ŠTÍTEK: NASA

Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA.
V noci na úterý lidstvo se zatajeným dechem sledovalo vesmírnou misi, která v naší historii nemá obdoby. Družice DART cíleně narazila do asteroidu Dimorfos vzdáleného 11 milionů kilometrů od planety Země. Půltunový projektil z dílny expertů z americké NASA měl za úkol vychýlit dráhu giganta, a připravit tak půdu pro budoucí planetární obranu Země v případě, že ji někdy skutečně asteroid ohrozí. Italští astronomové nyní odhalili nejnovější snímky ze sesterské družice LICIACube, která masivní srážku v hlubinách vesmíru pozorovala zpovzdálí.
4 fotografie

Detailní pohled na Armageddon. NASA ukázala nové fotky srážky lodi s asteroidem

Vesmír
 Ilustrace kosmické lodi DART přibližující se k asteroidům Dimorphos a Didymos
Jde o další přelomový okamžik v historii dobývání vesmíru. V úterý 27. září 2022, hodinu a patnáct minut po půlnoci středoevropského letního času, došlo k naplnění účelu mise NASA DART (Double Asteroid Redirection Test, tedy zkouška vychýlení dvojice asteroidů). Vesmírná loď vyslaná z naší planety vůbec poprvé v historii záměrně a měřitelně změnila pohyb jiného významného tělesa v naší Sluneční soustavě. Jinými slovy, šlo o první úmyslný náraz do asteroidu.
9 fotografií

Vesmírná loď NASA se srazila s asteroidem. A to vše v přímém přenosu

Vesmír
Raketa Space Launch System s modulem Orion na rampě v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 2. září 2022
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) kvůli nepříznivému počasí zrušil na úterý plánované vypuštění rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion k Měsíci. Jedná se o již třetí odklad startu testovací mise, kterou budou v případě úspěchu následovat cesty na Měsíc s posádkou. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

NASA už potřetí odložila start nové rakety k Měsíci. Tentokrát kvůli bouři

Vesmír
Ilustrace sondy DART před dopadem na binární systém Didymos/Dimorphos.
NASA chystá cosi jako vesmírný kulečník - vlastně spíš cvrnkanou - a Češi budou u toho. Realitou se má stát vědecké dobrodružství, jaké dosud znali spíš jen příznivci sci-fi příběhů. Na pondělí 26. září se chystá test reálné schopnosti lidstva posunout vesmírným tělesem - což má být příprava na odvrácení případně hrozícího střetu většího útvaru z kosmu se Zemí, pokud někdy v budoucnu bude naši planetu ohrožovat.

Vesmírný kulečník: Lidé zkusí posunout měsíček, dohlídnou na to čeští vědci

Z okolí
Vojáci se chystají stále více spoléhat na umělou inteligenci, kterou se v některých případech připravují otestovat. Kvůli tomu se začínají obracet na technologické firmy a univerzity, které by jim v tom měly pomoci.
Armáda není jen železo. Čeští vojáci se chystají stále více spoléhat na umělou inteligenci, kterou se v některých případech připravují otestovat. Kvůli tomu se začínají obracet na technologické firmy a univerzity, které by jim v tom měly pomoci. „V následujících týdnech a měsících bude naše setkávání se soukromým sektorem intenzivní. Musíme vědět‚ co už existuje, najít způsoby, jak efektivně spolupracovat, a využít know-how firem pro naše potřeby,“ uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.
21 fotografií

Čeští vojáci touží po umělé inteligenci. Budou ji testovat i na družici

Česko
Prezident John Fitzgerald Kennedy v Oválné pracovně.
Na některé projevy politiků se zapomene krátce poté, co byly vyřčeny. Pak ale existují i takové, které se navěky zapíší do historie. Mezi ty druhé bezesporu patří i oznámení amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, že jeho země je připravena vyslat na Měsíc prvního člověka. Došlo k němu přesně před 60 lety a výrazně napomohlo vývoji programu Apollo. Počátky programu ovšem poznamenala i děsivá smrt. 
4 fotografie

Vyšleme člověka na Měsíc, slíbil Kennedy. Za programem se skrývala i děsivá smrt

Svět
Thwaitesův ledovec
Antarktický Thwaitesův ledovec, kvůli vysokému riziku zhroucení a ohrožení hladiny světových moří přezdívaný Ledovec soudného dne, může podle vědců v příštích letech velmi rychle ustoupit. Tento fakt je znepokojuje a ještě více zesiluje obavy z extrémního zvýšení hladiny moří, které by jeho případný zánik doprovázelo.

