ŠTÍTEK: NASA

V novém filmu nás Indiana Jones bere do hvězd. Už naposledy?
Ve čtvrtek 29. června od 19.00 hodin nabídne veřejný sál Hraničář svému publiku další filmovou lahůdku v původním znění s titulky, dlouho očekávaný snímek Indiana Jones a nástroj osudu. Je to letošní festivalová novinka o délce 142 minut, režíroval ji James Mangold. Co se tu vše dozvíme? Co si užijeme?

V novém filmu nás Indiana Jones bere do hvězd. Už naposledy?

Čtenář reportér
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Vědci dlouhodobě řeší, jak zajistit základní potřeby astronautů na vesmírných misích bez nutnosti zásobování. Odpovědí je recyklace. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto vyvíjí přístroje, které dokáží recyklovat spotřební materiál, jako jsou potraviny nebo voda. Zkouší je na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Kam ve vesmíru mizí moč astronautů? Některé lidi může pravda šokovat

Vesmír
RK Kafki - United Plaers (4:1).
Poslední dvě kola nejvyšší soutěže zvládly nejlépe Kafki, a protože vyhrály i dohrávku a navíc další týmy zaváhaly, vyšvihlo je to do pozice půlmistra letošní sezony. V 11.kole navíc rozstřílely FC Chelsea neskutečnými jedenadvaceti brankami! Druhé místo po polovině soutěže drží s jednobodovou ztrátou úřadující mistr Kovo Dřevo a na třetím místě je příjemné překvapení ročníku, nováček Raptors team.
6 fotografií

Malý fotbal Olomouc: Léto stráví na výsluní Kafki, překvapení Raptors team

Fotbal
Jak to vypadá na Mezinárodní vesmírné stanici? Velitel a vědecký důstojník Expedice 8 Michael Foale provádí inspekci mikrogravitačního přístroje
Když se lidé v 60. letech 20. století poprvé vydali do vesmíru, rychle zjistili, že v beztíži nefungují kuličková pera. K proudění inkoustu jim chyběla gravitace. Vědci proto museli najít jiný způsob, jak ve stavu beztíže zapisovat poznámky. Podle známého příběhu kosmická agentura NASA investovala do vývoje vesmírného pera miliony dolarů. Tvrzení se však nezakládá na pravdě.

Jak je to s psaním ve vesmíru? Zpráva o NASA a předraženém peru byla velkou lží

Vesmír
Největší radioteleskop na světě může zodpovědět na otázky ohledně formování galaxií ale taky přítomnosti mimozemšťanů.
Tým expertů a umělců připravil cvičení pro všechny, kteří pátrají po stopách mimozemského života. Z družice u Marsu nechal ve středu večer poslat kódovaný signál. Všem zájemcům nabídne příležitost vyzkoušet si, jak vypadá snaha rozluštit a pochopit signál z vesmíru. Badatelé nedávno spočítali, že na rádiové signály ze Země by skuteční mimozemšťané mohli odpovědět už v roce 2029.

Než zavolá E.T. Rozlousknout šifrovanou zprávu z Marsu si může zkusit každý

Vesmír
Astronauti Gordon Cooper a Charles Conrad po přistání mise Gemini 5.
Bylo to naposledy, kdy nějaký Američan letěl do kosmu sám. Program Mercury, který stál v počátcích amerického dobývání vesmíru, završil před 60 lety let Mercury-Atlas 9. Do té doby rekordní čas ve vesmíru při něm strávil astronaut Gordon Cooper. V kosmické agentuře NASA byl známý jako rebel způsobující množství problémů, při své kosmické výpravě ale dokázal, že vedení úřadu schopnosti astronautů podceňuje. A také vytvořil mapu pokladů. 
23 fotografií

Program Mercury: Astronaut Cooper byl rebel. Aby mohl letět do vesmíru, lhal

Svět
4.A liga Legendário - KMK Březové (1:10)
Šlágrem 5. kola měl být bezesporu souboj úřadujícího mistra Kovo Dřevo s třetím týmem loňské sezóny Galatasaray. A předpoklady se jednoznačně naplnily. Ve velice kvalitním a vyrovnaném souboji nejprve hosté 2:0 vedli, aby po snížení gólem do šatny nakonec hněvotínští v posledních osmi minutách otočili skóre ve svůj prospěch na konečných 3:2 a udrželi pozicí lídra první ligy. Ovšem v těsném závěsu se seřadili Kafki a United Players. Naopak ani bod se zatím nepodařil vybojovat nováčkovi z Luběnic.
8 fotografií

Malý fotbal Olomouc: Bez ztráty bodu zůstaly už jen čtyři týmy

Fotbal
Mezinárodní vesmírná stanice.
I když poslední posádka opustí Mezinárodní vesmírnou stanci (ISS) až v roce 2030, experti mají už teď plné ruce práce, aby zajistili, že o rok později bezpečně shoří v atmosféře při návratu k Zemi. Specializované firmy tvrdí, že tou dobou už by ji dokázaly na oběžné dráze rozebrat a zrecyklovat. Kosmická agentura NASA je však vůči tomu skeptická. Znalci tak očekávají nad Pacifikem podívanou, jakou ještě člověk nezažil.
6 fotografií

