ŠTÍTEK: nemoc

Nový přístroj v jihlavské nemocnici; Zdroj: Se souhlasem nemocnice
Následkem onemocnění mohu pacienti přijít o zrak. Aby tomu předešli, mohou pacienti diabetologické ambulance jihlavské nemocnice nově využívat nově fundus kameru. Technika slouží ke screeningu diabetické retinopatie. Je to jedna z nejčastějších a nejobávanějších komplikací u lidí, kteří trpí cukrovkou. Přístroj odhalující toto onemocnění mají teď diabetologové přímo v ambulanci. Pacienty čeká prvotní vyšetření na místě. Nemusí ani chodit k očnímu lékaři.

Díky umělé inteligenci v jihlavské nemocnici odhalí onemocnění, které ničí zrak

Jihlavsko
Říká se, že nad bolestí břicha by nemělo zapadnout slunce.
Bolest břicha je asi jedna z nejčastějších zdravotních potíží. Leckdy se jedná o chvilkovou záležitost, spojenou třeba s dietní chybou. Ale jelikož se v břišní dutině nachází spousta životně důležitých orgánů, může bolest odsud vycházející signalizovat i hodně závažný zdravotní problém. Co všechno může bolest břicha způsobovat, a kdy už s ní raději spěchat k lékaři, vysvětlují praktický lékař Cyril Mucha a gastroenterolog Milan Lukáš.

Bolest břicha: někdy banalita, jindy jde o život. Naučte se rozpoznat příznaky

Zdraví
Nemocnice Pelhřimov
Krajská hygienická stanice kraje Vysočina za patnáctý týden zaznamenala téměř tisíc dvě stě nových případů akutních respiračních onemocnění. Číslo je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Oproti předchozímu týdnu se relativní nemocnost o 1,2 % snížila. Nejvíc nemocných evidují hygienici na Pelhřimovsku. Přibylo zde 1642 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Poté následuje okres Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Třebíčsko a Jihlavsko.

Na Pelhřimovsku je nejvíc nemocných z Vysočiny. Nemocnost však klesla

Pelhřimovsko
Prvotním příznakem, který popisuje většina pacientek s nádorem vaječníků, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně
Nafouklé břicho bývá obvykle příznakem trávicích potíží. Ženy by ale měly myslet ještě na jednu možnost. Za bolestmi břicha, způsobenými jeho nafouknutím, se totiž může skrývat pomalu se rozvíjející a těžko odhalitelné onemocnění ženského orgánu. Nádor, který postupně roste v břiše, konkrétně na vaječníku, způsobuje potíže podobné nadýmání. Prvotní příznak této rakoviny proto dostal název syndrom těsné sukně.

Syndrom těsné sukně: Za nafouklým břichem se může skrývat i zákeřný typ rakoviny

Zdraví
Surfinie rostou rychle, jejich barvy jsou efektní a převislý vzhled velkolepý
Líbí se vám záplavy květů na balkonech a parapetech, ale zdá se vám, že byste péči o ně nezvládli? Pro ty, kteří si myslí, že nemají „zelené prsty“ a všechny květiny jim dříve či později uvadnou, jsou tady surfinie. Rostou rychle, jejich barvy jsou efektní a převislý vzhled velkolepý. Návod, jak pěstovat surfinie, je jednoduchý a péče o ně není nijak náročná.
6 fotografií

Co do truhlíku? Surfinie nevyžadují velkou péči a na balkoně vypadají luxusně

Zahrada
Šťáva z řapíkatého celeru je zdraví prospěšná. O zázračný lék se však nejedná.
Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?

Nejúčinnější přírodní lék, nebo podvod? Lidé jsou nadšení, lékaři kroutí hlavou

Zdraví
Kvůli jediné nákaze covidem je z dříve akční sedmadvacetileté Hanky osoba upoutaná na lůžko.
Život, který vedla 27letá Hanka dříve, skončil. V roce 2022 měla čerstvě po státnicích, ve volném čase se věnovala focení a pro radost se učila hrát na kytaru. Pak ale přišel covid-19, ze kterého se již nezotavila. Kvůli chronickému únavovému syndromu, který se po prodělání covidu rozvinul, jen leží v posteli. Hodiny sbírá síly na to, aby udělala pár kroků. Lékaři neví, jak jí pomoci.
6 fotografií

Talentovaná a akční Hanka nyní leží jako polomrtvá. Může za to covid

Zdraví
V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bujně rostoucí keře žádnou velkou péči nevyžadují, k tomu, aby nám přinesly dobrou úrodu, je potřeba dodat jim základní živiny. V posledních letech je u zahrádkářů velkým hitem výživa maliníků hnojivem z banánových slupek. Je to dobrý nápad, protože slupky, které by jinak skončily v odpadu, se tak dají dobře zužitkovat. I hnojení maliníků banánovými slupkami má však svá pravidla, úskalí a dokonce i mýty.
4 fotografie

Malinám prospívá hnojivo ze zbytků jiného ovoce. Dodá jim vzpruhu, zajistí úrodu

Zahrada
Vojtíšek trpí od svých 7 měsíců epileptickými záchvaty. Má jich i 100 denně
Malý Vojtíšek se již dva roky potýká s nejtěžší formou epilepsie. Záchvaty různých typů a intenzity mívá nepřetržitě, ve dne i v noci. Přestože se narodil jako zdravý chlapec, dnes kvůli nákaze herpetickou encefalitidou bojuje s vážným poškozením mozku. To se podepsalo na jeho fyzickém i mentálním stavu. Jeho maminka Lucie Kunovská tak nemůže docházet do zaměstnání. Z příspěvku od státu však nelze Vojtíškovi zaplatit potřebné rehabilitace.
13 fotografií

