ŠTÍTEK: Jan Nedvěd

Ilustrační foto
První dny po 17. listopadu v roce 1989 byly rušné i v Karlových Varech. Už v pondělí 20. listopadu se na pěší zóně u obchodního domu Perla sešli první revoltující. Bylo jich asi třicet a svolal je sem Jiří Kotek s Janem Horníkem, kteří o víkendu navštívili Prahu, aby se dozvěděli více o pátečním zásahu na Národní třídě.

První demonstrace listopadu 1989 hlídala StB, milice byly v pohotovosti

Karlovarsko
Písně Jana Nedvěda zlidověly.
Herec, bavič a moderátor Petr Rychlý před šesti lety nadchl diváky televizní show Tvoje tvář má známý hlas, když v písni Kohout naprosto dokonale imitoval zpěváka Honzu Nedvěda. Jeho převlek, zpěv, ale i vystupování, gesta a hlavně smích způsobily, že byl od známého folkaře k nerozeznání. Vystoupení bylo ovšem tak perfektní, že v řadě lidí vzbudilo nedůvěru a Petra Rychlého podezřívali, že ve skutečnosti zpíval na playback s hlasem skutečného Jana Nedvěda. Nyní dostali důkaz, že vše bylo opravdové. Petr Rychlý se na posezení po divadelním představení nechal vyhecovat od Leoše Mareše a všem ukázal, že Honzu Nedvěda stále umí.
8 fotografií

Petr Rychlý Honzu Nedvěda stále umí. „Střihl“ ho pro Leoše Mareše

Společnost
Brankář Ondřej Pěknice by měl být jedničkou oseckého Baníku
Chtějí zaútočit na první pětku, přinejhorším být v klidném středu tabulky. Baník Osek má ale i poněkud bizarní cíl. „Na podzim se brance protočilo sedm kluků, tak chceme najít stabilní dvojici, aby nemuseli chytat hráči z pole,” usmívá se osecký předseda a kapitán Patrik Váňa. V úvodním kole hraje Baník derby v Duchcově. „S ním jsme už devět let neprohráli, chceme sérii protáhnout na kulatých deset let,” hecuje s úsměvem.

Osek už se těší na derby. S Duchcovem devět let neprohrál. Kdo bude v bráně?

Kraje
Jakub Štáfek v roli Morthyho
Jmenují se Shoky a Morthy, jsou nerozluční přátelé a také nadšení youtubeři. Jejich takřka duchařský příběh natočil výrazný režisér nové generace Andy Fehu (Nenasytná Tiffany, Pěstírna) a nazval ho Shoky & Morthy: Poslední velká akce. A protože aktéři Štěpán Kozub a Jakub Štáfek, známí z internetové série sKORO NA mizině, pocházejí z ostravského divadla Mír, uvidí film jako první místní diváci.
3 fotografie

Točím, i když umíráš. Shoky & Morthy se představují

Film a televize
Novinářský průkaz Richarda Sorgeho. Informace získával jak pro zahraniční tisk, tak pro sovětskou GRU
Počínání ruské špionážní sítě ve Vrběticích bylo šokem. Její aktivní a rozmáchlé působení na českém území ale nejsou žádnou novinkou. Rozvědčíci promixovaní s diplomaty nesídlí jen na ambasádě v Praze, jejich aktivity byly v minulosti zaznamenány i v Karlových Varech. Podle badatelů začátek působení GRU v západočeských lázních dokládají záznamy z roku 1925.
4 fotografie

Ruští špioni ve Varech. Expozituru tu měli už od roku 1925, říká badatel

Česko
Hudebník Ondřej Fencl
Kytarista, klávesák, autor mnoha pohodových písniček i jejich zpěvák Ondřej Fencl je v jednom kole. Kromě toho, že řídí kapelu 5P Luboše Pospíšila, vystupuje také se skupinami Marsyas, Schodiště, Hromosvod, Lucie Revival či Mrtvej Brouk. Nedávno vydal živou desku Kouzlo okamžiku s houslistou Honzou Hrubým a sólistou na keltskou harfu Seanem Barrym.

Hudebník Ondřej Fencl: Dneska už se snažím psát i o něčem jiném než o holkách

Hudba
Přednáška o vysídlení chodovských Němců.
Nová pobočka České křesťanské akademie začala působit také v Chodově na Sokolovsku. Za sebou už má mimo jiné první zajímavou přednášku pro veřejnost o poválečném vysídlení německých obyvatel z Chodova.

Akademie nabídne přednášky i výlety

Sokolovsko
Poslední měření sil mezi fotbalisty Velkého Meziříčí (v červeném) a Nového Města přineslo divokou remízu 3:3.
Pro jednoho závěrečný duel současného mezidobí, pro druhého naopak první herní test. Takové jsou obrysy pátečního přátelského utkání jediných dvou klubů z Vysočiny v Moravskoslezské fotbalové lize. Na stadionu v Novém Městě na Moravě fotbalisté Vrchoviny vyzvou od 17.30 hráče Velkého Meziříčí.

Oba celky nastoupí v kombinovaných sestavách

Fortuna ČFL + MSFL
Jan Nedvěd
Hvězda folkové a trampské písně Jan Nedvěd se po dvouleté pauze vrací na jeviště a ve čtvrtek 19. prosince vystoupí i s doprovodem a svými hosty na pódium Estrádního sálu příbramského kulturního domu.

Jan Nedvěd s doprovodem zahraje v Příbrami

Volný čas
Křest alba Sůl v Paláci Akropolis v roce 2017.
Dolní Cerekev /ROZHOVOR/ – Když se potkáte s Martou Kovářovou z kapely Budoár staré dámy, přijde vám, jako byste se spolu znali už hodně dlouho. Sympatická muzikantka vás pozve k sobě domů do Dolní Cerekve a nabídne vám čaj a tykání. A pak si s ní jako s dávnou kamarádkou povídáte o kapele, divadle nebo o aktivitách místních obyvatel proti jadernému úložišti.
26 fotografií

Tu strašně snadnou cestu nám někteří záviděli, říká Marta Kovářová

Volný čas