ŠTÍTEK: plyn

Protestující na nepovolené demonstraci v Hongkongu
Několik tisíc lidí dnes přišlo znovu demonstrovat proti vládě v Hongkongu, i když policie akci nepovolila. Účastníkům proto hrozilo zatčení. Do ulic vyšli studenti i starší lidé, policisté použili slzný plyn a vodní děla, uvedla agentura Reuters. Mnozí účastníci se deštníky chránili před sluncem a měli zakrytou tvář, aby je nerozpoznaly bezpečnostní kamery. Podle organizátorů bylo v ulicích na 350 tisíc lidí.

V Hongkongu se konal další nepovolený protest. Nechyběly ani zápalné bomby

Svět
Na tři roky nepodmíněně do věznice s ostrahou odsoudil Okresní soud v Tachově Pavla Kovaříka (na snímku vpravo)
Na tři roky nepodmíněně do věznice s ostrahou odsoudil Okresní soud v Tachově Pavla Kovaříka, majitele skladu tlakových lahví v Plané, kde v červnu 2017 vypukl požár provázený desítkami explozí. Uhořel při něm jeden z Kovaříkových zaměstnanců.

Tři roky za výbuch plynu

Zločiny a soudy
Protestní pochod Hongkongem na snímku z 6. října 2019
Desetitisícové davy dnes opět zaplavily ulice v centru Hongkongu, kde po vyhlášení kontroverzního zákazu zakrývání tváře pokračují několikaměsíční protivládní protesty. Lidé navzdory novému opatření pochodovali s obličejovými maskami a zprvu pokojné manifestace vyústily ve střety s policií, která na mnoha místech nasadila slzný plyn, shromáždění rozháněla i za pomoci obušků a vodního děla. Někteří demonstranti házeli cihly nebo zápalné lahve, informovala agentura Reuters.

Lidé v Hongkongu dál protestují se zakrytými tvářemi. Navzdory zákazu

Svět
Demonstrant u hořících kartónových krabic u vchodu do metra v Hongkongu 4. října 2019
Prudké potyčky mezi demonstranty a policií v hongkongských ulicích vyvolal zákaz zakrývání tváře při demonstracích, který dnes oznámila správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Večer vyšly do ulic tisíce protestujících a ve městě se dopouštěly výtržností, policie proti nim použila slzný plyn, vodní děla i ostrou palbu. Jeden z nábojů zasáhl čtrnáctiletého chlapce, který musel být hospitalizován. Zákaz maskování při demonstrancích, který má přispět k ukončení měsíce trvajících protestů, dnes zároveň schválil Peking, pod jehož správou někdejší britská kolonie nyní je.

Zákaz zakrývání vyvolal v Hongkongu násilné demonstrace. Policie postřelila dítě

Svět
Hasiči hlídají zničený dům.
Dva domy, které stojí v Lenoře na Prachaticku vedle budovy zasažené čtvrtečním výbuchem a požárem, nebude třeba bourat. Rozhodl o tom dnes statik. Novinářům to řekl starosta Lenory Antonín Chrapan. Hasiči dnes ukončili zásah a uklidili silnici I/39, u níž poškozený dům stojí. Vozovka byla od čtvrtka uzavřená, nyní je opět zprovozněna. Při čtvrtečním neštěstí zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno. Zasažený objekt stržen bude.
118 fotografií

Výbuch plynu v Lenoře: Poškozený dům čeká demolice, sousední jsou v pořádku

Nehody
Demonstrant hovoří s policistou při protestech v Hongkongu
Hongkongská policie dnes proti dalšímu protestu v Hongkongu použila proti demonstrantům slzný plyn i vodní děla. Už před začátkem nepovolených protestů se snažili policisté slzným plynem rozehnat scházející se lidi zejména v nákupní čtvrti Causeway Bay. Dnešní akce v Hongkongu je nejenom pokračováním kampaně proti Číně, ale i shromážděním svolaným v sedmi desítkách měst světa proti totalitě. Pochod se už konal například v australském Sydney.

Protesty v Hongkongu nekončí. Policie použila pepřový sprej i vodní dělo

Svět
O NĚCO SNADNĚJŠÍ ŽIVOT. Nevidomým pomáhají čtyřnozí průvodci i technika.
Poslat e-mail, objednat si nákup přes internet, zaplatit účet za plyn elektronicky, vybrat peníze z bankomatu. To všechno jsou pro zdravé lidi běžné úkony, které zvládají bez dalšího přemýšlení. Jak si však s nimi poradí člověk, který nevidí? Kupodivu poměrně snadno, a to díky různým šikovným pomůckám, které tuto nevýhodu alespoň částečně vyrovnávají.
6 fotografií

Finance ve světě nevidomých: díky pomůckám to není tak složité

Moje peníze
Demonstrace v Hongkongu
Demonstrace v Hongkongu se dnes po poklidném začátku znovu vyhrotily. Policie zasáhla slzným plynem proti protestujícím před nákupním střediskem na předměstí Sha Tin, které radikální demonstranti předtím poničili spolu s přilehlou vlakovou stanicí. Lidé na ulicích zapálili barikády a házeli na policisty dlažební kostky. Menší skupiny protestujících se sešly také na některých místech v centru města, informoval hongkongský list South China Morning Post.

