ŠTÍTEK: planeta

Právník David Buckel
Prominentní americký právník David Buckel se v sobotu upálil v newyorkském Central parku na protest proti používání fosilních paliv. V dopise na rozloučenou, který 60letý muž nechal opodál, napsal, že nemohl vydržet používání fosilních paliv. Ty symbolizují největší ničení, které kdy lidstvo planetě Zemi učinilo.     

Uznávaný právník Buckel se upálil. Na protest proti fosilním palivům

Svět
Astronomické okénko. Ilustrační snímek.
Hradec Králové - V dubnu se budeme pravidelně potkávat s planetou Venuší na večerní obloze, kde bude zdobit západní obzor. Ranní oblohu bude v dubnu stále zkrášlovat trojice planet - Mars a Saturn nad jihovýchodním obzorem a k nim se po většinu noci přidá i obří Jupiter. Ostatní planety nebudou v dubnu pozorovatelné.

Dubnovou oblohu rozzáří Mars, Saturn a Jupiter

Hradecko
PANTHERS, ČI LIONS? Stadion na Žižkově uvidí derby.
Jsou to necelé dva měsíce, co za velkou louží slavili jeden z nejpompéznějších sportovních svátků planety. Super Bowl ta magická slůvka spolehlivě vzruší fanoušky amerického fotbalu po celé planetě. Skoro sedmdesát tisíc diváků na tribunách, hodně přes sto milionů u televizí, oslnivá přestávková show a nejdražší reklamy světa. Takové je finále NFL.

Americký fotbal roste. Ligu odstartuje nedělní pražské derby

Ostatní sporty
Marcelo Lippi
Jak vypadá rozpínající se drak? Už dnes to v Nan-ningu poznají čeští fotbalisté. Poprvé v historii vyzvou hráče Číny. „Snad to zvládneme,“ uvedl trenér Karel Jarolím. Bude to konfrontace, jež by teoreticky měla skončit pohodlným vítězstvím. Leč nejlidnatější zemi planety není radno podceňovat.
5 fotografií

Čína hledá směr. Kam ji dovede hvězdný kouč?

Fotbal
Poslední přípravy tras na Keltský telegraf. Na snímku vrchní slánský čert Whitejoker.
Kladensko - Vždy večer v první jarní sobotu se dobrovolníci, takzvaní čerti, vydávají a vrcholy významných kopců a navzájem se spojujeme pomocí světelného signálu, který se vysílá z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách napříč krajinou. Dochází k mystickému propojení všech účastníků i k napojení přesahujícímu běžný myšlenkový prostor dnešních lidí.
3 fotografie

Keltský telegraf ozáří oblohu také nad Kladenskem

Kladensko
Ilustrační foto
Liberecký kraj – Eiffelova věž, Koloseum, ale i dominanty České Lípy nebo Nového Boru v sobotu na 60 minut potemní. Připojí se tak k celosvětovému happeningu Hodina Země, který letos už podvanácté propojí obce, firmy i jednotlivce, jimž není lhostejná budoucnost naší planety. V Libereckém kraji kampaň podpoří také Svor a Železný Brod, ale i řada jednotlivců.

Města zhasnou, podpoří Hodinu Země. Ke kampani se může přidat každý

Českolipsko
Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Rok 2135 má být podle některých vědců pro planetu Zemi osudným. V tento rok přesně 22. září má totiž dojít ke srážce s půlkilometrovou planetkou Bennu, která může mít fatální následky. Podle serveru Washington Post však odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na projektu, který by mohl tento asteroid vychýlit. Plánují zkonstruovat vesmírné plavidlo, které by mohlo vypálit na objekty blížící se k Zemi nukleární střelu.
13 fotografií

Hrozba z vesmíru? NASA pracuje na odklonu asteroidu, má zasáhnout Zemi

Magazín
Ivan Hoffman
O nosorožci Sudánovi řekli lidé, kteří se o něj starali, že to bylo něžné zvíře. Z toho plyne, že nosorožec Sudán strávil závěr života s empatickými, hodnými lidmi. To ale nic nemění na skutečnosti, že člověk má na svědomí vyhynutí těchto něžných nosorožců v jejich původním životním prostředí.

