v přírodním parku Niva Dyje, pozorovali krásu nivních tůní a poznávali zástupce místní fauny a flory.

Expedice Jižní Morava ZŠ Ohrada. Děti pozorovaly i krásu nivních tůní

Čtenář reportér
Americká pilotka a podnikatelka Jackie Cochranová v kokpitu stroje Curtiss P-40 Warhawk.
Žádný jiný člověk na planetě - živý či mrtvý, muž či žena - není držitelem více leteckých rekordů než ona. Před 70 lety se Američanka Jacqueline Cochranová stala první ženou, která překonala v letounu rychlost zvuku. Její životní příběh připomíná hollywoodský trhák. Cochranová se totiž k pozici pilotky, milionářky, podnikatelky a rekordmanky vypracovala z chudé kadeřnice, jejímž jediným trumfem v rukávu byla krása a cílevědomost. 
10 fotografií

Měla jen krásu a svou vůli. Chudá kadeřnice jako první překonala rychlost zvuku

Svět
Berlínské muzeum vlastní busty Caesara a Kleopatry, u nichž je možné, že zobrazují skutečnou podobu antických milenců
Prastarý příběh charismatického římského vojevůdce a ctižádostivé egyptské královny nikdy nezapadne prachem. Uchvátil svět natolik, že dvojice antických milenců už po dvě tisíciletí představuje výzvu pro historiky a inspiraci pro umělce. A stejně tak dlouho lidi zajímá, jak Gaius Julius Caesar a Kleopatra VII. Filopatór vypadali. Technika poslední doby umí s rekonstrukcemi tváří slavných osobností divy. Na profilu PhotoshopSurgeon na YouTube se před časem objevila dvě zajímavá videa, která vytvářejí možnou podobu slavného páru.
6 fotografií

Nádherná Kleopatra a švihák Caesar? Toto by mohly být jejich pravé podoby

Věda
KČT pořádá v Krupce Výlet za krásami města Krupka Po stopách Davida.
V sobotu 25. března se v Krupce uskuteční letos již druhý Výlet za krásami města Krupka Po stopách Davida. Tyto výlety pro širokou veřejnost začali od letošního roku pořádat dva nadšenci z místního odboru Klubu českých turistů pod vedením Davida Sedláčka. Cílem je oživit turistiku v Krupce a představit krásná místa na území města lidem z města i ze širokého okolí.

KČT pořádá v Krupce Výlet za krásami města Krupka Po stopách Davida

Čtenář reportér
Nová publikace přibližuje krásy zvláště chráněných území Karlovarského kraje
Zvláště chráněná území Karlovarského kraje je název nové publikace, která prostřednictvím populárně naučných textů a fotografií mapuje přírodní bohatství regionu. Slavnostně ji představili na krajském úřadě. Zároveň byla ve vestibulu úřadu zahájena výstava CITES k výročí úmluvy o mezinárodním obchodu s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Nová publikace přibližuje krásy zvláště chráněných území Karlovarského kraje

Karlovarsko
Adršpašské skály jsou náročným terénem a nádhernou kulisou pro slacklinery.
Kam se podívat v České republice? Výlety a putování pro krásách České republiky stojí za to. I lidé, kteří procestovali značný kus světa, uznávají, že řada tuzemských přírodních zákoutí a památek má v atraktivnosti světové parametry. Jedním z nich je youtuber David Olchava, který navštívil řadu cizích zemí, ale když před nedávnem projel zajímavá místa v Čechách, byl nadšený. Svým fanouškům tak mimo jiné představil největší skalní město ve střední Evopě, zámek připomínající americký Bílý dům a železniční most jako vystřižený z knížek o Harry Potterovi.  
18 fotografií

Znáte je? Deset míst, o kterých lidé nevěří, že jsou opravdu u nás v Česku

Doma
Vernisáž Martina Veselého: PLECHOVÁ ABSTRAKCE
Autor Martin Veselý hledá krásu ve starém plechu na místech, jako jsou sběrné dvory, vlaková muzea, nádraží, garážová vrata, reklamy u silnic nebo trafostanice. Fotografování starých plechů zezačátku znamenalo pouze nalézání barev. Postupem času se z něj stalo hledání geometrických tvarů, krajin, stromů, vesmíru, zvířat, lidí. Výstava v trutnovském UFFU potrvá od 8. března do 24. dubna.
70 fotografií

OBRAZEM: V Trutnově začíná výstava fotografa Martina Veselého

Volný čas
Bledulky v Třebichovické olšince rozkvétají.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podmáčená bažinatá louka - Třebichovická olšinka rozprostírající se pod Vinařickou horou je jedním z největších zákonem chráněných bledulišť. Již v těchto únorových dnech poskytuje jedinečný pohled na bělostnou křehkou krásu rozprostírající se na ploše větší než půl hektaru. Každoročně jsou zde k vidění koberce bledulí, které svojí krásou každého milovníka přírody ohromí.
17 fotografií

