ŠTÍTEK: léto

Paixao Da Silva Ewerton v dresu Baníku Ostrava.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Okolo fotbalového Baníku Ostrava se během zimního přestupového období točila řada jmen a potenciálních posil, jedno bylo ale nejzmiňovanější – Ewerton. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se brazilský kouzelník na Bazaly vrátí. Stalo se tak až krátce před startem jarní části FORTUNA:LIGY, kdy se Slezané dohodli s pražskou Slavií na pokračování hostování. „Jsem šťastný, jak to dopadlo,“ líčí sedmadvacetiletý šikula v exkluzivním rozhovoru pro Deník, kde popisuje události ze závěru roku.
31 fotografií

Ewerton exkluzivně: o zimě ve Slavii, návratu do Baníku i Ostravě. Co v létě?

FORTUNA:LIGA
Technické muzeum - vizualizace rekonstrukce
V areálu bývalé zemědělské školy ve Vysokém Mýtě už běží vyklízecí práce, aby v létě mohlo hejtmanství předat stavební firmě, která zde během třinácti měsíců vybuduje Technické muzeum Pardubického kraje. Tři čtvrtiny ceny zaplatí Evropská unie. Historická budova získá nová okna, veškeré nové sítě, elektroinstalaci a výtahy. V proluce mezi historickou a novodobou budovou vznikne výstavní místnost s prosklenou fasádou k prezentaci sbírek. 
8 fotografií

VIZUALIZACE: Stavba krajského technického muzea ve Vysokém Mýtě začne už v létě

Orlicko
Jiří Sabou, sportovní ředitel FC Hradec Králové.
Mluví za něj výsledky. Sportovní ředitel FC Hradec Králové Jiří Sabou v klubu působí již šestým rokem. Za tu dobu se mu s ním povedlo díky jasně stanovené koncepční práci postoupit do nejvyšší soutěže, v ní vybojovat šesté a osmé místo. Teď před ním však stojí asi nejtěžší půlrok. Votroci do jara vstupují až z dvanácté pozice, nový stadion i enormní zájem diváků s nim spojený může tým dostat pod tlak.
46 fotografií

Sabou o nových posilách i důležitém startu jara. Jak se chce Hradec prezentovat?

FORTUNA:LIGA
Sportovní ředitel FC Hradec Králové Jiří Sabou
Mluví za něj výsledky. Sportovní ředitel FC Hradec Králové Jiří Sabou v klubu působí již šestým rokem. Za tu dobu se mu s ním povedlo díky jasně stanovené koncepční práci postoupit do nejvyšší soutěže, v ní vybojovat šesté a osmé místo. Teď před ním však stojí asi nejtěžší půlrok. Votroci do jara vstupují až z dvanácté pozice, nový stadion i enormní zájem diváků s nim spojený může tým dostat pod tlak.
46 fotografií

Sabou o posilách i důležitém startu jara: Nechceme být týmem, který jenom boří

FORTUNA:LIGA
Připomeňte si dobu, kdy byl na úzkokolejce provoz.
Už za několik měsíců se lidé možná znovu svezou úzkokolejkou do Obrataně na Pelhřimovsku. Podle zástupců Jindřichohradeckých místních drah je reálné, že se provoz na republikový unikát vrátí od léta. Záležet bude na rozhodnutí Drážního úřadu s ohledem na osvědčení k provozu, které Jindřichohradecké místní dráhy podaly koncem letošního ledna.
22 fotografií

Nová naděje pro úzkokolejku do Obrataně: ve hře je obnovení provozu od léta

Pelhřimovsko
Vnitřní prostory haly jsou většinou zbarvené do modré, červené a šedé barvy.
Práce na první etapě rekonstrukce sportovní haly v Chrudimi už vstoupily do druhé poloviny. V létě má být hotovo a příznivci sportu se mohou těšit na otevření nových prostor pravděpodobně v září. Náklady v poslední době stouply o téměř pět milionů korun, a to kvůli sanaci tribuny, se kterou se původně nepočítalo. Vyměněny budou rovněž sedačky, ty staré diváci pamatují jako na nepohodlné. Dosud ale není jasné, z jakého budou materiálu.
16 fotografií

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat hala v Chrudimi? Architekt si pohrál s barvami

Chrudimsko
Fotbalisté Třince porazili na úvod zimní přípravy divizní Havířov 2:0. Fotogalerie Pavla Hrdličky je ze 14: kola divize F Valašské Meziříčí - Havířov 2:4 (4. 11. 2023).
/FOTOGALERIE/ Zatím ještě v klubu dokončují složení hráčského kádru, se společnou přípravou na jarní část divize začali fotbalisté Havířova pod novým trenérem Tomášem Mrázkem, který po deseti letech vystřídal Miroslava Matušoviče, v pondělí 15. ledna. V sobotu už Indiáni odehráli první přípravný zápas, v Třinci podlehli třetiligovému soupeři 0:2.
31 fotografií

Havířov testoval nové posily, Laštůvka v Třinci chyběl. Co prozradil nový kouč?

