ŠTÍTEK: Veolia Environnement

Na jednání městského zastupitelstva v Přerově, kde se řešila odpadová politika, vystoupil v pondělí také olomoucký hejtman Josef Suchánek.
Přerovští zastupitelé v pondělí téměř jednomyslně podpořili Servisní společnost Odpady Olomouckého kraje. Učinili tak schválením finančního příspěvku 6,5 milionu korun na projektování a přípravu třídící linky v Olomouci. I z opozičních lavic zazněl názor, že akciová společnost složená z municipalit má větší potenciál a Přerov by neměl postupovat izolovaně. Pro zvedlo ruku 31 přítomných, tedy drtivá většina.
5 fotografií

Město Přerov dalo zelenou společné odpadové politice kraje, ruku zvedla většina

Přerovsko
Napouštění bazénu. Ilustrační foto.
/FOTOGALERIE/ Pražští vodohospodáři vyzvali obyvatele hlavního města, aby své bazény nenapouštěli z vodovodu a objednali si místo toho cisternu s vodou. Důvodem je mimo jiné to, že při napouštění hrozí pokles tlaku ve vodovodní síti nebo uvolnění sedimentů, které zakalí vodu. Pokud se lidé pro napouštění z vodovodu rozhodnou, měli by to dělat pomalu a v noci, sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Cena objednané cisterny se liší podle místa, kam ji společnost PVK doveze.
3 fotografie

Vodohospodáři vzkazují: Bazény nenapouštějte z vodovodu, ale z cisterny

Praha
Babylon, vodárenská expozice v srdci Ostravy (v areálu Úpravny vody Ostrava-Nová Ves).
Nejlidnatější městský obvod v Ostravě a výrobce tepla společnost Veolia Energie se formou memoranda dohodli na posílení spolupráce při provozování, obnově a rozvoji teplárenské soustavy. Cílem je zajistit dlouhodobě ekologický způsob vytápění a realizování moderních energetických řešení, ale i zachování stabilních a cenově přijatelných dodávek tepla pro obyvatele a další odběratele v obvodu Ostrava-Jih.
33 fotografií

Ostrava-Jih a Veolia budou spolupracovat na rozvoji teplárenské soustavy

Podnikání
Recyklohraní.
S cílem pomoci pedagogům vyučovat o klimatické změně vytvořil školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme si svět metodickou příručku EKOABECEDA pro klima a čtyři sady výukových scénářů. Celý komplet doplňuje ještě seriál deseti krátkých tematických videí namluvených hercem Petrem Vackem. Pro školy zapojené do Recyklohraní jsou veškeré tyto materiály zdarma k dispozici na webu programu. Jen v Libereckém kraji s Recyklohraním spolupracuje 188 mateřských, základních a středních škol.

Recyklohraní pomáhá školám na Liberecku učit děti o klimatické změně

Čtenář reportér
DIAMO, Veolia a VŠB-TUO budou společně testovat využití tepla z prohořívající haldy v Ostravě.
Termicky aktivní odvaly po těžbě uhlí patří mezi dlouholeté ekologické zátěže Ostravska. Nabízí se otázka, zda by mohly sloužit jako zdroj tepelné energie. Za jakých podmínek by to bylo možné, budou zkoumat společně odborníci ze státního podniku DIAMO, společnosti Veolia Energie a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.

DIAMO, Veolia a VŠB-TUO budou testovat využití tepla z haldy v Ostravě

Podnikání
Ilustrační foto
Domácnosti v Přerově si v příštím roce připlatí za teplo i za vodu. Navýšení cen ale naštěstí nebude nijak drastickým zásahem do rodinného rozpočtu. Zákazníci, napojení na centrální systém zásobování teplem, zaplatí o patnáct procent více než v letošním roce. Ani zvýšení cen u vodného a stočného by nemělo domácnosti příliš zatížit.

V Přerově zdraží voda i teplo

Přerovsko
Ilustrační foto.
S velkým napětím vyhlíželi kvůli aktuálním cenám energií nájemníci Heimstadenu v Moravskoslezském kraji nové rozpisy záloh na rok 2023. V těchto dnech začíná být jasno. Za zálohy na teplo si nájemníci Heimstadenu v kraji připlatí, zatím to vypadá, že zhruba o 40 % oproti letošku.

Heimstaden zvedá lidem zálohy na teplo. O čtyřicet procent

Ostravsko
Ilustrační foto.
S blížící se zimou začíná být čím dál tím intenzivnější otázka, kolik lidé zaplatí za teplo. Vliv na cenu mají válka na Ukrajině a energetická krize. Pražské domácnosti se snaží šetřit a topit začínají později. Výhodu mají bytové domy s kotlem, kde je regulace snazší. Centrální vytápění už tolik ovlivnit nejde.

Teplo v Praze podraží. Domácnosti zaplatí o stovky korun měsíčně více

Praha
Teplárna Karviná.
Po několikaletém odkladu, kdy společnost Veolia dala kvůli útlumu těžby uhlí přednost budování kotlů plynových, se posunul vpřed plánovaný projekt multipalivového kotle v Teplárně Karviná. Společnost Veolia Energie získala souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí v procesu EIA a může rozběhnout další legislativní i technické kroky přípravy stavby nového kotle.

Teplárna Karviná: Konec uhlí, teplo chtějí vyrábět spalováním odpadu

Karvinsko
Street-artovou malbu na objednávku firmy Veolia Energie vytvořil na výměníkové stanici na sídlišti Kamenec ostravský umělec tvořící pod pseudonymem Lacmo na konci letních prázdnin, 9. září 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Oslavy 100 let Baníku v Ostravě vrcholí. Zejména poslední měsíce se nesou ve znamení nejrůznějších gratulací. Jedna z mnoha poct (a nespočtu dárků) se nachází ve Slezské Ostravě a doslova nejde přehlédnout. Jedná se street-artovou malbu, kterou vytvořil na výměníkové stanici na sídlišti Kamenec ostravský umělec tvořící pod pseudonymem Lacmo. 
13 fotografií

OBRAZEM: Lacmova pocta stoletému Baníku aneb Ostrava má nový street art

Ostravsko
Cesta historickým vlakem za průmyslovou minulostí
Ostravsko, krajina mého dětství a mládí protkaná rourami spíše rezavými, haldami, těžními věžemi, štiplavým vzduchem. Cesty okolo hutí a dolů za tmy se šlehajícími plameny například za divadlem v centru města. Pozorování vyvážení žhavé strusky vytékající z vozíků po svazích haldy při čekání na příjezd matky z odpolední směny z nemocnice na Fifejdách. Za fotografie i zajímavý námět k výletu děkujeme Lence Hoffmannové
58 fotografií

Cestou necestou za průmyslovou historií

Čtenář reportér
Cesta historickým vlakem za průmyslovou minulostí
Ostravsko, krajina mého dětství a mládí protkaná rourami spíše rezavými, haldami, těžními věžemi, štiplavým vzduchem. Cesty okolo hutí a dolů za tmy se šlehajícími plameny například za divadlem v centru města. Pozorování vyvážení žhavé strusky vytékající z vozíků po svazích haldy při čekání na příjezd matky z odpolední směny z nemocnice na Fifejdách. Za fotografie i zajímavý námět k výletu děkujeme Lence Hoffmannové
58 fotografií

Cestou necestou za průmyslovou historií

Čtenář reportér