ŠTÍTEK: příroda

Zajímavá výmalba vzniká na zdi u továrních hal na Ostrově u Stříbra.
Slunce, voda, pára, lokomotiva, mikroskop, meziplanetární těleso a další výjevy, vše obklopené zeleným listovím. Neobvyklá výmalba vzniká na zdi podél příjezdové komunikace k branám do areálu nových továrních hal na Ostrově u Stříbra. Street art mohou vidět nejen přijíždějící zaměstnanci, ale také řidiči jedoucí od Ostrova k Heřmanově Huti.
6 fotografií

Nový street art na Ostrově u Stříbra: Slunce, voda, pára a další symboly přírody

Tachovsko
Projekt POKOS pokračuje na Olomoucku.
VIDEO/ Ve dnech 11. a 12. října zavítali zástupci Odboru komunikace Ministerstva obrany s projektem Příprava občanů k obraně státu (POKOS) a s vojáky ze 7. mechanizované brigády na základní školu ve Všechovicích a na základní školu v Úsově. Děti z obou škol se dozvěděly, jak je důležité táhnout za jeden provaz, jak přežít v přírodě nebo jak se stát profesionálním vojákem.
8 fotografií

V jednotě je síla. Projekt POKOS pokračuje. Vojáci zavítali do Všechovic a Úsova

Čtenář reportér
Ve Vrchlabí bylo ve středu 18. října slavnostně otevřeno Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš.
/FOTOGALERIE/ Správa Krkonošského národního parku ve středu slavnostně otevřela ve Vrchlabí Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš za 340 milionů korun v areálu bývalého augustiniánského kláštera. Události, která je vrcholem letošních oslav 60. výročí založení Krkonošského národního parku, se zúčastnil ministr životního prostředí Petr Hladík. 
115 fotografií

VIDEO: Krkonošský park otevřel návštěvnické centrum. Má velmi netradiční vstup

Z okolí
Ve Vrchlabí bylo ve středu 18. října slavnostně otevřeno Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš.
/VELKÁ FOTOGALERIE/ Správa Krkonošského národního parku ve středu slavnostně otevřela ve Vrchlabí Návštěvnické centrum KRNAP - Muzeum Krkonoš za 340 milionů korun v areálu bývalého augustiniánského kláštera. Události, která je vrcholem letošních oslav 60. výročí založení Krkonošského národního parku, se zúčastnil ministr životního prostředí Petr Hladík. Muzeum Správy KRNAP bylo kvůli rekonstrukci zavřené od října 2017. Pro veřejnost se zpřístupní ve čtvrtek 19. října při Dni otevřených dveří, oficiální otevření přijde začátkem listopadu. Vstupenka do Muzea Krkonoš bude platit dva dny, stojí 200 Kč.
115 fotografií

VIDEO: KRNAP otevřel ve Vrchlabí návštěvnické centrum. Má velmi netradiční vstup

Krkonoše
Pardubičtí hokejisté a fanoušci uklízeli společně s organizací Bordel z lesa nepořádek v okolí Chrudimi.
Víc než hokej. S tímhle motem vstoupilo Dynamo Pardubice do letošní sezony. Tento východočeský klub opět ukázal, že tomu tak je a společně s organizací Bordel z lesa a fanoušky uklidili odpadky v přírodě, tentokrát v Chrudimi. Akce se zúčastnili hráči Dynama B, kteří právě v Athénách východních Čech hrají své domácí zápasy. 

Bordel z lesa opět zmizel. Dynamo potřetí uklízelo, tentokrát v Chrudimi

Hokej
Kladenský biopark otevřel brány.
/FOTO, VIDEO/ V areálu bývalých kladenských kasáren byl otevřen unikátní biopark, kde se nacházejí dětská hřiště, jezírko, mokřad nebo vyhlídková věž. Návštěvníkům nabízí i řadu informací o koloběhu vody v přírodě a různých ekosystémech. S mobilní aplikací se lze navíc dozvědět zajímavosti o šedesáti různých rostlinách. Park, ve který se proměnil dříve nevyužívaný pozemek, se na noc zavírá.
17 fotografií

Unikátní biopark v Kladně otevřel své brány. Na hosty teď čeká i vodárenská věž

Kladensko
Alena Zárybnická je česká meteoroložka, moderátorka a dramaturgyně.
Na obrazovkách České televize ji vídáme jako seriózní dámu v kostýmku, a přestože přináší předpověď počasí, snad nikdo by si ji netroufl nazvat „televizní rosničkou“. Alena Zárybnická má však ještě jednu stránku – dobrodružnou, skoro by se chtělo říct tuláckou. O tom, co má společného příroda, sport a předpověď počasí, jsme si povídaly na vzdálenost šesti set kilometrů. V tuto roční dobu totiž meteoroložka a moderátorka tradičně vyráží na dovolenou v obytném voze.
10 fotografií

Předpovědi testuji na vlastní kůži, říká legendární rosnička Alena Zárybnická

Ženy
Červená Voda otevřela unikátní interaktivní muzeum.
V Červené Vodě na Orlickoústecku mají nové interaktivní Červenovodské muzeum paměti a přírody. Nachází se v bývalém kině. Součástí expozice v příhraniční obci jsou mimo jiné videonahrávky projektu Paměti národa, na jehož vzniku se podíleli i žáci místní základní školy. Muzeum má jedinečnou oboustrannou interaktivitu – obyvatelé Červené Vody mohou výstavu doplnit o obrazy ze života obce nebo vzpomínky.
33 fotografií

