ŠTÍTEK: počítač

Ilustrační snímek
/VIDEO/ Z telefonního čísla s českou předvolbou se redaktorovi Deníku dovolal internetový podvodník, který se představil jako David Willson. Muž se silným indickým akcentem se skrze aplikaci Event Viewer snažil dostat do počítače. Pokud někdo takové sdílení povolí, útočník získá plnou kontrolu nad jeho počítačem. Hovor se povedlo nahrát.

Jak pracují internetoví podvodníci? Jeden se omylem dovolal do redakce Deníku

Krimi
Typický bouřkový mrak cumulonimbus s takzvanou kovadlinou na vrcholu.
Lovci bouřek se do popředí zájmu veřejnosti dostali po ničivém tornádu, které předloni zasáhlo několik obcí na jihu Moravy. Profesionální i amatérská meteorologie je však především záležitostí dlouhodobých měření, pozorování, shromažďování a vyhodnocování dat. I to ale může být svého druhu dobrodružství. Tomáš Prouza je nadšeným meteorologem už třicet let. „Já jsem spíš stormspotter, sedím na zadku u počítače a doufám, že bouřka dorazí za mnou,“ říká. 
9 fotografií

I meteorologie může být dobrodružství, říká nadšenec Tomáš Prouza

Hobby
Sopka Ijen na Jávě, někdy nad ránem. Všudypřítomný zápach síry byl neuvěřitelný
Spojila je láska k cestování, poznávání nových míst, lidí, kultur i sport, kterému se oba věnují. Proto se Zlata Biedermannová s partnerem Pavlem Fleischerem snaží střídat pobyt v Čechách, kde mají rodiče, příbuzné a přátele s pobytem v Indonésii, která jim učarovala. „Těch ostrovů je tolik, že bychom potřebovali několik životů a stále bychom měli co objevovat,“ tvrdí Zlata.
19 fotografií

Pátrá po příbězích. Potřebovala bych několik životů, svěřuje se cestovatelka

Do světa
Umělecké dílo zobrazující kvantový experiment, který pozoruje chování průchozích červích děr.
Podle vědeckofantastických filmů a literatury slouží červí díry ve vesmíru jako portály v čase a prostoru, díky nimž se snadno dají překonat nepředstavitelné vzdálenosti. Asi nejslavnější je ta z televizního seriálu Hvězdná brána. Existují ale i ve skutečném kosmu? Vědci se již roky snaží pochopit, jak by tyto struktury mohly fungovat. Nyní se tomu přiblížili. V počítači dokázali vytvořit dvě miniaturní simulované červí díry.

Vědci vytvořili miniaturní červí díry. Dokázali mezi nimi přenést zprávu

Věda
Americký multimiliardář Elon Musk a robot společnosti Neuralink pro implementaci mozkového čipu
Multimiliardář a technologický vizionář Elon Musk uvedl, že jeho společnost Neuralink usiluje o vládní povolení k testování svých mozkových čipů na lidech. Předpověděl, že by se tak mohlo stát do šesti měsíců. Americký podnikatel si sám hodlá jeden čip pořídit. Zařízení má primárně pomoci ochrnutým a slepým lidem.

Elon Musk chce začít testovat mozkové čipy na lidech. Sám si jeden pořídí

Věda
Diabetická retinopatie je onemocnění postihující cévy sítnice v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi
Diagnózu diabetes mellitus, lidově nazývanou cukrovka, má u nás odhadem 1 100 000 lidí. Mnozí o ní nevědí, nebo se nedostatečně léčí. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi pak ovšem diabetikům silně poškozuje cévy, a tím také funkci životně důležitých orgánů. Mezi nejohroženější patří oči. Nové vyšetření, které již proplácejí i zdravotní pojišťovny, může pomoci zrak lidí s cukrovkou chránit.

