ŠTÍTEK: laboratoř

Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.
6 fotografií

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Zdraví
Nové přístroje v Podhorské nemocnici Agel v Bruntálu a Rýmařově.
Laboratoře, které jsou součástí oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntálu a Rýmařově, pravidelně modernizují přístrojové vybavení. Poslední změny byly spojené s instalací pěti nových biochemických a imunochemických analyzátorů. V blízké době dojde k výměně linek pro močovou analýzu.

Nové analyzátory v Bruntále a Rýmařově zrychlily vyšetření

Bruntálsko
Vědec Joseph Dituri (na snímku) se snaží pokořit rekord v délce pobytu stráveného pod vodou.
Americký vědec Joseph Dituri se pokouší zlomit světový rekord v nejdelším pobytu pod vodou. Ve své podvodní laboratoři chce otestovat, jak lidské tělo reaguje na vystavení extrémnímu tlaku. Může tím mimo jiné pomoct astronautům ve vesmíru. Muž zároveň před několika dny oznámil, že objevil úplně nového živočicha, jednobuněčného nálevníka.

Sto dní pod vodou. Vědec chce pokořit rekord, našel při tom nový druh živočicha

Objevy
Očkování. Ilustrační snímek
Známý český dezinformátor Aleš Svoboda zveřejnil v březnu na Facebooku příspěvek zabývající se nejrůznějšími nemocemi od covidu po tuberkulózu (TBC), v němž smíchal dohromady hned několik dezinformací. Mimo jiné v něm tvrdil, že na Slovensku po migraci lidí z Ukrajiny dvacetinásobně vzrostl počet lidí s TBC a šestinásobně počet lidí s HIV. Je to ale lež.

Covid, TBC, akcie zbrojařských firem. Dezinformátor Aleš Svoboda opět na scéně

Česko
Vizualizace parkovacího domu, který postaví Královéhradecký kraj v trutnovské nemocnici.
Královéhradecký kraj bude investovat do Oblastní nemocnice v Trutnově téměř miliardu korun. Vybuduje parkovací dům, nové budovy urgentního příjmu a laboratoří. Novinkou z investičních akcí je pavilon pro lůžkovou akutní péči s kapacitou 130 lůžek za zhruba 300 milionů korun. Modernizace se dočká také porodnice a stravovací provoz. Při návštěvě Trutnova to potvrdil hejtman Martin Červíček.
4 fotografie

Parkovací dům, emergency, pavilon pro akutní péči. Miliarda promění nemocnici

Krkonoše
Bígly z laboratorních pokusů si mohou lidé adoptovat. Ilustrační snímek
Lidé jsou schopni přispět potřebným tisíce i desetitisíce korun. Že solidarita nezmizela, dokazuje také řada sbírek, kam lidé s dobrým srdcem ve velkém přispívají. A to jak ostatním lidem, tak zvířatům. Na platformě Donio mají zvířata dokonce svou vlastní sekci, kde si lidé mohou vyhledat, komu pomohou. V současné době tam běží téměř 60 sbírek.

Pro laboratorní bígly i na operace. Zvířatům v nouzi pomáhají desítky sbírek

Zvířecí deník a chovatelství
Čínská Šanghaj během pandemie onemocnění covid-19, duben 2022
Pandemie koronaviru s největší pravděpodobností vznikla v důsledku úniku viru z laboratoře. Vyplývá to z tajného zpravodajského dokumentu amerického ministerstva energetiky, které původ nemoci vyšetřovalo a nedávno předalo informaci Bílému domu a dalším vysokým činitelům. Úřad se tak přiklonil k verzi, kterou už dříve poskytla FBI. S tímto tvrzením však nesouhlasí jiné agentury provádějící vlastní vyšetřování.

Covid unikl z laboratoře, uvedli v tajném dokumentu vyšetřovatelé

Svět
Senátor Grulich navštívil Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce.
V pátek 17. února, kdy ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška, pořádali Den otevřených dveří, přivítali vzácného hosta. Tím byl senátor Parlamentu ČR Jan Grulich, který si chtěl při své první návštěvě ve škole prohlédnou nejen celý její areál, ale hlavně novou budovu pro odborný výcvik, o které, jak se zmínil, už slyšel.
9 fotografií

Senátor Grulich navštívil Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce

Čtenář reportér
Lékárna Senimed v Žebráku.
/FOTOGALERIE/ Nabídka léků na Berounsku je sice o něco lepší než na konci minulého roku, lékárny ale stále hlásí výpadky dodávek, především u antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Z objednaného množství dostávají sotva pětinu. Léky na srážení horečky už se naopak do nabídky vracejí. Lékárníci věří, že na začátku jara by mohlo být po krizi.
20 fotografií

