ŠTÍTEK: smrt

Při spiritistické seanci v ateliéru sochaře Fojta byl prý vyvolán duch faraona Tutanchamona, jehož zjevení provázela smršť tak hrůzyplných událostí, že celá seance začala být záhy považována za prokletou
Ve středu 13. března roku 1929 došlo prý v Blanické ulici číslo 8 na pražských Královských Vinohradech při spiritistické seanci k pozoruhodné sérii strašidelných jevů. O seanci se dochovaly zprávy anonymního autora v pražském Poledním večerním listu, podle nichž měli její účastníci pohněvat ducha faraona Tutanchamona.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Záhadná seance v Blanické

Historie
Hlavní hrdina seriálu Smysl pro tumor Filip Březina
Je mladý, ambiciózní, plný síly, stojí na prahu svého profesního i osobního života. Náhle mu však do něj vstoupí rakovina. Student medicíny Filip Kalina v podání Filipa Březiny se s ní musí porvat a uvědomit si, že i v těžkých chvílích má člověk pořád naději na uzdravení. Ať to stojí, co to stojí. Taková je výchozí situace nového seriálu České televize Smysl pro tumor, který natočila režisérka Tereza Kopáčová podle původní belgické verze Gevoel voor tumor. Jeho první díl se na obrazovkách objeví 7. ledna.
7 fotografií

Scénář Smyslu pro tumor je skvělý. Při čtení jsem se smál i plakal, říká Březina

Film a televize
Hrabě František Nádasdy byl jednou z nejvýznamnějších postav Uherska 16. století. Bojoval proti Turkům a vysloužil si přezdívku Černý rytíř. Jeho manželkou byla Alžběta Báthoryová.
Slavná čachtická hraběnka Alžběta Báthoryová se do dějin zapsala především jako bestiální vražedkyně, byť jsou její údajné činy dodnes předmětem sporů. Méně se už mluví o tom, že Báthoryová byla také manželkou a matkou. Jejím mužem byl hrabě František Nádasdy - vojevůdce, který úspěšně porážel Turky a v Uhrách měl výsadní postavení. A podle všeho byl stejně krutý jako jeho žena. Zemřel přesně před 420 lety. 
6 fotografií

Manžel krvavé Čachtické paní se vyžíval v násilí: Kosil Turky, zajatce rád mučil

Historie
Sissi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století
Milovníci hudby si v roce 2024 připomenou Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka. Hudební velikáni totiž budou mít kulatá výročí narození a smrti. Lidé vzpomenou také na sňatek Františka Josefa I. s jeho milovanou Sisi či vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, které výrazně přiblížilo konec 2. světové války. Deník přináší přehled významných výročí letoška.

Výročí roku 2024: Lidé si připomenou české hudební velikány i svatbu Sisi

Historie
S mladým sportovcem se přišly v Klatovech rozloučit stovky lidí.
Za smrt teprve 15letého Honzy, nadějného sportovce z Klatovska, který zemřel letos v létě při školní rozlučce nedaleko Klatov, nebude nikdo potrestán. Ani ten, kdo mu podal alkohol, jenž se mu stal osudným. „Policisté případ prověřovali a nyní ho odložili, protože nebylo prokázáno cizí zavinění na úmrtí chlapce,“ potvrdila Deníku po vánočních svátcích policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že více se vyjadřovat nebude, neboť jde o mladistvého.

Za smrt talentovaného sportovce nikdo vinu nenese, rozhodla policie

Klatovsko
Závodní chrti poznají během života jen klec, kde žijí. A pak závodiště
Svým pánům mohou vydělat velké peníze, vybudovat prestiž a renomé. Na lásku a vděk za to ale čekají marně. Dostihoví chrti končí po své závodní kariéře jako odpad. Doslova. Vyhození na ulicích, umístění do hal a stodol nebo do kafilérií. Psům, jejichž osudem je už jen trýznivá smrt, pomáhají více než deset let lidé z Česka, kteří je adoptují a přijmou jako nové členy rodiny. Získají vděčné a milující parťáky.
15 fotografií

