ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Asteroid, jehož dopad zabil dinosaury, mohl mít podle vědců více fragmentů. Kráter po dalším z nich možná nyní objevili na dně Atlantského oceánu. Ilustrační foto
Přestože se nachází na naší vlastní planetě, je mnohem méně známé a prozkoumané než povrch Marsu. Dno Atlantského oceánu překvapuje lidstvo už řadu let a nyní odhalilo další tajemství. Tým vědců totiž při posledním průzkumu mořského dna a usazenin pod ním objevil něco, co vypadá jako obří kráter po dopadu asteroidu. Objev může potenciálně proměnit náš pohled na zánik dinosaurů.
5 fotografií

Vědci našli na dně Atlantského oceánu obří kráter. Je důležitější, než se zdá

Objevy
Na Kraví hoře byly vystavené obří modely těles Sluneční soustavy.
Tisíce návštěvníků přilákala od 4. do 11. srpna na brněnskou Kraví horu výstava obřích modelů těles Sluneční soustavy. Vystavené byly desetimetrové modely Lunalón, Terralóna, Marsmeloun a Heliosféra neboli Měsíc, Země, Mars a Slunce. Jedinečnou přehlídku připravila Hvězdárna a planetárium Brno. V poslední den trvání akce na Kraví hoře fotografovala Jaroslava Peterková, které děkujeme za poskytnutí krásných snímků.
63 fotografií

Úchvatná podívaná: na Kraví hoře ohromily obří modely vesmírných těles

Čtenář reportér
Nad horkými letními dny uvažuje Karel Kafka
Jsem přesvědčen drazí čtenáři, že jste si toho již také všimli – ale opravdu již nějakou dobu v našich končinách vládne léto (i když na zimu to opravdu nemá). No a určitě jste zaregistrovali, že když už nás to léto přišlo navštívit, tak na nás od Božího rána až do pozdního večera něco kulatého svítí a po čertech to hřeje.  Pro někoho vítaná změna, pro jiné již méně.
12 fotografií

Malé letní dilema: žlutý trpaslík nebo egyptský bůh?

Čtenář reportér
Kupa galaxií SMACS 0723, kterou zachytil vesmírný dalekohled Jamese Webba.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes se svými partnery z evropské vesmírné agentury ESA a kanadské CSA zveřejnil první plně barevný snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba. Jde o doposud nehlubší pohled do vesmíru, na němž je zachyceno světlo z galaxií z období před miliardami let, uvádí britská BBC na svých internetových stránkách.
4 fotografie

NASA ukázala první snímek z Webbova teleskopu, jde o nejhlubší pohled do vesmíru

Vesmír
Asteroid letící kolem Země. Ilustrační foto.
Malý asteroid, přibližně o velikosti autobusu, se dnes (ve čtvrtek 7. července) extrémně přiblíží k Zemi, a to zhruba ve vzdálenosti pouhých 90 tisíc kilometrů, což je asi 23 procent průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Podobné události sice nejsou nikterak neobvyklé, na celém objevu je však nejvíc překvapivé to, že ještě před několika dny vůbec nikdo netušil, že se těleso k planetě blíží.

Malý asteroid dnes proletí blízko Země. Vědci ho objevili na poslední chvíli

Vesmír
Ilustrační foto
První prázdninový měsíc nám opět nabídne zajímavou „planetární show“. Ke Slunci nejbližší Merkur, který už se nám definitivně ztratí v záři Slunce, sice pozorovatelný nebude, po většinu noci (s výjimkou večerních hodin) ale bude dobře viditelný plynný obr Satur, jehož prstence ale bez dalekohledu nevidíme.

Na noční obloze pokračuje planetární show

Hradecko
Planety Uran a Neptun jsou složením velmi podobné, odlišuje je však vzhled. Vědci přišli na to, proč jsou tyto „dvojčata sluneční soustavy“ různě zbarvená.
Neptun a Uran jsou si natolik podobní, že jim vědci často přezdívají planetární dvojčata. Tyto ledové obry však dělí jeden velký rozdíl. Jejich barva. Nová pozorování vesmírných a pozemních teleskopů konečně odhalila, co za rozdílem v barevném tónu stojí. NASA nyní po více než třech dekádách zvažuje novou misi k Uranu, aby odhalila další fascinující fakta o plynných obrech.
6 fotografií

