ŠTÍTEK: příroda

Michal Hubert Zrůst v pozadí s Poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře
Procházka lesem je příjemná pro každého. Ať už vyrazíte na houby nebo jen na procházku. Lesní mysl však umí energii lesa propojit i s naší psychikou. Koncept, který se zrodil ve Finsku, ukazuje, že les může účinně pomáhat nejen našemu fyzickému zdraví, ale právě i psychice. Michal Hubert Zrůst z Vysočiny nám tento zajímavý koncept představil. V lese více než pět let pobývá pracovně a věnuje si při tom prozkoumávání a praktikování Lesní mysli. Dnes předává své poznatky mnoha lidem a setkat se s ním můžete i vy, když bude les slavit v březnu svůj mezinárodní den.
6 fotografií

Příroda umí léčit. Lesní mysl jako cesta, kdy po vyhoření najdete opět sami sebe

Zdravý život
Psí výkaly v sáčcích nacházejí němečtí, ale občas i čeští ochránci přírody na různých místech, včetně stolů, přístřešků či ukazatelů.
Strážci Národního parku Bavorský les řeší v poslední době netradiční problém. Turisté, kteří se do přírody vydávají se svými psími miláčky, sice seberou jejich výkaly, ale sáčky už si neodnesou a nechávají je na různých místech v národním parku, dokonce i na stolech, v přístřešcích či pověšené na ukazatelích. Strážci bavorského parku tak musí balíčky s nechutným obsahem odnášet často i kilometry daleko, což se jim příčí. Nejsme popeláři, říkají. Nejsou sami, kdo podobný problém řeší, občas se s tímto chováním turistů setkávají i ochránci přírody na české straně Šumavy.

Psí výkaly na stolech i ukazatelích. Strážci národního parku řeší nový problém

Klatovsko
Nad Edmundovou soutěskou i Gabrielinou stezkou jsou tisíce popadaných stromů a nestabilních skalních bloků.
/FOTO, VIDEO/ Nejméně pět let od požáru bude kvůli ochraně přírody nepřístupná Gabrielina stezka a lodičky v Edmundově soutěsce. Tento týden to oznámila Správa Národního parku České Švýcarsko starostům a podnikatelům v regionu. Argumentuje tím, že vytěžit ohněm poškozené kmeny není bezpečně možné. Navíc by to podle správy ohrozilo nejcennější část přírody, která v národním parku je. Po třech letech správa parku situaci znovu posoudí. Za co nejrychlejší otevření obou stezek dlouhodobě lobují obce i podnikatelé z regionu.
18 fotografií

Gabrielina stezka i Edmundova soutěska zůstanou zavřené, nelze nad nimi kácet

Děčínsko
Matěj Houška: velikou inspirací je mi David Attenborough, vzorem moji rodiče
Vítejte u dalšího dílu podcastu Deníku Ze západu. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny se západem Čech. Naším dalším hostem je patnáctiletý kluk, který má své heslo na Wikipedii a objevil se na titulní straně časopisu Esquire. Je vášnivým milovníkem přírody a je nejsledovanějším rybářem v Česku. Pozvání k natáčení podcastu přijal Matěj Houška.
8 fotografií

Matěj Houška: velikou inspirací je mi David Attenborough, vzorem moji rodiče

Domažlicko
Trhání medvědího česneku je fenomén. Lidé jej ovšem provozují i přírodních rezervacích, kde je tato činnost přísně zakázána.
/VIDEO/ Sezona medvědího česneku na Blanensku a Brněnsku začala. Někteří lidé však při trhání této oblíbené rostliny škodí přírodě nebo se mohou otrávit. Medvědí česnek totiž lidé trhají v blanenských a brněnských přírodních rezervacích, kde je jeho trhání zakázáno. Navíc se objevily případy záměny s konvalinkou, která je jedovatá a člověku nebezpečná.
8 fotografií

Medvědí česnek na Blanensku: Trhání může škodit přírodě či přivodit otravu

Blanensko
Z Jaroměřic do přírody
Klub českých turistů v Jaroměřicích u Jevíčka připravil již 47. ročník výšlapu pod názvem Pochod jarní přírodou. Uskuteční se v sobotu 16. března 2024. Prezentace účastníků proběhne v Hanácké krčmě mezi sedmou a desátou hodinou dopoledne.
3 fotografie

Z Jaroměřic do přírody

Čtenář reportér
Bezva parta: Radost a láska nás nabíjí energií
V samotných počátcích ambiciózního projektu se sešla parta nadšenců, která chtěla připravovat zážitkové akce na míru. Tehdy jim byl největší odměnou úsměv a radost. Postupem času už litoměřická Bezva parta Adély Markové musela rozšířit nabídku akcí nejen pro školy či města, ale i pro firmy a širokou veřejnost napříč všemi generacemi. A v roce 2019 rozjeli i největší rodinný festival v Česku – Bezva Fest.
19 fotografií