Bledulky v Třebichovické olšince rozkvétají, v březnu jich budou koberce

Kladensko
Zákoutí pod rozkvetlými sakurami v Podbořanech.
Jen málokterý strom se krásou vyrovná kvetoucí sakuře. Koruny načechrané záplavou růžových květů odedávna milovali a uctívali lidé v Japonsku a Číně. Sakury a jejich květy v Číně symbolizovaly ženskou krásu, lásku a něhu, kdežto v Japonsku kvůli krátké době kvetení představovaly pomíjivost života. Postupem času zdomácněly i u nás, takže řada měst bývá na jaře zahalena do růžových obláčků a na podzim do odstínů červené, oranžové a žluté barvy.
12 fotografií

Sakury jsou ozdobou jara a inspirací pro básníky. Včelám však neprospívají

Zahrada
Jedna z těchto žen bude novou královnou krásy. Podívejte se
Na skok k naším sousedům na Slovensko, kde představili finálovou dvanáctku dívek MISS SLOVENSKO 2023. Finalistky 27. ročníku soutěže zažily svou společnou premiéru 7. února v bratislavském hotelu DoubleTree by Hilton, kde je před zástupci médií oficiálně uvedl ředitel soutěže. Zároveň otevřel novou éru soutěží krásy, která nese v sobě důležitý odkaz a to, že není nejdůležitější vnější krása, ale charisma, potenciál a odhodlání pracovat na sobě a být inspirací.
22 fotografií

Jedna z těchto žen bude novou královnou krásy. Podívejte se

Čtenář reportér
Novoborský Lasvit ohromuje v Ženevě obří ledovou jeskyní z křišťálu
Luxusní prostředí ženevského butiku slavné firmy Cartier nyní ještě vylepšili návrháři a skláři z novoborské společnosti Lasvit. Aby se tam bohatí zákazníci cítili výjimečně, čeští tvůrci pro obchod vytvořili několik svítidel a zejména unikátní „ledovou chodbu“ z českého křišťálového skla. Ta pokrývá téměř 55 metrů čtverečních stěn, stropu a dveří.
29 fotografií

Ledová jeskyně z křišťálu. Dílo českých sklářů rozzářilo ženevský butik Cartier

Podnikání
Novoborský Lasvit ohromuje v Ženevě obří ledovou jeskyní z křišťálu.
Luxusní prostředí ženevského butiku slavné firmy Cartier nyní ještě vylepšili návrháři a skláři z novoborské společnosti Lasvit. Aby se tam bohatí zákazníci cítili výjimečně, čeští tvůrci pro obchod vytvořili několik designových svítidel a zejména unikátní „ledovou chodbu“ z českého křišťálového skla. Ta pokrývá téměř 55 metrů čtverečních stěn, stropu a dveří.
29 fotografií

Obří ledová jeskyně z křišťálu. Novoborský Lasvit ohromuje u Cartiera v Ženevě

Českolipsko
Martina je schopná vyzdvihnout vnitřní krásu každé ženy.
Určitě se vám už někdy stalo, že jste se ráno podívala do zrcadla a řekla si, že to chce změnu. Objednala jste se ke kadeřnici, ukázala jí, co chcete, a ona vám vyhověla, i když vám vybraný účes vůbec nesedl. Kadeřnice Martina z Postřelmova na Šumpersku je ale jiná. Stačí, aby vás poznala blíž, a hned vidí krásu, která je uvnitř vás a někdy i hluboko schovaná. Z jejích proměn vám spadne brada.
17 fotografií

Na proměnu u Martiny se stojí fronta. Z ženy vytvoří o dvacet let mladší bohyni

Olomoucko
Martina je schopná vyzdvihnout vnitřní krásu každé ženy.
Určitě se vám už někdy stalo, že jste se ráno podívala do zrcadla a řekla si, že to chce změnu. Objednala jste se ke kadeřnici, ukázala jí, co chcete, a ona vám vyhověla, i když vám vybraný účes vůbec nesedl. Kadeřnice Martina je ale jiná. Stačí, aby vás poznala blíž, a hned vidí krásu, která je uvnitř vás a někdy i hluboko schovaná. Z jejích proměn vám spadne brada.
17 fotografií

Na proměnu u Martiny se stojí fronta. Z ženy vytvoří o dvacet let mladší bohyni

Móda
Selena Gomez
Tahle třicetiletá kráska pochází z Texasu a za svůj život toho stihla už mnoho. Kariéru začala už jako dítě v Disney filmech a seriálech, dnes je globální popovou hvězdou s miliony prodaných alb a nejsledovanější celebritou na Instagramu. Selena Maria Gomezová má také vlastní řadu kosmetiky, založila produkční společnost a pracuje s mnoha charitativními organizacemi.
8 fotografií

Selena Gomezová: Popová star, herečka a influencerka, co boří ideály krásy

Móda
Výlet ke slovinskému jezeru Bled.
Fotograf a čtenář Tomáš Zajíc nám často posílá své krásné snímky přírody. Většinou jde o fotografie ze středních Čech, avšak dnes nás vezme daleko od našich domovin. Svým objektivem totiž zachytil krásy jezera Bled a jeho okolí. Bled leží na úpatí slovinských Julských Alp, přičemž se řadí mezi nejfotografovanější a nejnavštěvovanější místa Slovinska. Pokochejte se krásou tohoto místa.
22 fotografií

Obrazem: Hurá do Slovinska! Nechte se okouzlit krásou Bledu

Čtenář reportér