Špatné bydlení, minimum peněz a Vojtíšek má i sto epileptických záchvatů denně

Zdraví
Ženy mají problémy se štítnou žlázou šest až osmkrát častěji než muži.
Vaše jarní únava nemusí být jen výsledkem celkového vyčerpání po zimním období. Může se za ní také skrývat špatná funkčnost jednoho důležitého orgánu. Především ženy by měly zpozornět, když je delší dobu trápí velká únava, spavost a zimomřivost. Mezi další příznaky patří podrážděnost, úzkost či nadměrné pocení a třes rukou. Za nepříjemnými symptomy se totiž může skrývat onemocnění štítné žlázy. Na co všechno má štítná žláza vliv, co způsobuje, když nefunguje, a jak zjistit, jestli se není třeba léčit? Zkuste své potíže porovnat s přehledem příznaků.

Únava i podrážděnost? Možná vám správně nefunguje jeden orgán. Otestujte se

Zdraví
Přeočkování proti černému kašli je žádoucí především u chronicky nemocných lidí a u těch, kteří jsou s nimi v kontaktu
Počty případů černého kašle stoupají. V souvislosti s tím se mluví především o nutnosti očkování těhotných žen, a to kvůli ochraně nejohroženějších dětí do jednoho roku věku. Co ale ostatní dospělí? A co lidé, potýkající se s postcovidovým syndromem? Na to, jestli mají s očkováním všichni spěchat, kolik je bude vakcína stát a další podrobnosti jsme se zeptali praktického lékaře Ivo Procházky a pneumologa Milana Sovy.

Jak se mají dospělí očkovat proti černému kašli? Praktický lékař vše upřesňuje

Zdraví
Jedinou nadějí pro známou tlumočnici Naďu Hynkovou Dingovou je léčba na německé klinice. Stojí však přes tři miliony korun.
Známá překladatelka do znakové řeči již rok a půl bojuje s vážnou nemocí. Nadě Hynkové Dingové, která je ve světě neslyšících velmi důležitou osobností, byla diagnostikována rakovina tlustého střeva s mnohačetnými metastázemi. Koncem roku 2023 se její stav zhoršil natolik, že jí lékaři dávali půl roku života. V České republice už jí nedokáží pomoci. Pokud ale podstoupí nákladnou léčbu v zahraničí, má naději žít mnohem déle.
14 fotografií

Známá tlumočnice bojuje s vážnou nemocí. Lidé už přispěli přes 3 miliony

Zdraví
Anežka Šánová bojuje s rakovinou. Podstoupila náročnou operaci, ale vyhráno ještě nemá
Celý svůj život zasvětila Anežka Šánová pomoci druhým. Pracovala jako zdravotní sestřička, která se denně ocitala v kontaktu se smrtí a nemocnými lidmi. Tentokrát však zasáhla vážná nemoc ji osobně. I když myslela, že udělala vše pro to, aby nedostala rakovinu, přišla krutá rána. Lékaři odhalili nádor na vaječníku s četnými metastázemi. Mamince dvou chlapců dávali lékaři padesátiprocentní šanci na přežití. Stále nemá vyhráno.
8 fotografií

Zdravotní sestřička Anežka bojuje s rakovinou. Bez pomoci ztratí s dětmi domov

Zdraví
Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.
Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Zdraví
Když je stav tepen vážný, začne se to projevovat nepříjemnými příznaky.
Ucpané cévy představují pro organismus vážnou zdravotní komplikaci. Mohou totiž bránit krvi, aby se dostala do životně důležitých částí těla, jako je srdce nebo mozek. Navíc jsou záludné, protože příznaky ucpání cév nebývají vždy zřejmé a mohou se projevit, teprve když člověku způsobí infarkt nebo mrtvici. Přečtěte si, čím se cévy ucpávájí. Dozvíte se také, jak poznat ucpané cévy a jaké problémy ucpané cévy způsobují.

Jak poznat ucpané cévy? Pro tělo jsou velkým rizikem, ale ochránit si je můžete

Zdraví
Irena Vodrážková se svými chlapci.
Matěj je patnáctiletý teenager, který si už v životě mnohé prožil. Narodil se totiž s vadným genem, který způsobuje nevyléčitelné onemocnění. Neurofibromatóza způsobuje, že se chlapci tvoří po celém těle i na vnitřních orgánech nespočet nádorů. V nemocnici je proto jako doma. Aby to nestačilo, toto onemocnění po svém otci zdědili i další dva bratři. Mamince, která na vše zůstala sama, dochází síly.
14 fotografií

Tisíce nádorů po těle. Tři bratři sdílí nevyléčitelnou nemoc, máma je na ně sama

Zdraví
Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.
Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.
19 fotografií

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Zdravotnictví
Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.
Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.
19 fotografií

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Praha
Více než 30 sportovních nadšenců z Českých Budějovic a okolí se zúčastnilo Maratonu s roztroušenou sklerózou.
Více než třicet sportovních nadšenců z Českých Budějovic a okolí se v pátek 22. března zúčastnilo Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Jejich zapojením do společných fitness lekcí organizátoři akce upozornili na problémy pacientů s tímto onemocněním a zároveň je také podpořili v pohybu, který je pro ně důležitý. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na rehabilitace pacientů.

Lidé v Budějovicích podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou

Čtenář reportér
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/57. OTÁZKA/ Experti po celém světě už celá desetiletí hledají účinný lék na rakovinu. Přestože dosáhli mnoha pokroků, univerzální lék stále neexistuje. Proč je tak složité jej najít? Odpověď přináší další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Proč je tak složité najít lék na rakovinu?

Věda