ŠTÍTEK: NASA

Prezident a jeho krocan.
Po zdlouhavém řízení proti "divokému plakátování" v Linci (náš web exkluzívně informoval) je od 11. září umisťování plakátů kulturních iniciativ a politických organizací o akcích povoleno na 30 zvlášť vyčleněných plochách.

Od sousedů: Kam s plakáty?

Českobudějovicko
Start lodi Starship společnosti SpaceX
Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas dnes ve 14:03 SEČ odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že rovněž vybuchla.

Kosmická loď Starship společnosti SpaceX dosáhla vesmíru. Tam ale vybuchla

Vesmír
Quarterback Joshua Dobbs, hrdina uplynulých dní v zámořské NFL.
/NA SKOK DO NFL/ Je jedním z nejpozoruhodnějších příběhů letošní sezony slavné zámořské soutěže. Opomíjený náhradník Joshua Dobbs pomáhá fotbalistům Minnesoty po katastrofickém startu ročníku do play-off. Svojí unikátní sportovní cestou přitom udivuje svět amerického fotbalu. Úvodním dílem nové rubriky Deníku „Na skok do NFL“ provází expert a podcaster Matěj Hejda.

Neznal ani jména spoluhráčů. Měl stavět rakety, teď rozděluje míče a šokuje NFL

Ostatní sporty
Leonidy - umělecké zobrazení tohoto meteorického deště z listopadu 1833, kdy nastalo jedno z nejpozoruhodnějších pozorování
Přesně před 190 lety lidé sledovali meteorický roj známý jako Leonidy. Šlo o jedno z jeho nejpozoruhodnějších pozorování. Za hodinu tehdy nebe nabídlo desítky tisíc úkazů, které jsou laicky popisovány jako padající hvězdy. Jev byl viditelný z Ameriky a někteří domorodí Američané nebo členové různých náboženských skupin roj považovali za Boží znamení.
7 fotografií

Masivní Leonidy v roce 1833: Ohnivá show, kterou lidé vnímali jako Boží znamení

Historie
Ilustrace kosmické lodi NASA Lucy
Americká sonda Lucy, která je od roku 2021 na cestě k asteroidům na dráze kolem planety Jupiter, poslala na Zemi snímky malého vesmírného tělesa nazvaného Dinkinesh, jež má dokonce svou vlastní menší oběžnici. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Asteroid Dinkinesh se nachází na oběžné dráze Marsu a v nejširším místě měří jen zhruba 800 metrů.

Sonda Lucy poslala na Zemi snímky malého asteroidu. Má svůj vlastní měsíc

Vesmír
FC Levotil - FC Skunk (6:1)
Po letní přestávce se odvetná podzimní polovina soutěží olomouckého malého fotbalu rozběhla prvními dvěma koly. Jako uragán do ní vtrhl úřadující mistr Kovo Dřevo, který vyprovodil dohromady osmnácti brankami bystřické Hurikány i Sokol Pohořany. FC Levotil se po roce a půl v azylu v Července vrátil do svého litovelského prostředí a v opraveném sportovním areálu školy oslavil svou premiéru na novém povrchu s umělou trávou vysokou výhrou nad FC Skunk v poměru 6:1.
5 fotografií

Malý fotbal Olomouc: Začátek podzimu ovládly týmy Raptors a Kovo Dřevo

Fotbal
Výzkum by mohl přinést nové inteligentní materiály inspirované přírodou. Foto: Václav Koníček, VUT
Strojírenství podle přírody a příroda podle strojů. To jsou hlavní myšlenky nového výzkumného projektu, který v pondělí představili vědci z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Projekt zvítězil mezi dalšími vědeckými nápady a získal tak půlmiliardový rozpočet na následujících pět let. Výzkumníci by světu rádi přinesli třeba nové inteligentní materiály pro průmysl a dopravu nebo revoluční implantáty pro zdravotnictví.
13 fotografií