Den Ivana Hoffmana: Něžný nosorožec

Hoffmanův deník
Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Rok 2135 má být podle některých vědců pro planetu Zemi osudným. V tento rok přesně 22. září má totiž dojít ke srážce s půlkilometrovou planetkou Bennu, která může mít fatální následky. Podle serveru Washington Post však odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na projektu, který by mohl tento asteroid vychýlit. Plánují zkonstruovat vesmírné plavidlo, které by mohlo vypálit na objekty blížící se k Zemi nukleární střelu. 
13 fotografií

Armageddon v reálu? NASA pracuje na odklonu asteroidu v roce 2135

Svět
Režisérka Eva Toulová ilustrovala hned dvě knihy.
Moravský Krumlov, Praha /FOTOGALERIE/ - Režisérka Eva Toulová z Moravského Krumlova relaxuje a uklidňuje mysl nad ilustracemi knih. Letos vyšly hned dvě nové knížky, které zdobí její práce. „Jednou z nich jsou Bídníci.cz aneb ta naše písnička česká od Jiřího Zídka a Jenifer Zídkové. Kniha nevídaným způsobem mapuje poválečné dějiny Československa tak, že zachycuje životy populárních umělců,“ říká Toulová.
13 fotografií

Nad ilustracemi odpočívám, říká režisérka Toulová

Volný čas
Ilustrační foto
Vydělávat na spoření až 14 procent ročně? V době, kdy banky lidem „úročí“ vklady lepší nulou, to zní jako zpráva z jiné planety. Ale není. Minimálně pro desítky tisíc Čechů, kteří v rámci penzijního spoření odvážně vsadili na akcie a své měsíční úložky posílají do tzv. dynamických fondů.
4 fotografie

Odvážní Češi. Svoje úspory na stáří vsadili na akcie

Ekonomika
Eva Toulová natočila svůj první dokument Camino na kolečkách.
Praha, Moravský Krumlov – Snímek Evy Toulové, rodačky z Moravského Krumlova, Camino na kolečkách se dočkal ocenění. Stal se nejlepším celovečerním dokumentem na Planet film festivalu v Barceloně. „Camino neslo silnou myšlenku o tom, že na vozíku život nekončí. A navíc se sešla na natáčení opravdu výjimečná parta lidí, což se podepsalo na výsledku. Mám radost, že to ocenili diváci i porota,“ řekla Eva Toulová.

Dokument Toulové Camino na kolečkách má cenu z Barcelony

Volný čas
Vladimír Remek, první československý kosmonaut ve vesmíru.
/ROZHOVOR/ Už je to čtyřicet let, co Čechoslováci nadšeně oslavovali svého Gagarina. Na palubě Sojuzu 28, plnícího vesmírný program od 2. do 10. března 1978, byl tehdy díky mezinárodnímu programu Interkosmos s velitelem Alexejem Alexandrovičem Gubarevem i českobudějovický rodák, vojenský pilot a kosmonaut-výzkumník Vladimír Remek, jemuž tehdy bylo 29 let.  
15 fotografií

Přál bych si letět do vesmíru znovu, říká jediný československý kosmonaut Remek

Komentáře
Festival světla BLIK BLIK opět rozzářil Plzeň
Plzeň – Obří třímetrové planety na Jiráskově náměstí, Člověče nezlob se na Mikulášském náměstí se 108 svítícími půlmetrovými figurkami, s nimiž jde hrát, elektrické jmelí na Mikulášském hřbitově nebo videoprojekce lidského oka tisíckrát zvětšeného až na průměr 22 metrů.
14 fotografií

Blik blik festival rozsvítí hlavně Slovany

Plzeňsko
Fanoušci na pražském Staroměstském náměstí přivítali 26. února olympijské medailistky Martinu Sáblíkovou a Ester Ledeckou.
„Druhé Nagano“ to úplně nebylo. Přivítat české hvězdy uplynulých zimních olympijských her v Jižní Koreji přišlo včera odpoledne na Staroměstské náměstí o poznání méně lidí než před dvaceti lety „zlaté hochy“, kteří tehdy nečekaně ovládli první hokejový turnaj s účastí nejlepších hráčů planety. Včerejší setkání s medailisty, přesněji řečeno medailistkami, nicméně provázela euforie jiného druhu. Krátce po sedmnácté hodině aplaudovalo dvojici hlavních hrdinek několik tisíc fanoušků, kteří se v mrazivém počasí srotili před pódiem s velkoplošnou obrazovkou.
15 fotografií

Ledecká i Sáblíková si získaly srdce fanoušků. Čekali na ně v mrazu

Z okolí
Ilustrační foto.
Havlíčkův Brod – Výjimečný zážitek návštěvníkům slibuje středeční promítání v havlíčkobrodském Klubu OKO. V cyklu Filmové OKO se divákům představí nejambicióznější film o přírodě posledních let. Snímek s názvem Earth: Den na zázračné planetě vzbuzuje úžas u diváků napříč všemi generacemi. 

Den na zázračné planetě mohou prožít diváci v Klubu OKO

Havlíčkobrodsko