ŠTÍTEK: Slunce

Otestujte si, jak moc znáte Slunce a další obry z naší galaxie
Slunce je pro život na Zemi naprosto zásadní. Na energii ze slunečního záření jsou závislé téměř všechny procesy a také podnebí, změny počasí i teploty, ale i příliv a odliv. Zemi také ovlivňují sluneční erupce a výrony koronální hmoty, které mohou způsobit geomagnetické bouře, a tím narušit rádiové a GPS signály a také zapříčinit výpadky elektrického proudu. Pojďte si v kvízu Deníku otestovat, jak moc znáte žhavou hvězdu a další obry vyskytující se ve Sluneční soustavě.

KVÍZ: Vydejte se do vesmíru. Co víte o Slunci a dalších obrech naší soustavy?

Vesmír
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/46. OTÁZKA/ V uplynulých týdnech mnoho lidí uchvátilo pozoruhodné nebeské divadlo - i nad Českou republikou byla velmi dobře viditelná polární záře. Češi si nad svými obydlími fotili úkaz v odstínech růžové až červené. Ti, kdo viděli polární záři například v severských zemích, si ji ale pamatují zelenou. Co určuje barvu polární záře? To už vysvětluje další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Proč je polární záře někdy zelená a někdy červená?

Věda
Kdy se narodil Ježíš? Vlastně nevíme, dat, z nichž si můžeme vybrat, je celá řada. Jedno připadá i na 17. listopad roku tři před naším letopočtem.
Pamatujete si ještě postavu zrádného Commoda z filmu Gladiátor? Římský císař toho jména skutečně existoval, i když zemřel úplně jinak než ve filmu. Jeho smrti bychom však přesto měli věnovat pozornost, protože podle některých historických záznamů se od ní prý můžeme dopočítat skutečného data narození Ježíše Krista. To by v tom případě nepřipadalo na 25. prosince, ale na 17. listopadu. Tři roky před Kristem…
11 fotografií

Kdy se narodil Ježíš? Možná už v listopadu. A možná tři roky před Kristem

Historie
Iluminace rukopisu Historia Regum Britanniae z 15. století zobrazuje krále Britů Vortigerna a římsko-britského válečného vůdce Ambrosia Aureliana, sledující boj mezi červeným a bílým drakem
Rudě žhnoucí polární záře, která se začátkem minulého týdne objevila nad Českou republikou, připomněla některé tajemné jevy popisované v kronikách. Máme-li věřit zápiskům dávných českých kronikářů, například Kanovníka vyšehradského či Mnicha sázavského, pak naši předci vídali na obloze obludy podobné draku. Šlo o přírodní úkazy podobné tomu z minulého týdne? Nebo se mytický svět opravdu protnul s realitou?
12 fotografií

Vídali naši předci létat nad českou kotlinou draky? Kroniky svědčí o tom, že ano

Historie
Křest charitativního kalendáře Slunce v Žižkovském divadle Járy Cimrmana
/FOTOGALERIE/ Kalendář Nadačního fondu Slunce pro všechny, který každoročně vzniká za účelem pomoci dětem a dospělým s mentálním postižením, se může pochlubit nejen krásnými fotografiemi, ale také známými tvářemi, které se do něj zapojily. Křest se uskutečnil 2. listopadu před benefičním představením hry Posel z Liptákova v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.
14 fotografií

V Žižkovském divadle Járy Cimrmana pokřtili charitativní kalendář Slunce

Čtenář reportér
Polární záře nad Hradcem-Novou Vsí na Jesenicku.
Na obloze nad Českem se v neděli večer rozhořela krásná polární záře. Kochali se i lidé z Olomouckého kraje. Jev byl velice silný a z této oblasti běžně nevídaný. K vidění byl i na Jesenicku. Nádherné snímky z Hradce-Nové Vsi a České Vsi nám poslali čtenáři Radek Leskovjan a Roman Janas. Děkujeme a podívejte se ve fotogalerii.
13 fotografií

Polární záře nad Jesenickem. Podívejte se na tu krásu

Šumpersko
Návštěvníci v poněkud zastaralých hasičských uniformách. Zleva Josef Dvořák, Dagmar Patrasová, Josef Bláha a Jiří Datel Novotný.
Od chvíle, kdy se expedice Adam 84 vedená akademikem Richardem vypravila do minulosti, aby zachránila planetu Zemi, uplynulo už 40 let. Ačkoli její mise dopadla jinak, než si všichni představovali, a lidstvo nebylo ohroženo ani tak neznámým tělesem putujícím vesmírem jako chybou Centrálního mozku lidstva (CML), dobrodružstvími Návštěvníků žily a žijí generace televizních diváků. Legendární seriál vstoupil na obrazovky 5. listopadu 1983. Co o něm víte?
6 fotografií

KVÍZ: Hlavně nenápadně! Milovali jste seriál Návštěvníci? Otestujte své znalosti

Film a televize
Sisi a já, další originální pohled na slavnou císařovnu
Vášnivé i zakázané vztahy, teenageři na sídlišti, ostrý soudní proces i terapie v převleku mořské panny. To všechno uvidí návštěvníci 17. ročníku Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který odstartoval 19. října večer. Zahájil jej další svérázný pohled na císařovnu Alžbětu Bavorskou Sisi a já, který osobně uvedla hlavní představitelka Susanne Wolffová.
8 fotografií