Antibiotika jsou stále nedostatkovým zbožím. Krize má polevit na začátku jara

Berounsko
Lékárna Senimed v Žebráku.
/FOTOGALERIE/ Nabídka léků je sice o něco lepší než na konci minulého roku, lékárny ale stále hlásí výpadky dodávek, především u antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Z objednaného množství dostávají sotva pětinu. Léky na srážení horečky už se naopak do nabídky vracejí. Lékárníci věří, že na začátku jara by mohlo být po krizi.
20 fotografií

Antibiotika jsou stále nedostatkovým zbožím. Krize má polevit na začátku jara

Zdraví
Den otevřených dveří UJEP pod taktovkou budoucích inženýrů. Na snímku je tým FSI.
Ve čtvrtek 9. února se zájemcům o studium i široké veřejnosti otevřely učebny a laboratoře v rámci celouniverzitního Dne otevřených dveří v Kampusu UJEP. Fakulta strojního inženýrství UJEP informovala zájemce o možnostech studia a nechala návštěvníky nahlédnout do laboratoří a učeben, kde bude probíhat jejich budoucí výuka. Novinkou letošního ročníku byla významná účast na organizaci z řad současných studentů FSI UJEP.

Den otevřených dveří UJEP pod taktovkou budoucích inženýrů

Čtenář reportér
Loni se k měsíční abstinenci v rámci akce Suchej únor přihlásilo asi devět set tisíc Čechů
Právě se koná jedenáctý ročník osvětové akce Suchej únor organizované stejnojmennou neziskovou organizací. Loni se k měsíční abstinenci přihlásilo asi 900 tisíc lidí. Deník o smyslu měsíce bez alkoholu hovořil s medicínskou ředitelkou laboratoří AeskuLab Šárkou Krejčovou. Ta největší přínos vidí v tom, že člověk zjistí, jestli bez pití vydrží.

Lékařka Šárka Krejčová: Měsíc bez alkoholu má smysl. Lidem se uleví, lépe spí

Zdraví
Ilustrační foto
Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrdila letošní první případ nákazy záškrtem, a to v Olomouckém kraji. Jedná se o šestý případ za 28 let. Vývoj podle odborníků znovu ukazuje na důležitost přeočkování proti záškrtu v dospělosti.

První letošní případ záškrtu je z Olomouckého kraje

Olomoucko
Zdravotníci pracují v moderní laboratoři na oddělení klinické biochemie.
/FOTO, VIDEO/ Pacienti nemocnice ve Vyškově se dočkají efektivnější analýzy vzorků krve a dalšího biologického materiálu. Za změnou stojí modernizace laboratoře na oddělení klinické biochemie. „Zdravotníci u nás provádí biochemické analýzy – nejčastěji stanovení glukózy, jaterních testů nebo cholesterolu. Věnují se také vybraným imunochemickým stanovením u markerů zánětu, nádorových bujení, srdečního poškození u infarktu myokardu i těhotenských testů,“ vyjmenoval ředitel nemocnice Zdeněk Horák.
15 fotografií

Nemocnice ve Vyškově vylepšila laboratoř. Pomůže i s analýzami vzorků krve

Vyškovsko
Ukázka produkce studeného světla
Podobně revoluční změnu, jakou kdysi způsobil vynález žárovky, by mohl jednou přinést výzkum brněnských vědců z Loschmidtových laboratoří. Na molekulární úrovni popsali a objasnili mechanismus svícení renily fialové, mořského žahavce. Právě u živočichů se schopností bioluminiscence, tedy produkce "studeného" světla, by se lidstvo mohlo inspirovat při hledání cest k udržitelnějšímu a efektivnějšímu svícení. O výzkumu informoval odborný časopis Nature Catalysis.

Cestu k udržitelnému svícení hledají vědci z Brna u mořského žahavce

Brněnsko
Ukázka produkce studeného světla
Podobně revoluční změnu, jakou kdysi způsobil vynález žárovky, by mohl jednou přinést výzkum brněnských vědců z Loschmidtových laboratoří. Na molekulární úrovni popsali a objasnili mechanismus svícení renily fialové, mořského žahavce. Právě u živočichů se schopností bioluminiscence, tedy produkce "studeného" světla, by se lidstvo mohlo inspirovat při hledání cest k udržitelnějšímu a efektivnějšímu svícení. O výzkumu informoval odborný časopis Nature Catalysis.

Cestu k udržitelnému svícení hledají vědci z Brna u mořského žahavce

Regiony
Nová laboratoř v Klatovské nemocnici.
Klatovská nemocnice zprovoznila laboratoř klinické imunologie a alergologie. Měří mimo jiné protilátky, analyzuje obranyschopnost organizmu a zkoumá i autoimunitu nebo alergie. Pro pacienty s poruchami imunity a alergiky se následně zprovozní i imunologicko-alergologická ambulance, která bude zajišťovat specializovanou péči a léčbu těchto pacientů. Laboratoř bude provádět vyšetření nejen pro Klatovskou nemocnici a další krajská zařízení, ale své služby nabídne i dalším zdravotníkům a zdravotnickým zařízením v regionu.
5 fotografií

V Klatovech vznikla nová laboratoř. Měří imunitu i alergie a doplní ji ambulance

Klatovsko
Unikátní metodou pomáhají lidem s Parkinsonovou chorobou moravští neurochirurgové. Ilustrační foto.
Čtyřicet let měl Brňan Libor Jaša, když se dozvěděl, že trpí Parkinsonovou chorobou. Vyhlídky na další život byly trpké, postupně měl ztrácet kontrolu nad vlastním tělem. „Říkal jsem si, proč zrovna já,“ vzpomínal před časem. Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně mu však zavedením elektrody do mozku zvýšili kvalitu prožitých dní natolik, že mohl i sportovat. Bez ní se jen těžko zvládal obléci. Od diagnózy uplynulo už skoro dvacet let.

