ŠTÍTEK: letadlo

Vanessa Mae
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Světoznámá houslistka Vanessa-Mae bude 15. října koncertovat v Ostravar Aréně. Přiletí s šestičlenným týmem. Cestuje pod svým občanským jménem Vanessa-Mae Nicholson a kromě letenek pro její kolegy musí pořádající firma najít takovou leteckou společnost, která povolí na palubě letadla přímo v kabině pro cestující přítomnost malého pejska.
3 fotografie

Houslistka Vanessa-Mae vystoupí v Ostravě. Od pořadatelů chce letenku pro psa

Hudba
Vanessa Mae
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Světoznámá houslistka Vanessa-Mae bude 15. října koncertovat v Ostravar Aréně. Přiletí s šestičlenným týmem. Cestuje pod svým občanským jménem Vanessa-Mae Nicholson a kromě letenek pro její kolegy musí pořádající firma najít takovou leteckou společnost, která povolí na palubě letadla přímo v kabině pro cestující přítomnost malého pejska.
3 fotografie

Populární houslistka Vanessa-Mae vystoupí v Ostravě. Chce prezidentské apartmá

Ostravsko
Mezinárodní letiště princezny Juliany, Svatý Martin
Létání je v současnosti zřejmě nejbezpečnější formou dopravy. Přesto z něj má řada lidí hrůzu, a to může celá cesta probíhat bez komplikací. Na zemi však existují místa, která mohou nahnat strach i zkušeným cestovatelům. Podívejte se s Deníkem na deset letišť, která bývají označována za nejnebezpečnější na světě a nezapomeňte v anketě zvolit to, které nejvíce děsí vás.
10 fotografií

Z těchto deseti nejnebezpečnějších letišť světa budete mít noční můry

Břeclavsko
Letadlo nad dálnicí D11
V sobotu odpoledne se řidičům na dálnici D11 u Kostelní Lhoty naskytl hrozivý pohled. Těsně nad střechami jejich aut prolétlo malé letadlo. Někteří šoféři uhýbali do odstavného pruhu v domnění, že letadlo má problém a potřebuje na dálnici nouzově přistát. To se však po průletu zvedlo, nabralo výšku a zmizelo. Jeden z řidičů nahrál z nebezpečného manévru video.

VIDEO: Řidiče na D11 vyděsilo letadlo. Prolétlo těsně nad auty

Nymbursko
Ze dvanáctého Nesvačilského podívání.
/FOTOGALERIE/ Dvanácté Nesvačilské podívání, které je prestižním srazem leteckých modelářů, udělalo v sobotu 14. září čest svému názvu. Letadla byla opravdu všude, kam se člověk podíval. Ať už se jednalo o modely, nebo o opravdové stroje. Neoficiální létání začalo v deset hodin, aby na něj hodinu po poledni navázal hlavní letecký program. Ve vzduchu se vystřídala plejáda modelů různých velikosti, typů i pohonů z různých období.
60 fotografií

Nesvačilskému podívání letos přálo počasí

Benešovsko
Šestice ukrajinských námořníků, které Rusko vězní po incidentu v Kerčském průlivu, u soudu v Moskvě
Rusko a Ukrajina dnes osvobodily celkem 70 vězněných osob v rámci dlouho očekávané výměny, v níž se poprvé během pětiletého nepřátelství angažovali nejvyšší představitelé obou zemí. Na palubě každého z letounů směřujících z Moskvy do Kyjeva a z Kyjeva do Moskvy bylo 35 lidí, z nichž někteří měli ve vězení strávit i desítky let. Výměna měla mimořádný ohlas ve světě, mnozí politici ji označili za krok k urovnání vleklého konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

První krok k ukončení konfliktu? Rusko a Ukrajina si vyměnily vězně

Svět
Boeing 737-800 společnosti Smartwings - Ilustrační foto
Přesně před dvěma týdny odstartoval Boeing 737-800 společnost Smartwings se 170 cestujícími na palubě z řeckého ostrova Samos do Prahy. Let QS1125 se stal bezkonkurenčně nejprobíranějším za poslední roky v českém letectví: krátce po vzletu přestal fungovat motor a posádka se rozhodla pokračovat na jeden motor až do Prahy, i když postupy mluví o přistání na nejbližším vhodném letišti.
15 fotografií

