ŠTÍTEK: smrt

Mozek je ve chvíli smrti nebývale aktivní. Ilustrační foto
Co se stane, když lidské srdce přestane bít a člověk zemře, je otázka, na kterou se lidé snaží přijít od nepaměti. Je to ale také otázka, na kterou není jednoduché najít odpověď, neboť většinu lidí smrtka nepustí zpátky mezi živé. Vědci se ovšem nevzdali a nyní se jim díky měření elektrických signálů v mozcích umírajících lidí podařilo poodhalit další kus tohoto tajemství.

Klinická smrt je reálný zážitek, nejde o halucinace. Vědci provedli experiment

Věda
Až čtyři tisíce kilometrů daleko putují z Česka hospodářská zvířata do dalších zemí, kde jsou porážena na maso
Namačkaní jeden na druhého, bez vody v horkých dnech, stojící ve vlastních výkalech a cesta, která končí krutou smrtí. Jednou ze snah ochránců zvířat v celé Evropě je vymoci zákaz dálkových transportů hospodářských zvířat. Miliony jich ročně putují do Asie či Afriky. „Hodně často jejich cesta končí rituální porážkou a pomalou útrpnou smrtí,“ konstatuje koordinátor kampaně Lepší zákony pro zvířata organizace Obraz - Obránci zvířat Pavel Buršík.
5 fotografií

Práva zvířat by měla být zakotvena v ústavě, požadují jejich ochránci

Zvířecí deník a chovatelství
Jediný známý portrét Edwarda Kelleyho pochází od nizozemského rytce Francise Cleyna z pol. 17. století. Ukazuje vyzáblého vousáče v plášti lemovaném kožešinou a s čtyřrohým univerzitním kloboukem na hlavě. Cleyn ale podobu asi jen hádal.
Začínal podzim roku 1593. Z hradu Křivoklát byl propuštěn pohublý muž se znetvořeným ušním boltcem. Občas si nechával říkat Edward Talbot, proslulý však byl zejména jako alchymista, jasnovidec, mág a podvodník Edward Kelley. Propuštěním z křivoklátské věznice začínalo poslední krátké období jeho života strávené na svobodě. V listopadu 1596 byl znovu zatčen a už se z vězení živý nedostal.
12 fotografií

Tajemný mág Edward Kelley: Alchymista Rudolfa II. byl podivín, poslouchal duchy

Historie
V pozdějších letech melancholická a depresivní Sissi nosila pouze oblečení černé barvy.
V září před 125 lety italský anarchista Luigi Lucheni u Ženevského jezera přistoupil k vysoké štíhlé dámě v černém a ostrým pilníkem ji bodl do srdce. Onou ženou, která následkům zranění podlehla do pár desítek minut, byla rakouská císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi. Její příběh dosud fascinuje odborníky, filmové tvůrce i milovníky historie. Dosud neznámé detaily o Sisi odhaluje autorka publikací o císařovně Dagmar Beňaková. „Sisi skrývá ještě mnoho tajemství,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník.
28 fotografií

Život Sisi skrývá ještě mnoho tajemství. Svou smrt si přála, říká badatelka

Historie
Labutě na prostějovském rybníku. Ilustrační foto
Hněv, zděšení, zloba a rozhořčení, které vzbudila tragická smrt dvou labutích mláďat žijících na prostějovském rybníku, se mění v bezmoc. Policie ani po důkladném šetření nezjistila, že by se jednalo o trestný čin. Labutě na prostějovském městském rybníku provází dlouhodobě smůla. Majestátní vodní ptáky, které si před lety vzala prostějovská veřejnost za své, stíhá každoročně tragický osud.
13 fotografií

Policie vyšetřila smrt labuťátek. Nezjistila, že by se jednalo o trestný čin

Prostějovsko
Přehlídka psů rasy corgi na památku zesnulé královny Alžběty II v Londýně, neděle 3. září 2023
Velká Británie si připomíná první výročí úmrtí královny Alžběty II. Mezi řadou vzpomínkových akcí rozhodně nezapadlo setkání majitelů psů plemena velšský corgi, které se konalo 3. září před Buckinghamským palácem v Londýně. Právě toto plemeno oblíbená britská panovnice velmi milovala. Fotografie královny s šátkem na hlavě, jak se prochází se svými psy, asi viděl každý. Proč měla Alžběta II. plemeno corgi tak ráda? A co se s královninými psy stalo?
4 fotografie

