ŠTÍTEK: mozek

RESTART. Fotbalista Miroslav Verner (ve žlutém) se z nemocničního lůžka se zlomeným obratlem a myšlenkami na to, zda bude vůbec chodit, vrátil zpět na fotbalové trávníky.
/ROZHOVOR/ Osud může člověku postavit do cesty řadu překážek. Jste třeba dvacetiletý nadějný fotbalista Miroslav Venera, celou kariéru i celý život máte před sebou. Pak ale přijde zlom. Večer si jdete zaběhat a ráno se probudíte se zlomeným obratlem a krvácením do mozku. Ani kriminálka nedokáže vypátrat, co se vlastně stalo a vy měsíce ležíte s myšlenkami na to, jestli se vůbec někdy budete zase normálně hýbat.

Fotbalista pražské Olympie Verner: Mohl jsem zemřít. Hraju zas díky rodině

Fotbal
Zařízení Alzheimer Home Zátiší v pražských Kunraticích
Populace stárne, což s sebou přináší i vyšší počet nemocných s poruchami paměti. Rostou i náklady na ošetřování, které hradí pojišťovny, stát a rodiny pacientů. Mezi nejčastější příčiny mentální poruchy patří Alzheimerova choroba. Od 60 roku života se riziko vzniku demence významně zvyšuje, a přestože největší procento nemocných představují senioři ve věku nad 70 let, napadá stále častěji již lidi v aktivním věku.  
20 fotografií

Alzheimer Home pomáhá zvládat život s těžkým údělem

Zdraví
Velká cena Kouřimi v cyklistice.
Ačkoliv cyklistické helmy splňují zákonnou normu, většinou nedokážou ochránit mozek při šikmém nárazu hlavy do překážky. Spotřebitelský časopis dTest otestoval 22 vzorků cyklistických helem novou laboratorní metodou, aby prověřil jejich schopnost ochránit hlavu před zraněním mozku. Minulý rok na silnicích zahynulo 44 cyklistů, helmu nemělo 37 z nich.
8 fotografií

Cyklohelmy neochrání před nárazem do spánku. Normy jsou zastaralé, odhalil test

Ekonomika
Transplantace. Ilustrační foto.
Nové srdce získalo za posledních 10 let přes 700 pacientů. Počty kolísají mezi 57 a 87 ročně, na čekací listině je kolem stovky nemocných. Počty transplantací všech orgánů narostly za stejné období o třetinu. Před 15 lety čeští lékaři poprvé použili pro záchranu pacienta, pro kterého nové srdce dostupné nebylo, srdce umělé. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který pacienta tehdy operoval, k výročí ve středu pořádá tiskovou konferenci.

Nové srdce získalo za posledních 10 let přes 700 pacientů

Praha
Ilustrační foto.
Nic nevzdáváme! Hokejisté Kroměříže prohrávají v semifinále krajské ligy mužů s Boskovicemi 1:2 na zápasy. V sobotu od 17 hodin budou Hanáci na svém ledě odvracet mečbol favorita. V případném pátém zápase naskočí oba soupeři už v neděli opět od 17 hodin v Boskovicích.

Kroměříž odvrací mečbol soka

Hokej
František Koukolík.
Neuropatolog a spisovatel František Koukolík bude dnes slavnostně pasován na Rytíře českého lékařského stavu. O zkoumání mozku a vlivu jeho poškození na duševní funkce vydal řadu monografií a kolem 50 publikací ve vědeckých časopisech. Ocenění od roku 1996 uděluje Česká lékařská komora. Šestasedmdesátiletý Koukolík ho převezme dnes večer v budově břevnovského kláštera.

Lékař Koukolík bude pasován na Rytíře českého lékařského stavu

Praha
Různé druhy hlavolamů. Ilustrační foto.
Festival věnovaný výzkumu mozku se tentokrát zaměří i na různé hry, hlavolamy a cvičení, jimiž lze cvičit paměť a trénovat mozek. Týden mozku, který dnes začíná v budově Akademie věd ČR, přinese zejména přednášky českých i světových odborníků v oblasti neurologie, psychiatrie, duševního zdraví i informatiky. Festival je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week (BAW), která má zvýšit povědomí o výzkumu centrální nervové soustavy. V Česku Týden mozku inicioval neurovědec Josef Syka, letos se tato akce koná po dvacáté.

