ŠTÍTEK: mozek

Jaroslav Bednář na tréninku královéhradeckých hokejistů.
Hradec Králové - V minulé sezoně to byla parádní hradecká disciplína, hlavní zbraň. V letošním ročníku hokejové extraligy tolik hradecké přesilovky „nepíšou“. „Pořád nejsou takové, jak bychom chtěli,“ přiznal v rozhovoru pro klubový web trenér Tomáš Martinec.

Přesilovky léčí také šaman Bednář

Hokej
Ilustrační fotografie.
Je demence strašák? Má být procesem naplněným vyčerpáním a beznadějí? Jak komunikovat s takto nemocnými? Na otázky čtenářů Deníku odpovídá autorka knihy Jak (ne)přesadit starý strom Hana Vojtová, ředitelka domova seniorů v Prachaticích.

Ani přepéče není vhodná

Českobudějovicko
Autorka knihy Jak (ne)přesadit starý strom Hana Vojtová.
Je demence strašák? Má být procesem naplněným vyčerpáním a beznadějí? A co otázky, které se dospělým dětem nechtějí ani vyslovit: proč právě moje máma, která připravovala vnuky k maturitě, najednou neumí přepnout programy na ovladači? Budu ještě umět si s ní povídat? O čem ano, o čem už ne?

O strašáku, kterého se bojí čím dál víc z nás

Českobudějovicko
Ilustrační foto
Mělnicko – Dva sražení chodci během čtyřiadvaceti hodin na mělnických silnicích. V obou případech musel na místo dorazit i vrtulník pražské záchranné služby. Případy jsou téměř totožné, i když na různých místech regionu. Oba sražení mají velmi vážná poranění hlavy a ke střetu s osobním vozidlem došlo brzy ráno, když ještě nebylo vidět.

Dva sražení chodci během jednoho dne, pro oba letěl vrtulník

Nehody
Martin Kratochvíl.
Opět se letos nikdo nepozastavil nad tím, jak nekvalitně čerti odvádějí svoji práci. Víte snad o někom, koho si ďábel po zásluze v posledních letech odnesl? Anebo jsou snad všichni Češi tak hodní? No…, nejspíš ano.  

Týdenní zkrat: Když čert maluje na zeď

Komentáře
Virtuální realita na trutnovské zdrávce.
Trutnov - Kdo chce na vlastní oči vidět vnitřek lidského těla, nemusí kvůli tomu na pitevnu nebo operační sál. Postačí, když si nasadí speciální brýle a může vidět úplně vše: svaly, kosti, cévy nebo mozek. A ve trojrozměrné dimenzi.

Na pitevnu nemusí. Postačí jim virtuální realita

Krkonoše
Dres kladenských Rytířů, který podepsal Jaromír Jágr, se bude dražit na devátém ročníku galavečeru Boxeři dětem. S dresem pózuje hlavní pořadatel akce Radek Červený.
Rakovník – Profesionální boxerský zápas Patrika Bartoše a duely dalších devíti rakovnických osobností, dívčí zápas v čokoládě či výstava motorek. To je jen malý výčet lákadel, která nabídne devátý ročník charitativní akce Boxeři dětem. Výtěžek z dnešního galavečeru, který startuje v 19 hodin, bude tentokrát věnován devítileté Janičce, která se od pěti let lečí s onkologickým onemocněním anaplastický endymon.
284 fotografií

Galavečer Boxeři dětem podpoří i Tereza Pergnerová či Dan Adam

Rakovnicko
Na snímku je profesor Fukushima a primář neurochirurgické kliniky ústecké Masarykovy nemocnice Martin Sameš (vlevo).
Ústecký kraj -  Ústecká neurochirurgie si letos připomíná 50 let své existence. V roce 1968 ji založil primář Zdeněk Malý. Od té doby neurochirurgie pomohla nespočtu pacientů a získala řadu uznání. K úspěchům kliniky patří i pozvání přednosty neurochirurgie na přednáškové turné po Asii.

Z Asie přivezl zkušenosti i titanové mikronástroje

Teplicko
Rostlinný genetik Jaroslav Doležel
/ROZHOVOR/ Sedmnáct ročníků a 30 milionů korun odměn, to je stručná bilance ocenění Česká hlava, které je věnováno nejlepším mozkům v oblasti vědy a techniky. Projekt vznikl z iniciativy spisovatele Arnošta Lustiga a biochemika Antonína Holého s cílem vytvořit projekt na podporu české inteligence. Jejím letošním držitelem se stal rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.
6 fotografií

Skoncujeme s hladem na světě, věří nositel ceny Česká hlava Jaroslav Doležel

Česko
Ilustrační foto
Odry – Několik minut před šestou hodinou ranní přijalo v pondělí 19. listopadu krajské zdravotnické operační středisko tísňové volání ke střetu dvou vozidel v Odrách.

Při nehodě se zranili dva lidé

Nehody
Parkinsonova choroba - Ilustrační foto
V odborných kuloárech se mluví o tom, že s Parkinsonovou nemocí bojuje okolo 50 tisíc Čechů. Druhým dechem se však dodává, že lidí, jimž odumírají buňky v mozku, je daleko více. Nemoc bere lidem jejich běžný život a nechává je bezmocné napospas rodině a společnosti. Příčina onemocnění není zdaleka objasněna a nedá se ani předpokládat, že ji v nejbližších letech pochopíme.  

Parkinsonova choroba si nevybírá. Mění život, zvyky a bere práci

Zdraví
Migréna
Vnitřní fungování mozku je jedním z největších tajemství biologie. Američtí vědci nyní objevili pozoruhodné drobné tunely, které propojují mozek s lebkou. Imunitní buňky je používají jako zkratky, když se potřebují dostat do mozku v případě mrtvice, meningitidy a dalších poruch, které ovlivňují jeho funkci.

Bílé krvinky mají zkratku mezi lebkou a mozkem. Používají drobné tunely

Zdraví
Stanislav Šulc.
Vedro už je příliš. Navíc neúměrně dlouho. A začíná to mít dopad na lidské chování. Máme přehřáté mozky, což dokládá celá řada smutných, tragických, ale i komických situací. Posuďte sami.

Týdenní zkrat: Přehřáté mozky

Komentáře
Z vernisáže výstavy věnované Otu Hofmanovi v poděbradské knihovně.
Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Kdo by neznal černý deštník a buřinku Pana Tau, vševědoucí Centrální mozek lidstva, nebo roztomilé chobotničky z druhého patra? Výstava s názvem Ota Hofman 90 představuje souhrn všech ikonických děl známého českého spisovatele a scénáristy. Oslavit výročí jeho nedožitých jubilejních narozenin mohou nyní i návštěvníci městské knihovny v Poděbradech, kde je výstava k vidění do konce srpna.
19 fotografií

Na výstavě Oty Hofmana nechybí ani kouzelná buřinka Pana Tau

Volný čas
Leksellův gama nůž v pražské Nemocnici Na Homolce
Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN) koupí přístroj pro cílené ozařování nádorů mozku. Může stát až 160 milionů korun a vyžádá si dostavbu jednoho z pavilonů. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Podobný přístroj, takzvaný gama nůž, je v Praze nyní jen jeden v Nemocnici Na Homolce, další jsou na Moravě. Nádory mozku představují jedno až dvě procenta všech nádorů.
3 fotografie

Vojenská nemocnice koupí přístroj pro ozařování nádorů mozku za 160 milionů

Zdraví