Milion Čechů má kvůli cukrovce ohrožené oči. Pomoci jim může jediná fotografie

Zdraví
Užívání mobilních telefonů a notebooků bude mít vliv na budoucí vzhled lidí.
Nový model vytvořený odborníky poskytuje děsivý pohled na to, jak by mohli lidé vypadat ke konci tohoto tisíciletí. Modelka Mindy má na něm kvůli nadměrnému používání digitálních technologií shrbená záda, téměř žádný krk, dvojitá víčka a prsty, připomínající pařát. Informoval o tom portál The Science Times.

Bez krku, s pařátem místo prstů. Tak má vypadat člověk za 800 let

Věda
Ze života Komunitní školy Zaya/Zajíček.
/ROZHOVOR/ Ke konci školního roku 2021/2022 Oliver Včelák a Peter Szabo, v té době žáci 6. třídy Komunitní školy Zaya/Zajíček v Pyšelích, s ředitelkou Mirkou Durákovou odjeli na výlet do Brna, kde převzali od jedné z bank dar, který kluci sami zinscenovali. Tento příběh by mohl ukázat, že i mladí lidé dokážou s pomocí pedagogů neuvěřitelné věci. Olivera na začátku letošního roku vyzpovídala učitelka Zuzana Vlčková.

Žákům z komunitní školy se podařilo získat darem z banky vyřazené počítače

Čtenář reportér
Tomáš Hendrych je trutnovským zastupitelem od roku 1990, od roku 1992 radním a od roku 1994 místostarostou města.
Působil v prvním polistopadovém zastupitelstvu v Trutnově od roku 1990 a bude i v tom novém. Tomáš Hendrych má před sebou rekordní deváté volební období. Vedle dvaatřiceti nepřetržitých let v pozici zastupitele pracuje od roku 1994 neustále jako místostarosta. Po úterním podepsání koaliční smlouvy mezi ODS, VPM, Piráty a Sdružením pro Trutnov má 63letý Hendrych svoji funkci jistou na další roky. V komunálních volbách byl lídrem Volby pro město, která v Trutnově skončila třetí se ziskem 10,23 procenta hlasů a 4 mandátů.

Z tělocvikáře třicet let úředníkem. Hendrych se drží na radnici od revoluce

Krkonoše
Rakovnická Akademie techniky 4.0 je moderní vzdělávací a inovační centrum pro děti, žáky, studenty a pedagogy škol
Je to doslova ráj pro děti. A i když se zabývají technologiemi této doby, je to zcela jiné, než když sedí doma u počítače a brouzdají doslova bez cíle po internetu. Rakovnická Akademie techniky 4.0 (Technikum Academy) je moderní vzdělávací a inovační centrum pro děti, žáky, studenty a pedagogy škol. Vznikla ve dříve nepoužívaných a zchátralých prostorách díky přispění fondů Evropské unie, které financují revitalizaci starých budov.
26 fotografií

VIDEO: Evropská dotace pomohla Akademii techniky

Česko a EU
Ilustrační foto
Další internetový podvod začali šetřit kriminalisté v Královéhradeckém kraji. Tentokrát se obětí stal 67letý muž z Jičínska, kterého na jednom z českých internerových vyhledávačů zaujala reklama na výhodnou investici. Poškozeného následně v únoru letošního roku kontaktoval údajný zaměstnanec investiční společnosti s tím, že mu se zřízením všeho potřebného pomůže.

Investice do kryptoměn se nevyplatila. Muž z Jičínska přišel o 2,6 milionu

Krimi
Ilustrační foto
Další internetový podvod začali šetřit kriminalisté v Královéhradeckém kraji. Tentokrát se obětí stal 67letý muž z Jičínska, kterého na jednom z českých internerových vyhledávačů zaujala reklama na výhodnou investici. Poškozeného následně v únoru letošního roku kontaktoval údajný zaměstnanec investiční společnosti s tím, že mu se zřízením všeho potřebného pomůže.

Investice do kryptoměn se nevyplatila. Muž z Jičínska přišel o 2,6 milionu

Zločiny a soudy