Proč je Neptun modřejší než Uran? Záhadu vyřešily teleskopy, NASA chystá misi

Vesmír
Žlab Sirenum Fossae na planetě Mars
V roce 1815 dopadl na Zemi meteorit, který byl pojmenován Chassigny podle obce v severovýchodní Francii, v jejíž blízkosti udeřil 3. října kolem osmé ráno do Země. Lidé tehdy ještě nevěděli, že se tento malý kus kamene kdysi utrhl z Marsu. Po 207 letech však nyní vědci přicházejí s jeho novou pozoruhodnou analýzou, která odhaluje překvapivé podrobnosti o vzniku této planety.
13 fotografií

Dar z nebes. Analýza dávného meteoritu zpochybňuje naše chápání vzniku Marsu

Vesmír
Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce.
/FOTO/ Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce. Podle ředitele brněnské hvězdárny a planetária Jiřího Duška model nejdůležitějšího tělesa v celém vesmíru. Jeho název je Heliosféra. Na Kraví horu se na ni lidé mohou podívat od pondělí 11. července do neděle 17. července nebo od čtvrtka 4. srpna do čtvrtka 11. srpna. „Je téměř jisté, že Heliosféra bude posledním obřím modelem, který předvedeme lidem,” komentoval nejnovější přírůstek Dušek.
15 fotografií

U hvězdárny v Brně zazáří obří Slunce, podívejte se, jak v noci svítí

Brněnsko
Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce.
/FOTO/ Lunalón, Terralónu a Marsmeloun letos doplní model Slunce. Podle ředitele brněnské hvězdárny a planetária Jiřího Duška model nejdůležitějšího tělesa v celém vesmíru. Jeho název je Heliosféra. Na Kraví horu se na ni lidé mohou podívat od pondělí 11. července do neděle 17. července nebo od čtvrtka 4. srpna do čtvrtka 11. srpna. „Je téměř jisté, že Heliosféra bude posledním obřím modelem, který předvedeme lidem,” komentoval nejnovější přírůstek Dušek.
15 fotografií

Na Kraví hoře zazáří Slunce. Čtvrtý obrovský model Brno osvítí i v noci

Regiony
Pradávné asteroidy odhalují počátky sluneční soustavy, ilustrační foto
Představte si dopravní špičku, v níž vozidla všech možných tvarů i velikostí uhánějí obrovskou rychlostí, ale naprosto chaoticky bez dodržování sebemenších pravidel. Srážka střídá srážku, aniž by to provoz jakkoli zpomalilo. Asi tak vypadala na svém počátku sluneční soustava, kde do sebe opakovaně narážely vesmírné skály, balvany i planetesimály. Časovou osu tohoto zmatku nyní prozkoumala nová studie.

Pradávné asteroidy vydaly tajemství o rané sluneční soustavě: Byla plná chaosu

Vesmír
Volně plovoucí, takzvaná nezbedná planeta (rogue planet).
Až Slunce za miliardy let začne zvětšovat svůj objem a rozepne se jako balon, projde poslední fází svého hvězdného vývoje, stádiem rudého obra. Lidstvo, pokud do té doby na už tak rozpálené planetě nějakým způsobem přežije, nebude mít na vybranou. Zemi bude muset opustit, než ji Slunce zcela pohltí. Jak to ale udělá? Podle nové studie to může zkusit i bez kosmických lodí. Stačí si stopnout taxi v podobě toulavé planety.
9 fotografií

Cestovat vesmírem jde i bez kosmické lodi, tvrdí studie. Může to spasit lidstvo

Vesmír
Vlašimská hvězdárna zahájila sezonu. První speciální akcí bude v pátek 13. května Den vlašimské hvězdárny.
Den vlašimské hvězdárny se uskuteční v pátek 13. května. Současně se jedná o druhý letošní návštěvní den, kdy se návštěvníci mohou přes hvězdářské dalekohledy zadívat do vesmíru. Návštěvní dny potrvají až do 30. září. Otevírací doba hvězdárny je od května do srpna ve 21 hodin, v září ve 20 hodin. Návštěva mimo uvedený čas je možná po domluvě.
14 fotografií

Z vlašimské hvězdárny je vesmír jako na dlani

Benešovsko
Ilustrace planety, na které by mohl být mimozemský život.
Někdy se pozoruhodně sejde více vědeckých zpráv a takový okamžik nastal právě nyní. Podle jednoho nového oznámení se dva astronomické týmy chystají v nadcházejících měsících vysílat do vesmíru signály se záměrem navázat komunikaci s inteligentními mimozemšťany, kteří by chtěli naslouchat. Podle druhé zprávy je ale pravděpodobné, že bychom museli žít 400 tisíc let, abychom něco z vesmíru zaslechli.
9 fotografií