Rok od smrti královny Alžběty: Podívejte se, jaké speciální pocty se jí dostalo

Zvířecí deník a chovatelství
Poslední setkání, obraz Felixe Lemberského z triptychu Julius Fučík, který vznikl v letech 1952 až 1954
Před 80 lety, 8. září 1943, byli v berlínské věznici Plötzensee popraveni dva ústřední hrdinové slavné Reportáže psané na oprátce: její autor Julius Fučík a jeho spojka Jaroslav Klecan. S jejich popravou to nebylo jen tak – věznice byla krátce předtím bombardována a nálet poškodil gilotinu, proto museli být oba oběšeni. Spolu s nimi tam bylo mezi 7. a 10. zářím usmrceno více než 250 vězňů – včetně šesti oběšených omylem. 
13 fotografií

Fučíka poslal na smrt obávaný krvavý Roland. Do popravy zasáhl sám Hitler

Historie
Vladimír Zavadil na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Jihlavě.
Recidivista z Jihlavy Vladimír Zavadil u soudu v Brně neuspěl s odvoláním proti rozsudku jihlavského soudu, který ho poslal do vězení na tři roky a šest měsíců. Pětašedesátiletý muž dostal trest za znásilnění ženy po její smrti a za krádež kokosové tyčinky v obchodě. Zatímco ke krádeži se Zavadil plně doznal, ke znásilnění mrtvoly měl výhrady. Přiznal sice, že ženu v ložnici osahával, ale myslel si, že pouze spí.

Za znásilnění mrtvoly a krádež sladkosti jde recidivista do vězení na 3,5 roku

Zločiny a soudy
Josef Mathauser: Zvolení Jiříka z Poděbrad králem českým roku 1458
„Zabi hr! Kunštát a Hradec hr!“ ozvalo se nad ránem 3. září roku 1448 z vyšehradských hradeb, které právě překonalo několik vojáků Poděbradské jednoty. Překvapivá akce, provedená pouhou šesticí mužů, otevřela cestu do Prahy šlechtici, jenž se stal o necelých 10 let později „husitským českým králem“. Jiří z Poděbrad zahájil svůj nástup k moci.
21 fotografií

Před 575 lety dobyl Jiří z Poděbrad Prahu. Rozhodující útok vedlo jen šest mužů

Česko
Ilustrační foto.
Byl to příběh jako hodně jiných. A přesto v mnohém unikát, jako život sám. „O pohřbu jsem stála v kostele ve stejné lavici na stejném místě ve stejný den, akorát o pětačtyřicet let později. Umřel doma, jak si přál. A stihl mi před smrtí říct, jak je rád, že mě má, což jsem za celé manželství neslyšela. Kdyby zůstal v nemocnici, nedořekli bychom si to,“ začíná své vyprávění od konce paní Helena.

Příběh z třebíčského hospice: Před smrtí mi stihl říct, že je rád, že mě má

Čtenář reportér
Dominik Hašek
Na frontě opět padl sportovec ve zbrani. Válečný konflikt připravil o život hokejového brankáře Artema Gvozdyka. Přestože šlo o „vojáka“ ruské armády, která konflikt s Ukrajinou rozpoutala, zpráva o další oběti z řad sportovců nenechala klidným Dominika Haška. Hokejová legenda viní z umírání lidí sportovní federace v čele se zámořskou NHL. Hašek se pustil i do české vlády, která změnila postoj a povolila ruským a běloruským sportovcům účastnit se soutěží v Česku.
6 fotografií

Smrt ruského sportovce ve válce? Hašek ukázal na viníka, tepe i českou vládu

Hokej
Pohoří Chugach na Aljašce
Joe Yelverton má za sebou roky děsivých halucinací a výčitek svědomí ze smrti nejlepšího kamaráda. V roce 1984 přesvědčil dva své přátele, že i přes vyhlášené lavinové nebezpečí výstup do hor Chugach na Aljašce zvládnou. Míru rizika ovšem podcenil. A stálo to život právě jeho nejbližšího člověka. Jak se s vinou z jeho smrti a s posttraumatickou stresovou poruchou popral, se po 40 letech svěřil deníku The Guardian.

