ŠTÍTEK: Slunce

Pálava z oblohy.
Spousta z nás má podzim spojený se sychravým počasí, mlhami a postupně kratšími dny. Podzim je ale také nádherný. Příroda hraje zlatavými barvami a potěšit dokážou také poslední záchvěvy léta, které známe pod kouzelným názvem Babí léto. Prvního září začal metorologický podzim, děti se vrací do školy a my budeme sledovat, jak se krajina připravuje na zimu. Toto roční období dokáže jižní Moravu úplně změnit. V galerii si prohlédněte, jak krásný u nás může být.
37 fotografií

Přichází zlatavý podzim. Podívejte se, jak krásný umí na jižní Moravě být

Čtenář reportér
Vincent Hospodářský v hlavní roli filmu Brutální vedro
Planeta, klima a my. V posledních letech se filmaři znovu zaměřují na téma naší civilizace, její budoucnosti na Zemi i vztah k ní. Originálním způsobem je pojímá i český film Brutální vedro, který za několik dnů vstoupí do kin a jenž přiléhavým názvem kopíruje to, co nyní venku zažíváme. Život lidí na modré planetě a její občasný vzdor ale tematizují i snímky mnohem starší. Pojďme si některé připomenout.

Klimatická změna na stříbrném plátně: Volání filmařů je stále naléhavější

Film a televize
Perseidy a Mléčná dráha
Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Hlavy vzhůru. V srpnu budou padat hvězdy, čekají nás Perseidy

Čtenář reportér
Perseidy a Mléčná dráha.
Pranostika říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“. Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož ale všechno rozdal chudým, byl za trest popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy.

Hlavy vzhůru. Nad jižní Moravou budou padat hvězdy

Čtenář reportér
Mléčná dráha a meteorický roj Perseidy na snímku známého astrofotografa Petra Horálka
Teplé letní noci jsou jako stvořené k pozorování hvězd. Pokud si najdete místo daleko od velkých měst, naskytne se vám překrásná podívaná. Mezi všemi těmi většími či menšími zářícími body nelze přehlédnout stříbřitý pás táhnoucí se oblohou. Mléčnou dráhu pozorovali už naši předkové, ale netušili, že jsme její součástí a že je to náš domov. My už to víme, přesto nás nové poznatky o Mléčné dráze stále překvapují. Víte, že vypadá jako větrník a že ji podle vědců čeká srážka s jinými galaxiemi?
12 fotografií

Mléčnou dráhu čekají dva karamboly: jeden ji dostane do kondice, druhý ji zničí

Vesmír
Zařízení pro jadernou fúzi v kalifornském San Diegu během údržby v roce 2017
Americkým vědcům z laserového centra v kalifornském státním vědeckém ústavu Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) se opět podařilo při jaderné fúzi získat více energie, než kolik při experimentu spotřebovali. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího LLNL. Konkrétní čísla se teprve vyhodnocují, experiment byl ale úspěšnější než ten prosincový, kdy se fúzi poprvé podařilo realizovat tak, aby byla energeticky zisková.

Úspěch jaderné fúze: Vědci podruhé získali víc energie, než spotřebovali

Věda
Brno se zapsalo do knihy rekordů. Díky festivalu planet na Kraví hoře
Zástupci Hvězdárny a planetária Brno a uměleckého seskupení VISUALOVE obdrželi od agentury Dobrý den certifikát o vytvoření českého rekordu v podobě Největší kolekce nafukovacích modelů vesmírných těles. Události v pátek 4. srpna večer přihlíželo několik tisíc návštěvníků, kteří vzápětí pózovali na unikátním záběru „Tisíce hvězd na Kraví hoře“.
4 fotografie

Brno se zapsalo do knihy rekordů. Díky festivalu planet na Kraví hoře

Čtenář reportér
Asterismus Letní trojúhelník. Hvězda Deneb je na snímku uprostřed.
Letní podvečery nebo večery, vzhledem k teplému počasí, lákají k romantickým vycházkám, v řadě případů spojených s pozorováním oblohy. Za dobré viditelnosti je na ní vidět celá řada zajímavých věcí. Jednou z nich je určitě Letní trojúhelník. Letní trojúhelník je za dobré viditelnosti možné pozorovat v létě celou noc. Tvoří ho hvězdy Deneb, Vega a Altair. To jsou nejjasnější hvězdy souhvězdí Labuť, Lyra a Orel.
8 fotografií

