ŠTÍTEK: rakovina

Do kafe mlíko, na rakev víko. Lidové rčení úplně zbytečně straší.
Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.

Káva s mlékem: Kdy ji raději nepít, a kdy naopak může pomáhat v léčbě

Zdraví
Míša Chotovinská je jedním z bývalých onkologických pacientů, kteří hovoří na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor.
Žádní herci, ale skuteční hrdinové, kteří prožívají své osudy. To jsou Heroes z Fuck Cancer, kteří popisují své životní příběhy na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor. K seriálu vznikl i stejnojmenný podcast, jež moderuje bývalá onkologická pacientka Barbora Hájková, která po rakovině přišla o část lebky. Rakovinou si ale prošla i hrdinka Míša, která se rozhodla probojovat se ke zdraví smíchem. Co vše na sebe v seriálu neprozradila a kdy jí smích nepomáhal?
11 fotografií

Tohle v seriálu Smysl pro tumor nezaznělo: Míša Báře s dírou v hlavě řekla více

Zdraví
U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Za jídlem
David Škvařil má tumor na mozku a pokud nezabere silná chemoterapie, v ČR pro něj už neexistuje léčba.
David byl vždycky sportovec každým coulem, na své postavě dřel a snažil se žít celý život zdravě. O to větší šok pro všechny byl, když mu byl diagnostikován tumor na mozku, který i přes chemoterapie, ozařování a operace stále roste. David však ke svému osudu přistupuje s obrovskou dávkou síly a odhodlání nemoc porazit. Postup léčby sdílí i s určitou dávkou humoru a ukazuje všem ostatním, že zhroutit se ničemu nepomůže.
16 fotografií

David prožívá osud Filipa ze seriálu Smysl pro tumor. Rakovinu hodlá porazit

Zdraví
Vitamin C je nezbytný pro mnoho důležitých fyziologických procesů v lidském organismu
Po vitaminu C saháme nejčastěji v zimě a v předjaří, kdy spoléháme na jeho velkou schopnost podpořit naši imunitu. To je však jen špička ledovce účinků tohoto vitaminu. Vědecké výzkumy prokázaly, že oblíbené „céčko“ toho umí daleko více. Kromě jiného chrání oči, podporuje činnost mozku, léčbu rakoviny i obranu proti chronickým chorobám. A navíc napomáhá pleti, vlasům a nehtům udržet si krásu a svěžest. Jak vitamin C chrání zdraví? Kolik vitaminu C potřebuje člověk denně? A má vitamin C vedlejší účinky?

Proč užívat céčko: 7 vědecky prokázaných přínosů vitaminu C pro naše zdraví

Zdravý život
Riziková znaménka lze snadno zachytit ještě v přednádorových stádiích.
Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.
7 fotografií

Jak si kůži pohlídat doma a předejít nádoru? Rozlište pihy podle barev čokolády

Zdraví
Myslete na sebe v každé situaci. Onemocnění kůže v podobě maligního melanomu patří mezi nejagresivnější formy rakoviny.
Konečně se pořádně rozjela zimní sezóna a sjezdovky se už začínají plnit nadšenými lyžaři a snowboardisty, kteří si užívají zimní radovánky. Na horách však číhá i nebezpečí, které vám sice neublíží hned, ale může mnohonásobně zvýšit riziko onemocnění agresivní formou rakoviny kůže. I horské sluníčko má totiž sílu a může naši pokožku nevratně poškodit. Jak spálení zabránit, jak poznat rakovinu kůže a jak předejít výskytu zhoubného melanomu?

Na horách v zimě: Jak se chránit před sluncem kvůli agresivní formě rakoviny

Zdraví
Rozchodnice růžová podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem.
Mezi bylinkami, které by se daly označit za zázračné, nelze opomenout rozchodnici růžovou. Odolná rostlina má ráda severské a vysokohorské prostředí, a to jako by se odráželo i na jejích účincích. Podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem. Jaké zdravotní benefity má rozchodnice růžová? A jak pomáhá rozchodnice růžová s hubnutím?

Chráněná, ale dostupná: Pomůže spalovat tuky a zlepšovat paměť i erekci

Zdraví
Hlavní hrdina seriálu Smysl pro tumor Filip Březina
Je mladý, ambiciózní, plný síly, stojí na prahu svého profesního i osobního života. Náhle mu však do něj vstoupí rakovina. Student medicíny Filip Kalina v podání Filipa Březiny se s ní musí porvat a uvědomit si, že i v těžkých chvílích má člověk pořád naději na uzdravení. Ať to stojí, co to stojí. Taková je výchozí situace nového seriálu České televize Smysl pro tumor, který natočila režisérka Tereza Kopáčová podle původní belgické verze Gevoel voor tumor. Jeho první díl se na obrazovkách objeví 7. ledna.
7 fotografií

