ŠTÍTEK: National Geographic Society

Trosky letadla, které zůstaly uchovány na místě nehody
Jde o jeden z nejznámějších světových příběhů boje o přežití, k nimž ve 20. století došlo. V pátek 13. října 1972 se v Andách zřítilo letadlo s uruguajským ragbyovým týmem. Ze 45 lidí na palubě přežilo katastrofu bezprostředně 28. Všichni však byli uvězněni na svahu hory ve výšce 3600 metrů, uprostřed druhého nejrozsáhlejšího pohoří na světě.
8 fotografií

Přežili pád letadla i lavinu. V horách museli jíst mrtvé, aby se zachránili

Svět
Ústecký cestovatel Ervín Dostálek v Henningsvaeru na Lofotách.
Souostroví Lofoty při norském pobřeží jsou podle National Geographic třetími nejpřitažlivějšími ostrovy světa. Nacházejíí se sice hodně na severu, ale i přes jejich polohu na nich vládne poměrně mírné, oceánské klima. 100 až 300 km severně od polárního kruhu, tj. mezi 67. a 68. stupněm severní šířky (jako Grónsko či severní Aljaška) dělá Golfský proud divy, teplý 12 až 14 °C, podnebí zmírňuje. Jih Lofot je nejsevernějším místem na Zemi, kde průměrná teplota nikdy neklesá pod nulu a tvoří tak mimořádnou klimatickou anomálii.
22 fotografií

FOTO: Lofoty nabízí přírodu i historii. Zaujme obří mořský vír

Čtenář reportér
Ústecký cestovatel Ervín Dostálek v Henningsvaeru na Lofotách.
Souostroví Lofoty při norském pobřeží jsou podle National Geographic třetími nejpřitažlivějšími ostrovy světa. Nacházejíí se sice hodně na severu, ale i přes jejich polohu na nich vládne poměrně mírné, oceánské klima. 100 až 300 km severně od polárního kruhu, tj. mezi 67. a 68. stupněm severní šířky (jako Grónsko či severní Aljaška) dělá Golfský proud divy, teplý 12 až 14 °C, podnebí zmírňuje. Jih Lofot je nejsevernějším místem na Zemi, kde průměrná teplota nikdy neklesá pod nulu a tvoří tak mimořádnou klimatickou anomálii.
22 fotografií

FOTO: Lofoty nabízí přírodu i historii. Zaujme obří mořský vír

Čtenář reportér
Tomáš Havel.
Tomáš Havel je úspěšný mladý fotograf z Pelhřimova. Na sociálních sítích ho sleduje téměř dvě stě tisíc fanoušků z celého světa a jedna z jeho fotografií noční krajiny se dostala až k americké kosmické agentuře NASA. Přesto za svůj největší úspěch považuje něco úplně jiného. Povídání bude místy možná trochu osobnější, protože jsme byli čtyři roky spolužáky na pelhřimovském gymnáziu, proto tykání v rozhovoru…
21 fotografií

Mléčná dráha pelhřimovského fotografa Havla zaujala NASA. Letěl pro ni půl světa

Pelhřimovsko
Lebka skytské válečnice, již kdysi zřejmě zdobila čelenka
"Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku," opakovalo se v úvodu jednoho z nejpopulárnějších seriálů 90. let o udatné válečnici Xeně, velmi vzdáleně inspirovaného řeckou mytologií. Nový archeologický objev však naznačuje, že legendární Amazonky, tedy dívky bojující jako muži, ve starověku opravdu existovaly. Našel se totiž hrob jedné z nich.
11 fotografií

Amazonky existovaly. Hrob skytského válečníka ukrýval překvapení

Věda a technika
Ilustrační foto.
Společnost VLTAVA LABE MEDIA (VLM), vydavatel regionálních Deníků a Deníků.cz i řady magazínů, potvrdila během koronavirové krize pozici jednoho ze tří nejsilnějších hráčů na českém mediálním trhu. Aktuální dubnová data ukazují, že navzdory pandemii byly prodeje titulů a návštěvnost webů z VLM zcela stabilní či dokonce rostoucí.

VLTAVA LABE MEDIA potvrdila pozici stabilního vydavatele i v době koronaviru

Česko
Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka
Nemůžete do muzea? Nevadí, muzeum jde za vámi. Vlastivědné muzeum v Olomouci je z důvodu aktuální situace ohledně koronaviru také uzavřené. Proto se rozhodlo, že bude lidem zprostředkovávat online to nejzajímavější z výstav a následně i to „nej“ z expozic.  
6 fotografií

Muzeum jde za vámi: Křišťálová lebka

Olomoucko
Turisté na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči.
Telč – Město má opět skvělou reklamu, na kterou může nalákat další turisty z různých koutů světa. Můžeme jim toho sice nabídnout hodně, ale stále máme co zlepšovat a jsou tu jisté rezervy. Tak přímo v Telči hodnotí to, že se město dostalo dostalo mezi pětadvacítku tipů na nejlepší výlet v roce 2020, které zveřejnil cestovatelský časopis National Geographic.
16 fotografií

Telč je mezi nejlepšími, i tak mají místní co zlepšovat

Jihlavsko
Na archivním snímku.
Linec - Výzkumnice primátů a aktivistka životního prostředí Jane Goodallová (85) převzala ve Vídni z rukou rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. stupně.