Fortuna divize
Brankář Jan Laštůvka.
/ROZHOVOR/ Je to jen pár týdnů, kdy se funkcionář Pavol Bugáň ujal žezla nad fotbalem v Havířově, a má už první zvučnou posilu. Osmý celek divize bude sázet na nepřeberné zkušenosti a kvalitu brankáře Jana Laštůvky, který loni v létě skončil v ostravském Baníku a žádná jiná nabídka z profesionálního klubu nepřišla. „Sám jsem zvědavý, jak na tom po té době, kdy jsem nechytal, budu. Zaujal mě ale projekt a záměr zvednout havířovský fotbal,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník jednačtyřicetiletý gólman, který je nyní s baníkovským dorostem v německém Norimberku. Kromě Havířova i tlaku veřejnosti mluví o trénování následovníků v Akademii Baníku, nebo o podzimu FCB ve FORTUNA:LIZE.
10 fotografií

Laštůvka o restartu v Havířově: Tlak bude, chci dostat na fotbal lidi. Co Baník?

Fortuna divize
Líšeňský kouč Milan Valachovič s Brianem Priskem po podzimním pohárovém utkání mezi Líšní a pražskou Spartou.
O dva fotbalisty ze základní sestavy sice Líšeň přišla, přesto v úvodu zimní přípravy nepanikaří. Opět totiž v kádru přivítala nadějné hráče ze třetí ligy, se kterými má dlouhodobě výborné zkušenosti. A především brněnský celek počítá se zlepšením posily z AC Milán i mladého útočného diamantu. „Odešli nám sice dva důležití kluci, ale už jsme se v Líšni setkali i s většími změnami. Matocha už avizoval déle, že skončí, takže s tím jsme počítali, další hráči na odchodu skoro nenastupovali,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost líšeňský lodivod Milan Valachovič.

Valachovič: Silný mě mrzí, útoční hráči nám ale třeba otevřou oči. Řešil se Zikl

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Jičínské letiště zůstává Aeroklubu. Ministerstvo prodloužilo smlouvu na osm let
/FOTO, VIDEO/ Všichni, kdo dlouhé měsíce bojovali za zachování stávajícího provozu na letišti ve Vokšicích u Jičína, dostali před Vánoci dárek, který netrpělivě očekávali. Ministerstvo dopravy jim doručilo dopis s informací, že spolku Aeroklub Jičín prodlužuje zápůjční smlouvu na dalších osm let. Aeroklub ve spolupráci s okolními obcemi několik let bojoval proti snahám letecké školy Flying Academy o využívání letiště ke své činnosti a s tím spojenému navýšení leteckého provozu v těsné blízkosti obytné zástavby.
5 fotografií

Jičínské letiště zůstává Aeroklubu. Konkurenční spolek nevylučuje zánik plochy

Jičínsko
Velká modrá díra je  turisticky velmi atraktivním místem.
Polské Maledivy jsou zdarma a jen kousek od našich hranic. Věděli jste, že na dně Velké modré díry leží stále dvě lidská těla? Znáte český Balaton jen hodinu jízdy od Prahy? Víte, že v tropickém ráji s vodním parkem mají i plameňáky? A proč do obřího wellness smí jen naháči? Tato témata v rubrice cestování jsou mezi těmi, která vás letos zaujala nejvíc.

Kouzlo cestování: Do díry plné žraloků i wellness naháčů

Cestujeme
Fotbalisté Baníku Ostrava přezimují v lize na 6. místě tabulky.
/ZNÁMKY, ANKETA/ Fotbalisté Baníku Ostrava mají za sebou ligový podzim ročníku 2023/24. Se ziskem 27 bodů jsou v tabulce FORTUNA:LIGY šestí, vypadli však z poháru po osmifinálové porážce 0:1 se Zlínem. Deník po celou dobu výkony a výsledky svěřenců kouče Pavla Hapala bedlivě sledoval, nyní je zhodnotil a oznámkoval jako ve škole (nejlepší 1, nejhorší 5). Ke známce bylo nutné odehrát z celkových 1890 soutěžních minut alespoň 378 v dresu Baníku. O komentář jednotlivých hráčů redakce požádala také někdejšího záložníka a experta Deníku Martina Lukeše. A ten se vyjádřil ke všem 28 fotbalistům slezského klubu z Bazalů.

PODZIM BANÍKU OČIMA DENÍKU: Kdo zaujal, kdo nepřesvědčil? Jak viděl hráče Lukeš?

FORTUNA:LIGA
T. J. Melancon působí u Bílých Tygrů již třetím rokem.
Ze zámoří přes Slovensko až do České republiky, konkrétně na sever Čech do Liberce. Taková je zatím cesta kanadského urostlého obránce T. J. Melancona, který letos pod Ještědem načal svou třetí sezonu. V klubu se postupně vypracoval v oporu defenzivních řad a v probíhající sezoně je nejproduktivnějším obráncem Tygrů. V rozhovoru se dovzíte, jak se mu žije v srdci Evropy.

