ŠTÍTEK: průzkum

Na Svitavsku by mohl vzniknout větrný park s 10 až 20 vrtulemi.
Možná výstavba větrných elektráren je na Svitavsku horké téma. Před několika dny skončil ve Svitavách a okolních obcích sociologický průzkum zaměřený právě na vrtule. Odborníci z Ústavu geoniky Akademie věd oslovili okolo 600 lidí. Podle prvních výsledků zřejmě lidé na Svitavsku nemají většinou se stavbou větrných elektráren zásadní problém. Definitivní rozhodnutí o větrném parku však padne příští rok na jaře. Poslední slovo budou mít zastupitelé dotčených obcí. Co si o větrných elektrárnách myslíte vy? Hlasujte v naší anketě.  
19 fotografií

Průzkum je hotový. O vrtulích na Svitavsku rozhodnou na jaře obecní zastupitelé

Svitavsko
Sokolov
Je to perverzní. Je to neuvěřitelné. Velké zklamání a emoce byly znát na radních Sokolova po zveřejnění průzkumu kvality života. Zveřejnila ho společnost Obce v datech. Ta v rámci Indexu kvality života porovnala u 206 českých obcí s rozšířenou působností veřejně dostupná data ve třech základních oblastech, jako je zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání a v neposlední řadě vztahy a služby.
7 fotografií

Průzkum kvality života nedopadl pro Sokolov dobře. Vedení města rozpálil do běla

Sokolovsko
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Volby do Poslanecké sněmovny by nyní jasně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 12,5 procenta, Piráti 11,5 procenta a SPD deset procent. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN se sedmiprocentní podporou a TOP 09 s rovnými pěti procenty hlasů. Lidovci by při samostatné kandidátce nepřekročili pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů.
16 fotografií

Volby by s přehledem vyhrálo ANO. Druhá ODS výrazně ztrácí, ukázal průzkum

Česko
Volby. Ilustrační snímek
Volby do Sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Proti zářijovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončilo SPD s 10,5 procenta, ODS si polepšila o půl procentního bodu a SPD o procentní bod. Hnutí SPD oproti září předstihlo Piráty, kteří 2,5 procentního bodu ztratily, v říjnu by získali devět procent hlasů. Do Sněmovny by se dostaly ještě STAN a TOP 09 se šesti procenty. Vyplývá to z říjnového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median. Průzkum jiné agentury, STEM přitom na konci října přisoudíl druhou pozici SPD. 
5 fotografií

Volby by v říjnu vyhrálo hnutí ANO. SPD posiluje, proti září předstihlo Piráty

Česko
Kristýna Cejnarová a Lucie Bášová založily Mumdoo, aby propojily firmy s ženami na mateřské dovolené.
Na trhu je nedostatek zaměstnanců, ale zaměstnavatelé zároveň netouží a ani nevytváří vhodné podmínky pro maminky na mateřské. V České republice téměř polovina žen na mateřské nebo rodičovské dovolené, které projevily zájem, aktuálně nepracuje. Vyplývá to z průzkumu Mumdoo a poradensko-technologické společnosti Deloitte, který mířil zejména na ženy, které mají zájem o návrat do práce.

Téměř každá druhá žena, která pečuje o malé děti a přála by si pracovat, nemůže

Rodina
Jak během posledních šest měsíců zdražilo pivo? To Deník zjišťoval v pravidelném průzkumu
Zdražil pivovar, tak my taky. To je v kostce nejčastější důvod, proč hospodští napříč republikou zvedli ceny točené plzeňské dvanáctky Pilsner Urquell. Deník ve svém unikátním časosběrném průzkumu ve vyhlášených restauracích v zemi zjistil, že za půl roku zdražil tento chmelový mok o několik korun. Průzkum dělal už pošesté za poslední tři roky.

Unikátní průzkum Deníku v čase: Jak zdražuje plzeňské pivo napříč Českem

Ekonomika
V trase budoucí dálnice D6 na Podbořansku proběhl před několika měsíci zjišťovací výzkum.
/FOTO, VIDEO/ Na jihu Podbořanska se v souvislosti s plánovanou výstavbou dálnice Praha – Karlovy Vary mezi jesenickou křižovatkou a Lubencem chystá dosud největší archeologický průzkum v tomto regionu. Dvanáctikilometrový úsek D6 chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít stavět na jaře příštího roku, bádání odborníků doprovodí úvodní terénní práce. Aktuálně probíhají výběrová řízení, hodnota „archeologické“ zakázky je 142 milionů korun, té stavební 5 miliard.
4 fotografie

Podbořansko čeká rozsáhlý archeologický výzkum. Může změnit pohled na region

Žatecko a Lounsko
Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici
Na neděli 19. listopadu připadá Světový den toalet. Jedním z měst, která si tento den coby čas k oslavám zřejmě odpustí, je Praha. Hlavní město České republiky se totiž v průzkumu britské společnosti Showers to You, která podle recenzí analyzovala přes tisíc veřejných toalet v Evropě, umístilo na nelichotivém osmém místě. Nejhorší záchodky naleznou lidé v lotyšské Rize.