Bezva parta umí bavit lidi. Pořádá festivaly i tábory pro babičky s vnoučaty

Příběhy a rozhovory
Martináč hrušňový
Pokud v přírodě potkáte největšího motýla Česka i celé Evropy, radujte se. Narazili jste totiž na raritu. Martináč hrušňový je kriticky ohrožený a v Česku chráněný zákonem, ale na vhodných stanovištích se může vyskytovat poměrně hojně. Díky jeho velikosti jej nepřehlédnete, rozpětí křídel tohoto nočního motýla může mít až 16 centimetrů. Pokud si jej vezmete na ruku, hravě vám zakryje dlaň.
9 fotografií

Největší motýl Evropy zakryje celou dlaň. V Česku na něj narazíte jen vzácně

Zvířecí deník a chovatelství
Perninské rašeliniště je přírodní památkou. Jeho stáří se odhaduje na 12 tisíc let. Ilustrační snímek
Europoslanci v úterý rozhodli, že členské státy musí aktivně začít obnovovat vybraná území, na nichž jsou poškozené ekosystémy. Původně se nová norma o obnově přírody měla týkat i velké části zemědělských ploch, nakonec přijatý návrh obsahuje řadu výjimek. Do roku 2030 by členské státy měly obnovit skoro třetinu přírodních stanovišť ve špatném stavu. 

Do šesti let musí země EU obnovit poškozenou přírodu, schválil europarlament

Česko a EU
Vydra říční a proč nedá spát obyčejným rybářům
Milí čtenáři, zanedlouho tu budeme mít krásné období rozpuku a nejeden z nás také uvítá, že slunce nebude mít tolik na spěch při cestě za horizont. Ač se v rybařině ani přes zimní měsíce nenudím, i přesto po pár dnech mě táhne chuť něco vytvářet, zpět ke klávesnici svého notebooku. Svět kolem nás je totiž na příběhy či různé události stále tak pestrý, jako bezedná jáma zážitků a vjemů.

Vydra říční a proč nedá spát obyčejným rybářům

Čtenář reportér
Historické památky v okolí Konstantinových Lázní stojí za návštěvu v každé roční době.
Rozmary současného počasí člověka často otráví, že se mu nechce ani vystrčit nos z domu, natož vyrazit na chvíli ven. Pro ty, kdož se nedají odradit a procházku si na čerstvém vzduchu dopřejí, i když slunko nesvítí a příroda zatím nehraje všemi barvami, přináší Deník tip na dvě nedaleko sebe se nacházející historická místa. Ovčí vrch a Gutštejn.
27 fotografií

Historie a příroda se na Tachovsku snoubí. Navštivte Ovčí vrch anebo Gutštejn

Tachovsko
Glampingový posed U hradu, 13. února 2024, Ostrava.
/VIDEO, FOTO/ Ubytování uprostřed lesa v přírodě nebo nedaleko centra města? Fenomén glampingu je v Česku i ve světě stále rozšířenější. V Ostravě vzniká nedaleko Slezskoostravského hradu posed, který si budou moci zájemci o tento druh ubytování pronajmout od začátku dubna. Luxusní posedy si klienti často objednávají na své zahrady, kde si v důsledku hypoteční krize momentálně nemohou dovolit náročnější projekt. Jaké jsou typy glampingových posedů a jak je to se stavebním povolením?
7 fotografií

Fenomén luxusních posedů v Česku: glamping s výhledem najdete i v Ostravě

Ostravsko
Zaplněnému sálu kulturního domu vyprávěl o svých zážitcích z cest a především o sladkovodních gigantech, se kterými se setkal, známý rybář Jakub Vágner.
Cestovatel, dobrodruh a velmi úspěšný celosvětově známý rybář Jakub Vágner dorazil v neděli 18. února v podvečer do Kladrub na Tachovsku, aby ve zcela zaplněném sále posluchačům povyprávěl o sladkovodních gigantech, se kterými se za svůj život setkal. Před samotnou více než dvouapůlhodinovou přednáškou plnou zážitků z cest, zajímavých informací, krásných fotografií a napínavého vyprávění mu stihl Deník položit několik otázek.
12 fotografií

Člověk by měl dělat to, co ho naplňuje, řekl rybář Jakub Vágner v Kladrubech

Tachovsko
Před vypuštěním do volné příroda dostala orlice GPS vysílačku, díky níž ji ochránci přírody budou moci dále sledovat.
/FOTO, VIDEO/ Dramatický příběh vážně zraněné orlice má dobrý konec. V těchto dnech se díky záchranářům z poděbradské Záchranné stanice na Huslíku mohla po deseti měsících léčby vrátit do volné přírody samice orla mořského. Nemalý podíl na její záchraně má však i její partner, který se o ni v nejtěžší dny života ještě v přírodě vzorně postaral.
12 fotografií

Neskutečný příběh orlice. Boj o život vyhrála i díky samci, který o ni pečoval

Nymbursko