ŠTÍTEK: muzeum

Čeká nás výzva, jak se chovat v budoucím světě digitálu. Jsme na neviditelné křižovatce, míní šéf Muzea literatury Michal Stehlík
Jeho pracovna prozrazuje skoro všechno, co má Michal Stehlík rád. Dva portréty T. G. Masaryka, plakát Občanského fóra, řádně srovnané pracovní věci i dýmky a tabák, Bibli a fotografie jeho osmi dětí. Nezapře historika, svobodomyslného člověka a milujícího tátu. A mezi tím vším trůní pod sklem na větvi symbolicky i on sám – stehlík. Maličký a vycpaný. „Nejsem tak samolibý. Dostal jsem ho darem od kolegů přírodovědců při odchodu z Národního muzea,“ směje se čerstvý ředitel Muzea literatury Michal Stehlík, který při tomto postu zvládá ještě přednášet na Filozofické fakultě a točit populární podcasty Přepište dějiny!
4 fotografie

Šéf Muzea literatury: Mladí nasávají svět skrze obraz. Možná skončíme u smajlíků

Literatura
Fotografie Karla Chotka z roku 1888, na nichž jsou zachyceny interiéry dnešní národní kulturní památky kostela sv. Floriána v Ústí nad Labem – Krásném Březně.
Ani jedinou fotografií ze své sbírky bohužel nemohlo ústecké muzeum přispět na právě probíhající výstavu děl velkobřezenského hraběte a špičkového fotografa Karla Chotka. Všechny si muselo půjčit od jiných institucí, jednoduše proto, že vlastní nemělo. Teď ale místní sbírky obohatilo hned devět jeho historických snímků najednou. Muzejníci je nečekaně objevili mezi dosud odborně neurčenými fotkami ve vlastním depozitáři.
4 fotografie

Muzeum objevilo unikátní snímky nafocené hrabětem Karlem Chotkem

Čtenář reportér
Bývalý ředitel VMO Břetislav Holásek (vlevo) a bývalý olomoucký radní Miroslav Petřík (vpravo) u krajského soudu v Olomouci, 5. dubna 2024
S podmíněnými tříletými tresty se zkušební dobou pět let a peněžitými tresty odešli v pátek od Krajského soudu v Olomouci tři obvinění v kauze uplácení a podvodu s dotacemi ve Vlastivědném muzeu Olomouc (VMO). Byl mezi nimi bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší náměstek olomouckého primátora Miroslav Petřík a podnikatel Josef Křeháček.
8 fotografií

Trest za podvod ve Vlastivědném muzeu: exředitel a bývalý radní dostali podmínku

Olomoucko
V areálu Autodromu Most uskutečnil podruhé Porsche Day, největší sraz fanoušků vozů této značky ve střední Evropě.
Otevírání silnic a zahájení motoristické sezóny, závody do vrchu i v terénu, setkávání majitelů i příznivců značek. Nabídka auto-moto akcí už je opravdu bohatá. Konat se bude například Valašská rally, Historic Pecka, Truck Trial, Zaklikovaná nebo Zahájení sezóny s Muscle Bandou. Kam se můžete od pátku 5. dubna do neděle 7. dubna vypravit, pokud rádi obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu. A nechybí ani tipy na dlouhodobější akce a výstavy.
48 fotografií

Tipy na motoakce: sezónu rozjíždějí motorkáři i fanoušci amerických aut

Automagazín
Svatební veletrh v Mladé Boleslavi.
/FOTO, VIDEO/ Druhý dubnový víkend nepřinese podle meteorologů aprílové, ale letní počasí. A to bude lákat k výletům a na akce pod širým nebem. Na Boleslavsku i u sousedů ve středních Čechách se jich koná spousta. Odemykají se řeky, motorkáři s nablýskanými stroji zahajují sezonu, nákladní vozy předvádějí terénní jízdy, na pochody vyrážejí turisté a dokonce i psi. Ve víkendové nabídce je také svatební veletrh nebo koncerty. 
25 fotografií