Týden mozku letos přinese i hlavolamy a hry cvičící paměť

Praha
Ilustrační foto.
Pokud by nedostala svůj lék, hrozilo by osmileté Elišce těžké poškození mozku a kostí. Rodiče proto požádali pojišťovnu, aby dítěti přípravek zaplatila. Jenomže narazili. VZP jejich žádost neschválila. Léčivo je totiž příliš drahé, roční léčba může stát až 1,5 milionu korun. Zvrat v případu nastal až nyní – pacientky se zastal soud. Rozhodl, že má dívka na hrazenou léčbu právo.
9 fotografií

Dívka potřebuje lék za statisíce. VZP jí ho odepřela, soudci rozhodli jinak

Zdraví
Protonové centrum 19. května v Praze.
Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) chce změnit smlouvu se soukromým pražským Proton Therapy Centrem, které se věnuje léčbě rakoviny. Loni tam léčila přes 500 klientů, většinou s rakovinou prostaty, nově by to mělo být řádově méně. Novinářům to dnes řekl ředitel ředitel VoZP Josef Diessl. Vyjádření protonového centra, které návrh dodatku od pojišťovny posuzuje, ČTK zjišťuje.
16 fotografií

Vojenská zdravotní pojišťovna změní smlouvu s protonovým centrem

Podnikání
Ilustrační foto.
Kosmonosy - V obrovské neštěstí se v pátek odpoledne proměnila klukovská zábava na rybníku na okraji Kosmonos, nedaleko ulice Víta Nejedlého. Chlapec se tam vydal okusit zamrzlou hladinu, ta ho ale neudržela a on se propadl do ledové vody, ze které se už ale sám nedokázal dostat ven.

Pod školákem se prolomil led, pod vodou byl téměř hodinu!

Nehody
Jiří Snítil na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
Rozhodl se a už ho zřejmě nikdo nezviklá. Opora české curlingové reprezentace a její kapitán Jiří Snítil po sezoně ukončí kariéru. Než se tak stane, zavítal na brněnské výstaviště na Olympijský festival. „Curlingu se budu věnovat dál, třeba jako trenér. Jde o vášeň a životní styl. Nejde ho opustit,“ říká dvaačtyřicetiletý skip, tedy mozek hry národního týmu.
8 fotografií

Kapitán curlingové reprezentace Snítil skončí: Člověk musí umět říct dost

Olympiáda v Koreji
Jiří Snítil na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
Brno – Rozhodl se a už ho zřejmě nikdo nezviklá. Opora české curlingové reprezentace a její kapitán Jiří Snítil po sezoně ukončí kariéru. Než se tak stane, zavítal na brněnské výstaviště na Olympijský festival. „Curlingu se budu věnovat dál, třeba jako trenér. Jde o vášeň a životní styl. Nejde ho opustit,“ říká dvaačtyřicetiletý skip, tedy mozek hry, národního týmu.
8 fotografií

Prostě Brno jede, usmívá se kapitán curlingové reprezentace Snítil

Ostatní sporty
Šek na darovaný stavební materiál si Kateřina Městecká převzala v rozestavěném domě v Libici nad Doubravou.
Čachotín – Světlo naděje v těžkém osudu svitlo rodině Městeckých z Čachotína. Do jejího života v roce 2015 krutě zasáhla nemoc Aleše. Tehdy třicetiletému otci tří malých dětí náhle praskla deformovaná céva v mozku. Přestože mu lékaři nedávali moc šancí na přežití, po měsíci v umělém spánku se probudil. Od té doby je však upoutaný na lůžko a vozík, a bez pomoci své ženy Kateřiny, se neobejde.
6 fotografií

Těžký osud mladé rodiny zaujal veřejnost. Přispěla jim na bezbariérový

Havlíčkobrodsko
Krajské kolo Ekonomické olympiády.
Střední Čechy – Mikroekonomie, makroekonomie, mezinárodní ekonomie – a také znalosti z dějin ekonomického myšlení, stejně jako přehled i o aktuálním dění v oboru. Na tohle všechno došlo ve středu v jednacím sále zastupitelů v budově středočeského krajského úřadu. Místo volených zástupců občanů však usedlo do tamějších lavic více než půl stovky studentů středních škol. Do Prahy se sjeli účastníci krajského kola Ekonomické olympiády.
4 fotografie

Naděje české ekonomie trápily mozky v sále zastupitelů

Z okolí