Ledovec soudného dne taje rychleji, než mysleli. Následků se bojí i sami vědci

Věda
Vizualizace hnědého trpaslíka z dílny expertů z americké NASA
Vesmírný dalekohled Jamese Webba má za sebou další přelomové pozorování vzdálených světů. Astronomové s jeho pomocí vůbec poprvé detekovali silikátové mraky v atmosféře hnědého trpaslíka. Nejnovější objev dokazuje, co vědci odhadovali už dlouho, a sice, že některé vesmírné objekty mimo naši Sluneční soustavu skutečně mají v atmosféře oblaka plná hornin.
18 fotografií

Další průlom. Webbův teleskop našel v atmosféře hnědého trpaslíka písečná oblaka

Vesmír
Vizualizace základny na Měsíci. Ilustrační foto
V roce 2025 se má k Měsíci vydat mise Artemis, jež má být první vesmírnou výpravou, která tam založí pozemskou základnu s lidskou posádkou. Její čtyři členové by měli strávit na Měsíci tři roky a materiál, který tam dopraví, se nebude vracet zpět. S tím, co budou tito astronauté po tři roky jíst, by mohla americké vesmírné agentuře NASA pomoci česká technologie.

Mise Artemis: O jídlo na Měsíci by se mohlo starat české vesmírné bistro

Vesmír
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou. Mohl by se zde vyskytovat život.
Kanadští astronomové pomocí teleskopu NASA TESS objevili exoplanetu zcela pokrytou vodou, která připomíná hollywoodský snímek Vodní svět z roku 1995 s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Zjištění také nasvědčují tomu, že mírná teplota na ní by mohla podporovat život. Jaký druh a jak dlouho by tam mohl prosperovat, se výzkumníci stále snaží zjistit. Exoplaneta je od Země vzdálená sto světelných let.
3 fotografie

Vědci objevili ve vesmíru vodní svět. Mohl by zde existovat život, domnívají se

Vesmír
Satelitní snímky pořízené umělou inteligencí.
/FOTO/ Vyvinout a úspěšně otestovat algoritmus s umělou inteligencí, který je schopen vybrat nejkvalitnější satelitní snímky přímo na palubě družice se podařilo brněnskému startupu Zaitra. Česká republika si tak připisuje další úspěch na poli vesmírného průmyslu a řadí se mezi několik málo zemí, které mají na oběžné dráze satelit s umělou inteligencí.
12 fotografií

Brno pokračuje v dobývání vesmíru. Díky startupu mají družice umělou inteligenci

Vesmír
Dolmen de Guadalperal, vzácná megalitická stavba je nyní k vidění kvůli extrémnímu suchu ve Španělsku.
Historický unikát Dolmen de Guadalperal je za normálních okolností skryt pod hladinou vodní nádrže Valdecanas ve španělské centrální provincii Cáceres. Podle úředníků byl dosud kruh megalitických kamenů, kterému se přezdívá španělský Stonehenge, k vidění pouze čtyřikrát. Nyní však hladina vody vinou extrémního sucha razantně klesla, a lidem se tak otevřel výjimečný pohled na celou stavbu.

Extrémně vzácný úkaz. Kvůli rekordnímu suchu voda odhalila španělský Stonehenge

Státy EU
Srovnání jasnosti a ostrosti snímků ze Spitzerova (vlevo) a Webbova vesmírného dalekohledu.
Vesmírný teleskop Jamese Webba měl být podle prvotních plánů instalován již v roce 2007. Jenže pak se mnohokrát předělávaly jeho návrhy, aby mohl být co největší, ale zároveň co nejlehčí. A hlavně aby neselhal. Výsledek, byť o patnáct let později, stojí za to. Snímky, které posílá, jsou ohromující. Odborníci se těší na přelomové objevy v kosmu.
21 fotografií

