ŠTÍTEK: planeta

Model sovětské sondy z řady Veněra, ke které patřila i neúspěšná sonda Kosmos 482
Sovětský svaz vyslal v roce 1972 do vesmíru sondu Kosmos 482, která měla zkoumat planetu Venuši. Mise však nebyla úspěšná a zařízení kvůli selhání motorů uvízlo na nízké zemské orbitě. Amatérský astronom Thomas Dorman však nyní vypozoroval, že se sonda nebezpečně přibližuje k zemskému povrchu, kam se zřejmě již na konci letošního roku zřítí. Není přitom možné odhadnout, kam trosky dopadnou.
5 fotografií

Neúspěšná sovětská sonda se má brzy zřítit na Zemi. Nikdo neví, kam dopadne

Věda a technika
Ilustrační obrázek
Hradec Králové - V březnu budou na ranní obloze viditelné tři planety - nad jihovýchodním obzorem uvidíme Venuši coby Jitřenku, doprovázet ji budou obří plynné planety Jupiter a Saturn. Mars se nám bude ukazovat v první polovině noci. Na počátku března zahlédneme večer nad západním obzorem Merkur a dalekohledem bude pozorovatelný i Uran.

Jarní oblohu ozdobí Venuše

Hradecko
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Tomáš Ouředníček letošní Dakar odmarodil.
Velké Meziříčí – Hořkou příchuť měl návrat z letošního jihoamerického Dakaru pro velkomeziříčského pilota Tomáše Ouředníčka. Místo aby oslavoval zisk už páté medaile za zdárné dokončení nejtěžšího motoristického podniku planety, musel vyhledat zdravotnickou pomoc. „Po návratu se u mě objevily takové problémy se zády, že jsem se týden téměř nemohl hýbat,“ popisuje šestinásobný účastník Dakaru.

Ouředníček letošní Dakar odmarodil. Ale chystá comeback v Maroku

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Každý rok ve světě zmizí 2,5 procenta z celkového objemu hmyzu a bude-li ubývat dosavadním tempem, tak za 100 let zmizí úplně. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v časopise Biological Conservation, na kterou upozornil britský list The Guardian. Ubývá přes 40 procent hmyzích druhů a třetina je ohrožena. Hmyz přitom mizí osmkrát rychleji než savci, ptáci a plazi. Markantní ubývání hmyzu v první řadě způsobuje intenzivní zemědělství, zejména užívání pesticidů, ale přispívá k němu také urbanizace a klimatické změny.
30 fotografií

Kolaps ekosystému? Na celém světě rekordně ubývá hmyzu, za sto let zmizí úplně

Svět
Málokdo by to nejspíš řekl, ale Praha může být hrdá na zajímavé prvenství – podle nejnovějšího žebříčku prestižního časopisu Forbes je považována za město, které je ze všech na světě nejotevřenější platbě pomocí bitcoinů. Nejznámější kryptoměnu přijímá mnohem více obchodníků, než třeba v New Yorku nebo Tokiu. Známý je projekt neziskové organizace Paralelní polis, což je průkopník používání kryptoměn, díky kterému v Praze stojí například první čistě bitcoinová kavárna. Bitcoinové hot spoty navíc rozhodně nejsou pouze záležitostí hlavního města.

Praha je největší bitcoinový ráj na světě

Ekonomika
Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.
Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.
6 fotografií

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Věda a technika
Ilustrační foto.
Rokycany – Elitní soutěž neregistrovaných kuželkářů začala. Při premiéře se vyznamenal Inpeel, který jako jediný pokořil hranici tisíce bodů. Z toho družstva je i nejlepší hráč prvního kola. Egner shodil 286 kuželek.

Tisícovka padla jediná. Zásluhou Inpeelu

Ostatní sporty
Kristýna Jelečková z třebíčské hvězdárny ukazuje jeden z panelů nového naučného astronomického koutku, který  je dobře přístupný veřejnosti.
Třebíč – Zatmění Měsíce, přechod planety Merkur přes sluneční kotouč i meteorické roje. To jsou nebeské úkazy, které se očekávají v roce 2019. A na které už se připravují rovněž na hvězdárně v Třebíči ve Švabinského ulici. „Je na co se těšit,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

V tomto roce nás čeká pořádné nebeské divadlo

Třebíčsko
Thwaitesův ledovec
Skutečnost, že Thwaitesův ledovec, jeden z největších ledovců na planetě, taje mnohem rychleji než se očekávalo, je všeobecně známa. Nyní však vědci došli k ještě znepokojivějšímu zjištění. Objevili v jeho struktuře obrovskou dutinu, která se vlivem stále teplejšího moře rozšiřuje a ledovec tak uvnitř narušuje. Vyplývá to z nejnovější studie zveřejněné v odborném časopise Science Advances.      
4 fotografie

