ŠTÍTEK: rozhledna

Rozhledna Bismarck na Zelené hoře.
Zastřešená vyhlídka kamenné rozhledny z roku 1909 nabízí zajímavé výhledy ze Zelené hory nedaleko Chebu. Přehlédnete část Krušných hor, údolí vodní nádrže Skalka, Slavkovský les i obce a města v blízkém i vzdáleném okolí. Takové výhledy se ale nenaskytly každému. V době takzvané železné opony byla rozhledna přístupná pouze pohraničníkům, kteří tam měli pozorovatelnu. Po roce 1990 chátrala a téměř upadla v zapomnění.
37 fotografií

Bismarck: rozhlednu s tajemnými nápisy navštěvovali i zloději

Chebsko
Vtipné a efektní pokusy v podání Báry Mikulecké (astrofyzička) a Vojty Hanáka (učitel matematiky a fyziky).
Bezmála 500 návštěvníků si nenechalo ujít nedělní zábavnou Fyzikální show pro malé i velké v podání Úžasného divadla fyziky (ÚDiF) v Infocentru Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice. Bavily se nejen děti, ale i jejich dospělý doprovod. Už během prvního vystoupení suterén infocentra doslova praskal ve švech, neboť ho zaplnilo zhruba 220 pozorných diváků. Společně s ostatními, co zavítali na některé z dalších tří vystoupení, pak vytvořili nový rekord jednodenní návštěvnosti infocentra, a to 487 osob.
7 fotografií

Nový rekord; Úžasné divadlo fyziky přilákalo do infocentra stovky návštěvníků

Čtenář reportér
Ze stezky vedoucí na Anenský vrch, návštěvníci si mohou užít krásné výhledy z rozhledny.
Zástupy turistů jako uprostřed letní sezony brázdily stezky Orlických hor na konci září, pěšky, na kole i s kočárky. Slunečné počasí a vysoké teploty ostatně podzim nijak nepřipomínaly. Řada z nich se vydala užít si rozhledy do krajiny ze zdejších rozhleden. Třeba z Anny, rozhledny, která stojí na Anenském vrchu nedaleko Rokytnice v Orlických horách.
13 fotografií

Orlické hory v obležení. Turisty lákaly i úchvatné výhledy z Anenského vrchu

Rychnovsko
Prohlídky muzea a jeho podzemních tras zaujmou nejen děti, ale i dospělé.
Dědo, jak to tenkrát bylo? Tak se jmenuje program pro rodiny s dětmi od tří let, který Hornické muzeum Příbram nabídne návštěvníkům areálu dolu Anna o nadcházejícím víkendu. Jak v sobotu 23. září, tak i poté v neděli (opakovat se pak bude ještě ve dnech 21.–22. října). Jak už napovídá název, hlavní náplní jsou vzpomínky na práci horníků na Příbramsku, ale i na jejich život.
15 fotografií

Mimořádné pozvánky muzea: o víkendu do podzemí, ve svátek na věže

Volný čas
Pohled z jedné z rozhleden na Šumpersku, Jesenicku nebo Bruntálsku. Poznáte, o kterou se jedná?
Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z ptačí perspektivy. Více než dvě desítky rozhleden a vyhlídek na Šumpersku, Jesenicku a Bruntálsku jsou proto oblíbeným cílem řady turistů. Často mají svou charakteristickou podobu, podle níž je většina návštěvníků bezpečně pozná. Určit rozhlednu podle výhledu, který skýtá, ale dokážou jen opravdoví znalci. Patříte mezi ně?
9 fotografií

Města v dálce, vesnice na úpatí. Poznáte podle panoramatu rozhlednu?

Šumpersko