Velká ohnivá show. Experti vědí, jak přesně zanikne Mezinárodní vesmírná stanice

Vesmír
Obří raketa společnosti SpaceX záhy po startu explodovala.
Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX bez posádky odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu, krátce nato však ve vzduchu explodoval, když se podle médií zřejmě aktivovalo automatické ukončení letu. Výbuch nastal čtyři minuty po startu poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na twitteru uvedl, že jeho technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.
6 fotografií

VIDEO: Obří raketa Starship po startu explodovala. SpaceX přesto mluví o úspěchu

Svět
Pád meteoritu. Ilustrační snímek
Záblesk, který ve středu večer pozorovali obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině, způsobil pád jasného meteoru. Odborníci jej zaznamenali na kamerách, které provozuje český a slovenský astronomický ústav na východním Slovensku. ČTK to řekl Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd ČR (AVČR). V situaci, kdy Ukrajina už skoro 14 měsíců čelí ruské agresi, tedy nešlo o další útok ze strany Moskvy.
144 fotografií

Záblesk nad Kyjevem? Pád jasného meteoru, potvrdili čeští odborníci

Státy mimo EU
utkání 4.B ligy FOTŘI - Odra (9:2).
Hned ve 2. kole začali nováčci získávat své historicky premiérové prvoligové body. Všechny tři body získal Raptors team, který si vyšlápl na vicemistra SK Véska a v dramatickém utkání zvítězil i přes vyloučení svého hráče Pavla Vysoudila 6:5. První bod má po remíze 4:4 s FC Chelsea velkobystřický Hurikán. FC Luběnice k bodům na svém hřišti také neměli daleko, nakonec však podlehli United Players 3:5.
7 fotografií

Malý fotbal Olomouc: Nováček první ligy si vyšlápl na vicemistra

Fotbal
Nejnovější a nejdetailnější snímek Cassiopeji A, pozůstatku výbuchu supernovy od vesmírného dalekohledu Jamese Webba
Vědce fascinují nové snímky vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který zachytil dosud nepozorované detaily pozůstatků hvězdy po explozi. Cassiopeia A, jejíž kaleidoskop barev teleskop nasnímal, je nejmladším známým reziduem supernovy v Mléčné dráze. Astronomové doufají, že jim pomůže objasnit, jak k takovým kataklyzmatickým zánikům hvězd dochází.

Webbův teleskop zachytil hvězdu po explozi. Vypadá jako zelené monstrum

Vesmír
Kamerun - Hroší stavby
Předehrávaným 13. kolem 3. ligy a poté již klasickým 1. kolem všech lig odstartoval 52. soutěžní ročník soutěží v malém fotbale na Olomoucku. A začal pěkně zostra. Po dlouhé zimní přestávce mezi sezonami se natěšení střelci opravdu vyznamenali. V prvních 64 utkáních nastříleli dohromady 517 branek, což dělá krásný průměr přes 8 gólů na zápas. Do střelecké tabulky se zapsalo hned v úvodu neuvěřitelných 313 hráčů. A nejvíce ze všech se svými sedmigólovými příspěvky za 60 minut hry blýskli Roman Garzina z FC Juliska Rataje a Michal Kalvach z týmu FC Creditas.
7 fotografií

Nový soutěžní ročník olomouckého malého fotbalu odstartoval

Fotbal
Velké družice a malý nanosatelit. Když Fermi a GRBAlpha detekovali záblesk, observatoř Neila Gehrelse Swifta byla na druhé straně Země a o hodinu později výbuch lokalizovala díky jeho dosvitu
/VIDEO/ Vědecký úspěch si připsali na své konto astrofyzikové z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Přispěli k pozorování nejmohutnější exploze od počátku lidské civilizace za pomoci mini-družic GRBAlpha, která je nejmenšího svého druhu na světě," sdělila za fakultu Tereza Fojtová. Je manažerkou mediální komunikace Přírodovědecké fakulty. Médiím poskytli vědci i video, jehož autorem je NASA.
2 fotografie

Nejmohutnější exploze od počátků civilizace. K pozorování přispěli vědci z Brna

Brněnsko
Planetka Ryugu
Každý člověk alespoň jednou za život přemýšlel nad tím, zda existují mimozemšťané. Vědci jsou nyní o krok blíže pochopení vzniku života a toho, zda se procesy, které k němu vedly, mohou opakovat i jinde ve vesmíru. Podle nejnovějších výsledků analýzy vzorků z asteroidu Ryugu se totiž zdá, že organické stavební kameny života pocházejí z vesmíru, nikoliv ze Země. 

