ŠTÍTEK: NASA

Vozítko Perseverance poskytlo vědcům i široké veřejnosti vhled do toho, jaké je na Marsu počasí. Ilustrační foto
Vozítko Perseverance spravované Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), podalo první podrobnou zprávu o tom, jak vypadá počasí na Rudé planetě. V kráteru Jezero naměřilo mrazivých -55 stupňů Celsia. Zpráva ale také zachycuje změnu rychlosti větru anebo třeba atmosférického tlaku. Informaci přinesl portál Space.

Jaké panuje počasí na Marsu? Vozítko Perseverance poslalo podrobnou zprávu

Vesmír
Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.
Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Vesmír
Umělecké zobrazení cesty sondy Pioneer 10 vesmírem
Jedním z největších technologických úspěchů minulého století se stala americká sonda Pioneer 10. Ta jako vůbec první lidmi vyrobené těleso proletěla pásem asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a prozkoumala největší planetu Sluneční soustavy. Poté se vydala za hranice našeho planetárního systému. Sonda má na sobě i jednu nevídanou specialitu - jako první totiž do kosmu odvezla poselství lidstva pro mimozemské civilizace.
13 fotografií

Sonda Pioneer 10 letěla tam, kam nikdo před ní. Nesla poselství pro mimozemšťany

Vesmír
Posádka mise STS-107 raketoplánu Columbia ve vesmíru. Kosmonautům zbývalo pár posledních dní života.
Před dvaceti lety se vydal na svou poslední misi raketoplán Columbia amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Z kosmu se ale jeho sedmičlenná posádka už nikdy domů nevrátila. Při zpáteční cestě totiž raketoplán explodoval. Děsivý konec Columbie se stal zatím největší kosmickou katastrofou tohoto století a prakticky pohřbil celý program Space Shuttle.
10 fotografií

Zkáza raketoplánu Columbia: Zachránit posádku nešlo, mrtvá byla už před explozí

Svět
Kometa. Ilustrační foto.
Lidé mohou během roku sledovat doslova nespočet komet, většina z nich však jen tiše přijde a odejde. Ne každá si zaslouží opěvování jako nedávno objevená kometa, která se na české obloze ukáže v plné kráse 13. ledna. Je to chvíle, kdy se nejvíce přiblíží Slunci a bude to poprvé po 50 tisících let, kdy svůj jas znovu ukáže lidem na Zemi.

Na obloze se objeví zelená kometa, naposledy ji mohli pozorovat neandrtálci

Vesmír
Mezinárodní vesmírná stanice.
Tři astronauti uvízli na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poté, co jim minulý týden začala z modulu pro převoz posádky unikat chladící kapalina do vesmíru. Představitelé Roskosmosu a NASA ve čtvrtek uvedli, že stále vyšetřují, jak k poškození chladícího potrubí na raketě Sojuz MS-22 došlo. Rusko také zvažuje, že pro astronauty pošle záchrannou raketu.

Astronauti uvízli na vesmírné stanici. Rusko zvažuje vyslání záchranného modulu

Vesmír
Modul Orion se na snímku NASA přibližuje k planetě Zemi 11. prosince 2022
Modul Orion dnes dopadem do Tichého oceánu završil svou cestu okolo Měsíce. Předtím při průletu zemskou atmosférou zvládl nejkritičtější část testovací mise Artemis I amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), při níž se dostal dál od Země než kterékoliv jiné kosmické plavidlo navržené pro posádku. Do vod u mexického ostrova Guadalupe dopadl v 18:40 SEČ, nyní ho z oceánu vyzvedne loď amerického námořnictva.

Mise Artemis: Modul Orion se po cestě kolem Měsíce úspěšně vrátil na Zemi

Vesmír
Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".
Oprávněně se mu říká největší zrcadlo světa. Je totiž jen velmi těžko poznat, kde končí nebe a začíná země. Stačí, když největší solnou pláň na světě, obsahující 10 miliard tun soli, pokryje tenká vrstva vody a už se mohou mraky začít vzhlížet v zrcadle, v němž se odráží celá obloha. Unikátní solnou pláň v Bolívii, ukrývající až 70 procent světových zásob lithia, využívá i NASA.
10 fotografií

Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

Do světa
Start čínské vesmírné lodi Šen-čou 15 z kosmodromu v poušti Gobi, 29. listopadu 2022
Z kosmodromu v poušti Gobi odstartovala čínská vesmírná loď Šen-čou 15 se tříčlennou posádkou na palubě. Míří k čínské vesmírné stanici na oběžné dráze Země, kde vystřídá tři astronauty, kteří jsou na stanici od letošního června. Završí tím rovněž poslední fázi konstrukce čínské vesmírné stanice. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na čínská státní média.
4 fotografie

Odstartováno. K čínské orbitální stanici míří raketa Šen-čou se třemi astronauty

Vesmír
Astronomové intenzivně pátrají po tajemství vesmíru. Nově jim pomáhá hlavně Webbův teleskop.. Ilustrační foto
Zdá se, že vesmírný dalekohled Jamese Webba pokračuje ve stírání hranic toho, co je v pozorování vesmíru možné a co ne. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v dosud nejnovějším prohlášení uvedl, že teleskop nachází dosud skryté rané galaxie, a to včetně jedné, která se zformovala pouhých 350 milionů let po velkém třesku.

Webbův teleskop našel možná nejstarší galaxii. Snímky uchvátily vědce

Vesmír
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program 16. listopadu 2022 Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Z floridského mysu Canaveral v 7:47 SEČ odletěla raketa Space Launch System (SLS) s modulem Orion
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zahájil program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 SEČ a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.
14 fotografií

VIDEO: Mise Artemis odstartovala. NASA vyslala raketu SLS k Měsíci

Vesmír
Američané byli svědky ohnivé koule, kterou později vysvětlila americká kosmická agentura. Stál za ní start nové rakety S.S. Sally Ride.
Američany žijící ve Virgínii vyděsila záhadná ohnivá koule, která se v pondělí ráno objevila na obloze. Internet brzy zaplavily fotky pořízené obyvateli, kteří nevěděli, co rozzářilo oblohu nad jejich hlavami. Odpověď jim nedlouho poté poskytla NASA. O události informoval portál The News & Observer.

Američany vystrašila ohnivá koule. Spekulace na internetu utnula až NASA

Svět
Tady Petr
V úterním historickém momentu vesmírná agentura potvrdila, že poprvé v historii se lidstvu podařilo změnit dráhu letícího asteroidu ve vesmíru, a naznačila tím, že máme k dispozici nástroj, který lidstvu poslouží, bude-li to potřebné a bude v přímém ohrožení. NASA ve spojení s mezinárodními partnery toho dosáhla minulý měsíc při testování projektu DART, plavidlo narazilo do asteroidu přezdívaném Dimorphos v rychlosti 6.1 kilometru za sekundu.

VIDEO: NASA ukázala, že umí změnit směr letu asteroidu v případě ohrožení Země

Sociální sítě
Saturn.
Experti v nové studii osvětlili vznik známých Saturnových prstenců. Jsou podle nich pozůstatkem měsíce, který se přiblížil příliš blízko planety, načež ho roztrhala její gravitace. Teorie o satelitu zaniklém před sto až dvěmi sty miliony let vysvětluje i relativní mládí prstenců. Informuje o tom deník Guardian.

Saturn byl kdysi bez svých prstenců. Změnila to děsivá událost

Vesmír
Fotografie měsíce Europy pořízená v devadesátých letech minulého století sondou Galileo.
Juno ve čtvrtek proletěla kolem jednoho z nejzajímavějších oceánských světů v naší sluneční soustavě. Sondě, která od roku 2016 obíhá kolem Jupitera, se tento týden podařilo přiblížit se k povrchu zmrzlého měsíce Europa až do blízkosti 352,4 kilometrů. Při průletu pořídila jedny z vůbec nejkvalitnějších snímků ledového pláště Europy.

Vodní svět u Jupitera. Sonda Juno pořídila nejdetailnější snímky měsíce Europa

Vesmír
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA.
V noci na úterý lidstvo se zatajeným dechem sledovalo vesmírnou misi, která v naší historii nemá obdoby. Družice DART cíleně narazila do asteroidu Dimorfos vzdáleného 11 milionů kilometrů od planety Země. Půltunový projektil z dílny expertů z americké NASA měl za úkol vychýlit dráhu giganta, a připravit tak půdu pro budoucí planetární obranu Země v případě, že ji někdy skutečně asteroid ohrozí. Italští astronomové nyní odhalili nejnovější snímky ze sesterské družice LICIACube, která masivní srážku v hlubinách vesmíru pozorovala zpovzdálí.
4 fotografie

Detailní pohled na Armageddon. NASA ukázala nové fotky srážky lodi s asteroidem

Vesmír