V Praze se záchodkům vyhněte. Má jedny z nejšpinavějších v Evropě

Česko
Šéf rakouských Svobodných Herbert Kickl
Svobodní v Rakousku sílí. Poslední průzkumy veřejného mínění opět překvapily. Podle nich by krajně pravicovou stranu volilo skoro dvakrát tolik lidí než před čtyřmi lety. Obliba jejího lídra Herberta Kickla roste, jako kancléře si ho umí představit pětina dotazovaných. Výrazný pokles popularity naopak zaznamenává nynější kancléř Karl Nehammer i jeho lidovci.

Nejsilnější strana v Rakousku? Krajně pravicoví Svobodní, překvapil průzkum

Státy EU
Jak vytvořit bezpečné heslo? Dozvíte se uvnitř článku
Heslo_1234. I takhle primitivně často vypadá „bezpečnostní“ heslo, které si Češi volí jako přístup do svých mailů, sociálních sítí či bankovních služeb. Kvůli pohodlnosti si navíc stejné dávají do více internetových aplikací a mění ho jen málo. Zjistil to poslední průzkum, který v rámci takzvaného Indexu Kyberbezpečnosti provedla agentura Ipsos pro Českou bankovní asociaci (ČBA). Ta i letos spustila za mediální podpory Deníku.cz vzdělávací kampaň #nePINdej!, během níž se může široká veřejnost seznámit s nejčastějšími typy podvodů a naučit se, jak jim nenaletět.

Polovina lidí má stejné heslo do různých aplikací. Odborníci před tím varují

Krimi
Finalisté letošního ročníku Dítě Česka se v těchto dnech prezentovali před porotci ankety
Žáci a studenti z celé republiky mají do soboty 11. listopadu jedinečnou možnost vyjádřit se k tomu, jak se jim žije v České republice, co chtějí změnit a co by si pro svůj život i zemi přáli do budoucna. Své názory na to, zda je naše země přátelská k dětem, mohou přiblížit v on-line anketě, kterou spustil český výbor pro UNICEF. Výsledky průzkumu předají vítězové letošního ročníku projektu Dítě Česka přímo do rukou prezidenta Petra Pavla.
7 fotografií

Je Česko země přátelská k dětem? Výsledky průzkumu dostane přímo prezident

Česko
Volby - ilustrační foto.
Volby do Sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent hlasů. Proti červencovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. S odstupem následují ODS a Piráti, oběma stranám podpora klesla. Občanské demokraty by volilo 13 procent lidí, Piráty 11,5 procenta lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD, STAN a TOP 09. Strany současné vládní koalice mají podporu 40,5 procenta voličů, v dolní komoře by tak měly 91 křesel. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Median.

Volby by vyhrálo ANO. Následují ODS a Piráti, jejich podpora ale klesá

Česko
Anketa k lithiu.
/VIDEO/ Výsledky ankety k lithiu v pondělí 30. října v Košťanech představili starostové obcí, kterých by se měly týkat zpracování a doprava rudy zpod Cínovce. Zástupci Újezdečku, Košťan a Dubí vyvoláním ankety na Facebooku před několika dny reagovali na průzkum, který si ČEZ a Geomet nechaly zpracovat u pražské marketingové agentury IBRS mezi 700 respondenty z Ústeckého kraje.
3 fotografie

Podle ankety starostů jsou lidé z Teplicka proti fabrice na lithium v Dukle

Teplicko
Pražský okruh.
Detektory se splašily, načež si pyrotechnici pořádně mákli. Poněkud nečekaně se odvíjelo v podstatě rutinní zkoumání v trase budoucího úseku Pražského okruhu v trase od Běchovic k dálnici D1. Pyrotechnický průzkum, jehož posláním je v rámci přípravných prací potvrdit, že budoucí staveniště neskrývá nečekaná nebezpečí v podobě nevybuchlé munice, se totiž vyvinul tak, že bylo třeba odkopat čtvrt tisíce kubíků zeminy.
13 fotografií

Nečekaná komplikace pro stavbu Pražského okruhu: stará lejna krav

Praha
Pražský okruh.
Detektory se splašily, načež si pyrotechnici pořádně mákli. Poněkud nečekaně se odvíjelo v podstatě rutinní zkoumání v trase budoucího úseku Pražského okruhu v trase od Běchovic k dálnici D1. Pyrotechnický průzkum, jehož posláním je v rámci přípravných prací potvrdit, že budoucí staveniště neskrývá nečekaná nebezpečí v podobě nevybuchlé munice, se totiž vyvinul tak, že bylo třeba odkopat čtvrt tisíce kubíků zeminy.
13 fotografií