Vědci se pokusí sdělit mimozemšťanům, kde je Země. Vyšlou speciální zprávy

Vesmír
Společnost Orbital Assembly Corporation do několika let dokončí výstavbu stanic Voyager a Pioneer Station.
Probudit se v elegantním hotelovém pokoji s výhledem na Sluneční soustavu, povečeřet v obřím rotujícím kole obíhajícím kolem Země a tímto jedinečným zážitkem na vlastní kůži poznat vesmír. To vše má zájemcům do pár let nabídnout americká společnost Orbital Assembly, která odhalila detailní plány na vznik vesmírného hotelu. První ze dvou luxusních stanic s umělou gravitací má vzniknout do roku 2025.
3 fotografie

Dovolená ve hvězdách bude realitou. První vesmírný hotel otevře už za tři roky

Vesmír
Měsíc z přivrácené (vlevo) a z odvrácené strany. Zatímco ten první pohled z noční oblohy důvěrně známe, ten druhý je úplně jiný. A vědci přišli s novou teorií, proč tomu tak je
Odvrácená strana Měsíce, kterou z našeho výhledu na Zemi nikdy nevidíme, vypadá překvapivě jinak než koule, kterou jsme zvyklí vídat na noční obloze. Zatímco z přivrácené strany, kterou tak dobře známe, se Měsíc zdá být místy tmavší, což je důsledek obrovských prastarých lávových proudů, na odvrácené straně po nich není ani stopy. Sice ji posévají skvrny a krátery, ale žádná velká tmavá plocha.
10 fotografií

Proč Měsíc vypadá z odvrácené strany jinak? Vědci přišli s vysvětlením záhady

Vesmír
Projekt VR Encyklopedie.
/FOTOGALERIE/ Vyzkoušet si práci na ropné plošině, poznat život dinosaurů, nebo nahlédnout do vzdálených koutů sluneční soustavy se zastávkou na měsíční základně. To je projekt VR Encyklopedie, který pomocí virtuální reality přináší dospělým i dětem poutavou a zážitkovou formou znalosti, které by se jinak museli učit z knih.
4 fotografie

Praha jako vesmírná základna. Učení usnadňuje virtuální realita

Praha
Planetka Ryugu.
V roce 2014 vypustila japonská vesmírná agentura JAXA sondu Hajabusa 2 s cílem detailně prozkoumat asteroid Ryugu. K vesmírnému tělesu dorazila v červnu 2018 a více než rok jej studovala z oběžné dráhy. Dokonce vyslala na povrch asteroidu čtyři rovery pro získání vzorků. Ty pak v prosinci roku 2020 přivezla zpátky na zemi. Vědci nyní odhalili, že Ryugu možná není asteroid, nýbrž pozůstatek komety.
4 fotografie

Vědci zřejmě rozluštili záhadu asteroidu Ryugu. Není tím, čím se myslelo

Vesmír
V Žatci se v pátek 25. března slavnostně otevřelo přírodovědné centrum. Ve dvou místnostech nabízí různé projekce z řady oborů.
Kde je nejvyšší hora naší Sluneční soustavy, jak vypadal svět v poslední době ledové a jak bude vypadat v roce 2500, nebo co se dělo při zemětřesení v Indickém oceánu v roce 2004. To a mnohé další se při projekcích dozvědí lidé, kteří navštíví nové Přírodovědné centrum v Žatci. Pyšnit se může nejmodernějšími technologiemi v ČR. V pátek 25. března se slavnostně otevřelo, od příštího týdne zahájí běžný provoz.
19 fotografií

Moderní, poučné, zajímavé. V Žatci se otevřelo přírodovědné centrum

Žatecko a Lounsko
Tesla Roadster.
Před čtyřmi lety odstartovala z amerického státu Florida nejvýkonnější nosná raketa na světě, Falcon Heavy, soukromé společnosti SpaceX. Do vesmíru odnesla netradiční těleso - osobní vůz Tesla miliardáře a majitele obou zmíněných společností, Elona Muska. Vůz se stále pohybuje po sluneční soustavě. Dokonce je možné sledovat, kde se nachází.

Kde je nyní? Muskova Tesla již čtyři roky poletuje sluneční soustavou

Věda a technika