ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Světová premiéra filmu Mašínové v kolínském Kině 99.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slušný majstrštyk se povedl řediteli kolínského Kina 99 Petru Hejcmanovi, když ve čtvrtek před zaplněným velkým sálem nejenom promítl ve světové premiéře nový film režiséra Tomáše Mašína Bratři, ale ještě se k němu dostavila delegace jeho tvůrců. „Celostátní premiéra se uskuteční až ve středu v Praze, před tím se snímek představí ještě v Pardubicích a v Bratislavě, ale my jsme byli opravdu první,“ potvrdil Hejcman. 
23 fotografií

Světová premiéra: Film o Mašínech Bratři viděli jako první diváci v Kolíně

Volný čas
Hlavní roli ve filmu Spalovač mrtvol bravurně ztvárnil Rudolf Hrušínský. Vzpomenete si, jak se jeho postava jmenovala či kdo si zahrál jeho manželku?
Spisovatele Ladislava Fukse proslavil mimo jiné film Spalovač mrtvol, který podle jeho novely natočil režisér Juraj Herz. V hlavní roli snímku, který byl navržen na Oscara za rok 1969, exceloval Rudolf Hrušínský. Natáčení probíhalo v několika krematoriích a podle pamětníků nebylo jednoduché. Bylo léto a v rakvích kolem filmového štábu ležely skutečné mrtvoly. Jejich zápach sice produkční zaháněl deodorantem s lesní vůní, ale i tak se všichni snažili, aby to měli rychle za sebou… Autor knižní předlohy a spoluautor scénáře filmu by 24. září oslavil 100. narozeniny. Co víte o jeho Spalovači mrtvol?

KVÍZ: Ladislav Fuks by oslavil 100 let. Jak dobře znáte film Spalovač mrtvol?

Film a televize
TK k boji s rakovinou děložního hrdla ve VFN - pacientka, herečka a zpěvačka Radka Fišarová
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Diagnózu rakoviny děložního čípku si vyslechne stovky pacientek ročně. Jednou z nich byla před téměř deseti lety i herečka a zpěvačka Radka Fišarová z Prahy, která je známa třeba svou rolí v muzikálu Mamma Mia!. Její případ dopadl dobře, nicméně lékaři kladou důraz na prevenci a očkování, díky kterému by se lidstvo mohlo onemocnění téměř úplně zbavit.
20 fotografií

Nevěděla jsem, jestli budu mít šanci vychovat svoje dítě, říká herečka Fišarová

Praha
Událost Koně v akci na Pardubickém závodišti pobavila více než sedm tisíc diváků během celého víkendu.
Druhý zářijový víkend na dostihovém závodišti patřil výstavě Koně v akci. Jubilejní 25. ročník připomněl historii výstavy a nabídl návštěvníkům dvoudenní a nabitý program plný koní i soutěží. Společně s nedělními Dožínkami přilákal na závodiště zejména rodiny s dětmi různého věku. V areálu se během celého víkendu pohybovalo téměř 7 000 lidí.

Jubilejní ročník výstavy Koně v akci přilákal především rodiny

Ostatní sporty
Bratři
Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyšle do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film snímek režiséra Tomáše Mašína Bratři. ČTK to v úterý za akademii sdělila Silvie Marková. Drama vypráví jeden z největších příběhů studené války, bratrů Mašínových, kteří se rozhodli se zbraní v ruce opustit komunistické Československo. V premiéře bude film v českých kinech uveden 26. října.
5 fotografií

Mašínové zabojují o Oscara. Do prestižní soutěže pošle Česko film Bratři

Film a televize
Denzel Washington na předávání Oscarů loni v březnu.
Denzela Washingtona provází pověst notorického sukničkáře, který ani před sedmdesátkou nedokáže odolat půvabu mladých dam. Oficiálně však jeho životu už čtyřicet let kraluje jen jedna žena. Rok 2023 je pro oscarového herce ve znamení trojek. S manželkou slaví třicet let od svatby a do kin vstoupilo již třetí pokračování úspěšného akčního krimi thrilleru Equalizer. Podívejte se, jak šel čas s Denzelem Washingtonem a připomeňte si jeho nejlepší filmy. 
4 fotografie