Novinka. Brněnští vědci spouští špičkový výzkum. Propojí svět strojů a přírody

Brněnsko
Kometa Nishimura (uprostřed dole) byla objevena teprve minulý měsíc.
Na začátku týdne se nejblíže k naší planetě přiblížila kometa, která byla objevena teprve 11. srpna japonským astronomem Hideo Nishimurou, když pomocí digitálního fotoaparátu Canon a teleobjektivu pořizoval snímky noční oblohy. Další příležitost ji vidět už nikdo v našich zeměpisných šířkách mít nebude - podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se u Země objeví za dalších 434,16 roku. A to jen v případě, že se dříve nerozpadne.
5 fotografií

Nově objevenou kometu astronom vyfotil nad Javořími horami z okna svého bytu

Náchodsko
Dorůstající Měsíc bude několik dní vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Vedle zářícího uzoučkého srpku uvidíme i zbytek Měsíce, ale v utlumeném bledém zbarvení
Noci na začátku podzimu jsou příjemné a přejí pozorování oblohy. Nenechte si proto v polovině září ujít příležitost sledovat Měsíc, jehož podoba bude trochu nezvyklá a který bude vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Lidem, kteří se o víkendu zahledí na večerní nebe, možná bude vrtat hlavou, co zvláštní podívanou a popelavý svit Měsíce způsobuje. Tento jev sledovali lidé už od pradávna a vymýšleli si pro něj nejrůznější vysvětlení. Jako první odhalil původ zvláštního světla už před půl tisíciletím geniální Leonardo da Vinci. 

Země v úplňku zabarví Měsíc do popelava. Sledujte o víkendu večerní oblohu

Vesmír
V budoucnosti se lidstvo zřejmě kvůli klimatickým změnám přesune do podzemních úkrytů
Letošní letní měsíce upozornily lidstvo na to, jak častá jsou v poslední době léta s extrémními teplotami. Pravidelné červencové zprávy o nových teplotních rekordech zanechaly miliony lidí v obavě, jak přicházející horka zvládnou. Jedním z řešení, na které se nejen odborníci v myšlenkách obrací, je možnost žít pod zemí. Některé komunity dokonce již tento nápad uskutečňují.

Extrémní vedra budou častěji. V budoucnu možná vyženou lidstvo žít pod zem

Věda
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA
Experti vyhodnocují první pokus americké NASA o přípravu obrany Země před asteroidy. Sonda DART úkol splnila, úspěch však podle vědců provází nové riziko. Jak se totiž ukázalo, cílený náraz družice do asteroidu vypustil vesmírné smetí v podobě suti a četných balvanů. Jejich případný náraz by uvolnil energii srovnatelnou s atomovou bombou svrženou na Hirošimu.
4 fotografie

Obrana proti asteroidu má háček. Zásah sondy uvolnil balvany o síle jaderné pumy

Vesmír
Mléčná dráha a meteorický roj Perseidy na snímku známého astrofotografa Petra Horálka
Teplé letní noci jsou jako stvořené k pozorování hvězd. Pokud si najdete místo daleko od velkých měst, naskytne se vám překrásná podívaná. Mezi všemi těmi většími či menšími zářícími body nelze přehlédnout stříbřitý pás táhnoucí se oblohou. Mléčnou dráhu pozorovali už naši předkové, ale netušili, že jsme její součástí a že je to náš domov. My už to víme, přesto nás nové poznatky o Mléčné dráze stále překvapují. Víte, že vypadá jako větrník a že ji podle vědců čeká srážka s jinými galaxiemi?
12 fotografií

Mléčnou dráhu čekají dva karamboly: jeden ji dostane do kondice, druhý ji zničí

Vesmír
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/37. OTÁZKA/ Zatím naposledy se to povedlo v roce 1972. V posledních letech se snahy o vyslání člověka na Měsíc opět zintenzivnily, nebude to ale dříve než v roce 2025. Proč trvá uskutečnění návratu lidí na přirozenou družici Země tak dlouho, zejména když už se to lidstvu v minulosti povedlo a má s tím zkušenosti? Na tuto otázku odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Proč trvá návrat člověka na Měsíc tak dlouho?

Věda