Kam o víkendu: Do Mladé Boleslavi se hrnou kulturisté i páry snoubenců

Volný čas
Retro diskotéka. Ilustrační foto.
/FOTO, VIDEO/ Druhý dubnový víkend nepřinese podle meteorologů aprílové, ale letní počasí. A to bude lákat k výletům a na akce pod širým nebem. Na Mělnicku i u sousedů ve středních Čechách se jich koná spousta. Odemykají se řeky, motorkáři s nablýskanými stroji zahajují sezonu, nákladní vozy předvádějí terénní jízdy, na pochody vyrážejí turisté a dokonce i psi. Ve víkendové nabídce je také svatební veletrh nebo koncerty. 

Kam o víkendu: Mělnicko baví černý humor i retro hity na diskotékách

Volný čas
Návštěvníci regionálního muzea se díky kostýmované prohlídce přenesli v čase.
„Kdyby snad někdo slova stále neznal, zde si může napověděti, jestli někdo chce do textu nahlédnouti při zpěvu. A já se pokusím na břinkotruhlu zabřinkati,“ lákala návštěvníky Moučkova domu ke zpěvu žďárská patriotka a hrdá česká vlastenka Antonie Aloisie Emílie Letovská, kterou dokonale zahrála jedna ze stálých spolupracovnic Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou Kateřina Omesová. Přítomní se nedali dvakrát pobízet a velmi rádi si za jejího hudebního doprovodu zazpívali lidovou píseň o žďárském trpaslíkovi, kterou zaznamenal sběratel lidových písní a žďárský rodák Sigismund Vašátko.
47 fotografií

Zpátky v čase: lidé si v muzeu zazpívali píseň o žďárském trpaslíkovi, podívejte

Žďársko
Kutnohorská iluminace (detail)
Jak se v Kutné Hoře ve středověku dolovala stříbrná ruda a její následné zpracování až po ražbu mincí, názorně ukazuje iluminace z 15. století, kterou má už 15 let ve svých sbírkách GASK neboli Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Protože je originál malby na pergamenu nejen mimořádně cenný, ale také velmi křehký, může být vystavován jen výjimečně.

Středověký skvost vyvzdorovali pro Kutnou Horu muži s problémy se zákonem

Kutnohorsko
Dělostřelecká tvrz Stachelberg zahájila v pátek 29. března turistickou sezonu.
Dělostřelecká tvrz Stachelberg zahájila v pátek 29. března turistickou sezonu. Loňský rok byl návštěvnicky rekordní, vojenské pevnostní muzeum si prohlédlo více než 24 tisíc lidí. Letos čeká turisty několik novinek, oblíbený Sraz vojenské techniky, ale také dražší vstupné a komplikace v dopravě. Už v pondělí 1. dubna totiž začne úplná uzavírka silnice z Trutnova přes Babí k Stachelbergu. Až do 23. června to znamená pro osobní auta objížďku přes Zlatou Olešnici, Bernartice, Žacléř.

Stachelberg zahájil sezonu, situaci zkomplikuje od pondělí uzavírka na Babí

Krkonoše
Jízda vlaku taženého zrenovovanou parní lokomotivou 464.102, přezdívanou Ušatá.
Unikátní exponáty ze svých sbírek, jimž se díky náročným opravám s restaurátorskými zásahy podařilo navrátit původní půvab, nebo je dokonce opětovně oživit, ve svém hlavním sídle na pražské Letné v nedávné minulosti představilo Národní technické muzeum (NTM). Nyní zve příznivce k výletům za jejich objevováním do regionů. Aktuálně jsou totiž k vidění v pobočkách muzea mimo hlavní město. Proč se za nimi nerozjet třeba nyní v čase Velikonoc, kdy tato pracoviště zahajují sezonu – a řada rodin hledá program pro chvíle svátečního volna?
79 fotografií

Velikonoční výlet může přinést obdivování techniky. Láká i parní vlak

Praha