Uřezané uši, klec, hlad a nakonec smrt. Češi z pekla vykoupili přes tisíc chrtů

Zvířecí deník a chovatelství
Pomníček v České Skalici připomíná legendárního Johna Lennona.
Ticho v lese nad Řezníčkovou roklí v České Skalici protne psí štěkot. Dvojice psů v doprovodu stejného počtu dvojnožců projde jen pár metrů od místa, kde se z fotografie na pomníčku z pod opadaných dubových listů upřeně dívá vousatá tvář s kulatými brýlemi. Jejich nositel jim dal název a pojem lenonky přežil dodnes. Ne tak legendární "Brouk" John Lennon, jehož život přesně před 43 lety utnuly kulky z revolveru. Jeho památku zde již více než 35 let připomíná pomníček, který zde vznikl v roce 1986 - „…v době nesvobody, kdy byl John Lennon symbolem vzdoru…", jak stojí na ceduli, kterou na strom nad pomníčkem umístili členové Klubu Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů (KKUV). Právě ti před 11 lety polozapomenutý pomníček obnovili.
11 fotografií

VIDEO: U jediného pomníku Lennona u nás vzplála v den výročí jeho smrti svíčka

Náchodsko
Kateřina Howardová měla v době sňatku s devětačtyřicetiletým Jindřichem VIII. pouze sedmnáct let. Po dvouletém manželství ji král nechal popravit. Autorem malby je Hans Holbein mladší.
Nebylo jí ani dvacet let, když skončila na popravišti. V pořadí pátou manželkou krále Jindřicha VIII. a druhou, kterou nechal popravit, byla šlechtična Kateřina Howardová. Vaz jí zlomily předchozí milostné vztahy a intriky mocenských skupin na dvoře. Howardová často bývá vykreslována jako promiskuitní žena, podle některých historiků ale byla spíš obětí.
12 fotografií

Promiskuitní potvora či oběť intrik? Kateřina Howardová sňatku s králem litovala

Historie
Ze soudu s kutnohorskou zubařkou.
K dalšímu soudnímu jednání v souvislosti s podivným úmrtím se zřejmě schyluje ve vazbě na dění kolem společenství s rysy sekty, kterým se obklopil léčitel působící v Kutné Hoře. Jeho jméno nelze uvést kvůli ochraně obětí násilných trestných činů. Muž totiž loni v říjnu podlehl otravě znecitlivujícím medikamentem, a to za přítomnosti dvou žen patřících k největrnějším stoupencům: pedagožky v důchodu bydlící na pražských Hájích (v jejímž bytě zemřel) a o generaci mladší kutnohorské zubařky. Z té si léčitel udělal i milenku – a jak vyplynulo z jednání soudu, nezastavil se před násilím.
27 fotografií

Policie obvinila dalších šest lidí v kauze kutnohorské sekty: pro smrt v lese

Zločiny a soudy
Princezna Diana a její partner Dodi Al-Fayed
Minulý týden zveřejněné první čtyři epizody poslední série úspěšného britského seriálu Koruna pokrývají poslední týdny života a smrt princezny Diany. Autoři seriálového hitu naznačují, že Dianin přítel Dodi Al-Fayed ji těsně před smrtí požádal o ruku, nebo že princ William v reakci na matčinu smrt na čtrnáct hodin zmizel z domu. Jaká byla skutečnost a co je už jen seriálová fikce?
17 fotografií

Dostala Diana před smrtí nabídku k sňatku? Seriál Koruna rozvířil teorie

Historie
Barevná rytina popravy 20 lupičů vedených Schinderhannesem. Lékaři v Mohuči díky ní mohli provést experimenty na sťatých tělech. Dva doktoři zůstali pod lešením a prohlíželi useknuté hlavy. Nedostali z nich žádnou reakci a dokázali, že smrt je okamžitá
Před 220 lety, 21. listopadu roku 1803, bylo na volné prostranství na břehu Rýna před hradbami Mohuče vyvedeno 20 lupičů, kteří stanuli tváří v tvář ještě stále relativně novému popravčímu vynálezu: neblaze proslulé gilotině. Na 30 tisíc diváků přihlíželo tomu, jak francouzská justice účtuje s nejslavnější německou lupičskou skupinou té doby. Bandou mýty opředeného Schinderhannese, jenž patřil mezi popravované. Nezachránilo ho ani to, že se před smrtí snažil se soudci spolupracovat.
15 fotografií

Loupežník Schinderhannes děsil i Čechy. S jeho uťatou hlavou prováděli pokusy

Historie
Odvodňovací šachty a kanály v anglickém Kidsgrove byly vždy ponurým místem, spojeným se strašidelnou legendou o zjevujícím se duchu zavražděné dívky. V roce 1975 se tato legenda krutým způsobem zhmotnila: v kanálech byla skutečně utýrána 17letá dívka
Byl to případ, který otřásl nejdříve místní komunitou, následně celou Británií a nakonec i světem. Dceru zesnulého majitele cestovní společnosti Whittle Coach, sedmnáctiletou Lesley Whittleovou, unesl někdo 14. ledna 1975 přímo z jejího pokoje. Její tělo bylo nalezeno o necelé dva měsíce později v kanále. Svázané, nahé a mrtvé.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Černý panter a nahá zajatkyně