Červená Voda otevřela v bývalém kině unikátní muzeum. Podívejte se

Orlicko
Jednatel jihomoravské firmy roku, Sonnentoru z Čejkovic, Josef Dvořáček (vpravo) s vítězným živnostníkem Tomášem Jaroškem.
/VIDEO/ Nejlepší firma Jihomoravského kraje voní bylinkami a kořením. Výrobu čajů ze surovin z ekologického zemědělství se zážitkovými exkurzemi v podání čejkovického Sonnentoru umístili porotci na nejvyšší, zlatý stupínek PwC Firmy roku 2023 na jižní Moravě. „Z celého slavnostního večera jsem získal novou energii do podnikání. Zároveň je to odměna za dlouhodobou práci a za vytrvalost,“ řekl Deníku jednatel jihomoravské firmy letošního roku, čejkovického Sonnentoru, Josef Dvořáček.
32 fotografií

Čaj s příběhem prospívá zdraví i přírodě. Čejkovický Sonnetor získal zlato

Hodonínsko
Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.
Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Domácnost
Házenkářská reprezentantka Markéta Šustáčková
Přestup plný kontrastů. Házenkářská reprezentantka Markéta Šustáčková vyměnila soutěž individualit za kolektivní ligu, boj o záchranu za útok na medaile, žhavé fanoušky za tiché i mírné podnebí za chladné. Šestadvacetiletá pravá spojka po třech letech opustila francouzský Saint-Amand Handball a už válí v norském Molde Elite. „Plním si svůj sen,“ říká a vyhlíží ostrou reprezentační bitvu (11. října, 17:15) s Finskem.
7 fotografií

Vysněné angažmá. Šustáčková vypráví o Norsku: Jsem nadšená nejen z přírody

Házená
Přední český mykolog JIří Polčák.
/ROZHOVOR/ K toulkám po lesích Valašska a poznávání přírody přivedla Jiřího Polčáka jeho babička. Protože každé ráno vyrážela do lesa a vracela se buď s košíkem plným hub nebo lesními plody, přezdívali jí doma „tulačka“. Toulavé boty má, jak sám přiznává, i přední český mykolog a preparátor Muzea Komenského v Přerově v jedné osobě Jiří Polčák. Lásku k přírodě prý zdědil po ní.

Babičce říkali „tulačka“. Houbařskou vášeň jsem zdědil po ní, říká Jiří Polčák

Přerovsko
Strážci jsou pomocnou rukou pro návštěvníky a zároveň dbají na to, že lidé dodržují předpisy. Většina návštěvníků skal je respektuje, přesto ale mají hlídky stráže přírody práce dost
Ve fyzickou potyčku vyústil na začátku týdne incident v Adršpašských skalách. Jeho aktéry byli dva návštěvníci skal a strážci přírody. Výletníci nerespektovali pravidla chování v národní přírodní rezervaci a verbální přestřelka vyústila v napadení jednoho ze strážců, kterému přispěchal na pomoc jeho kolega. Strhla se bitka, při níž se objevila i krev.
16 fotografií

Přírodu brání i pěstmi. Strážci přírody čelili v Adršpachu agresivním turistům

Regiony
Strážci jsou pomocnou rukou pro návštěvníky a zároveň dbají na to, že lidé dodržují předpisy. Většina návštěvníků skal je respektuje, přesto ale mají hlídky stráže přírody práce dost.
/FOTO/ Ve fyzickou potyčku vyústil na začátku týdne incident v Adršpašských skalách. Jeho aktéry byli dva „návštěvníci" skal a službu konající strážci přírody. Výletníci nerespektovali pravidla chování v národní přírodní rezervaci a počáteční verbální přestřelka vyústila v napadení jednoho ze strážců, kterému přispěchal na pomoc jeho kolega. Strhla se bitka, při níž se objevila i krev.
16 fotografií

Strážci přírodu brání i pěstmi, v Adršpachu čelili agresivním návštěvníkům

Náchodsko
Výzkum by mohl přinést nové inteligentní materiály inspirované přírodou. Foto: Václav Koníček, VUT
Strojírenství podle přírody a příroda podle strojů. To jsou hlavní myšlenky nového výzkumného projektu, který v pondělí představili vědci z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Projekt zvítězil mezi dalšími vědeckými nápady a získal tak půlmiliardový rozpočet na následujících pět let. Výzkumníci by světu rádi přinesli třeba nové inteligentní materiály pro průmysl a dopravu nebo revoluční implantáty pro zdravotnictví.
13 fotografií

Novinka. Brněnští vědci spouští špičkový výzkum. Propojí svět strojů a přírody

Brněnsko
Ilustrační foto
Nadační fond Škoda Auto (NFŠA) spouští další kolo úspěšného grantového programu „Krakonošovy zahrádky“. Svůj projekt podporující biologickou rozmanitost přírody mohou přihlásit místní samosprávy a organizace nejen z Vrchlabska a Jilemnicka, ale i Mladoboleslavska a Rychnovska. Do konce října 2023 mají možnost ucházet se o finanční příspěvek až čtvrt milionu korun.

Krakonošovy zahrádky opět podpoří biodiverzitu na Vrchlabsku a Jilemnicku

Krkonoše