ŠTÍTEK: robot

Prohlídka nového distribučního centra americké společnosti Amazon, 19. září 2023, Kojetín.
Tři robotická patra, na každém z nich je 1100 robotických jednotek, které přivážejí regály zaměstnancům tak, aby jim odpadla tvrdá manuální dřina. Na všech patrech haly je možné naskladnit až 24 milionů kusů zboží. Společnost Amazon v úterý oficiálně představila provoz obřího robotického centra v Kojetíně, ve kterém dnes pracuje na patnáct set lidí.
49 fotografií

VIDEO: Obří robotické centrum Amazonu v Kojetíně už zaměstnává 1500 lidí

Přerovsko
Prohlídka nového distribučního centra americké společnosti Amazon, 19. září 2023, Kojetín.
/FOTOGALERIE/ Tři robotická patra, na každém z nich je 1100 robotických jednotek, které přivážejí regály zaměstnancům tak, aby jim odpadla tvrdá manuální dřina. Na všech patrech haly je možné naskladnit až 24 milionů kusů zboží. Společnost Amazon v úterý oficiálně představila provoz obřího robotického centra v Kojetíně, ve kterém dnes pracuje na patnáct set lidí.
46 fotografií

VIDEO: Amazon ukázal provoz obřího centra v Kojetíně. Hala má 3 robotická patra

Podnikání
Ve sci-fi Stvořitel hlavního hrdinu čeká válka s nevypočitatelnými roboty.
Téměř ženská přesilovka. Tak vypadá obsazení některých vybraných novinek, jež uvidíme během září v kinech. Mezi hrdinkami, které se ucházejí o diváckou přízeň, jsou ostrá izraelská premiérka Golda v podání Helen Mirrenové i dívka bojující ve Fremontu o štěstí a klidný spánek. Dále trio žen v křehkém českém snímku Němá tajemství a také duchařky v nové christieovské adaptaci Přízraky v Benátkách. Genderové skóre vyrovnává Hercule Poirot, jemuž v témže filmu není dopřán rentiérský klid, a Joshua – muž čelící přesile robotů v nové sci-fi.

Co uvidíme v září v kinech: Agathu Christie, Goldu i boj s armádou robotů

Film a televize
Stou úspěšnou operaci páteře s pomocí robota mají za sebou specialisté z neurochirurgické kliniky v ústecké Masarykově nemocnici.
/VIDEO/ Stou operaci páteře s pomocí robotického systému Excelsius mají za sebou specialisté z Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (FZS UJEP) a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. (KZ MNUL). Úspěšně odoperovaným pacientem byl 62letý muž s degenerativním onemocněním páteře, které mu způsobilo skluz obratlů. Ty museli chirurgové vrátit na správné místo a stabilizovat je pomocí titanového instrumentária.
5 fotografií

FOTO: Stou úspěšnou operaci páteře s pomocí robota mají za sebou lékaři v Ústí

Čtenář reportér
Arnold Schwarzenegger jako Terminátor
Když se řekne umělá inteligence, či jen její zkratka AI, hodně lidí zpozorní. Vidí v ní totiž nejen známku úžasného technického pokroku, ale také nebezpečí končící katastrofickými scénáři. Roli v tom hraje řada filmů, v nichž AI ohrožuje lidstvo. Redakce Deníku vybrala sedmičku těch nejzajímavějších. Odborníci strach, který mohou vzbuzovat, mírní. „V současnosti neexistuje žádná forma umělé inteligence, která by byla schopna vědomě kreativně tvořit,“ zdůraznil odborník na informační technologie z Masarykovy univerzity Jiří Barnat.

Umělá inteligence ohrožuje lidstvo, ukazují filmy. Odborníci obavy mírní

Věda a technika
Závěrečná fotografie.
V pražském kongresovém centru se 3. a 4. 6. 2023 konal 18. mezinárodní Robotický den, akce zaměřená na prezentaci a propagaci robotiky. Jedná se o setkání amatérských konstruktérů robotů, jehož organizaci zajišťují Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a spolek Robonika. Podle tiskové zprávy organizátorů bylo letos do soutěže přihlášeno téměř sto padesát robotů od dvě stě šedesáti soutěžících ze čtyř zemí. Studenti SPŠ a VOŠ Brno, Sokolská, kteří nejsou na tomto poli žádnými nováčky, odjeli již v pátek do Prahy s velkými očekáváními. 
5 fotografií

Soutěž robotů: brněnská škola Sokolská zazářila a byla ze všech nejúspěšnější

Čtenář reportér
Robot - kronikář v Prosetíně
/VIDEO/ Podle zákona by měla každá obec vést kroniku, do níž se zaznamenávají zprávy o důležitých a pamětihodných událostech pro informaci i poučení budoucím generacím. Práce je to titěrná a odměna kronikáře mnohde nedosahuje ani tisícovky měsíčně. Lidem se do zapisování důležitých historických okamžiků nechce. O tom ví své starosta Prosetína na Chrudimsku Michal Vychroň, kterého už nebavilo shánět pečlivého kronikáře s krásným písmem a výtvarným talentem. A tak v Americe zakoupil robota, který pilně píše paměti a nevyžaduje plat. Podívejte se ve videu.
8 fotografií

Dalimil by zíral: V Prosetíně píše kroniku obce robot. Ale neumí háčky

Chrudimsko
18. mezinárodní robotický den Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy hostilo o prvním červnovém víkendu Kongresové centrum Praha.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Uznalý potlesk od starších a zkušenějších kolegů sklidil v neděli 4. června devítiletý Otto z pražských Záběhlic, který se účastnil soutěže konstruktérů amatérských robotů. Jeho výtvor byl zařazen do kategorie Free Style – tedy volný styl. Ta je vždy sledována s velkou pozorností jak ostatními soutěžícími, tak i organizátory.
56 fotografií

Soutěž amatérských robotů přilákala mladé talenty. Zaujal i devítiletý školák

Praha
Tým primáře cévní chirurgie pražské Nemocnice na Homolce, profesora Petra Štádlera, při operaci
/VIDEO/ Nemocnice Na Homolce byla v České republice prvním zdravotnickým zařízením, které začalo v roce 2005 operovat s pomocí robotů. Již o rok později se roboticky asistovaná operace břišní aorty stala světově unikátním výkonem. V současnosti slaví nemocnice již 600 robotických cévních operací a řadí se mezi světové špičky.