Věčná Sisi, mořské panny a gangy Berlína. Začíná Das Filmfest

Film a televize
Zajímavá výmalba vzniká na zdi u továrních hal na Ostrově u Stříbra.
Slunce, voda, pára, lokomotiva, mikroskop, meziplanetární těleso a další výjevy, vše obklopené zeleným listovím. Neobvyklá výmalba vzniká na zdi podél příjezdové komunikace k branám do areálu nových továrních hal na Ostrově u Stříbra. Street art mohou vidět nejen přijíždějící zaměstnanci, ale také řidiči jedoucí od Ostrova k Heřmanově Huti.
6 fotografií

Nový street art na Ostrově u Stříbra: Slunce, voda, pára a další symboly přírody

Tachovsko
Sicilské Údolí chrámů v Agrigentu a cestovatel Ervín Dostálek.
/FOTO/ Prestižní pozůstatky antického Agrigenta patří k největším archeologickým parkům Středomoří a zasloužily si jméno "Valle dei Templi"- Údolí chrámů, je zde instalována i socha toho, kdo chtěl doletět ke Slunci - Ikara, hodí se sem. Jsme na Sicílii, dnes největší italské provincii. Ale nebylo tomu tak vždy. Byla i součástí velkého antického Řecka, vládli tu Byzantinci, ale i Normané. Kultury západní i východní se tu setsakra promíchaly.
11 fotografií

V sicilském Údolí chrámů v Agrigentu na vás dýchne antický svět

Čtenář reportér
Albert Na Slunci umožňuje zákazníkům zaparkovat auto až na dvě hodiny zdarma. Někteří tuto plochu berou jako odstavné parkoviště.
/VIDEO/ Na začátku všeho byl nenápadný a satiricky laděný příspěvek na sociálních sítích, kde se autor ptal na dobrou restauraci v centru Jihlavy. Zmínil tam však, že parkování řeší u obchodu Albert v Brtnické ulici, kterému místní neřeknou jinak než Na Slunci. Je tam sice parkování zdarma jen na dvě hodiny, ale za tři týdny to nikdo nekontroloval. Tak zněl návod, jak vyzrát na modré zóny.
7 fotografií

Řidiči v Jihlavě se snaží vyzrát na modré zóny. Parkují i proti předpisům

Jihlavsko
Až se kontinenty dnešní Země spojí znovu dohromady, může to podle vědců způsobit velké hromadné vymírání
Sedm současných kontinentů se podle propočtů geologů vrátí do jednoho obrovského celku zvaného Pangea Ultima. Badatelé nyní vytvořili model klimatu, které tam bude panovat. S překvapením zjistili, že v obrovské pevninské mase na rovníku zavládne doslova smrtící počasí. Horko zničí mnoho rostlin, savce i člověka, nikdo z nich se měnícím se podmínkám nestihne přizpůsobit.

Smrtící superkontinent. Lidem zbývá 250 milionů let, život vymaže extrémní horko

Věda
Kometa Nishimura (uprostřed dole) byla objevena teprve minulý měsíc.
Na začátku týdne se nejblíže k naší planetě přiblížila kometa, která byla objevena teprve 11. srpna japonským astronomem Hideo Nishimurou, když pomocí digitálního fotoaparátu Canon a teleobjektivu pořizoval snímky noční oblohy. Další příležitost ji vidět už nikdo v našich zeměpisných šířkách mít nebude - podle údajů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se u Země objeví za dalších 434,16 roku. A to jen v případě, že se dříve nerozpadne.
5 fotografií

Nově objevenou kometu astronom vyfotil nad Javořími horami z okna svého bytu

Náchodsko
Slunce ve skle v Plzni - Černicích.
Zatímco pivaři si o víkendu dají dostaveníčko v Plzni-Černicích na festivalu minipivovarů Slunce ve skle, vinaři mohou vyrazit například v Plzni na Doubravku nebo do Janovic. Pokračuje Mezinárodní festival Divadlo, a to i venkovními představeními,v Rokycanech a Spáleném Poříčí chystají městské slavnosti, slavit se bude i u rozhledny v Plané a v Horažďovicích si připomenou stará řemesla.

Tipy na víkend: Slunce ve skle, festival Divadlo, městské a slavnosti vína

Cestujeme
Dorůstající Měsíc bude několik dní vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Vedle zářícího uzoučkého srpku uvidíme i zbytek Měsíce, ale v utlumeném bledém zbarvení
Noci na začátku podzimu jsou příjemné a přejí pozorování oblohy. Nenechte si proto v polovině září ujít příležitost sledovat Měsíc, jehož podoba bude trochu nezvyklá a který bude vydávat velmi zvláštní popelavé světlo. Lidem, kteří se o víkendu zahledí na večerní nebe, možná bude vrtat hlavou, co zvláštní podívanou a popelavý svit Měsíce způsobuje. Tento jev sledovali lidé už od pradávna a vymýšleli si pro něj nejrůznější vysvětlení. Jako první odhalil původ zvláštního světla už před půl tisíciletím geniální Leonardo da Vinci. 

Země v úplňku zabarví Měsíc do popelava. Sledujte o víkendu večerní oblohu

Vesmír