Na předměstí Hongkongu hoří barikády. Policie použila slzný plyn

Svět
Policie v Hongkongu při snaze rozehnat další vlnu prodemokratických demonstrací
Policie v Hongkongu dnes zasáhla slzným plynem a vodními děly proti další vlně demonstrací prodemokratického hnutí. Původně pokojný povolený protest na předměstí Tuen Mun se proměnil v potyčky s policií poté, co někteří demonstranti začali házet na policisty kamení a zápalné lahve. Nepokoje tam během odpoledne utichly a několik stovek lidí se přesunulo ke stanici Yuen Long, kde se pokojná demonstrace opět zvrhla ve střety s policií. Protestů se podle policie zúčastnilo kolem 4300 lidí, tedy několikanásobně méně, než v minulých týdnech.

Hongkongem zmítá další vlna demonstrací. Policie použila slzný plyn

Svět
Protest ve vládní čtvrti v Hongkongu
Navzdory zákazu hromadné demonstrace v centru města vyšly dnes znovu do ulic Hongkongu desetitisíce lidí. Ani tentokrát se protest neobešel bez střetů s policií, která proti demonstrantům nasadila vodní děla a slzný plyn. Manifestující házeli na policisty kameny a zápalné lahve. Radikální demonstranti organizovali blokády ulic a poškozovali zařízení podzemní dráhy, informovaly agentury.

Lidé v Hongkongu demonstrují před britským konzulátem. Chtěji zaručit autonomii

Svět
Ilustrační foto.
Pokuty ve výši bezmála 300 tisíc korun, 3135 zkontrolovaných vozidel a 554 odhalených dopravních přestupků. Takové je bilance razie, která se od pátku do neděle uskutečnila na silnicích Moravskoslezského kraje.

Řidiči neudrželi nohu na plynu

Zločiny a soudy
Poškozený dům v Antverpách.
Mohutná exploze dnes po poledni otřásla předměstím belgického přístavního města Antverpy. Výbuch poškodil tři domy, které se následně zřítily. Tři lidé utrpěli zranění, z toho jeden těžké, uvedla agentura DPA. Jeden člověk se pohřešuje. Příčina exploze podle policie zatím není jasná, nevylučuje se výbuch plynu.

Exploze v Antverpách zasáhla tři domy, jeden člověk se pohřešuje

Svět
Demonstrace studentů v Hongkongu
Studenti vysokých a středních škol dnes v Hongkongu bojkotovali výuku, aby mohli pokračovat v protivládních demonstracích na podporu demokracie ve svém regionu, který býval britskou kolonií, ale teď je samosprávnou oblastí Číny. Po víkendu poznamenaném násilnými střety mezi policií a demonstranty dnes bezpečnostní složky proti davu znovu použily slzný plyn, informovala agentura Reuters.

Hongkongští studenti nadále demonstrují. Bojkotují výuku

Svět
Protivládní protest v Hongkongu
/VIDEO/ V Hongkongu se dnes navzdory policejnímu zákazu uskutečnily nové protivládní protesty, kterých se podle agentur AFP a Bloomberg zúčastnily desetitisíce lidí a které místy přerostly v násilné potyčky s policií. Pořádkové jednotky v nočních hodinách tvrdě zasáhly proti vracejícím se demonstrantům v prostorách hongkongského metra, ve vagonech použily slzný plyn i obušky. Informovala o tom agentura AP, podle níž incident téměř jistě dále zvýší napětí v tomto autonomním čínském městě.

Demonstanti se v Hongkongu tvrdě střetli s policií. Došlo na slzný plyn i obušky

Svět
Boeing 737-204C aerolinek LAPA na letišti Jorgeho Newberyho v Buenos Aires, kde 31. srpna 1999 toto letadlo havarovalo
Dne 31. srpna 1999 se na Newberyho letišti v Buenos Aires zřítil krátce po vzletu zpět na dráhu Boeing 737 letu LAPA 3142, který mířil do argentinské Córdoby. Letadlo po odpoutání od země nestoupalo, silně se třáslo a vzápětí tvrdě narazilo do země. Zahynulo 65 lidí včetně obou pilotů. Vyšetřovatele šokovalo, když zjistili, že kapitán ani druhý pilot nebyli k takovému letu vůbec způsobilí.
7 fotografií

Těla ležela všude. Fatální selhání pilotů stálo před 20 lety život desítky lidí

Svět
Demonstranti v Hongkongu se střetli s policií
Tisíce demonstrantů dnes během další vlny prodemokratických protestů vyšly do ulic Hongkongu, kde se část davu střetla s policií. Ta jej rozehnala slzným plynem, informovala agentura Reuters. Čínské úřady dnes zároveň propustily zaměstnance britského konzulátu v Hongkongu Simona Chenga, který byl zadržen kvůli údajnému zapojení do prostituce, uvedla čínská policie.

Další vlna protestů v Hongkongu. Demonstranti se střetli s policií

Svět
Kladenský dopravce představil slavnostně nové autobusy.
/FOTOGALERIE/ Kladenská dopravní společnost má pro své cestující k dispozici dalších pětadvacet nových bezbariérových ekologických autobusů na plyn (CNG). Stejně jako předchozí nové vozy, které už v Kladně jezdí, budou i tyto do provozu uvedeny postupně. Vozy vyjedou na pravidelné linky nejpozději začátkem nového školního roku.
27 fotografií

Kladenský dopravce představil slavnostně nové autobusy

Kladensko
Detektor zjišťující výskyt radonu. Ilustrační foto.
Radon, když z podloží prostupuje do interiérů budov, kde se hromadí ve velkých koncentracích, představuje vážný problém. Potýkají se s ním v mateřské škole v Blatci, kde překračuje takzvanou referenční hodnotu - úroveň pro zdraví přijatelnou.
3 fotografie

V Blatci bojují s radonem ve školce

Olomoucko