Nečekaná komplikace pro stavbu Pražského okruhu: Stará lejna krav

Ekonomika
Na Svitavsku by mohl vzniknout větrný park s 10 až 20 vrtulemi.
/ANKETA/ Dají Svitavy a okolní vesnice zelenou stavbě větrných elektráren? Ještě není rozhodnuto. Obyvatele čeká sociologický průzkum a následně rozhodování zastupitelstva. Větrné elektrárny by mohly stát ve Svitavách a devíti dalších obcích. Jedno je však jasné, část Svitav za kolejemi směrem na Poličku zůstane rekreační a bez stožárů. Dohodli se na tom starostové. Co si o větrných elektrárnách myslíte vy? Chtěli byste ji za humny? Hlasujte v naší anketě.
19 fotografií

Vrtule jsou ve Svitavách žhavé téma. Směrem na Poličku nebudou, řekli starostové

Svitavsko
Premiér Petr Fiala, prezident Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na briefingu po setkání na Pražském hradě
Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla Sněmovna, věří ji 23 procent Čechů.
4 fotografie

Nespokojení Češi. Fialově kabinetu důvěřuje jen čtvrtina lidí, ukázal průzkum

Česko
Počet dětí a dospívajících s psychickými poruchami v posledních letech roste
Počet dětí a dospívajících s psychickými poruchami v posledních letech roste. V unikátním průzkumu třetina žáků základních škol uvedla, že projevili znaky ukazující na středně těžké až těžké úzkosti. Odborníci se proto snaží podpořit jak děti, tak učitele a další, kteří s nimi pracují. Ti se totiž mohou zase potýkat s vyčerpáním či vyhořením. Děti ale potřebují cítit podporu i to, že mohou požádat o efektivní pomoc.

Přibývá dětí s psychickými poruchami. Musí vědět, že mohou požádat o pomoc

Zdravotnictví
Karel Havlíček, Andrej Babiš a Alena Schillerová. Ilustrační snímek
Volby do Poslanecké sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů, získalo by stejně hlasů jako v květnu. S velkým odstupem druhá ODS by dostala 12 procent, její podpora se od jara propadla o pět procentních bodů. Třetí by skončilo hnutí SPD se ziskem 9,5 procenta hlasů, v květnu byla jeho podpora osmiprocentní. Z aktuálního volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) vyplývá, že do Sněmovny by se ještě dostali Piráti, STAN a TOP 09, zatímco KDU-ČSL by v září pětiprocentní hranici nepřekonala.
16 fotografií

Volby by v září vyhrálo ANO, tvrdí průzkum. Lidovci by se do sněmovny nedostali

Česko
Hypotéka - Ilustrační foto
Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments, který má ČTK k dispozici, jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni. Problémy však mohou mít lidé, kterým končí fixace hypotéky. Pokud před pěti lety uzavírali hypotéku na pět milionů korun, budou nově platit o téměř 8500 korun měsíčně více. Průzkumu se zúčastnilo 1050 respondentů ve věku 18 až 65 let ze všech českých krajů a zprostředkovávala ho společnost Ipsos.

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení. Situace se ale zlepšila

Ekonomika
Pití kávy je v Česku fenomén a pro mnohé lidi se neodmyslitelně pojí se startem nového dne.
V neděli ráno si celý svět přiťukne oblíbeným životabudičem. Na 1. října totiž připadá Mezinárodní den kávy. Právě tento aromatický nápoj je v Česku fenomén, podle průzkumu si 85 procent Čechů dá denně alespoň jeden šálek. Svátek si i proto užije řada lidí napříč republikou a po více dní. Na mnoha místech pro ně totiž mají připravený bohatý kávový program. 
15 fotografií

Češi si užijí den kávy. Podle průzkumu ji pijí skoro všichni

Česko
Volby na Slovensku vyvrcholí v sobotu.
Voliči na Slovensku v sobotu rozhodnou o novém složení sněmovny. Parlamentní volby jasného favorita nemají, souboj o vítězství podle sondáží svedou nejspíše Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica a liberální proevropské hnutí Progresívne Slovensko (PS). Analytici a média už dříve odhadli, že o podobě příští vlády patrně rozhodne postoj strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) někdejšího Ficova stranického kolegy Petera Pellegriniho, jehož formace skončila v průzkumech preferencí na třetím místě. Výsledky voleb by mohly být známy v noci na neděli.
8 fotografií

Slovensko čekají předčasné volby. Jasného favorita nemají, ukazují průzkumy

Státy EU
Michal Korejs
Podle průzkumu, který v jedenácti zemích Evropy uskutečnila nizozemská finanční skupina NN Group, jsou Češi národem pohodářů. Až 65 procent jich v něm uvedlo, že stres nepovažují za problém. Proti stresu aktivně bojují a hledají cesty, jak zabránit vyhoření a mít více klidu.

Pohoda jako znak kvality života

Moje peníze