ŠTÍTEK: kultura

Ivana Arslan v  Antalyi, kam směřoval první turistický let z Českých Budějovic do Turecka
Ivana Arslan udělala před téměř třiceti lety velký životní krok. Z rodných Českých Budějovic se přestěhovala spolu s manželem a malou dcerou do Turecka. V současné době tam paní Ivana pracuje jako průvodkyně cestovní kanceláře v turisticky oblíbené Antalyi. Její cesta ale byla trnitá. Jak se dokázala popasovat s jinou kulturou i jazykem? Co obnáší život v Turecku a jací jsou obyvatelé této země? Stýská se jí po České republice? O tom se rozpovídala v rozhovoru pro Deník. 
29 fotografií

Z Českých Budějovic odešla do Turecka. Na úplně jiný svět si žena zvykala dlouho

Regiony
Redaktor Sächsische Zeitung Steffen Neumann
Německé tištěné noviny jsou u našich západních sousedů brány za podobnou součást kultury, jako symfonické orchestry, galerie, nebo knihy. Tamní vlády už desítky let nemění jejich zvýhodněné zdanění. Oproti tomu se česká vláda Petra Fialy chystá znásobit daň na noviny, zatímco knihám ji zcela odpustí. „Nižší zdanění pomáhá tomu, že si německé deníky dál udržují vysokou úroveň,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník tamní novinář Steffen Neumann ze Sächsische Zeitung.

V Německu jsou deníky součástí kultury, říká oceňovaný novinář Neumann

Státy EU
Jakub Šeps
Rodinu, kolegy i širokou veřejnost zasáhla zpráva o úmrtí vedoucího oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje Jakuba Šepse, který na začátku minulého týdne spáchal sebevraždu. Na svém facebookovém profilu zanechal dopis, ve kterém osvětluje, co vše předcházelo jeho rozhodnutí. Rodina se rozhodla původně nastavený neveřejný příspěvek poslat do světa.

Sebevražda mladého úředníka: Žádná šikana nebyla, zaznívá z úřadu

Regiony
První ročník festivalu Divadelní hvězdy nad Ostravou se uskuteční v srpnu.
Jedna velká premiéra čeká milovníky divadla na Ostravsku v srpnu tohoto roku. Do bývalého kulturního centra z počátků České republiky se totiž vrací kultura ve velkém duchu. V místě s dechberoucím výhledem na krajské město, který nabízí zrekonstruovaný amfiteátr u Vily na Landeku, se totiž bude konat první ročník festivalu Divadelní hvězdy nad Ostravou.
4 fotografie

Divadelní hvězdy nad Ostravou: město čeká premiéra zrekonstruovaného amfiteátru

Volný čas
Mladí Vietnamci se zajímají o své kořeny.
Vietnamci druhé generace, kteří se narodili v Česku, objevují svou rodinnou historii a šíří povědomí o vietnamské kultuře. Jejich rodiče často přicházeli do Československa na dočasný pobyt jako učni, studenti nebo dělníci. Postupně se zde však usadili a vynikli v mnoha odvětvích. Mapováním rodinných příběhů chtějí mladí zástupci této komunity docílit vzájemného sblížení obou kultur.

Potíže s jazykem a český čaj se nedal pít. Mladí Vietnamci mapují své kořeny

Českobudějovicko
Viktor Kačer.
Dějiny Krnova poznaly mnoho pozoruhodných osobností, jejichž osudy postupně zmizely z paměti lidí. Minulý měsíc by se dožil sto deseti let Viktor Kačer, jehož osobnost k historii Krnova patří. Narodil se v Děhylově. Po vystudování byl zaměstnán u Okresního osvětového sboru v Opavě, byl hercem v Divadelním ochotnickém spolku Opavy.