Historie
Jan Schwarzenberg přebírá Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy za svého otce, politika Karla Schwarzenberga, který jej dostal za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky.
Zámek Orlík má nového pána. Po smrti diplomata, politika a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga po něm tituly i rodový majetek v České republice a Rakousku zdědil jeho syn Jan Nepomuk. Na rozdíl od svého otce se straní mediální pozornosti, v jednom z dřívějších rozhovorů ale řekl, že se podobali nejen vzhledem, ale i povahou.

Kdo je syn Karla Schwarzenberga? Rád se drží v ústraní, s otcem si byli podobní

Česko
Kdy se narodil Ježíš? Vlastně nevíme, dat, z nichž si můžeme vybrat, je celá řada. Jedno připadá i na 17. listopad roku tři před naším letopočtem.
Pamatujete si ještě postavu zrádného Commoda z filmu Gladiátor? Římský císař toho jména skutečně existoval, i když zemřel úplně jinak než ve filmu. Jeho smrti bychom však přesto měli věnovat pozornost, protože podle některých historických záznamů se od ní prý můžeme dopočítat skutečného data narození Ježíše Krista. To by v tom případě nepřipadalo na 25. prosince, ale na 17. listopadu. Tři roky před Kristem…
11 fotografií

Kdy se narodil Ježíš? Možná už v listopadu. A možná tři roky před Kristem

Historie
Úspěch operace či pravděpodobnost pooperačních komplikací souvisí s pohlavím lékaře i pacienta. S takovým překvapivým tvrzením přišly vědkyně z University of Florida
Odvolací soud potvrdil anestezioložce, která z nedbalosti způsobila smrt mladé ženy při plastické operaci prsou, peněžitý trest 756.000 korun a tříletý zákaz působit na její pozici. Pětapadesátiletá lékařka Michaela Hložková si nezkontrolovala nastavení alarmu na monitoru, nepřipojila pacientku na EKG a především špatně nastavila dýchací přístroj a dostatečně nekontrolovala během operace ženiny životní funkce. K činu se přiznala.
5 fotografií

Za smrt pacientky potvrdil soud lékařce peněžitý trest a zákaz činnosti

Zločiny a soudy
Panna přísahá, že vzbudí takový válečný ryk, jaký nebylo po tisíc let slyšet ve Francii, sdělila Jana z Arku v dopise okupační anglické armádě. Její příklad vrátil Francouzům odvahu, nakonec se však stala nepohodlnou a skončila v rukách svých nepřátel
Dne 30. května roku 1431 vzplanula na malém náměstí Vieux Marché (Starý trh) ve francouzském Rouenu hranice. Stála na ní Jana z Arku, teprve devatenáctiletá dívka, která krátce předtím změnila dějiny Francie. Před městskými hradbami bezmocně skřípali zuby dva francouzští šlechtici, jež se ji dlouho snažili zachránit. Ještě neřekli poslední slovo.  

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Život a smrt Panny orleánské

Svět
Martin Bulíček, trenér FC Slavia Karlovy Vary.
Hotovo. Fotbalisté karlovarské Slavie uzavřeli v rámci 15. kola Fortuna ČFL A podzimní část. Na drahovické umělce uhráli sešívaní na závěr třetiligového podzimu bezbrankovou remízu s českobudějovickou rezervou. V utkání chudém na šance mohli o tříbodovém transportu na jih Čech rozhodnout v závěru duelu Jihočeši, kteří měli výhodu pokutového kopu, ale ten nasměroval pouze do břevna Martin Prášek.

Slavia přežila s Jihočechy v závěru klinickou smrt a urvala bod

Fortuna ČFL + MSFL
Dítě zraněné po náletu na město Khan Yunis v nemocnici Násir. Ilustrační snímek
V důsledku výpadku dodávek elektrické energie hrozí smrt 39 dětem v nemocnici Šífa, největším lékařském zařízení v Pásmu Gazy. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, kde vládne palestinské hnutí Hamás, o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Kvůli prudkým bojům ve svém okolí musela nemocnice přerušit činnost. Izraelská armáda podle mluvčího pomůže v neděli nemluvňata z nemocnice evakuovat.
10 fotografií

Nemocnice v Gaze přerušila činnost. Desítkám dětí hrozí smrt, tvrdí Palestinci

Svět