Nejraději mám kachnu a líbí se mi Češky, říká liberecký hokejista Melancon

Hokej
T. J. Melancon působí u Bílých Tygrů již třetím rokem.
/FOTO/ Ze zámoří přes Slovensko až do České republiky, konkrétně na sever Čech do Liberce. Taková je zatím cesta kanadského urostlého obránce T. J. Melancona, který letos pod Ještědem načal svou třetí sezonu. V klubu se postupně vypracoval v oporu defenzivních řad a v probíhající sezoně je nejproduktivnějším obráncem Tygrů. V následujícím rozhovoru se dovzíte, jak se mu žije v srdci Evropy.
17 fotografií

Liberec miluji, je to úžasné město, chválí si Melancon české angažmá

Hokej
Hokejista Petr Ulrych.
Hlavní trenér a sportovní manažer Martin Pešout o tom mluvil v nedávném rozhovoru, nyní se posila na jeden ze zmíněných postů stává realitou. Defenzivu Pirátů doplní zkušený obránce Petr Ulrych, jenž má za sebou šest sezón převážně ve slovenské extralize, více než sto startů mezi tuzemskou elitou a přes dvě stě utkání v Chance lize. Nová tvář naskočí už do duelu 23. kola základní části s pražskou Kobrou.

Zkušenosti pro Piráty, po šesti letech se do českých soutěží vrací Petr Ulrych

Hokej
Vlevo Ewerton, vpravo Abdullah Tanko.
/DENÍK ZAUJALO/ Fotbalový rok 2023 v Česku se chýlí ke konci, FORTUNA:LIGA odpočítává poslední zápasy, blíží se ale začátek přestupového období. Duo rozdílových hráčů, o kterých se na tuzemském trhu bude hodně mluvit, kope za ostravský Baník. O koho jde? O ofenzívní esa Ewertona a Abdullahiho Tanka. Jak situace kolem obou letních posil aktuálně vypadá?
80 fotografií

Budoucnost hvězd Baníku: okolo Ewertona nejistota. Jak to vypadá s Tankem?

FORTUNA:LIGA
V letošním prvním pololetí dokonce návštěvnost Královéhradeckého kraje překonala předcovidové statistiky.
Cestovní ruch v Královéhradeckém kraji šlape. Tento region byl během letošního léta čtvrtou nejnavštěvovanější turistickou destinací v zemi po Praze, jižní Moravě a jižních Čechách, v celoročním součtu je Královéhradecko v počtu ubytování dokonce druhým nejúspěšnějším regionem v Česku. Vyplývá to z dat agentury Czechtourism shrnujících turistickou návštěvnost českých krajů od června do září.
8 fotografií

Návštěvnost Královéhradeckého kraje roste. V létě byla čtvrtá nejvyšší v zemi

Čtenář reportér
Nikol Pinkasová s manželem Josefem už rok tvoří novou značku oversize módy na táborských základech.
S nápadem na vlastní oblečení přišla Nikol Pinkasová loni v létě. Původně bankovní úřednice s manželem Josefem, pojišťovacím školitelem, mají společnou zálibou v módě a minimalismu. Hledala oblečení pro sebe, ale nic, co bylo dostupné na trhu, jí nevyhovovalo. A tak postupně vznikla z látek od českých dodavatelů značka Protenpocit. Pro svůj online obchod šijí v táborské dílně.
22 fotografií

V táborské šicí dílně vzniká unikátní oblečení. Protenpocit prý sluší každému

Táborsko
Diana Cholenská se těší na sezonu
V nadcházející sezoně by závodění už mělo vypadat jinak. Loni v lednu se skikrosařka Diana Cholenská při Světovém poháru v kanadské Nakisce zranila koleno takovým způsobem, že se musela rozloučit s vidinou olympijského startem v Pekingu. Dvacetiletá reprezentantka si totiž přetrhla křížový vaz, a to znamenalo jediné - operaci. Po ní následovalo léčení a zdlouhavá cesta zpátky na lyže.
10 fotografií

Koleno je ready, hlásí skikrosařka Cholenská. Chce ukázat, na co má

Zimní sporty
Aleš Zach, bývalý trenér FC Viktoria Mariánské Lázně.
/FOTBAL/ Byla to taková fotbalová idylka. Mariánskolázeňská Viktoria totiž zažívá jeden z nejúspěšnějších podzimů mezi divizní smetánkou. Jenže skvělé výsledky dostávají v posledních týdnech pořádně hořkou pachuť. Důvod? Vedení lázeňského klubu společně s hlavním sponzorem klubu odvolaly během uplynulých týdnů trenéra Aleše Zacha, údajně kvůli neplnění podmínek, na kterých byli domluveni, o čemž jsme již v Deníku informovali.
100 fotografií

Lumpárna, zlobí se bývalý kouč Viktorie. Má odpovědi na všechna nařčení

Fortuna divize