Sousedé uctili Jane Goodallovou

Z okolí
Delfíní matka a její adoptivní mládě elektry tmavé
Delfíni jsou pozornými a schopnými rodiči, aby také ne. Závisí na tom přežití jejich potomků. Vědci dokonce zdokumentovali i několik případů, kdy se pár těchto vodních savců ujal mláděte, které o své rodiče přišlo. Nyní však odborníci objevili vůbec první případ, kdy samice delfína skákavého „adoptovala“ mládě zcela odlišného druhu.
17 fotografií

Jedinečný případ zvířecí adopce. Delfíní matka pečuje o mládě cizího druhu

Věda a technika
Amelia Earhartová
Jedna z největších neobjasněných záhad by mohla být již brzy odhalena. Osud nejslavnější letkyně a světové celebrity, Američanky Amelie Earhartové, jejíž letoun se ztratil v červenci v 1937 nad Tichým oceánem, se nyní pokusí objasnit známý „lovec vraků“ Robert Ballard. Ten stojí mimo jiné za objevením Titanicu. Informoval o tom server The Washington Post. 
5 fotografií

Osud pilotky Earhartové je záhadou. Zaměří se na něj objevitel vraku Titanicu

Svět
Vítězný návrh obydlí na Marsu.
Odborníci na vesmírný výzkum skloňují čím dál častěji téma vyslání lidské posádky na Mars. Objevují se proto i myšlenky na vytvoření stálé marsovské základny nebo dokonce kolonizaci rudé planety. Jak by taková náročná mise vypadala? To je zatím otázka vzdálené budoucnosti. Nový výzkum však ukázal, že by novou lidskou populaci na jiné planetě mohly založit týmy složené čistě z žen. Zmražené mužské spermie totiž dokáží přežít i podmínky mikrogravitace.
12 fotografií

Osidlování jiných planet? Postačí posádka žen a zmražené spermie

Věda a technika
Malpy používají kamenné nástroje podobně, jako první lidé
/VIDEO/ Hluboko v odlehlém údolí brazilského národního parku Serra da Capivara žijí drobné opičky, kterým zoologové podle charakteristického zbarvení říkají malpy pruhohřbeté. Tito tvorové patří mezi několik málo druhů, které si dokázaly osvojit dovednost typickou především pro člověka - používání nástrojů. Podle nejnovějších archeologických poznatků žijí opice v „době kamenné“ již nejméně tři tisíce let.
10 fotografií

Malpy žijí v opičí době kamenné už tři tisíce let. Stále hledají lepší nástroje

Věda a technika
Tyrannosaurus Scotty, dosud největší objevený terapod na světě, na výstavě v Tokiu
Tyranosaurus rex byl v období druhohor jedním z nejobávanějších predátorů a v současné době patří mezi nejznámější a nejpopulárnější druhy dinosaurů. Jakých rozměrů ale tito veleještěři dosahovali? Každý nový zkamenělý exemplář pomáhá vědcům dozvědět se o dávných tvorech nové informace. Fosilie z naleziště v kanadské provincii Saskatchewan se však svou velikostí zapsala do historie. Kanadský T-Rex podle odborníků dosahoval hmotnosti téměř deseti tun.
6 fotografií

Deset tun živé váhy. Vědci objevili největšího tyranosaura na světě

Věda a technika
Spisovatelka Dana Emingerová
/ROZHOVOR/ Publicistka a spisovatelka Dana Emingerová má zkušenosti snad se všemi literárními žánry, a rozhodně se nedá říci, že by psala „do šuplíku“, protože stejné zkušenosti má i s ohlasy čtenářů – se zpětnou vazbou. Kdo jiný by tedy měl být pokračovatelem ve vedení kurzů tvůrčího psaní, které založil světově ceněný autor Arnošt Lustig?
15 fotografií

Dana Emingerová: Chcete-li dobře psát, musíte jít odvážně s kůží na trh

Ostatní
Ostrorep americký.
/VIDEO/ Patřili k prvním obyvatelům světových moří a za stovky milionů let se téměř nezměnili. Přesto však primitivní vodní členovci ostrorepi, kteří se vzdáleně podobají krabům, stále nepřestávají překvapovat. Podle nové studie ve skutečnosti patří mezi pavoukovce a jsou tak blízkými příbuznými pavouků, štírů nebo například roztočů.
13 fotografií

Překvapivý objev. Žijící fosílie ostrorepi jsou ve skutečnosti příbuzní pavouků

Věda a technika
Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Rakovník – Opozici v Rakovníku se nelíbí složení komisí při radě města. Ani v jedné totiž nemají svého člena. Vedení radnice v čele se starostou Luďkem Štíbrem (ODS) rozhodnutí hájí. Radnice chtěla prý efektivnější práci a také ušetřit peníze.

Proti obsazení komisí má opozice výhrady

Rakovnicko
Seriál Génius se z velké části natáčel i na liberecké radnici, na náměstí Edvarda Beneše nebo před Severočeským muzeum.
Liberec – Seriál začne vysílat Česká televize tento pátek. Tohle je naše radnice! A tamto muselo být muzeum! Liberecké diváky bude při sledování mezinárodního seriálu Génius nejspíše zaměstnávat především rozeznávání známých míst ve městě. Byla by ovšem škoda, kdyby jim přitom utekl i samotný příběh jeho hlavního protagonisty Alberta Einsteina, který byl zajímavější, než by řada diváků čekala.
26 fotografií

FOTO: Génius, který se natáčel v Liberci, už dorazí do televize

Liberecko
Výstava Umění z času lovců
Archeologické nálezy z Dolních Věstonic, Pavlova nebo Předmostí mohou díky velkoformátovým snímkům Martina Frouze obdivovat návštěvníci hned na dvou místech Přerova - v Galerii města na Horním náměstí a Městském informačním centru v Předmostí. Výstava začala vernisáží ve čtvrtek odpoledne.
12 fotografií

Pravěká minulost ožila v Přerově na fotografiích

Přerovsko