ŠTÍTEK: OSN

Den s armádou – Naše stopy v NATO.
Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstva obrany Den s armádou – Naše stopy v NATO, který tentokrát zavítal na jih republiky. Více o branné povinnosti, Armádě ČR a 15. ženijním pluku se dozvěděli žáci dvou škol: píseckého gymnázia a ZŠ Za Nádražím v Českém Krumlově.
11 fotografií

Stopy NATO v Českém Krumlově. Za Nádražím měli Den s armádou

Českokrumlovsko
Den s armádou. Foto: Archiv armády
Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstva obrany Den s armádou – Naše stopy v NATO, který tentokrát zavítal na jih republiky. Více o branné povinnosti, Armádě ČR a 15. ženijním pluku se dozvěděli žáci dvou škol: píseckého gymnázia a ZŠ v Českém Krumlově.
11 fotografií

Naše stopy v NATO: Vzdělávací projekt o armádě zavítal také na písecké gymnázium

Písecko
Írán zaútočil na Izrael drony a balistickými raketami
Írán v noci na neděli vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket, uvedla izraelská armáda s tím, že 99 procent letících bojových prostředků bylo sestřeleno. V Jeruzalémě i na dalších místech židovského státu zazněly sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásazích protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nezpůsobil velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. Íránskou akci, kterou Teherán označuje za odplatu za nedávný útok na íránský konzulát v Damašku, odsoudili představitelé Evropské unie, mnozí světoví státníci i čeští politici.
10 fotografií

Írán vyslal na Izrael drony. Většina z nich byla zničena, pomohli i spojenci

Svět
Izraelský úder zasáhl konvoj humanitární organizace a zabil sedm pracovníků.
Na Izrael se v posledních dnech valí vlna kritiky ze všech stran. V důsledku leteckého útoku ve městě Dajr Balah v Pásmu Gazy zemřelo sedm pracovníků humanitární organizace World Central Kitchen (WCK). Charitativní sdružení se v oblasti staralo o dodávku jídla. Mezi obětmi byl Palestinec, americko-kanadský občan, Australanka, Polák a tři Britové. Zahraniční média vyzpovídala spolupracovníky a blízké zabitých.

Láska k práci je stála život. Kdo byli humanitární pracovníci zabití v Gaze

Svět
Fotbalisté súdánského klubu Al-Hilal před zápasem africké Ligy mistrů v Káhiře
Desetitisíce mrtvých, miliony lidí na útěku. Zničená města a vesnice, akutní hrozba hladomoru. To jsou výsledky občanské války v Súdánu, běsnící v už tak těžce soužené zemi od loňského dubna. Je skoro zázrak, že i v takové době tamní lidé nezapomínají na fotbal. Přináší jim alespoň trochu radosti a oddychu. Ovšem udržet profesionální tým válečným podmínkám navzdory je mimořádně komplikované.

Ukradli i osvětlení. Fotbalový klub ve válkou zničeném Súdánu bojuje o přežití

Zajímavosti z fotbalu
Ilustrační foto
Již páté pokračování vzdělávací iniciativy Summer School for Female Leadership in the Digital Age se bude konat od 21. do 26. července 2024 v polské Varšavě. Týdenní kurz pořádá European Leadership Academy společnosti Huawei každým rokem v jedné z evropských metropolí. Před dvěma lety jej hostila také Praha. Účastnice programu projdou intenzivním školením od špičkových expertů, mentorů a lídrů v oboru, srovnatelným s výběrovými MBA programy předních univerzit. 

Letní nejen technologická škola Summer School pro dívky proběhne ve Varšavě

Technologie
Izraelští vojáci v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy
Desítky mrtvých objevily palestinské úřady v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy poté, co zařízení po zásahu opustily tanky a vozidla izraelských jednotek. V pondělí to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod kontrolou radikálního hnutí Hamás, napsala agentura AFP. Místní úřad civilní obrany rovněž kontrolovaný Hamásem hovoří podle agentury DPA o zhruba 300 mrtvých v nemocnici a jejím okolí. Izraelská armáda podle agentury Reuters potvrdila, že operaci v Šífě zaměřenou proti islamistům dokončila a své síly stáhla.
10 fotografií

Izraelci opustili nemocnici Šífa. V areálu zůstaly stovky mrtvých, tvrdí úřady

Svět
Gaza čelí izraelskému bombardování od chvíle, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás na židovský stát zaútočili.
Izrael podal oficiální návrh na rozpuštění úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA. Informoval o tom v neděli server deníku The Guardian s odkazem na své zdroje z OSN. Izrael navrhuje, aby část personálu UNRWA v Pásmu Gazy přešla pod jiné orgány OSN. Mohla by také vzniknout zcela nová agentura zaměřená na pomoc Pásmu Gazy, kde se humanitární situace výrazně zhoršila po říjnovém začátku bojů mezi izraelskou armádou a palestinským hnutím Hamás.

Izrael podal oficiálně návrh na rozpuštění úřadu UNRWA, píše The Guardian

Svět
Palestincům v Gaze hrozí hladomor. Ilustrační snímek
Světové organizace a humanitární skupiny upozorňují na katastrofickou situaci v severní Gaze. Podle odborníků z globální iniciativy Integrované klasifikace potravinové bezpečnosti (IPC), kterou před dvaceti lety založilo několik organizací včetně Organizace spojených národů (OSN), v oblasti hrozí hladomor. Nejvyšší diplomat v Evropské unii Josep Borrell obvinil Izrael, který v oblasti válčí proti palestinské teroristické organizaci Hamás, z používání hladu jako zbraně. Humanitární krizi by přitom podle iniciativy mohlo zvrátit okamžité příměří a zajištění prostoru dodávkám s potravinami.