Je bezpečné letět přes půlku Evropy na jeden motor? Experti zodpověděli otázky

Česko
CIAF 2019 v Hradci Králové
Nebe nad Hradcem Králové bylo o víkendu svědkem 26. ročníku mezinárodního leteckého festivalu CIAF. Tisíce lidí na letišti i v jeho okolí viděly exhibice zhruba čtyřiceti vrtulníků, vojenských a akrobatických letadel, které přiletěly z pěti evropských zemí.
37 fotografií

FOTO: Nebe ovládl tým akrobatů z Francie

Hradecko
Boeing 737-204C aerolinek LAPA na letišti Jorgeho Newberyho v Buenos Aires, kde 31. srpna 1999 toto letadlo havarovalo
Dne 31. srpna 1999 se na Newberyho letišti v Buenos Aires zřítil krátce po vzletu zpět na dráhu Boeing 737 letu LAPA 3142, který mířil do argentinské Córdoby. Letadlo po odpoutání od země nestoupalo, silně se třáslo a vzápětí tvrdě narazilo do země. Zahynulo 65 lidí včetně obou pilotů. Vyšetřovatele šokovalo, když zjistili, že kapitán ani druhý pilot nebyli k takovému letu vůbec způsobilí.
7 fotografií

Těla ležela všude. Fatální selhání pilotů stálo před 20 lety život desítky lidí

Svět
Muzeum Letecké bitvy nad Bílými Karpaty v Šanově. Michael Žitník před muzeem.
ROZHOVOR/ Muzeum Letecké bitvy nad Bílými Karpaty slaví letos patnácté výročí. Jsou v něm k vidění originální části bombardérů, které byly přesně před sedmdesáti pěti lety sestřeleny, fotografie a dokumenty. Na místo pravidelně přijíždí potomci amerických letců, kteří při bitvě zemřeli, aby jim vyjádřili úctu. O muzeum se stará Michael Žitník, který se o samotné bitvě rozpovídal.
11 fotografií

Trosky letounů lze najít ještě dnes

Zlínsko
Letoun Boeing 737 MAX 8 společnosti SmartWings na Letišti Václava Havla v Praze
Let Boeingu 737 letecké společnosti Smartwings, který ve čtvrtek absolvoval většinu cesty z Řecka do Prahy s jedním funkčním motorem, šetří Úřad pro civilní letectví. Podle úřadu je postup, kdy letadlo doletělo i přes závadu do cíle, nestandardní. Obvykle letadla v případě výpadku motoru nouzově přistávají na nejbližším letišti. ČTK to řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký. Společnost Smartwings porušení bezpečnostních předpisů odmítla.

Let s jedním motorem byl nestandardní. Smartwings porušení předpisů odmítají

Ekonomika
Ilustrační foto
Dva izraelské drony dnes brzy ráno havarovaly na jižním předměstí Bejrútu, které je baštou radikálního hnutí Hizballáh. Incident odsoudil libanonský premiér Saad Harírí, podle kterého se drony dají považovat za otevřený útok na svrchovanost Libanonu. Izraelská letadla v sobotu večer zároveň udeřila poblíž syrské metropole Damašku na íránské síly. Íránská armáda trvá na tom, že žádné z jejich cílů zasaženy nebyly, podle organizace monitorující situaci v Sýrii ale při útoku zemřeli tři lidé. 
5 fotografií

Izrael udeřil na íránské síly v Sýrii. U Bejrútu se zřítily izraelské drony

Svět
Nad hořícími Pardubicemi přelétá B-24 Liberator patřící k 55. wingu těžkých bombardérů 15. letecké armády USA. Snímek pořídil člen posádky druhého bombardéru.
Před 75 lety prožily Pardubice jeden z nejčernějších dnů ve své historii. Krátce po poledni 24. srpna shodili Američané na město 682 tun trhavých a tříštivých leteckých bomb. Při „krvavém“ čtvrtku zahynulo 213 lidí a 84 domů lehlo popelem.

Inferno začalo po poledni

Pardubicko
Ilustrační foto.
V poli u Chotěvic na Trutnovsku přistál v pátek navečer ultralight. "Krátce po půl šesté obdržel operační důstojník oznámení o střetu letadla s dráty elektrického vedení v obci Chotěvice. Očití svědci uvedli, že stroj měl po střetu odletět z místa pryč," uvedla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Na Trutnovsku přistál v poli ultralight

Nehody