Co je to romantický Letní trojúhelník? Teď je správný čas hledat ho na obloze

Vesmír
Sluneční hodiny různých tvarů a velikostí.
Svým způsobem jedinečné jsou sluneční hodiny u Bezvěrova a také na Kladské. Kdo se vypraví do Bezvěrova, bude si u stožáru a obřích čísel připadat jako trpaslík, na Kladské u hodin není gómon, tedy tyč vrhající stín. Na místo gnómonu se musí postavit návštěvník. Podívejte se, ty největší sluneční hodiny si nezadají s unikátem Samrat Yantra v indickém Džajpuru.
26 fotografií

Tip na výlet: Největší sluneční hodiny na světě jsou na západě Čech

Chebsko
Pět planet na Kraví hoře v Brně
/FOTO, VIDEO/ Lunalón, Terralóna, Marsmeloun, Heliosféra a letos poprvé také Temnalóna. Všech pět obřích modelů vesmírných těles mají možnost vidět od úterý návštěvníci Festivalu planet na brněnské Kraví hoře. Podle ředitele Hvězdárny a planetária Brno Jiřího Duška nemá tak rozsáhlá přehlídka v České republice obdoby. „Nabídneme všem návštěvníkům unikátní možnost prožít výjimečně estetický zážitek s kapkou poučení," sdělil. Deník přibližuje čtenářům detaily jednotlivých modelů.

Obří modely planet jsou na Kraví hoře v Brně. Podívejte na detaily všech těles

Brněnsko
Václav Boštík v Litomyšli nabízí několik druhů točené i kopečkové zmrzliny.
/TIPY NA ZMRZLINY VE SVITAVSKÉM OKRESE/ Je libo makové buchty, dukátové buchtičky nebo panna cottu? Nejde o žádné dezerty, jak by se mohlo zdát, ale nabídku poctivých zmrzlin. Václav Boštík z Litomyšle se sice původně vyučil obráběčem kovů, následně vystudoval konzervatoř a věnoval se i finančnímu poradenství. Nakonec se však našel v úplně jiném oboru. Před rokem otevřel zmrzlinový stánek u řeky Loučné v Litomyšli. Jako jediný ve městě má kopečkovou i točenou.
6 fotografií

VIDEO: Vanilková, jahodová, citrónová... U zmrzliny v Litomyšli zní italské árie

Svitavsko
Vědci z brněnského VUT fotili u protinožců sluneční korónu.
/FOTO, VIDEO/ Jedinečné snímky úplného zatmění Slunce pořídili matematici z brněnského Vysokého učení technického. Museli pro ně jet do Austrálie i na neobydlený ostrov v Indickém oceánu. Jejich práce je unikátní. Nadšenci z Brna jsou jediným věděckým týmem na světě, který jezdí na místa zatmění a fotografuje je. „Naše skupina má know-how na to podobnou technicky náročnou operaci zvládnout,” řekla členka expedice Jana Hoderová. Cílem výpravy bylo zkoumat složení slunečních korón a magnetické pole hvězdy.
11 fotografií

Slunce, jak ho neznáme. Brněnští vědci pořídili unikátní snímky sluneční koróny

Věda
Historie a památky královského města táhnou.
První čtvrtina prázdnin je za námi, prázdniny a dovolené v plném proudu. Malí i větší rekreanti či turisté poznávají nová místa různých měst a seznamují se s jejich historií. A ne jinak je tomu i v našem královském městě. Město Uherské Hradiště ve spolupráci s Městským informačním centrem a Regionem Slovácko se svou pravidelností organizuje po celý rok zajímavé akce, při kterých se zájemci z blízka i daleka mohou seznámit s historii města a prohlédnout krásné památky. 
7 fotografií

Historie a památky královského města Uherské Hradiště táhnou

Čtenář reportér
Restaurace U Bukáčků v Přerově.
V přerovské restauraci Base Camp se odjakživa platilo jen hotově. A podle provozovatelky Lenky Sasákové to tak i do budoucna zůstane. Mezi mladými lidmi oblíbená hospůdka je ale v Přerově spíše výjimkou. Většina místních podniků nabízí možnost bezhotovostní platby, i když jejich majitelé připouštějí, že to někdy zdržuje.
9 fotografií

Kartou nebo cash? V Přerově se platí hotově jen někde

Přerovsko
Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.
Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vesmír