Denzel Washington: Notorického sukničkáře vehnaly do náručí žen filmy, kde hrál

Společnost
Václav Neckář na poděbradském festivalu Soundtrack oslavil své životní jubileum.
Zářil na pódiu se stříbrnou kšticí. Při zpěvu těch největších hitů točil se stojanem mikrofonu a po skončení písní se hluboce klaněl divákům. Ti mu opláceli dlouhým potleskem. Hudební i herecká legenda Václav Neckář v sobotu oslavil své osmdesáté narozeniny na festivalu Soundtrack v Poděbradech. Jak jinak než koncertem složeným z jeho největších hitů.
56 fotografií

Video, foto: Legenda zářila. Václav Neckář oslavil na Soundtracku osmdesátiny

Volný čas
Daniela Houserová se svým papouškem Oscarem.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE, VIDEO/ Daniela Houserová vytváří pod značkou DH dorty Kolín na zakázku vskutku působivá díla. Její dorty jsou různé a každý je originál. Některé jsou klasicky zdobené, jiné se pyšní tematickými motivy z oblíbených filmů či knih, další odkazují na záliby obdarovaného. Záleží zkrátka na přání zákazníků. Na Facebooku DH dorty Kolín sleduje přes 13 tisíc lidí z celé České republiky i ze zahraničí. Ti mohou obdivovat nejen zručnost Daniely Houserové a její výsledné práce, ale i zábavného Oscara. 
27 fotografií

Daniela Houserová z Kolína peče dorty na zakázku. Splnila jsem si sen, říká

Podnikání
Americký zpěvák Sixto Rodriguez
Ve věku 81 let v úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož životní příběh vypráví oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, který vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb na začátku 70. let nadlouho přerušil svou hudební kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl. Později Rodriguez vystupoval po celém světě včetně Česka.

Zemřel americký zpěvák Sixto Rodriguez. Jeho příběh zachytil oscarový dokument

Hudba
Fotbalisté Zlína (žluté dresy) se ve 3. kole FORTUNA:LIGY utkali s pražskou Slavií.
Neuvěřitelná dominance, střely celkem 31:11, střely na branku 15:1. Kdyby zápas Slavie se Zlínem, který završil čtvrté kolo FORTUNA:LIGY, skončil 6:1, nikdo by se asi nemohl divit. Slávisté ale ubojovali pouze hubené vítězství 2:1, zlínští totiž měli v brance kouzelníka Stanislava Dostála, na kterém si vylámala zuba řada slávistů.
24 fotografií

Slavia dominovala, zářil ale zlínský gólman Dostál

FORTUNA:LIGA
Ateliér Krejčiříkovi – Zahradní umění
Pro filmaře je nejvyšší metou získání sošky Oscara. Pro odborníky, kteří pečují o historické dědictví, má podobnou cenu nejvyšší památkářské ocenění Grand Prix Europa Nostra. Za obnovu zahrady hospitálu v Kuksu ho dostali krajinářští architekti Kamila a Přemysl Krejčiříkovi. Manželé, kteří už čtvrt století vdechují život známým i zapomenutým zahradám a zámeckým parkům po celém Česku.
22 fotografií

Získali „Oscara“ pro památkáře. Manželé v přírodě hledají bezpečí a řád

Architektura
Katharine Hepburnová s mužem svého života Spencerem Tracym na fotografii k filmu Žena roku (1942).
Katharine Hepburnová byla velkou hereckou osobností. Dokázala se prosadit v činohře, zpívala v muzikálech a filmový svět jí ležel u nohou. Sošku Oscara si potěžkala čtyřikrát a Americký filmový institut ji v roce 1999 označil za největší ženskou filmovou hvězdu všech dob. Nezávislé ženě, po jejímž vzoru začalo mnoho žen na celém světě nosit kalhoty, bylo 96 let, když 29. června 2003 zemřela.
7 fotografií

Katharine Hepburnová: Největší filmová hvězda všech dob milovala ženatého muže

Film a televize
Ewan McGregor a Clara McGregorová ve filmu Druhá šance (You Sing Loud, I Sing Louder).
Další hvězdný skalp se podařilo ulovit Mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary (MFF). Cenu prezidenta MFF KV převezme letos představitel legendárního Obi-Wana Kenobiho ze Star Wars Ewan McGregor, který v Karlových Varech zároveň představí nový snímek Druhá šance. V něm si zahrál po boku své dcery Clary, i ona bude hostem letošního ročníku MFF KV. Cenu prezidenta festivalu převezme i držitelka Oscara Alicia Vikanderová.
3 fotografie