Milion lidí v Gaze trpí hlady. Krizi může odvrátit jen příměří, varují experti

Svět
Ilustrační foto.
K příležitosti Světového dne vody 2024 vyhlásilo Ministerstvo zemědělství pro všechny žáky základních škol, nižších tříd víceletých gymnázií a pro žáky škol se speciálně vzdělávacími potřebami soutěž s názvem Využití vody pro mír ve třech kategoriích: koláž, černobílá fotografie a obrázek. Školy mohou díla svých žáků zasílat do 30. dubna.

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo pro žáky soutěž Využití vody pro mír

Čtenář reportér
Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii
Paní Dana Drábová, česká jaderná inženýrka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka Pyšel, přijela v úterý 12. března na besedu se studenty Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích. Tématem jejich setkání byla historie a využití jaderné energie v každodenním životě. Pozvání přijali i žáci z vyšších ročníků hustopečských základních škol.
3 fotografie

Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii. Podívejte se

Čtenář reportér
Den s armádou.
Když se dnešních dětí zeptáte, kdo je voják, jak vypadá a co dělá, popíší Vám to s velkou přesností. Vojáky znají – z videoher, filmů a seriálů. Ve skutečnosti ale mnohé z dětí nikdy vojáka neviděly a vůbec nevědí, co práce v armádě obnáší, a že reálná práce v armádě je videohrám na hony vzdálená. I to bylo jedním z cílů Projektu Ministerstva obrany ke 25. výročí vstupu ČR do NATO: Dne s armádou na ZŠ Masarykova v Ostrově (5. 3. 2024) – seznámit děti s opravdovými vojáky a jejich prací.

ZŠ Masarykova Ostrov: Mise Den s armádou byla úspěšná

Čtenář reportér
Izraelští vojáci procházejí kibucem Kfar Aza, který se stal terčem útoku palestinského hnutí Hamás
Křik, zoufalství a spousta krve. Izraelka Chen Almog-Goldsteinová vzpomíná na 7. října jako na den, kdy jí začala noční můra. Před očima jí zemřela nejstarší dcera s prostřeleným obličejem a jen pár minut předtím přišla o lásku svého života, svého manžela. Společně se třemi nejmladšími dětmi pak strávila přes sedm týdnů v zajetí Hamásu. O traumatické zkušenosti promluvila s reportérkou deníku The Guardian.

Dceru jí zastřelili přímo před očima. Izraelka popsala chvíle v zajetí Hamásu

Svět
Americký exprezident Donald Trump.
Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně, a přiblížil se tak zase o něco republikánské nominaci do listopadových prezidentských voleb. Na základě odhadů a průběžných výsledků o tom informují agentury AP a Reuters. Trump tím uštědřil další porážku své poslední zbývající významnější soupeřce Nikki Haleyové, navíc ve státě, kde byla dříve guvernérkou. Politička uvedla, že chce v klání navzdory výsledku pokračovat.

Blíž ke znovuzvolení. Trump vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně

Svět
Ruský útok na ukrajinskou vesnici Hroza, 5. října 2023
Jsou to dva roky od chvíle, kdy začala válka na Ukrajině. Reportéři britské stanice BBC se u té příležitosti vydali do obce Hroza, které se přezdívá vesnice sirotků. Na začátku října tam při ruském raketovém útoku zemřeli rodiče 14 dětí. Celkem přišlo o život 59 lidí a je to dosud útok s největším počtem mrtvých civilistů. Reportéři promluvili s lidmi, kteří při útoku přišli o své nejbližší.
7 fotografií

Vesnice sirotků Hroza dnes: Rusové jim zabili rodiny, děti přežívají, jak se dá

Státy mimo EU
Izraelský voják sedí na tanku během příprav na pozemní manévry v Pásmu Gazy, 28. října 2023.
Palestinské hnutí Hamás v odpovědi na zprostředkovaný návrh dohody s Izraelem navrhuje vlastní plán příměří, které by trvalo ve třech fázích celkem čtyři a půl měsíce. Během nich by Hamás postupně propustil všechny zbývající rukojmí výměnou za palestinské vězně, izraelské síly by stáhly z Pásma Gazy a byla by uzavřena dohoda o ukončení války. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu večer podmínky Hamásu odmítl, Izrael podle něj bude ve válce pokračovat až do „absolutního vítězství“.
10 fotografií

Hamás předložil návrh na příměří: Tři fáze, výměna rukojmí, stažení vojsk z Gazy

Svět
Ilustrační foto
Mezinárodní den žen a dívek ve vědě si letos Univerzita Pardubice připomene na speciálním večeru, na který zve všechny zájemce nejen z Pardubic. V prostorách univerzitní auly se bude s vědkyněmi diskutovat na různá aktuální témata. Akce se zúčastní také rektor Univerzity Pardubice prof. Libor Čapek.

Univerzita Pardubice zve na akci Ženy ve vědě

Pardubicko
V Gaze panuje humanitární krize.
Statisíce Palestinců podle britského diplomata, zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) pro humanitární záležitosti a koordinátora pomoci při mimořádných událostech Martina Griffithse hladoví. Humanitární pomoc se kvůli válce navíc nedostává na potřebná místa. Světové organizace požadují otevření nových koridorů a zajištění bezpečí jak pro Gazany, tak humanitární pracovníky.   

V Gaze se prohlubuje humanitární krize. Statisíce lidí hladoví, upozorňuje OSN

Svět