Úspěch českých chirurgů. Za pomoci robota provedli šest stovek cévních operací

Praha
Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.
44 fotografií

Supermoderní kravín: Krmení kravám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

Podnikání
Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.
44 fotografií

Supermoderní kravín: krmení krávám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

Podnikání
Do všeho jdeme s chutí a odhodláním
Jsme žáci školy, kde se pořád něco děje. Nikomu z nás nestačí sedět v lavicích a učit se Matematiku a Český jazyk a Fyziku a Dějepis, ale rádi se pouštíme do různých činností buď starých, jako lidstvo samo nebo naopak do věcí nových, ještě řádně nepoznaných. 

Do všeho jdeme s chutí a odhodláním

Čtenář reportér
Nové digitální učebny základní školy v Okříškách nabízejí výuku robotiky či výlety po celém světě včetně vesmíru pomocí virtuální reality.
/VIDEO/ Stačí si nasadit speciální brýle a člověk se rázem ocitne na druhém konci světa. Anebo třeba i na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Anebo popojít o kousek dál a naprogramovat si robota. Malého, velkého… Každému podle libosti. Takové možnosti teď mají žáci základní školy v Okříškách na Třebíčsku. „Ta ISS vypadá fakt hodně dobře,“ zhodnotil výlet na oběžnou dráhu deváťák Petr Burian.
17 fotografií

Virtuální realita: žáci z Okříšek se dostanou až do vesmíru, stačí nasadit brýle

Třebíčsko
Operace pomocí robotického systému da Vinci při transplantaci ledviny na Urologické klinice FN Olomouc
Významné prvenství si na konci minulého roku připsali chirurgové z Fakultní nemocnice (FN) Olomouc, když jako první v Česku dokázali provést náročné operační výkony na slinivce břišní s pomocí robotického systému da Vinci Xi. Otevřeli tím další cestu pro robotickou chirurgii, která má podle olomouckých specialistů velkou budoucnost. Pro pacienta znamená takto provedená operace menší zátěž v porovnání s operací provedenou klasickým způsobem.
9 fotografií

Operace robotem ve FNOL: mnohem menší stres a dřív domů. Jak dlouho se čeká?

Olomoucko
Chirurgický robot da Vinci v Krajské nemocnici Liberec.
Na sklonku loňského roku se stal součástí zrekonstruovaných chirurgických operačních sálů v Krajské nemocnici Liberec nový chirurgický robot da Vinci. Od poloviny ledna letošního roku na něm vyškolení lékaři nemocnice operují, využívají tento moderní operační systém zejména při odstraňování zhoubných nádorů u urologických a chirurgických, výhledově také u gynekologických operací.
4 fotografie

Menší spotřeba analgetik a rychlejší zotavování. Chirurgický robot se osvědčil

Liberecko
V republice jedinečný systém si umí poradit i s hromadou lékových krabiček, které lékárník vysype na dopravník
Klient vstoupí do lékárny a zhruba 80 procent času, který tam stráví, se lékárník zabývá tím, aby našel to, co potřebuje. Zbylý čas věnuje přímo klientovi a vysvětluje mu, jak s medikamenty nakládat. V lékárně sokolovské nemocnice to bude nově přesně naopak. Lékárníci se budou věnovat klientům. Léky bude mít na starosti první plně automatizovaný lékárenský robotický skladový systém v České republice.
22 fotografií

Unikátní systém. Robot v sokolovské nemocnici naskladní či vydá léky

Regiony
V republice jedinečný systém si umí poradit i s hromadou lékových krabiček, které lékárník vysype na dopravník.
/VIDEO, FOTO/ Podívejte se s námi do zákulisí robotického naskladňování a výdeje léků: Klient vstoupí do lékárny a zhruba 80 procent času, který tam stráví, se lékárník zabývá tím, aby našel to, co potřebuje. Zbylý čas věnuje přímo klientovi a vysvětluje mu, jak s medikamenty nakládat. V lékárně sokolovské nemocnice to bude nově přesně naopak. Lékárníci se budou věnovat klientům. Léky bude mít na starosti první plně automatizovaný lékárenský robotický skladový systém v České republice.
22 fotografií

Nemocnice Sokolov má unikátní lékárenský systém, robot naskladní i vydá léky

Sokolovsko
VIDA centrum ovládnou roboti.
O víkendu na Brněnsku nuda rozhodně nebude. Hrad Veveří nabídne Slavnosti moravského uzeného s dosud nejbohatším programem. I na hradě Špilberk to žije. A to doslova. Akce Špilberk žije! Masopustem nabídne všechny tradice spojené s tímto veselím. Vědecký park VIDA se zase přesune do budoucnosti. Lidé si popovídají s robotem nebo zažijí netradiční recepční.
7 fotografií

Tipy na víkend na Brněnsku: VIDA centrum ovládnou roboti, hrad Veveří zase uzené

Cestujeme