Hvězda první velikosti Ewan McGregor převezme cenu na karlovarském festivalu

Karlovarsko
Star Wars Jedi: Survivor by i letos chtěl usilovat o prestižní ocenění
Nejnovější herní adaptace Hvězdných válek chce podobně jako její předchůdce bojovat o ocenění v prestižní anketě D.I.C.E. Awards, kterou lze označit jako videoherní Oscary. Ambice na to má, ale i kvůli vlastním chybám se o šance může připravit. Mezi fanoušky univerza George Lucase si však zaručeně najde své místo na vrchních příčkách oblíbenosti.
12 fotografií

Star Wars Jedi: Survivor využil Sílu. Hráči podlehnou kouzlu předaleké galaxie

Počítače a mobily
Záběr ze seriálu Vítr do plachet
Před blížící se českou premiérou filmu Indiana Jones a nástroj osudu si můžete všechny předchozí snímky s Harrisonem Fordem osvěžit na Disney+. Česká televize v iVysílání nabízí drama Předčítač, za které Kate Winsletová dostala Oscara. Zajímá-li vás pozadí událostí fukušimské katastrofy, pusťte si seriál Den po dni na Netflixu. Na své si přijdou i milovníci romantických komedií (Čistě platonicky) nebo kvalitních dokumentů (Vyšetřovatel). 

Jaké klenoty nabízí streamy: Oscarový Předčítač i kompletní série Indiana Jonese

Film a televize
Jedny z rubínových střevíčků, které si zahrály ve filmu Čaroděj ze země Oz. Na snímku střevíčky vystavené v American History Museum.
Americká federální porota schválila obžalobu 76letého muže z Minnesoty. Podle ní v roce 2005 ukradl lodičky proslavené ve snímku Čaroděj ze země Oz z roku 1939, v nichž zazářila herečka Judy Garlandová. Ředitelka muzea, které mělo ikonickou filmovou módní rekvizitu zapůjčenou, doufá, že se vrátí do vitríny v domě, kde herečka prožila dětství. Muže čeká soud.

Velká filmová loupež: Jak to bylo se zmizením slavných střevíčků Judy Garlandové

Svět
Okupace Wounded Knee: Agenti FBI zastavují na silnici muže.
Americká osada Wounded Knee má tragickou minulost. V 19. století byla dějištěm brutálního masakru indiánů americkými vojáky. A právě toto městečko se v roce 1973 stalo místem opětovného vykopání symbolické válečné sekery, když se zhruba dvě stovky indiánů vzbouřily proti postupům americké vlády. Indiánská okupace Wounded Knee a obléhání osady policejními jednotkami se ale změnily v další tragédii. Konflikt skončil po 71 napjatých dnech přesně před půlstoletím.
3 fotografie

Obléhání Wounded Knee 1973: Drsná akce policie připomínala válku ve Vietnamu

Svět
Michael Douglas.
Paštika z domácího mazlíčka, surová demolice auta i rodinného porcelánu. A dva na smrt rozhádaní manželé na křišťálovém lustru řítícím se k zemi. „Až spadneš, nerozbij dlaždičky.“ Michael Douglas hrál v řadě nestárnoucích filmů, asi nejvíce hlášek ale pochází z Války Roseových. Manželský masakr, v němž hrál po boku Kathleen Turnerové, zůstává klenotem v jeho kariéře. Nejen díky němu si v květnu dojde pro čestnou Zlatou palmu, kterou dostane na festivalu v Cannes.
8 fotografií

KVÍZ: Festival v Cannes uctí Michaela Douglase. Jak moc znáte slavného herce?

Film a televize
Russell Crowe
Hostem letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF) bude herec a režisér, držitel Oscara a dvou Zlatých glóbů Russell Crowe. Při této příležitosti převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Oceňovaný herec se zároveň karlovarskému publiku představí jako hudebník. Na zahajovacím koncertu 30. června vystoupí se svou kapelou Indoor Garden Party. Potvrdila to mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Na karlovarský festival dorazí herec Russell Crowe. Převezme Křišťálový glóbus

Film a televize