ŠTÍTEK: OSN

V Gaze panuje humanitární krize.
Statisíce Palestinců podle britského diplomata, zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) pro humanitární záležitosti a koordinátora pomoci při mimořádných událostech Martina Griffithse hladoví. Humanitární pomoc se kvůli válce navíc nedostává na potřebná místa. Světové organizace požadují otevření nových koridorů a zajištění bezpečí jak pro Gazany, tak humanitární pracovníky.   

V Gaze se prohlubuje humanitární krize. Statisíce lidí hladoví, upozorňuje OSN

Svět
Údery na Lvov. Ilustrační snímek
Ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, označené za největší od začátku války, pokračují. Úřady oznámily další raněné civilisty z města Smila v Čerkaské oblasti, které zřejmě zasáhly střely odpálené z ruských bombardérů. Počet obětí pátečních náletů stoupá také s odkrýváním ruin a vyprošťováním mrtvých těl z trosek po celé zemi. Prezidentská kancelář informovala o 26 obětech a více než 120 raněných. Zprávy z regionů však už mezitím naznačují, že mrtvých je nejméně 31. Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko večer potvrdil tři desítky mrtvých.
14 fotografií

Drony i balistické střely. Rusko útočilo po celé Ukrajině, nálet už má 31 obětí

Státy mimo EU
Ilustrační snímek.
Zemřela mu žena, dceru měl v Anglii. OSN ho vyslala do Afghánistánu, kde pracoval jako lékař. Na podzim si přes sociální sítě začal psát s 51letou ženou z Podbořanska. Řekl jí, že jí chce poznat osobně, vrátit se. Že tento příběh zní jako pohádka? Také byla. Místo příběhu, který sliboval pěkný vztah, musí ale nyní žena řešit podvod. Podvodník využil její důvěřivosti a vylákal z ní téměř sto tisíc korun.

Z ženy z Podbořanska lákal peníze. Podvodník se vydával za lékaře v Afghánistánu

Zločiny a soudy
Peníze. Ilustrační snímek.
Vše začalo přátelstvím na faceboooku. Jedenašesátiletá žena z Chomutova se tam seznámila s někým, kdo se vydával za lékaře působícího v Gaze. Údajný vdovec ženě psal, že má po vyostření konfliktu v Gaze strach, chce odejít a žít s ní. Jenže… Aby to bylo možné, měla žena zaplatit různé kauce, poplatky nebo právníka. Pravda to ale nebyla, žena naletěla. A tak místo příběhu, na jehož konci měl být krásný vztah, musí řešit podvod. Přišla o své úspory, „lékař” ji připravil o 488 tisíc korun.

Z ženy z Chomutova vylákal půl milionu. Podvodník se vydával za lékaře v Gaze

Zločiny a soudy
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás
Teroristé z palestinského Hamásu se při útocích na Izrael 7. října měli dopustit rozsáhlého sexuálního násilí. Vyplývá to z izraelského vyšetřování založeného na mnoha svědectvích i důkazech. Zpráva znepokojila Organizaci spojených národů (OSN), která vyzvala Jeruzalém k umožnění vlastního vyšetřování. Hamás obvinění ze sexuálních útoků popírá.

Izraelci odhalili další hrůzy Hamásu: Ženy měly mít hřebíky v genitáliích

Svět
Izraelští vojáci v palestinské Gaze.
Před víkendem začaly internetem kolovat videa s desítkami mužů ve spodním prádle, kteří jsou podle izraelské armády teroristé Hamásu. Jedná se podle ní o ozbrojence, kteří se vzdali a na záběrech po vyzvání odevzdávají své pušky. Palestinský Hamás o víkendu popřel, že by jeho bojovníci složili zbraně a tvrdí, že Izrael na videu drží civilisty. Snímky mezi lidmi vyvolaly spekulace o pravdivosti záběrů. Stanice BBC proto tato videa prozkoumala a ověřila. 
8 fotografií

Palestinci v trenýrkách: Britové část spekulací vyvrátili, otazníky zůstávají

Svět
Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí 11. března 2023, ilustrační foto.
Za veřejné schvalování válečných zločinů Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal Jakuba Jaška půlroční podmínkou s odkladem na 2,5 roku. Trestného činu se podle nepravomocného rozsudku dopustil tím, že měl na květnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí na batohu nášivku s logem ruské Wagnerovy skupiny. Jašek se dnešního jednání nezúčastnil. Za nošení nášivky byl souzen i v minulosti, i tehdy ho soud potrestal podmínkou. Odvolací soud ale tehdejší rozsudek zrušil a případ vrátil policii k došetření.
67 fotografií

Muži s nášivkou wagnerovců uložil soud za schvalování válečných zločinů podmínku

Zločiny a soudy
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás podle svědectví znásilňovali a mučili ženy. Ilustrační snímek
Na povrch vyplavaly další hrůzné příběhy o údajných útocích palestinské teroristické organizace Hamás. Svědci hovoří o znásilněných a mučených ženách se zlomenými pánvemi. Izraelské ozbrojené síly zahájily na základě množících se výpovědí a důkazů zatím největší vyšetřování sexuálních zločinů v zemi. Hamás všechny obvinění ze sexuálních útoků popírá.

