ŠTÍTEK: Babiččino údolí

Značka upozorňující na zákaz volného pobíhání psů i s výší možné pokuty.
Babiččino údolí patří k nejkrásnějším výletním cílům ve východních Čechách. Ještě dříve než návštěvníci do údolí vstoupí tak je ale nyní do očí „trefí“ nepřehlédnutelné značky zakazující volné pobíhání psů. Porušení tohoto nařízení je doplněno i sankcí v podobě pokuty ve výši 10 tisíc korun. Cedule a jejich podoba rozvířily vášnivou debatu na sociálních sítích.
6 fotografií

Sultán s Tyrlem by v Babiččině údolí museli být na vodítku

Náchodsko
Tomáš Magnusek má jako jednu z aktivit štípání dříví do krbu.
/ROZHOVOR/ V prostorném obývacím pokoji rodinného domu na Kramolně u Náchoda praská v krbu hořící dřevo. „To je teď moje oblíbená práce - štípat dříví,“ usmívá se režisér Tomáš Magnusek, pro něhož byl loňský rok mimořádný z mnoha pohledů.

Tomáš Magnusek: Bastardi budou skládat reparát

Volný čas
Zimní pohádka v Babiččině údolí.
/FOTOGALERIE/ Babiččino údolí je nejen kulturní, ale také národní přírodní památkou. Návštěvníci tu mohou obdivovat přírodní zajímavosti v podobě nebývalého množství opravdu starých stromů. Významnou část z nich nechala vysadit v první polovině 19. století kněžna Kateřina Zaháňská, takže pamatují i dětství spisovatelky Boženy Němcové. Kromě historické hodnoty jsou tito velikáni také domovem pro ohrožené druhy brouků či netopýry.
13 fotografií

Třicítku letitých velikánů v Babiččině údolí ozdravil odborný řez

Náchodsko
Z XIV. Benefičního plesu Cesty životem bez bariér aneb Tancujeme v obýváku. Na snímku předsedkyně sdružení Petra Hnátová a herec Pavel Nový.
/VIDEO/ Benefiční ples Cesty životem bez bariér, který se letos odehrál v obývácích lidí, vynesl 137 994 korun. „Výtěžek půjde na vybavení centra Kostka - dofinancování Balace traineru pro rehabilitaci dětí s mozkovou obrnou, vybavení odlehčovací služby - zejména didaktické hry a hračky, hračky na rozvoj grafomotoriky a také na herní prvky do zahrady centra,“ prozradila nadšená předsedkyně sdružení Petra Hnátová.

Jiný benefiční ples Cesty životem bez bariér vynesl přes 130 tisíc korun

Volný čas
Dřevěný věšadlový most byl pod názvem Prinz Franz Josef´s Brücke l postaven v roce 1880 jako spojnice v tzv. Panské cestě náhradou za původní brod na řece Úpě. Samotná konstrukce mostu je dřevěná s dvojitým věšadlem, které je zakomponováno do dřevěného zá
/FOTOGALERIE/ Nepříjemné resumé přinesla povinná periodická prohlídka kulturní památky Červený most. To je součástí hlavní spojovací stezky pro cyklisty i chodce mezi Babiččiným údolím a Havlovicemi. Mostní konstrukce nad řekou Úpou je v tak havarijním stavu, že bylo nutné ji uzavřít pro veškerý provoz včetně chodců do doby celkové rekonstrukce mostu. Otázka, kdy k nákladné rekonstrukci dojde, je zatím ale bez odpovědi.
8 fotografií

FOTO: Obce hledají cestu, jak uchovat Červený most alespoň pro pěší a cyklisty

Náchodsko
Červený most pod Rýzmburským altánem
Červený most pod Rýzmburským altánem byl na konci minulého týdne kvůli havarijnímu stavu na dlouhou dobu uzavřen. Na základě listopadové prohlídky se zjistilo, že mostní konstrukce je v tak havarijním stavu (degradace dřeva hnilobou a dřevokaznou houbou), že bylo most pro veškerý provoz včetně chodců do doby celkové rekonstrukce mostu uzavřít.

Stav kulturní památky Červený most si vyžádal uzavření

Náchodsko
Série #světovéČesko / Zima se blíží a společně s ní také období zimních radovánek a sportů. Doufejme, že ta letošní bude na sněhovou pokrývku bohatší než ta loňská, protože rozmanitý reliéf krajiny Kladského pomezí má co nabídnout i v této roční době. A pokud ne, k sousedům do Orlických hor a Krkonoš není daleko.

