ŠTÍTEK: revoluce

Autobusový podnikatel Martin Uher se stal jednou z ikon Pražské integrované dopravy.
Po revoluci začal od píky a dnes se může pochlubit firmou s padesáti autobusy. Během třiceti let se jeho jméno stalo jednou z ikon Pražské integrované dopravy, v jejímž žebříčku kvality se pravidelně umísťuje na špici. Osmapadesátiletý Martin Uher se v rozhovoru pro Pražský deník ochotně rozpovídal o svých začátcích i vzdoru vůči nadnárodním korporacím.
5 fotografií

Všechno jsem vybudoval od nuly, říká dopravce Martin Uher

Praha
Pavel Šedlbauer a Petr Hynek
Bývalí hráči, trenéři i funkcionáři v čele s Vladimírem Šmicerem, Tomášem Sivokem, Janem Kollerem nebo Rudolfem Řepkou spustili iniciativu Fotbalová revoluce, která vyzývá ke změnám na fotbalových okresech. Na Stínadlech jsou nadšení. "Velmi tuto aktivitu podporuji a jsem moc rád, že se do změn v českém fotbale chtějí zapojit lidé, kteří mají ve fotbale něco za sebou a dosáhli v něm velkých úspěchů," říká předseda představenstva FK Teplice Pavel Šedlbauer, který po změnách ve vedení českého fotbalu volá již dlouhou dobu.

Tepličtí podporují Fotbalovou revoluci. Chtějí změny v okresech i ve vedení FAČR

Fotbal
Roboti a práce - Ilustrační foto
Lidstvo ve své historii prošlo třemi velkými průmyslovými revolucemi. Od zavedení mechanické výroby na konci 18. století, přes první tovární pásy, až po IT systémy, které posunuly automatizaci práce na zcela novou úroveň. Podle všeho se aktuálně nacházíme na prahu další a zatím nejvýznamnější revoluce. Nazýváme ji Průmysl 4.0.    

Průmysl 4.0 - lepší budoucnost i nové výzvy

Chytrý svět
Demonstrance v Minsku proti výsledkům prezidentských voleb
Opoziční koordinační rada pro mírové předání moci v Bělorusku odmítla tvrzení prezidenta Alexandra Lukašenka, že chce převzít moc v zemi. Ujistil o tom dnes jeden z členů vedení rady Pavel Latuška, podle něhož chce grémium zahájit dialog o překonání politické krize. Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská řekla, že v zemi nyní probíhá pokojná revoluce.  
9 fotografií

Máme jediný cíl. Běloruská opoziční vláda odmítla, že by chtěla převzít moc

Svět
Tajemný modrý plamenný vír vzrušuje lidstvo odpradávna
Řada českých i moravských pověstí hovoří o magickém modrém plamínku, který o Květné neděli tančí nad skalami v místech, kde se ukrývají poklady. Jiné mýty přisuzují kruhu tvořenému modrým plamenem ochrannou moc. Jak vidno, magicky zbarvený oheň fascinoval lidi odpradávna. Vědci nyní poodhalili tajemství jeho vzniku. A hodlají jej prozkoumat jako potenciální zdroj čisté energie.
13 fotografií

Tajemný modrý plamen, který podle pověstí stráží poklady, může znamenat revoluci

Věda a technika
Sídlo NATO v Bruselu
Severoatlantická aliance odmítá, že by se na polské a litevské hranici s Běloruskem shromažďovali vojáci, jak tvrdí běloruský prezident Alexandr Lukašenko, informoval zpravodajský server BBC. Obvinění o chystané revoluci podporované cizími mocnostmi popřel litevský prezident Gitanas Nauséda. Proti Lukašenkovi se dnes do minských ulic opět vydaly desetitisíce lidí.
9 fotografií

NATO odmítá Lukašenkova slova o revoluci. Do Běloruska prý vojáky nevyslalo

Svět
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko při projevu před zaměstnanci továrny na výrobu traktorů v Minsku (MZKT)
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes na návštěvě vojenské posádky ve městě Grodno varoval před revolucí, kterou se podle jeho slov v zemi snaží rozpoutat cizina. Podle agentur oznámil, že pověří ministra obrany, aby přijal "nejtvrdší opatření" na ochranu celistvosti státu. Situace v Bělorusku je dál neklidná po oficiálně ohlášeném Lukašenkově vítězství v prezidentských volbách z 9. srpna a tvrdém potlačení následných protestů a stávek. Lukašenko podle agentury TASS nařídil od pondělka uzavřít stávkující továrny.
9 fotografií