Děsivá svědectví o mučení Hamásem: Ženy měly mít po znásilnění zlomené pánve

Svět
Vyhřívané bedýnky od roku 2005 pomohly vstoupit do života 256 nechtěným dětem
Babyboxy zůstanou v České republice zachovány. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o tom v dopise ubezpečil jejich zakladatele a provozovatele Ludvíka Hesse. Obavy příznivců zařízení, kam ženy mohou odložit nechtěné dítě a následně se o něj postarají zdravotníci, vyvolal výbor OSN, který doporučil ukončit jejich provoz.

Zachránci dětí si oddechli. Ministr Válek řekl, jak to bude s babyboxy

Zdravotnictví
Ilustrační foto.
Ženu z Novojičínska na sociální síti kontaktoval neznámý muž, který vystupoval jako šestasedmdesátiletý lékař. Po několika zprávách si vyměnili telefonní čísla a začali si dopisovat. Jeho životní příběh zněl vskutku dojemně – do svých dvanácti let žil spolu s rodiči v Brně, ale ti pak bohužel zemřeli při autonehodě, a tak se musel odstěhovat ke svému strýci do Argentiny.

Další údajný lékař na misi OSN. Ženu z Novojičínska připravil o tisíce korun

Zločiny a soudy
ZŠ Nedvědova v Olomouci.
Jsme žáci základní školy a chceme dokázat, že Cíle udržitelného rozvoje, které jsou ambiciózním plánem OSN, nejsou vyhrazeny jen dospělým. Aktivně se zajímáme o to, co se ve světě děje. Diskutujeme o tématech, jako jsou změna klimatu, chudoba, ochrana životního prostředí, šetření energiemi nebo udržitelná spotřeba a uhlíková stopa.

ZŠ Nedvědova v Olomouci usiluje o titul Světová škola

Čtenář reportér
Škola v palestinském Pásmu Gazy
Při izraelském bombardování školy, kterou v táboře Džabálija na severu Pásma Gazy provozuje OSN, zemřelo nejméně 50 lidí. Podle agentury AFP to dnes uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví, nad nímž má kontrolu hnutí Hamás. Stanice Al-Džazíra s odvoláním na svého reportéra mluví až o 200 mrtvých. Podle ministerstva při dalším úderu v táboře Džabálija zemřelo 32 lidí ze stejné domácnosti. Údaje ve válečné oblasti nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Izraelská armáda uvedla, že informace prověřuje.
8 fotografií

Izrael bombardoval školu v táboře OSN. Zemřelo 50 lidí, tvrdí Palestinci

Svět
Izraelští vojáci v nemocnici Šífa v Pásmu Gazy
Nemocnici Šífa v Pásmu Gazy dnes opustili pacienti, lékaři i uprchlíci, kteří tam přebývali. V největším zdravotnickém zařízení v Pásmu Gazy tak podle agentury AP zůstali jen izraelští vojáci a malý počet zdravotníků, kteří zajišťují pomoc lidem, kteří se nemohou přesunout. Palestinští představitelé uvedli, že evakuaci nemocnice nařídila izraelská armáda, která to však odmítá a tvrdí, že lidé odešli dobrovolně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) není nemocnice schopna dál fungovat.
43 fotografií

Izraelská razie v Pásmu Gazy: Vojáci nařídili evakuaci nemocnice Šífa

Svět
Miroslav Jirounek.
Odmítl lhát o „bratrské“ pomoci. Tak začala životní cesta Miroslava Jirounka, hudebně nadaného studenta, později uklízeče, lesního dělníka, odečítače vodoměrů a ještě později dirigenta komorních filharmoniků. „Je nezodpovědný, má děti a podepíše Chartu,“ říkali. Deník přináší příběh Paměti národa o muži, který vyrůstal v Mladé Boleslavi a jež zemřel před třemi lety.
7 fotografií

Příběh Miroslava Jirounka: Houslista, chartista a kotelník, kterému „zatopili“

Boleslavsko
Palestinci po izraelském náletu v Pásmu Gazy, pondělí 9. října 2023
Izraelské pozemní síly v Pásmu Gazy hledají a ničí části rozsáhlé sítě tunelů využívaných ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás, uvedla agentura Reuters. Se stupňujícími se leteckými i pozemními údery zrychlilo tempo útěku palestinských civilistů z bojové zóny na severu oblasti. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) v úterý uprchlo asi 15 tisíc lidí, zatímco v pondělí jich bylo 5000 a v neděli 2000.
43 fotografií