Jeden z největších ledovců světa narušuje obří dutina. Hrozí jeho rychlý rozpad

Věda a technika
Vozítko Opportunity
Americká vesmírná agentura NASA se naposledy pokusí navázat spojení s robotickým vozítkem Opportunity na Marsu. Inženýři totiž začali vysílat novou sadu povelů ve snaze zjistit, co mohlo roveru kontakt se Zemí znemožnit. NASA kontakt s Opportunity ztratila loni na začátku června, kdy se zde prohnala velmi silná prachová bouře, která pokryla téměř čtvrtinu povrchu Marsu. Vesmírná agentura o tom informovala na svých stránkách.       
4 fotografie

NASA znovu zkusí kontaktovat robotické vozítko na Marsu. Nezbývá moc času

Věda a technika
Ilustrační obrázek
Hradec Králové - V únoru budou na ranní obloze viditelné tři planety - nad jihovýchodním obzorem bude zářit Venuše coby Jitřenka, přidá se k ní ale kromě Jupiteru i další plynný obr Saturn.

Ve znamení ranních planet

Hradecko
Masazu Nonaka
Ve věku 113 let zemřel Japonec Masazo Nonaka považovaný za nejstaršího muže na světě, oznámila agentura Kjódó s odvoláním na pozůstalé. Nonaka se narodil v červenci 1905, tedy v roce, kdy Albert Einstein zveřejnil svou teorii relativity, a zemřel dnes ráno ve svém domově ve městě Ašoro na severojaponském ostrově Hokkaidó.

Zemřel nejstarší muž na světě. Japonec Nonaka se dožil 113 let

Svět
Velký Magellanův oblak zachycený Hubbleovým vesmírným dalekohledem.
Naši domovskou galaxii Mléčnou dráhu čeká v budoucnu strašlivá katastrofa při srážce s jinou galaxií. Obrovská masa horkého plynu a energie způsobí naprostý kosmický chaos. Hvězdy budou narážet jedna do druhé, planety skončí rozbité nebo se zcela vypaří. Nic už nezůstane jako dřív. Podle nové studie by k tomu mohlo dojít již za dvě miliardy let. To je přitom v kosmickém měřítku za chvíli.
6 fotografií

Nová hrozba. Mléčná dráha se srazí s jinou galaxií dříve, než se myslelo

Věda a technika
Fotografie Merkuru ve skutečných barvách, kterou v roce 2008 pořídila americká sonda Messenger.
Kolem Slunce obíhá proti Zemi v třetinové vzdálenosti a průměrná teplota na jeho povrchu se pohybuje kolem 170 stupňů Celsia. Jakkoli se to může zdát překvapivé, dokonce i planeta Merkur, která je nejblíže Slunci a druhou nejžhavější ve sluneční soustavě, může mít své vlastní ledovce. Astronomové o jejich existenci ví již od 90. let minulého století. Teprve nová studie však pomohla výrazně rozšířit naše chápání, kde přesně se zde led vzal a jak se pohybuje a mění v průběhu času.
7 fotografií

Tajemství Merkuru odhaleno. I žhavá planeta může mít své ledovce

Věda a technika
 Monika Vítězová zkoumá prastaré organismy v prostředí bez kyslíku.
Brno – Na planetě žily před 3,5 miliardami let. Nyní podle mikrobiologů mohou pomoci třeba se snižováním emisí oxidu uhličitého. Monika Vítězová z Přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity nyní zkoumá takzvaná metanogenní archea, tedy organismy, které žijí v prostředí bez kyslíku. „Využívají vodík a oxid uhličitý a z něj tvoří biologickou cestou metan,“ vysvětlila mikrobioložka.

Pomoc prastarých organismů: sníží emise, vytvoří palivo, zjišťují brněnští vědci

Brněnsko
V Zoo Praha proběhlo umělé oplodnění lvice Ginni. Sperma dodal samec Jamvana. Pomáhal i Sohan z Ostravy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na planetě zbývá několik set posledních jedinců lva indického. Z krále džungle se stává ohrožený druh. Naději na přežití tato krásná zvířata dostala v Zoo Praha. Veterináři trojské zoologické zahrady ve spolupráci s týmem Thomase Hildebrandta ve středu večer provedli umělou inseminaci samice Ginni, která pochází z indického Gudžarátu. K zákroku použili sperma samce Jamvana, ale potřebná byla i pomoc samce Sohana ze zoo v Ostravě.
6 fotografií

V pražské zoo uměle oplodnili vzácnou lvici. Pomáhal i samec z Ostravy

Praha