Užijte si zimní sezónu v Kladském pomezí

Světové Česko
Zámek Sychrov. Ilustrační foto.
Až do 1. listopadu chtějí mít letos otevřeno hrady a zámky, i ty v Libereckém kraji. Národní památkový ústav tak vychází vstříc milovníkům památek, pro které letos zůstaly zavřené kvůli koronaviru až do 25. května. To se odrazilo v dosavadní návštěvnosti, která byla až o polovinu nižší než v jiných letech. Zatímco loni navštívilo hrady a zámky v regionu bezmála 455 tisíc lidí, letos jich bylo necelých 287 tisíc.

Hrady a zámky chtějí lidem zpestřit kratší sezonu. Otevřeno bude až do listopadu

Liberecko
Adventní prohlídky na zámku v Ratibořiích a ve mlýnu v Babiččině údolí.
/POZVÁNKY/ Zámečtí úředníci a služebnictvo vás do 8. prosince seznámí s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století.

Na co kam: Advent v Ratibořicích

Volný čas
Ilustrační foto.
Zámečtí úředníci a služebnictvo vás od 5. do 8. prosince seznámí s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století.

Na co kam: Advent v Ratibořicích

Volný čas
Mlýn v Ratibořicích.
Pokud je literární dílo Babička od Boženy Němcové tradičním zachycením české rodinné idyly, pak je docela přirozené, že do dějiště jeho příběhu v Babiččině údolí tradičně v sedle kola vyrážejí také rodiče se svými dětmi. A tak jsme hledali a našli do Ratibořic trasu, kterou by rodiče se svými ratolestmi měli stejně idylicky zvládnout. Sedmnáctikilometrový výlet by měl přinést sportovní zážitek i zajímavé setkání s krajinou kolem Starého Bělidla.
3 fotografie

Cyklovýlet romantickým krajem Babičky Boženy Němcové

Cestujeme
Mlýn v Ratibořicích.
Pokud je literární dílo Babička od Boženy Němcové tradičním zachycením české rodinné idyly, pak je docela přirozené, že do dějiště jeho příběhu v Babiččině údolí tradičně v sedle kola vyrážejí také rodiče se svými dětmi. A tak jsme hledali a našli do Ratibořic trasu, kterou by rodiče se svými ratolestmi měli stejně idylicky zvládnout. Sedmnáctikilometrový výlet by měl přinést sportovní zážitek i zajímavé setkání s krajinou kolem Starého Bělidla.
3 fotografie

Cyklovýlet romantickým krajem Babičky Boženy Němcové

Cestujeme
Korálky. Ilustrační foto.
/POZVÁNKY/ Pobytové středisko v Kostelci nad Orlicí v úterý od 12 do 18 hodin opět otevírá Prázdninové dílny veřejnosti. Jejich pořadatelé nabízejí všem zájemcům možnost naučit se různým výtvarným technikám a vyzkoušet si je při vlastní tvorbě - ty nejbližší budou věnovány výrobě bižuterie z různých materiálů.

Prázdninové dílny v Kostelci budou vyrábět bižuterii

Volný čas
ilustrační foto
/POZVÁNKY( Chovatelská výstava králíků, drůbeže, holubů, drobných hlodavců a exotického ptactva se uskuteční o tomto víkendu v chovatelském areálu U Cihelny v Náchodě. Připraveny jsou ukázky chovu koz a ovcí, prodej chovných zvířat, potřeb, sazenic a květin a v neděli přehlídka plemen psů. Areál bude otevřený vždy od 8.00, v sobotu do 17.30 a v neděli do 12.00 hodin.

Na co kam: Chlubit se budou chovatelé

Náchodsko
Babiččino údolí
Severovýchodní Čechy – Pokud si celý rok slibujete, že se vypravíte na nějaký zámek a opět vám to nevyšlo, nemusíte litovat. Prohlídky, a to dokonce vánoční, na vás čekají i během vánočních prázdnin. Vypravit se můžete na Sychrov, Hrubý Rohozec anebo třeba do Babiččina údolí u Ratibořic.

Na Sychrov i do Babiččina údolí můžete vyrazit na lidové koledy

Liberecko