Izrael po obklíčení Gazy hledá a ničí tunely Hamásu. Civilisté prchají z města

Svět
Gaza čelí izraelskému bombardování od chvíle, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás na židovský stát zaútočili
Jsme rozděleni. Pořád se hledáme. O mnohá témata se hádáme do krve. Spory jsou užitečné, pokud vedou k řešení. K řešení nevede, když se místo důvodů užívá demagogie. Deník chce hrát vždycky fér a pro vás. Proto na této straně přinášíme shrnutí argumentů obou stran sporů, které nenechávají nikoho lhostejným. Hledáme nezaujatě, na základě poctivé analýzy. Prosím, vyberte si. Budeme rádi, když nám své důvody napíšete na e‑mailovou adresu nazory@denik.cz.
43 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Má Izrael právo na odvetu, i když přijdou o život nevinní lidé?

Černá a bílá
Talentovaní studenti míří za úspěchem pod vedením technologických expertů
Osmý ročník vzdělávacího programu Seeds for the Future má za sebou zdárné finále. Dvanáct vysokoškolských studentů a studentek dokončilo minulý týden intenzivní osmidenní školení organizované společností Huawei, během kterého rozvíjeli své znalosti v řadě oblastí, jako jsou umělá inteligence, 5G a cloud computing. Účastníci také po celý týden pracovali v týmech na vlastním technologickém projektu pod hlavičkou dlouhodobé iniciativy Huawei Tech4Good.

Talentovaní studenti míří za úspěchem pod vedením technologických expertů

Technologie
Projekt Senior bez nehod pomáhá seniorům v silničním provozu
Světová populace stárne. Proto Organizace spojených národů vydala doporučení, jakým oblastem života seniorů je třeba věnovat zvýšenou pozornost, aby byla zachována potřebná kvalita jejich života. A stárne i česká populace. Ve srovnání s osobami ve středním věku senioři častěji jednají ukvapeně, potřebují více času k provedení zamýšleného manévru a častěji opominou provést potřebný úkon.
5 fotografií

Projekt Senior bez nehod pomáhá seniorům v silničním provozu

Podnikání
Útoky Izraele na radikály v Pásmu Gazy pokračují
Izraelská armáda v sobotu ráno uvedla, že při pozemním postupu v Pásmu Gazy za uplynulý den zneškodnila další desítky bojovníků radikálního palestinského hnutí Hamás, informuje agentura DPA. Na izraelské vojáky se pokoušeli útočit z tunelů a vojenských stanovišť na severu Gazy. Tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit. Nejméně 12 lidí v sobotu zemřelo v Pásmu Gazy poté, co izraelský útok zasáhl školu ve správě OSN. Podle agentury AFP to uvedlo radikální palestinské hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne a jež před měsícem zaútočilo na Izrael.

Izrael v Gaze zneškodňuje protivníky. Zasáhnout měl i školu ve správě OSN

Svět
Izraelští vojáci u hranic s Gazou
Izraelské jednotky se při postupu proti bojovníkům z radikálního palestinského hnutí Hamás v severní části Pásma Gazy dostaly dále než na okraj města Gazy. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelská armáda večer oznámila, že týden po zahájení pozemní operace na palestinském území „dokončila obklíčení města Gazy“. Brigády Kasám, ozbrojené křídlo hnutí Hamás, varovaly, že Gaza bude pro Izrael „prokletím“.
8 fotografií

Na vrcholu bitvy. Izraelské jednotky obklíčily Gazu, prohlásil Netanjahu

Svět
Nemocnice poskytují pro babyboxy pouze zázemí a odbornou péči v momentě, kdy se v babyboxu dítě objeví. Ilustrační foto.
Výbor OSN pro práva dětí vyzývá ke zrušení babyboxů a k hojnějšímu využívání takzvaných utajených porodů. Vedení náchodské nemocnice, pod kterou spadá i špitál v Rychnově nad Kněžnou, nesouhlasí a je pro zachování obou způsobů, které mají zabránit tragédiím.  V Trutnově byl babybox v sanatoriu, v současné době ale neplní svoji funkci. Zatím poslední babybox se otevřel v pondělí v Jilemnici v Krkonoších.
9 fotografií

Babyboxy zachránily životy i v našem kraji. OSN je ale doporučuje zrušit

Zprávy
Uprchlíci v zařízení UNRWA jižně od Gazy
Zemřu dnes, nebo budu mít štěstí? Jak seženu jídlo a vodu? Kam mám jít, aby mě nezasáhlo bombardování? Takové otázky si podle španělského deníku El País kladou obyvatelé Pásma Gazy, na severu, kde zuří největší boje, ale i na jihu, kam je poslala izraelské armáda, že tam budou v bezpečí. Je to jako loterie - Izrael řekl, ať odejdou, ale kam? Bombarduje i jih.
43 fotografií

Svědectví z Pásma Gazy: Všechno tady ovládá strach. Žijeme jako zvířata

Svět