Viktor Kačer, pohnutý život kulturní osobnosti Krnova

Čtenář reportér
Jan Smigmator
Špičky klasické hudby, swingu a jazzu se sejdou v Třeboni. Ve dnech 11. - 15. července rozezní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna hned několik míst historického centra města. Vystoupí Talichovo kvarteto, sopranistka Eliška Weissová, Filharmonie Hradec Králové, PhilHarmonia Octet, Jan Smigmator & Tonya Graves v doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, Jiří Stivín a další.
20 fotografií

Jan Smigmator a Tonya Graves zažijí v Třeboni společnou premiéru

Jindřichohradecko
Malé divadlo Kolín vystoupilo v rámci Kolínského kulturního léta,
/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Celkem šest položek nabízí program letošního Kolínského kulturního léta organizovaného pracovníky Odboru školství, kultury a sportu městského úřadu Kolín. Většina se odehraje na Karlově náměstí. Nedělní start ale byl jednou z vyjímek. Malé divadlo Kolín sehrálo svoji detektivní komedii nazvanou Případ Baskerville aneb Rapsodie na blatech na parkánech kolínské synagogy.
97 fotografií

Kulturní léto odstartovalo Malé divadlo Kolín. Za dva týdny přijde na řadu hudba

Volný čas
Když zpracováváte větší množství mléka, elektrická odstředivka nebo máselnice se určitě hodí, říká Michal Havelka.
Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.
6 fotografií

Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě

Hobby
Kroměřížská radnice. Ilustrační foto
Kroměřížští radní schválili organizační změny, které povedou ke snížení počtu odborů na městském úřadě ze stávajících čtrnácti na dvanáct. Od 1. září se ruší odbory právní, regionálního rozvoje a Útvar tajemníka. Z odboru Stavební úřad byla jinam přesunuta dvě oddělení a nově vznikne odbor kultury, cestovního ruchu a památkové péče. Úřad tak od září bude mít dvanáct odborů a útvar interního auditu a vnitřní kontroly.

Městský úřad v Kroměříži ruší některé odbory. Ušetří na platech vedoucích

Kroměřížsko
Hospodským kvízem v Lívanci v Horním Bezděkově provázela moderátorka Jana.
Málokoho překvapí, že pub quiz neboli hospodský kvíz vymysleli v Anglii. Každý ví, že Anglie patří k zemím s nejrozvinutější hospodskou kulturou i že Britové jsou duší sportovci a rádi se vsázejí – snad úplně o všechno. Pub quiz je právě takovou kombinací hospody, týmového sportu a sázky – prostě, kdo bude lepší v tomhle vědomostním klání. Let’s go…
7 fotografií

Hospodský kvíz: záliba, kterou Češi milují. Výhru si ale "šprtáním" nezajistíte

Hobby
Na vernisáži studenti představovali svá díla při krátké komentované procházce.
/VIDEO/ Jsou ukryté samotnými autory. Pokud se návštěvníci budou pozorně dívat, při procházce v Botanické zahradě brněnské Masarykovy univerzity najdou více než třináct nových soch. Výstava sochařských prací studentů Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brně potrvá až do konce září. Šestý ročník zahájil na středeční vernisáži absolvent a organizátor akce Tomáš Dvořáček.
27 fotografií

Nové sochy v brněnské Botanické zahradě? Z plechovek nebo k rituálnímu rozbití

Volný čas
Art & Life - Festival v ulicích v městské části Poruba, 24. června 2022 v Ostravě.
Dva dny plné zábavy, smíchu a dobré nálady čekají na návštěvníky letošního Art & Life Festivalu v ulicích v Ostravě-Porubě. Ve dnech od 30. června do 1. července se tam ulice zaplní hudebníky, tanečníky a živou kulturou. Na festivalu se představí více než 250 umělců z celého světa. O chystaném festivalu jsme si povídali s jeho ředitelkou Petrou Hradilovou.
33 fotografií

Ostravský Festival v ulicích je tady a s ním skvělý program, podívejte se

Volný čas
Z akce.
Čtvrtý ročník Festivalu Energie pro kulturu během léta navštíví 6 měst v České republice, kde bude pomáhat podpořit kulturní scénu. Tento víkend zamířil do Hradce Králové. Divákům poskytl nejen báječný letní program, kde se zabavili dospělí a děti, ale pomohl dobré věci. Účastníci festivalu minutou šlapání na oranžovém handbiku Nadace ČEZ podpořili Centrum pěstounských rodin a Základní uměleckou školu Habrmanova. Pro obě organizace návštěvníci festivalu vyšlapali celkem 101 501 korun.
3 fotografie

Čtvrtý ročník festivalu Energie pro kulturu zamířil do Hradce Králové

Čtenář reportér