On lavinu přežil, kamarád ne. Muž po letech promluvil, jak se vypořádal s vinou

Svět
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/40. OTÁZKA/ Mnohé jsou napohled krásné, skrývají ovšem nebezpečí a smrt. Řeč je o jedovatých rostlinách. A která je vůbec nejjedovatější? Na to už odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Jaká je nejjedovatější rostlina na světě?

Věda
Aleš Hrdlička (1869-1943) byl v letech 1904 až 1941 kurátorem antropologie v Národním muzeu USA, nyní Národním přírodovědném muzeu. Český rodák shromáždil kosterní pozůstatky původních obyvatel kontinentu a založil Smithsonovu sbírku antropologie
Český antropolog světového věhlasu Aleš Hrdlička měl a má ve své rodné zemi pověst zaníceného vlastence, který i přesto, že většinu profesního života strávil ve Spojených státech amerických, nikdy nezapomněl na svou domovinu. Potomci původních obyvatel severoamerického kontinentu na něj ale začínají nahlížet jinak. A sice jako na zloděje lidských mozků, jejichž sběrem chtěl prý prokázat nadřazenost bílé rasy.
14 fotografií

Pro Čechy hrdina, pro indiány zloděj mozků. Odkaz Aleše Hrdličky se komplikuje

Svět
Úžeh a úpal není radno podceňovat. Při závažném průběhu hrozí i smrt.
Kdo měl někdy v životě úžeh nebo úpal, potvrdí, že během zlomku vteřiny může nastoupit prudká bolest hlavy, závratě, horečka a člověk je znenadání odkázán na péči druhých. Zvracení, mdloby a bolest hlavy však nejsou u úžehu či úpalu tím nejhorším, co vás může potkat. V některých případech se mohou objevit i křeče či slabost a bez péče lékaře může dojít k nevratnému ohrožení zdraví či dokonce k smrti.
4 fotografie

Nepodceňujete úžeh nebo úpal? Při těžkém průběhu lidem hrozí dokonce i smrt

Zdraví
Policejní eskorta přivádí k městskému soudu v Plzni mladíka obviněného ze znásilnění a pokusu vraždy, ke kterému došlo v úterý večer
Teprve osmnáctiletý Ukrajinec, který v noci na středu znásilnil v Plzni v Lobzích patnáctiletou dívku a následně se ji snažil i zabít, skončil ve vazbě. Dívku zachránilo to, že předstírala svoji smrt. Policisté mladíka, který v České republice žije dlouhodobě, během několika hodin zadrželi, ve čtvrtek byl obviněn ze spáchání pokusu o vraždu a znásilnění. V pátek pak rozhodl Okresní soud Plzeň-město o tom, že bude umístěn do vazby.
8 fotografií

Brutálně znásilnil patnáctiletou dívku. Mladíka poslal soud do vazby

Krimi
Vědci považovali kostlivce od jezera Rúp Kund za pozůstatky poutníků, kteří před více než tisícem let zahynuli v bouři. Jenže to není tak jisté
K jezeru Rúp Kund, které se nachází ve výšce pět tisíc metrů nad mořem v indické části Himálaje, patří jedna z nejstrašidelnějších záhad moderní archeologie. V jeho okolí leží až 800 lidských koster, jejichž původ je dodnes nejasný. Nejdříve se mělo za to, že jde o pozůstatky japonských vojáků, později byly kostry přisuzovány pradávným obchodníkům na Hedvábné stezce, nebo poutníkům. Ale možná je odpověď úplně jiná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jezero smrti v Himalájích

Svět
Turecký voják na hranici se Sýrií. Ilustrační snímek
Teroristická organizace Islámský stát (IS) potvrdila, že její dosavadní vůdce abú Husajn Husajní Kurajší je mrtev. O jeho smrti informoval již na jaře turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podle nějž byl Kurajší zabit při operaci tajných služeb na severu Sýrie. Mluvčí Islámského státu smrt abú Husajna Husajního Kurajšího potvrdil na nedatované audionahrávce, kterou organizace podle agentury Reuters zveřejnila na sociální síti Telegram. Jeho nástupcem byl jmenován abú Hafs Hášimí Kurajší.
6 fotografií

