ŠTÍTEK: organismus

Malé nožky fosilie Tetrapodophis, považované za objev chybějícího vývojového článku mezi hady a ještěry. Ve skutečnosti šlo o člena vyhynulého rodu mořských ještěrů Dolichosaurus
Když přišel do kin Jurský park režiséra Stevena Spielberga, překvapil mnohé české diváky tím, že se tyranosaurus v žádné situaci neopíral o ocas. Právě takový dinosauří postoj totiž měli zažitý z uměleckých rekonstrukcí dinosaurů od malíře Zdeňka Buriana. Ilustrace pravěkého světa v knihách našeho dětství dodnes utvářejí naši představu o jeho podobě, často se ale mýlí. Stejně, jako se mnohokrát mýlili paleontologové.
5 fotografií

I mistr tesař se utne. Mnohé slavné fosilie byly po desítky let vykládány špatně

Věda a technika
Jedna porce smažené ryby a pár kousků cukroví vám rozhodně neublíží, ale dva týdny přejídání už negativní efekt mají
Uplynulý advent se obvykle nese ve znamení konzumace tučnějších i sladších jídel. Mnoho lidí v této době zároveň omezuje fyzické i sportovní aktivity. Když všechno propojíme, může to vést nejen k akutním žaludečním potížím, ale i k dalším problémům, jako je například zvýšený cholesterol. Ten je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice. Text přinesl časopis Story.
8 fotografií

Dejte si pozor. Vánoční přejídání pomůže k dřívější cestě do hrobu

Zdraví
Laboratorní myš - ilustrační foto
Novou laboratorní myš vyvinul česko - francouzský tým. U těchto druhů živých myší vědci dokážou přesně kontrolovat složení střevních bakterií. Akademie věd ČR (AV) o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Odborníci se pomocí myší snaží zjistit, jak společenství bakterií vznikají a jaký mají dopad na fungování organismu i vznik některých onemocnění. Výsledky výzkumu publikoval časopis Nature Communications.

Nová laboratorní myš pomáhá zkoumat střevní bakterie. Na vývoji se podíleli Češi

Věda a technika
Děti ochutnaly čerstvé a zdravé potraviny
Zdravá výživa – pojem, který peněženkám rodičů často nahání hrůzu. Často si rodiče kladou otázku, jestli jsou ceny potravin v bioobchodech adekvátní výrobku, jestli doby klamů, kdy se vydávaly za lepší cereálie než obilniny, jsou konečně za námi, anebo do nás reklamy pořád cpou podobné nesmysly.
17 fotografií

Děti potřebují hořčík i fosfor

Rady dětem i rodičům
Otoky trápí mnoho z nás.
Oteklá chodidla, kotníky, prsty nebo i celé končetiny jsou hlavním příznakem nadměrného zadržování vody v organismu. Tento neduh se objevuje nejčastěji v létě a ženy jím trpí dvakrát častěji než muži, protože mají větší sklony k hormonální nerovnováze. Zadržování vody může souviset i s některými chorobami, špatnou funkcí jater, ledvin nebo srdce. Velmi často jsou ale problémy s otoky způsobené špatnou životosprávou. I drobnou změnou v jídelníčku se dá dosáhnout výrazného zlepšení.

Trápí vás otoky? Známe 5 tipů, jak změnit jídelníček i s pomocí bylin

Čtenář reportér
K posílení odolnosti těla přispívají vitaminy A, B, C a D, dále zinek, měď a selen
Stačí menší množství slunečního svitu, nevyvážená strava a nedostatek pobytu na zdravém vzduchu a váš imunitní systém se může prudce oslabit. Přitom je považován za základní kámen zdraví. Proto se právě v zimních dnech a počátkem jara častěji vyskytují různé virózy. Poradíme vám, jak váš imunitní systém přírodní cestou posílit, aby měl sílu bojovat s nachlazením a nežádoucími vlivy.