Scénář Smyslu pro tumor je skvělý. Při čtení jsem se smál i plakal, říká Březina

Film a televize
Sedmiletý Sebastián z Plzeňska přišel na svět s řadou zdravotních komplikací. Dosud nemluví ani nechodí, sám se ani nepostaví. Ale bojuje.
Jakub z Rokycanska, Adámek z Plzně, Tomáš z Přimdy či Taťánka ze Žinkov. Všechny tyto děti spojuje, že bojují s velmi vážnou nemocí. Léčba je nákladná, drahé jsou rehabilitace i léky. Všechny spojuje i to, že jim vše zvládnout pomáhá nadace Dobrý anděl. Vloni jsme vám představili osudy sedmi malých bojovníků a dvou statečných dospělých žen. Pojďte si s námi nyní těchto devět „andělských příběhů“ z roku 2023 připomenout:

Andělské příběhy: Holčička s velmi vzácnou nemocí i maminka s rakovinou

Plzeňsko
Domácí čerstvý zázvorově-medový sirup můžete i naředit minerálkou a udělat si lahodný drink plný štiplavého zázvorového aroma.
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.

To nejlepší z rubriky zdraví v roce 2023: Jak zatočit se špeky nebo s chřipkou

Zdraví
Těmto lidem jste i díky Deníku pomohli.
Deník pravidelně přináší příběhy lidí, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. A mnohdy i v boji o holý život. Pojďme si připomenout deset silných příběhů roku 2023. Vybrala je pro vás redaktorka Kateřina Němcová, která vám nelehké osudy lidí pravidelně přibližuje. A právě díky vám, kteří jim pak finančně či jinak pomáháte, je jejich život o poznání jednodušší.
12 fotografií

Nejsilnější příběhy Deníku: těmto lidem jste v roce 2023 pomohli

Ženy
Srnec
Narození zdravých jedinců a zároveň přežití matek nejsou samozřejmostí u lidí, natož ve zvířecí říši. Pokračování rodu tu je ale nejvyšší prioritou. Evoluce vybavila matky schopnostmi, které jim pomohou ubránit sebe a své nenarozené mládě před predátory, ochránit je před nepřízní počasí i nedostatkem jídla. Dokážou ovlivnit čas porodu i to, kdy se mládě vůbec narodí. Pro vědce je to možná klíč k léčbě lidí při neplodnosti nebo rakovině.

Zastaví vývoj embrya, odloží porod na lepší dobu. Zvířecí matky činí zázraky

Věda
Čestmír Kříž se z novorozených dcer nestihl dlouho radovat. Zemřel na rakovinu slinivky
Jako zlý sen se jeví příběh paní Moniky Křížové, která v přechozím roce přišla téměř o všechno. Nejprve málem o čerstvě narozené děti, pak o tatínka a před několika týdny jí zemřel i milovaný manžel. Že trpí rakovinou slinivky břišní, si vyslechl minulý rok těsně poté, co si domů přinesl dvě dcery, které samy bojovaly dlouhé tři měsíce na JIP o život.
10 fotografií

Monika málem přišla o dcerky. Pak jí zemřel táta a za pár dní i manžel

Zdraví
Prostata. Ilustrační foto.
Rakovina prostaty je u mužů nejčastějším zhoubným nádorem. Týká se především mužů po padesátce a způsobuje nádory, které mohou růst velmi pomalu. Jejich vývoj po dlouhou dobu také může probíhat skrytě, takže po výskytu potíží může být na účinnou léčbu již pozdě. V současné době je v ČR ročně diagnostikováno kolem 8000 případů, což je téměř třikrát více než před 20 lety.

Vyšetření prostaty se provádí i odběrem krve. Onemocnění může být i dědičné

Podnikání
Monika podstoupila před čtyřmi lety operaci mozku kvůli nádoru. Od té doby bojuje za návrat do běžného života
Některé děti si k Vánocům přejí hračky, jiné elektroniku, další kolo nebo zážitek. Monika je mladá dívka, která kdyby mohla, přála by si, aby na tom byla zdravotně stejně, jako její dvojče Ivonka. Kvůli nádoru na mozku totiž Monika upadla do vigilního kómatu, ze kterého se již čtyři roky vzpamatovává, zatímco její sestra je na první pohled obrázkem toho, jak to mohlo vypadat i u ní, kdyby jí rakovina nevzala zdraví.
18 fotografií

Přání Moniky s nádorem na mozku: Chci být „jen“ zdravá. Pomůžete jí ho splnit?

Zdraví
Ilustrační foto. Nemocnice AGEL Prostějov.
Preventivní osvětové akce – Den pro chlapy, zaměřené na rakovinu prostaty a varlat využilo v prostějovské nemocnici více než 40 mužů. U několika z nich bude kvůli výsledkům potřeba další kompletní vyšetření.

Nemocnice připomenula Movember akcí Den pro chlapy

Zdraví
V prostějovské nemocnici využívají novou metodu při léčbě rakoviny prsu. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov
V nemocnici využívají novou metodu pro diagnostiku a chirurgickou léčbu nádoru prsu - mamografický screening. Nádorová onemocnění prsu jsou u žen stále častějším onemocněním a některé nádorové změny nemusí žena ani rozpoznat, bývají nehmatné. Lékařům umožňuje novinka takový nádor před chirurgickým odstranění označit.