Lukašenko varoval před revolucí. Úřady v Bělorusku blokují zpravodajské stránky

Svět
Valerij Sablin se v roce 1975 vzbouřil proti vedení Sovětského svazu. K plánovanému svržení zkorumpovaného aparátu hodlal využít fregatu "Staroževoj" (Strážce), na které sloužil
Krátce po pádu železné opony, v březnu 1990, měl v kinech premiéru americký velkofilm Hon na ponorku, který se svým dějem vracel ještě do časů studené války. Jeho hrdinou byl sovětský kapitán ponorky Marco Ramius, původem Litevec, jenž se vzbouří proti sovětské moci a pokusí se i se svou supermoderní ponorkou emigrovat. Děj filmu se zčásti inspiroval skutečným příběhem, který se odehrál v roce 1975.
16 fotografií

Zariskoval a inicioval vzpouru na fregatě. Odpověď Sovětů byla rychlá a krutá

Svět
Truhlář Josef Doležal z Netvořic.
Josef Doležal z Netvořic je truhlář soukromník. Začínal ještě za komunismu těsně před revolucí v osmdesátém devátém roce v garáži. K podnikání ho dohnal zdravotní stav, kdy onemocněl neznámým bacilem a on půl roku proležel v nemocnici. Pak, když už podnikal a nešetřil se, utrpěl pracovní úraz, ke kterému se přidalo revmatologické onemocnění. A tím začal jeho pravidelný pobyt v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

Truhlář Josef Doležal: K podnikání mě přiměl zdravotní stav

Zprávy z Česka
Zápas Arma Ústí x. Jihlava, sobota 18. od 15 hodin - foto. Městský stadion v Ústí nad Labem.
Fotbalový klub Ústí nad Labem před nedávnem stáhl žádost o finanční dotaci od města na rok 2020, které provádělo v klubu kontrolu, na co by byly peníze použity. Některé fanoušky pak vyděsilo, že klub vrátil do Slavie respektive Plzně Tomáše Vlčka a Jonáše Vaise. Během ledna navíc, tak trochu v tichosti, rezignoval na pozici výkonného ředitele Army Petr Heidenreich, jenž je nyní sportovním manažerem.  

Fotbalové Ústí se mění. Nejde ale o žádnou revoluci, říká majitel Hora

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Snímky Zdeňka Kudrnáče zachycují generální stávku 27. listopadu 1989 v Nové Pace na Gottwaldově náměstí.
/POZVÁNKY/ Oslavy výročí listopadových událostí roku 1989 už jsou minulostí. Pokud byste ale rádi ještě jednou zavzpomínali na to, jak revoluce zasáhla do dění v Nové Pace, pak si nenechte ujít středeční setkání nad dobovými fotografiemi, které začíná v 18 hodin v kině.

Na co kam: Setkání nad snímky z revoluce

Jičínsko
Blanka Dvořáková.
Dnes sedmašedesátiletá dáma Blanka Dvořáková se již dlouhou řadu let věnuje dobré věci, a tou je pomoci tam, kde je potřeba. Spolu s manželem po revoluci založila Nadační fond Slunce pro všechny, jehož je dodnes ředitelkou. Kromě toho funguje na pozici ředitelky Centra služeb Slunce všem a je zároveň statutární zástupkyní Soukromé mateřské, základní a střední školy Slunce. „Příliš volného času nemám, Slunci se věnuji téměř pořád,“ říká Dvořáková.

Blanka Dvořáková: Sociální cítění v sobě mám už odmala

Zprávy z Česka
Karlovarské divadlo se stále vylepšuje. Teď přijdou na řadu tapety.
Výjimečná komedie o nevěře, která reportéra Karla Berana přitáhne z Kamburu v Africe zpět do Prahy a vyvolá celou kaskádu nepředvídatelných groteskních zvratů. A do toho všeho musí Karel vysílat živě reportáže z kamburské revoluce. Nikdy nevěřte médiím a své ženě! Uvidíte v Karlovarském městském divadle.

Tip na čtvrtek 28. listopadu: Výjimečný stav

Volný čas
Albertov, listopad 89
Sametovou revoluci lze nahlížet z mnoha různých pohledů. V rozhlasovém dokumentu Příběhy 20. století zazněla svědectví tehdejších studentů, disidentů, dělníků, estébáků a policistů. Na události listopadu 89 tak vzpomínala nejen tehdejší studentka anglistiky Monika MacDonagh Pajerová, ale i náčelník pražské Veřejné bezpečnosti Michal Danišovič. 
17 fotografií

Živé vzpomínky na revoluci: Pendrekem přes obličej, u černobílého monitoru VB

Jak vidí Češi listopad 89