Turci v Sýrii zabili Husajního Kurajšího. Islámský stát smrt vůdce potvrdil

Svět
Otevřený masový hrob v táboře smrti Treblinka. Německá fotografie z roku 1943
Při popisování hrůz holokaustu se připomínají většinou jeho oběti, ale méně se mluví o historických chvílích, kdy se tyranizovaní lidé postavili na ozbrojený odpor. Nejznámějším příkladem takové vzpoury je povstání ve varšavském ghettu, nezůstalo však ojedinělé. K další ozbrojené vzpouře došlo právě před 80 lety v táboře smrti Treblinka. Jednou z jejích vedoucích osobností byl Rudolf Masárek.
18 fotografií

To je za mou ženu a dítě! Při vzpouře v Treblince vedl palbu Čech Rudolf Masárek

Svět
Druhá nejvyšší hora světa K2, která je současně nejvyšší horou v Pákistánu a nejvyšším vrcholem pohoří Karákóram v Asii
Dodnes jde o jednu z nejhorších tragédií v dějinách světového horolezectví. Souhrn špatných rozhodnutí a nepříznivých vnějších podmínek způsobil, že 1. srpna roku 2008 zahynulo při pokusu o zdolání druhé nejvyšší osmitisícovky světa K2 celkem 11 horolezců. Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí, v němž vrstvení chyb vyústilo v katastrofu.
16 fotografií

Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí. Před 15 lety K2 vysála život z 11 lezců

Svět
Silničáři začali se stavbou okružní křižovatky na silnici I/43 u Sebranic. Dělníci už pracují na provizorní cestě.
/FOTO, VIDEO/ Přes patnáct tisíc aut denně projede v současné době úsekem I/43 u Sebranic na Blanensku v křížení se silnicí, kde auta odbočují na Boskovice. V místě se často stávají nehody. Zvýšit bezpečnost řidičů má nová okružní křižovatka. Silničáři začali s její stavbou. „V současné době budujeme provizorní cestu, umožní provizorní příjezd od Boskovic a opačným směrem. Hotová bude zhruba v polovině srpna," řekl v pondělí stavbyvedoucí Michal Rádl.
24 fotografií

Na I/43 u Sebranic vznikne kruháč: Stavbaři budují provizorní cestu, podívejte

Blanensko
Scéna Williamsonovy smrtelné nehody, kolem projíždí Gijs van Lennep.
/VIDEO/ Před 50 lety, 29. července 1973, vyhasl na závodním okruhu Velké ceny Nizozemska život mladého nadějného pilota F1 Rogera Williamsona, který havaroval a zůstal uvězněný v hořícím autě. Pomoci se mu snažil další jezdec David Purley, jeho krajan a soupeř, ale kvůli pořadatelským chybám zůstal ve svém úsilí osamělý. Smrtelná nehoda se stala zlověstnou předzvěstí tragédií, které ještě měly přijít.
10 fotografií

Smrt Rogera Williamsona: Uhořel zaživa. Soupeř mu chtěl pomoci, vůz F1 neotočil

Svět
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/38. OTÁZKA/ Ostré tesáky a drápy, velká hmotnost, zuřivý řev. To jsou asi nejčastější představy, které se člověku vynoří v mysli, když se řekne nejnebezpečnější zvíře na světě. Ve skutečnosti ale tento „titul“ patří zcela drobnému a v podstatě nenápadnému tvorovi. Jakému? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Jaké je nejnebezpečnější zvíře na světě?

Věda
Kočky si rády hoví za oknem a pozorují dění venku. Myslete na jejich bezpečí
Ačkoli se traduje, že mají kočky devět životů, poukazuje to spíše na jejich pružnost, kdy jsou schopné přežít bez úhony i pády z výšek. Kočky jsou sice mrštnější, i pro ně však platí neúprosná fyzikální pravidla a pády z velkých výšek pro ně mohou znamenat smrt. Největší nebezpečí představují otevřená okna v domácnostech, a to dokonce i jen na ventilaci, jimiž se snadno mohou protáhnout nebo v nich uvíznout.
17 fotografií

Otevřená okna jsou pro kočky nebezpečná. Ventilace se mění ve smrtící pasti

Zvířecí deník a chovatelství