Jak posílit imunitu přírodní cestou? Zkuste zahřívací koření a koupele chodidel

Zdraví
Lékař Roman Houska
Řady milovníků ledové vody a koupele v ní v posledním roce prudce rostou. Otužilci se stávají mladí lidé i senioři. Měli by se k tomu ale propracovat postupně, a ne si vylít za krk kbelík ledové vody. „Je dobré začít v létě, kdy nejsou velké kontrasty teplot, sprchováním vlažnou vodou,“ říká mostecký lékař, otužilec a člen výboru Sdružení praktických lékařů ČR Roman Houska. „Ideálně po ránu, protože to zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu stresu a startuje organismus,“ dodává.
9 fotografií

Otužování je zdravé. Má ale svá pravidla, radí lékař

Zdraví
Masáží, které si dnes můžeme dopřát, je nepřeberné množství.
V několika předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na blahodárné přínosy saunování. Jeho ideálním doplňkem je rozhodně masáž. Na to, jakou si vybrat, jsme se zeptali odborníků z Resortu Valachy Velké Karlovice.

Jak si vybrat správnou masáž

Pečujte o své zdraví
Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Virus, který způsobuje obyčejné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus, zjistili vědci. Některé viry jsou známé tím, že soutěží, aby to byly právě ony, kdo zavleče do organismu infekci. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto ohledu silnější než koronavirus, píše BBC News. Přínosy mohou sice být krátkodobé, ale rhinovirus je tak rozšířený, že by podle vědců stejně mohl pomoci při zpomalení covidu.
16 fotografií

Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

Zdraví
Pokud se rozhodnete pro celkovou detoxikaci těla, dbejte na pitný režim. Pijte hlavně čistou vodu nebo bylinkové čaje.
Slovo detoxikace se dnes spojuje s nejrůznějšími postupy, které ovšem s odstraněním škodlivin často nemají nic společného. Očistná procedura má zbavit tělo různých odpadních látek (toxinů), které vznikají hlavně špatnou stravou, znečištěným prostředím, ale také stresem. Máme pro vás několik tipů na bylinky, které podpoří vaše tělesné i duševní zdraví.

Bylinková terapie vás zbaví škodlivých látek v těle

Pro duši i tělo
Americká nemocnice analyzovala u svých dětských pacientů průběh nemoci covid-19 a zjistila, že méně závažné příznaky měly ty děti, které podstoupily sezónní očkování proti chřipce, ilustrační foto
Nová studie naznačuje, že virus SARS-CoV-2 se hůře šíří v organismech těch jedinců, kteří byli předtím očkováni na nemoci, jež jinak s covid-19 nijak nesouvisejí - například proti chřipce nebo proti pneumokokům. Pokud se totiž virus dostane do buňky, kterou již dříve infikovalo něco jiného, nedokáže se už chovat jako obvykle. Což může být někdy klad, ale někdy také zápor.
9 fotografií

Očkování dětí proti chřipce by mohlo snižovat riziko těžkého průběhu covidu

Zdraví
Detoxikaci pomáhá.zdravý pohyb Foto: Pavlína Podloučková:
Patříte mezi ty, kteří si přes svátky dopřáli hojnosti v jídle, pití? Nabrali jste nějaké to kilčo navíc, necítíte se v pohodě a chcete se dostat opět do kondice? Mám pro vás úžasný typ na metodu, která váš organismus pročistí, pomůže dosáhnout optimální váhy, získat energii a upevnit zdraví. O čem je tady řeč? Jedná se o velmi účinný proces pročišťující organismus – detoxikaci.
2 fotografie

Jak se dostat po svátcích do formy? Přečtěte si rady Palvíny Podloučkové

Čtenář reportér
Detoxikaci pomáhají vitamíny a minerály. Foto: Pavlína Podloučková:
Patříte mezi ty, kteří si přes svátky dopřáli hojnosti v jídle, pití? Nabrali jste nějaké to kilčo navíc, necítíte se v pohodě a chcete se dostat opět do kondice? Mám pro vás úžasný typ na metodu, která váš organismus pročistí, pomůže dosáhnout optimální váhy, získat energii a upevnit zdraví. O čem je tady řeč? Jedná se o velmi účinný proces pročišťující organismus – detoxikaci.
2 fotografie

Trocha pohybu, čaje a vitamíny. Přečtěte si rady Palvíny Podloučkové

Čtenář reportér