Nová šance z Brna na brzké odhalení Parkinsona. Lidé využívají chytrý náramek

Zdraví
Když nádor prostaty roste a tlačí na močovou trubici, způsobí potíže s čůráním.
Potíže s močením mohou být v určité fázi onemocnění karcinomem prostaty jedním z projevů nemoci. Bohužel je to ale tak, že v časných stádiích, kdy je nádor malý a schovaný uvnitř prostaty, o sobě nijak nedává znát. Teprve později, když víc naroste a tlačí na močovou trubici, se objeví potíže při čůrání.

Močíte dobře? Odborníci vyjmenovali příznaky, kdy už jde mužům o život

Zdraví
Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.
Jsou malinké, lítají, je jich hodně a jsou otravné. Znáte je? Ano, jsou to octomilky. Nebzučí, nekoušou, ale nikdo je nevidí rád. Když se jedna objeví v kuchyni, je jasné, že vzápětí uvidíte i její další kamarádky a že jich bude přibývat. Přilákali jste je na ovoce, které není nejčerstvější, na zkvašenou ovocnou šťávu, kompot nebo marmeládu, ale i na zbytky piva či vína.
7 fotografií

Požehnání pro laboratoř, ale pohroma pro kuchyni. Jak se zbavit octomilek

Domácnost
Otevření laboratoří.
Studentu Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci mohou od tohoto akademického roku pracovat s tříosou CNC frézkou vhodnou pro obrábění neželezných kovů, plastů a dřeva, stolní kotoučovou pilou, válcovou bruskou, hoblovkou s protahem, soustruhem na dřevo i soustruhem na kovy s digitálním odměřováním. Nové laboratoře jsou už hotové a jejich dostavba stála 36 milionů korun.
11 fotografií

FOTO: Práce s kovy, dřevem či betonem. Doktorandi získali nové laboratoře

Liberecko
Pavilon transfuzního a hematologického oddělení s nástavbou pro centrální laboratoře.
I když přístavba chirurgie má do své kolaudace ještě poměrně daleko, už nyní vedení Nemocnice Rudolfa a Stefanie plánuje další důležitý rozvojový počin – stavbu centrálních laboratoří. Její realizace přinese úsporu času, peněz i přívětivé prostředí. Centrální laboratoře by podle ředitele nemocnice Romana Mrvy měly začít sloužit nejpozději do tří let.
10 fotografií

Foto: Nemocnice buduje chirurgii a už připravuje stavbu centrálních laboratoří

Benešovsko
V USA zachránili stovky bíglů určených na pokusy
Tisíce bíglů trpěly mnoho let v americkém státě Virginia. Tito psi byli chováni v zastrčeném rozsáhlém komplexu jménem Envigo, kde byli drženi jako pokusná zvířata. Psi žili v otřesných podmínkách, v klecích a obklopeni neustálým štěkotem. Obrovská záchranná akce, která se uskutečnila mezi červnem a zářím, si dala za cíl všechny psy z utrpení vymanit.
5 fotografií

Velká záchranná akce: Tisíce psů trpělo v laboratoři, osvobození probíhalo tajně

Svět
Práce na nových centrálních laboratořích v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.
V Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi pokračuje už desátý měsíc budování centrálních laboratoří, které vzniknou sloučením hematologické, biochemické a mikrobiologické laboratoře. V těchto dnech probíhá instalace analytického systému pro biochemickou laboratoř. Jde o linku složenou z jednotlivých přístrojů, které budou sloužit pro biochemické vyšetření vzorků.
10 fotografií

Foto: V nemocnici vzniká centrální laboratoř. Vzorky pojedou potrubní poštou

Boleslavsko
V těchto dnech dorazila první várka nového vybavení.
Rychlejší vyšetření, zpřesnění diagnostiky a další zvýšení kvality péče o zdraví pacientů – na tom v těchto dnech pracuje strakonická nemocnice. "Uspěla totiž s žádostí do dotačního programu REACT-EU, který vypisovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Za získaných 150 milionů nemocnice do konce roku 2023 nakoupí nové přístroje," řekla tisková mluvčí nemocnice Kateřina Koželuhová.
3 fotografie

Nemocnice získala 150 milionů korun na nové vybavení

Strakonicko