Jak vznikl život na Zemi? Vědcům se zřejmě podařilo najít ve vesmíru odpověď

Vesmír
Chloubou Alternátoru je projekční koule, kterou vyvinuly agentury NOAA a NASA. V Evropě jich je jen třináct.
/FOTO/ Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč na více než půl roku zavře své brány. Třebíčské science-centrum láká zejména na unikátní projekční kouli dodanou z NASA, která dokáže věrně zobrazovat aktuální stav oblačnosti kdekoli na Zemi, snímky planet či Slunce. V následujících měsících však celá budova projde velkou rekonstrukcí. Projekční kouli přesunou, návštěvníci se dočkají nové expozice.
5 fotografií

Třebíčský Alternátor čeká velká rekonstrukce, zavře na dlouhé měsíce

Třebíčsko
Pilot a záložní astronaut Aleš Svoboda
/ROZHOVOR/ Mezi dvaadvaceti tisíci uchazeči uspěl v půlce listopadu ve výběrovém řízení Evropské kosmické agentury (ESA). Stal se tak jedním ze sedmnácti vyvolených, kteří mají šanci na účast ve vesmírné misi. Při výběru pomohla elitnímu pilotovi stíhaček JAS-39 Gripen Aleši Svobodovi také dosavadní kariéra. „Důležitá je dlouhodobá motivace, ochota neskončit při první překážce a schopnost fungovat mimo svoji komfortní zónu,“ říká v rozhovoru pro Deník záložní astronaut s brněnskými kořeny.

Astronaut musí být v dobré kondici. Svaly na misi slábnou, říká Aleš Svoboda

Regiony
Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon připravená na kosmodromu na Mysu Canaveral ke startu k Mezinárodní vesmírné stanici
Z amerického kosmodromu odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno SEČ.
6 fotografií

Raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala z kosmodromu. S posádkou míří k ISS

Vesmír
Společnost SpaceX a NASA 26. února 2023 asi dvě a půl minuty před plánovaným termínem z technických důvodů odložily start rakety Falcon 9
Společnost SpaceX a NASA asi dvě a půl minuty před plánovaným termínem z technických důvodů odložily start rakety Falcon 9, která měla k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon. Americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) o tom informoval na svých internetových stránkách. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí je nový pokus o start nyní naplánovaný až na čtvrtek.
6 fotografií

Technické problémy. Start rakety Falcon 9 byl na poslední chvíli odložen

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice
Po dvoudenním letu v neděli na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dorazila ruská vesmírná loď Sojuz MS-23 vyslaná jako náhrada za poškozenou MS-22, která měla dopravit na Zemi dva ruské astronauty a jejich amerického kolegu. O úspěšném příletu informovala agentura TASS i americká vesmírná agentura NASA. Návrat Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a Franka Rubia byl po odkladu plánován na podzim.
6 fotografií

K ISS dorazila záchranná loď. Odveze uvízlou trojici astronautů

Vesmír
Na této fotografii vydané společností Roskosmos  prázdná kapsle Sojuz MS-23 odstartovala na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 24. února 2023
Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokráte bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem. Loď se oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. U ISS má přistát 26. února, oznámili reportéři ze střediska řízení vesmírného letu.
6 fotografií

K ISS míří záchranná vesmírná loď. Nahradí Sojuz poškozený meteoritem

Vesmír
Ruská vesmírná agentura Roskomos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února
Ruská vesmírná agentura Roskosmos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února. Roskosmos to podle agentury AFP oznámil v sobotu. Sojuz MS-23 je náhradním plavidlem za poškozený Sojuz MS-22, který měl z oběžné dráhy na Zemi v březnu dostat dva ruské kosmonauty a jednoho amerického astronauta. Jejich mise se kvůli incidentu prodlouží až do léta nebo podzimu.
6 fotografií

Záchranné plavidlo Sojuz MS-23 vzlétne k ISS 24. února, oznámil Roskosmos

Vesmír
Fotografie čeljabinského meteoru, pořízená očitým svědkem z Čeljabinského činoherního divadla
Nejdříve letící ohnivá koule, potom vše oslepující záblesk, hlasitý sonický třesk a sypající se rozbité sklo. Právě tak se před deseti lety ohlásil v ruském Čeljabinsku meteoroid, který ráno 15. února 2013 explodoval nad městem. Výbuch a následný dopad úlomků na zemi si vyžádal více než 1200 zraněných a způsobil značné škody. A přiživil i teorie o UFO. Dopad se také podařilo natočit na video.
14 fotografií

Čeljabinský meteorit: Ukázal, co dokáže síla větší než u atomovky v Hirošimě

Vesmír
České firmy čím dál častěji objevují potenciál 3D tisku.
Začali s ním kutilové a nadšenci. V poslední době se však takzvaný 3D tisk, při kterém speciální tiskárny dokáží pomocí nanášení vrstev vytisknout rozličné předměty, dere z garáží a studentských pokojů do hal továren. A to napříč obory. Novou technologii využívají nejen zdravotníci, ale i výrobci automobilů, vývojáři leteckého a kosmického výzkumu či výrobci erotických pomůcek. Podle Českého statistického úřadu disponovalo v roce 2021 3D tiskárnami 52 procent velkých průmyslových podniků.

Součástky pro auta i erotické zboží. Podniky v Česku si oblíbily 3D tisk

Ekonomika