Webbův teleskop úspěšně odkrývá hlubiny vesmíru. Vědci čekají přelomové objevy

Vesmír
Snímek zachycený pomocí kamery NIRCam i nástrojem MIRI ukazuje velkou galaxii připomínající kolo od vozu. Doprovází ji dvě menší spirální galaxie přibližně stejné velikosti.
Webbův teleskop opět fascinoval svět svými záběry vesmíru. Tentokrát pohlédl za závoj prachu, který vědcům bránil v jasném pohledu na vzácný typ galaxie zvané Cartwheel. Vytvořil její doposud nejpodrobnější snímek, který vyvolává úžas nejen u odborníků. Vědci nyní díky fotografii dokážou přiblížit vývoj galaxie za miliardy let a také odhadnout, jak se bude vyvíjet v budoucnosti. Na záběrech lze pozorovat rovněž dvě další malé doprovodné galaxie.
18 fotografií

Webbův teleskop pořídil další fascinující snímky, zachytil galaxii Cartwheel

Vesmír
Erupce na Slunci v uměleckém ztvárnění, vizualizace Toma Bridgmana
Ústav pro pokročilé koncepty NASA je známý tím, že podporuje podivné nápady v oblasti vesmírného průzkumu. Od svého znovuobnovení v roce 2011 už podpořil v rámci svého třífázového programu širokou škálu projektů. Jen tři se ale dostaly tak daleko, že získaly finanční granty i ze třetí fáze. Jedním z této trojice je projekt nového typu dalekohledu zkoumajícího přítomnost života na exoplanetách.
20 fotografií

NASA má nový ambiciózní plán, jak hledat známky života na vzdálených planetách

Vesmír
Vědci již zaznamenali mnoho signálů z vesmíru.
Astronomové z americké MIT a kanandské McGillovy univerzity zaznamenali zvláštní a trvalý rádiový signál, který přichází z vesmíru vzdáleného miliardy světelných let od planety Země. Byl klasifikován jako rychlý rádiový záblesk (FRB). Ale zatímco takové signály jsou obvykle intenzivně silné emise rádiových vln neznámého původu, které trvají maximálně několik milisekund, tento byl jiný. Trval až tři sekundy, což je asi tisíckrát déle, než je běžné. A připomínal tlukot srdce.
13 fotografií

Jako tlukot srdce. Astronomy překvapil záhadný signál ze vzdálené galaxie

Vesmír
Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynáší vesmírnou loď Crew Dragon s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici
Ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že uzavřela s americkým úřadem pro letectví a vesmír NASA dohodu o letech integrovaných posádek na palubě amerických a ruských kosmických lodí, informovala dnes tisková agentura TASS. Kosmonautka Anna Kikinová se díky dohodě stane první ruskou členkou posádky americké vesmírné lodi Crew Dragon, která má do vesmíru opět zamířit letos na podzim.
4 fotografie

Roskosmos ohlásil spolupráci s NASA, Putin odvolal šéfa ruské vesmírné agentury

Svět
Kupa galaxií SMACS 0723, kterou zachytil vesmírný dalekohled Jamese Webba.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes se svými partnery z evropské vesmírné agentury ESA a kanadské CSA zveřejnil první plně barevný snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba. Jde o doposud nehlubší pohled do vesmíru, na němž je zachyceno světlo z galaxií z období před miliardami let, uvádí britská BBC na svých internetových stránkách.
4 fotografie

NASA ukázala první snímek z Webbova teleskopu, jde o nejhlubší pohled do vesmíru

Vesmír
Asteroid letící kolem Země. Ilustrační foto.
Malý asteroid, přibližně o velikosti autobusu, se dnes (ve čtvrtek 7. července) extrémně přiblíží k Zemi, a to zhruba ve vzdálenosti pouhých 90 tisíc kilometrů, což je asi 23 procent průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Podobné události sice nejsou nikterak neobvyklé, na celém objevu je však nejvíc překvapivé to, že ještě před několika dny vůbec nikdo netušil, že se těleso k planetě blíží.

Malý asteroid dnes proletí blízko Země. Vědci ho objevili na poslední chvíli

Vesmír