ŠTÍTEK: mozek

To, jak se bude dítě vyvíjet, má ve svých rukách vždy dospělý.
Rudolfov /ROZHOVOR/ - Vyrušování, neklid, asociální chování. To je základní charakteristika, se kterou se můžeme setkat u dětí s poruchou vnímání. O své zkušenosti s dětmi s ADHD se podělila učitelka z waldorfské mateřské školky Kateřina Krausová, která zde působí i jako preventistka psychologicko-patologických jevů.

Nepozornost se léčí důsledností a pravidly

Českobudějovicko
Ekonom Tomáš Sedláček..
/ROZHOVOR/ Ekonom Tomáš Sedláček je mužem mnoha zájmů, debatér, esejista, optimista a srdcař. Momentálně se vedle svého oboru hodně věnuje teologii a logice. Vtipně podotýká, že slavní mistři logiky nekončili úplně dobře, protože jejich mozky tu zátěž nevydržely, ale "u nás, kde zároveň platí, že jedna je i není jedna, by se museli zbláznit asi za hodinu".
16 fotografií

Tomáš Sedláček: Volit Babiše? To je chování ovce se stockholmským syndromem

Magazín
Jakub Kraus.
Brno - Smutek ze ztráty blízkého, rozchodu nebo kvůli problémům v práci může lidem snadno přerůst přes hlavu. Čím dál více z nich se pak negativní pocity snaží léčit léky na předpis. Pomoct by jim však mohl i obyčejný dotek. Ve svém výzkumu se to snaží dokázat šestadvacetiletý doktorand Jakub Kraus z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Smutek dokáže vyléčit i pouhý lidský dotek, snaží se prokázat výzkumník

Brněnsko
Ekonom Tomáš Sedláček..
/ROZHOVOR/ Ekonom Tomáš Sedláček je mužem mnoha zájmů, debatér, esejista, optimista a srdcař. Momentálně se vedle svého oboru hodně věnuje teologii a logice. Vtipně podotýká, že slavní mistři logiky nekončili úplně dobře, protože jejich mozky tu zátěž nevydržely, ale "u nás, kde zároveň platí, že jedna je i není jedna, by se museli zbláznit asi za hodinu". 
16 fotografií

Tomáš Sedláček: Volit Babiše? To je chování ovce se stockholmským syndromem

Česko
„Mrzel mě jeho zmařený život a litovala jsem jeho maminku, které umíral syn,“ říká paní Hanusová.
Seriál Příběhy pamětníků skrze autentická vyprávění připomíná historické události a osobnosti 20. století. V dnešním díle připomeneme čin Jana Palacha, který se zapálil na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a postupující normalizaci společnosti. Liana Hanusová ten den sloužila na oddělení popálenin Fakultní nemocnice na Vinohradech: „Když jsem ho viděla poprvé, tak byl celý spálený. Měl zdravé jen chodidla nohou,“ vzpomíná na první setkání s Janem Palachem.
13 fotografií

Jan Palach měl spálené tělo, ne mozek, vzpomíná ošetřovatelka Liana Hanusová

Praha
Ilustrační foto.
Letečtí záchranáři měli v pátek odpoledne napilno. Nedlouho po patnácté hodině totiž operátoři přijali zprávu, že dvaapadesátiletý cyklista se v Chuchelné srazil s autobusem.

Pro zraněného cyklistu letěl vrtulník

Nehody
Martin Lupač, rehabilitující pacient po těžké dopravní nehodě
Úroveň rehabilitačních a lázeňských pracovišť je v České republice špičková. V mnoha směrech nám je může závidět – a také závidí – celý svět. Jenže tuzemští pacienti, kteří opouštějí traumacentra v nemocnicích, často netuší, kde by měli hledat péči vhodnou právě pro ně. I proto letos vznikl projekt Poúrazová péče.
4 fotografie

Jak se vypořádat s následky nehody? Často tápou i odborníci

Zdraví
Ilustrační foto
Pro lidi s genetickou poruchou sluchu se blýská na lepší časy. Vědcům z Harvadovy univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT) se totiž pomocí úpravy DNA podařilo vyléčit geneticky podmíněnou hluchotu u myší. Tato průlomová metoda by se tak v budoucnu mohla užívat i při léčbě poruch u lidí.

Průlom v léčbě hluchoty? Vědci uzdravili myš pomocí opravené DNA

Svět
Ilustrační foto.
Brno – Unikátní operace se koncem listopadu podařila brněnským chirurgům. Lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie a z Fakultní nemocnice Brno odebrali poprvé na jižní Moravě ledviny dárci, jemuž už nebilo srdce. „Šlo o pacienta středního věku s těžkým poraněním mozku po dopravní nehodě. Jeho ledviny transplantovali příjemcům v Brně a Plzni,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Na ledviny čekají nemocní i roky. Nové orgány potřebuje 150 lidí v kraji

Brněnsko
Bezdomovec. Ilustrační foto.
Karvinsko – Na ulici přibývá mladších lidí, které tam přivádějí nejčastěji problémy s tvrdými drogami. Naopak, roste počet starších a „zasloužilých“ bezdomovců, kteří se rozhodli řešit svou situaci, inspirací jim jsou často i zdravotní problémy. První týdny mrazů v této komunitě zatím vážnější problémy nepřinesly.

Bezdomovci zimu snášejí

Karvinsko
Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný.
Brno /ROZHOVOR/- Kvůli mozkové mrtvici v České republice ročně zemře dvanáct tisíc lidí. Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný objevil způsob, jak tento počet výrazně snížit. Za výsledky ve výzkumu cévní mozkové mrtvice a zobrazování cév získal nedávno prestižní ocenění. „Mozkovou mrtvici může dostat i šestiměsíční dítě. Doufám, že díky zlepšené diagnostice bude přibývat úspěšně léčených pacientů,“ říká Volný, který působí i jako výzkumný pracovník v Mezinárodním centru klinického výzkumu.
3 fotografie

Mozkovou mrtvici může mít dítě i sportovec, říká oceněný neurolog z Brna

Brněnsko
Ilustrační koláž
Hradec Králové - Mladí medici z organizace Loono v úterý poučili Hradečany, jak se starat o srdce. Veřejný workshop s názvem Žiješ srdcem uspořádali v prostorách hradecké univerzity.

Medici dali lidem pozor na srdce

Hradecko