V prostějovské nemocnici léčí rakovinu prsu novou metodou

Zdraví
Nádorové onemocnění je jednou z mnoha příčin bolestí v břiše, a podle lékařky není třeba mít automaticky hororové představy
Trpíte častými nevysvětlitelnými bolestmi břicha? Nebo máte problémy s trávením, které provází opakovaně průjem? Oba příznaky mohou mít řadu příčin. Často jde jen o dietní chybu, jindy se takto může projevit třeba zánětlivé onemocnění, ale někdy může být důvod problémů opravdu závažný - rakovina. Kdy je třeba přestat bolest břicha či průjem vnímat tak, že to přejde, a vyhledat doktora? Zeptali jsme se praktické lékařky, která s pacienty tyto potíže řeší každý den.

Bolesti břicha a dlouhodobý průjem nepodceňujte. Mohou signalizovat rakovinu

Zdraví
Modrá barva očí, ale i další světlé odstíny, znamenají nejvyšší riziko rakoviny
Když se někomu zahledíte do očí, poznáte z nich mnohé, včetně jeho aktuálních pocitů, nálady i životního postoje. Barva očí však může poukázat i na váš aktuální zdravotní stav, nebo předpovědět určité nemoci včetně rakoviny kůže. Zamlžené či rozmazané vidění nebo změna barvy duhovky nejsou jedinými příznaky. Pozor by si měli dát především jedinci se světlým zbarvením oční duhovky.
4 fotografie

Oči prozradí o člověku hodně. S jednou barvou se pojí i vyšší zdravotní riziko

Zdraví
Moravskoslezský spolek pro ochranu zvířat denně řeší akutní případy zraněných či týraných zvířat
Spolek na ochranu zvířat denně řeší závažné případy a zvířat stále přibývá. Podvýživa, nehoda, tržné rány, nucené uspání zvířete. To jsou smutné osudy psů a koček, se kterými se moravskoslezský spolek denně potýká. „Už meleme z posledního,“ říkají dobrovolníci. Jejich pomoc zvířatům navíc málokdo ocení. Dobrovolní záchranáři se tak v touze pomoci čtyřnohým kamarádům zadlužují.
7 fotografií

Zachraňují zvířata z otřesných podmínek. Tyto hrůzy vidí na severu Moravy denně

Zvířecí deník a chovatelství
Nehty mohou o vašem zdravotním stavu vypovědět hodně. Mohou varovat i před rakovinou.
Nehty mohou v určitých obdobích života měnit svůj tvar, barvu i sílu. Podle jejich vzhledu můžete poznat, co vašemu tělu chybí, nebo s čím zrovna bojuje. Zbystřit byste měli především ve chvíli, když se na nehtech objeví rýhy, skvrny, praskliny či podélné čáry. Někdy totiž mohou nehty poukazovat na plíseň, jindy na agresivní rakovinu. Jak poznat nemoc podle nehtů? A co znamenají bílé skvrny na nehtech?
4 fotografie

Nehty mohou signalizovat vážnou nemoc. Neignorujte jejich nápadné změny

Zdraví
V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
5 fotografií

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Zdraví
Armádní vojákyně a letuška Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny kůže
Příběh armádní vojákyně a letušky Lenky Růžkové strhl opět obrovskou vlnu solidarity. Její situace je vážná a bez speciální a drahé léčby u nás prakticky neřešitelná. Možná proto se během 24 hodin našlo téměř 11 500 lidí, kteří svým příspěvkem umožnili mladé ženě, jež onemocněla nejagresivnější formou rakoviny, podstoupit léčbu, která jí může zachránit život.
7 fotografií

Letuška Lenka může i díky vám na léčbu rakoviny do Německa. Neskrývá vděčnost

Zdraví
Hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky
Po koření ve tvaru malinkého hřebíčku zpravidla saháme, když přijde sezona voňavého svařeného vína a pečení perníků. Aromatické koření se však už po tisíce let používá v ajurvédské a tradiční čínské medicíně také jako přírodní lék. Moderní věda dává starým léčitelům zapravdu: podle výzkumů hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky. Vědecké experimenty navíc naznačují, že by mohl být také pomocníkem v boji proti rakovině. Před častým uživáním hřebíčku by se ale měli mít na pozoru lidé, kteří berou léky proti srážlivosti krve a lidé s poruchou srážlivosti. 

Malé koření lidé málo používají. Tiší bolest a působí proti zánětům i rakovině

Zdravý život
Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny maligním melanomem
Jak agresivní dokáže být rakovina, poznala bohužel na vlastní kůži armádní letuška Lenka Růžková. Když si nahmatala na břiše bulku, nečekala, že to bude něco závažného. Bohužel se však jednalo o maligní melanom, projev nejagresivnější formy rakoviny kůže. Nádor připravil Lenku o zdraví, ale nikoliv o víru. Na její léčbu v zahraničí přispěli Češi už přes 5 milionů korun, ale ona chce hlavně to, aby se o této nemoci dozvědělo co nejvíce lidí.
9 fotografií

Letušce Lence dochází čas. Češi jí během 24 hodin poslali na léčbu 5 milionů

Zdraví
Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Zdraví