ŠTÍTEK: New York

Český bojovník Jiří Procházka zvládl svůj zápas proti Rakičovi na výbornou
Český bojovník Jiří Procházka zvládl na jubilejním 300. galavečeru organizace UFC svůj zápas, když v tvrdé přestřelce porazil Rakušana srbského původu Aleksandara Rakiče. Návrat zpět na vítěznou vlnu navíc obohatil skvělým výkonem, jenž výustil v technické KO samuraje ve druhém kole. „A příště už chci šampiona,“ pronesl odhodlaně rodák z Hostěradic, který v Las Vegas zapsal třicátou výhru mezi profesionály.

Návrat českého samuraje. Procházka knokautoval Rakiče a řekl si o titulový boj

Ostatní sporty
Václav Havel při natáčení svého filmu Odcházení
Chtěl být zase trochu sám, číst knížky, chodit do divadla a psát. To se ale Václavu Havlovi po odchodu z postu prezidenta nepodařilo. Ani samotné „odcházení“ pro něj ostatně nebylo snadné. Zachycuje to dokument Tady Havel, slyšíte mě?, jenž ve čtvrtek vstoupí do kin. Nahlíží i do kuriózních a intimních situací i setkání, která dosud zůstávala nezveřejněná – protože je Petr Jančárek natočil v posledních letech jeho života.
6 fotografií

Vyhodili nás jen od Clintona. Do kin vstupuje film Tady Havel, slyšíte mě?

Film a televize
SAKOBI v Chrudimi.
Parádní zvuk a výborně aranžované vlastní skladby přivezlo ve středu do chrudimského klubu nové jazzové trio SAKOBI z Brna. V zaplněné vinárně chrudimského muzea v prvním hodinovém setu Radek Zapadlo na SAxofon, Vilém Spilka na KOntrabas a Martin Kleibl na BIcí zahráli převážně slavné jazzové standardy.
8 fotografií

Brňané přivezli do chrudimského klubu japonskou desku

Volný čas
Oba polárníci, Robert Edwin Peary a Frederick Albert Cook, byli původně přátelé a spolupracovníci. Rozdělila je ctižádost dosáhnout jako první nejzazšího severního bodu planety
Kdo jako první dobyl severní pól? Přestože kdysi byl tento primát přiznán Robertu Edwinovi Pearymu, který měl dorazit k pólu 6. dubna 1909, v této otázce zřejmě nikdy nebude zcela jasno. Jisté je jedno – soupeření o toto prvenství znamenalo také definitivní konec přátelství dvou mužů, Pearyho a Fredericka Alberta Cooka. Na pól nedošel nejspíš ani jeden z nich.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O sporném dobytí severního pólu

Historie
Koncert v katedrále sv. Patricka New York, baryton Martin Vydra
V rámci výročí 25 let od vstupu České republiky do NATO a 80. výročí od prvního souboje mezi vzdušnými silami USA a Německa nad územím Protektorátu Čechy a Morava a prvními americkými oběťmi druhé světové války na našem území vzdali v termínu 25.-29. února 2024 poctu válečným hrdinům potomci a příbuzní letců, čeští i američtí umělci na třech společenských večerech nazvaných Pocta americkým hrdinům, konaných na prestižních místech v New Yorku a ve West Pointu.

V USA proběhly koncerty k poctě amerických hrdinů

Plzeňsko
Dívčí střední škola Prospect Heights High School, kterou Kitty Genoveseová studovala během dospívání. Ve škole na ni vzpomínali jako na dívku, která byla na svůj věk sebevědomá a měla slunečnou povahu
Před 60 lety v časných ranních hodinách byla ve čtvrti Kew Gardens v Queensu v New Yorku znásilněna a ubodána 28letá barmanka Kitty Genoveseová. Noviny napsaly, že surovou vraždu sledovalo až 38 náhodných svědků, aniž by kdokoli zasáhl, což vedlo psychology ke zpracování teorie nazvané efekt přihlížejícího. Později se ale ukázalo, že to celé bylo jinak. Údajní svědci byli jen městskou legendou.
6 fotografií

Vražda Kitty Genoveseové: Vedla k nové teorii psychologie. Vše ale bylo jinak

Historie
Vassar College Choir, smíšený pěvecký sbor z New Yorku.
Benefiční koncert, který se uskuteční v pátek 8. března od 19.00 hodin v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře připravila americká koncertní společnost Classical Movements. Tentokrát stříbrné město navštíví Vassar College Choir z New Yorku. V programu zazní nejen skladby romantického hudebního skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho pod taktovkou Christine Howlett a Drew Minter.

Pěvecké sbory z New Yorku a Prahy podpoří noclehárnu pro ženy v Kutné Hoře

Čtenář reportér
Jan Štefela je nadějí české výškařské školy
Bahamská sprinterka Devynne Charltonová ve finále halového mistrovství světa ve skotském Glasgow překonala vlastní světový rekord na 60 metrů překážek. Zvítězila výkonem 7,65 sekundy, což byl o dvě setiny rychlejší čas než v únoru v New Yorku. Osamostatnila se tak v čele historických tabulek. O primát se zhruba dva týdny dělila s Američankou Tiou Jonesovou, která na halovém mistrovství světa nestartovala.
10 fotografií

Charltonová zařídila další světový rekord. Štefela byl na halovém MS pátý

Atletika
Taneční klub Stardance Chomutov. Archivní foto
Začátek nového roku v tanečním klubu Stardance je vždy ve znamení nových nápadů, nových kostýmů, učení se novým tanečním prvkům a vazeb. Pro tanečníky opět nastává další výzva, co nejlépe ztvárnit představu choreografa, ať už v sólu, duu, v malých skupinách nebo ve velkých formacích.

Taneční klub Stardance má za sebou úspěšný rok

Čtenář reportér
Martin Horký během svého posledního tréninku v Třebíči před odletem na hry Arnolda Schwarzeneggera.
Už jen několik dní zbývá do chvíle, kdy se Martin Horký z Čechtína na Třebíčsku utká v daleké Americe o titul nejsilnějšího hasiče světa. Tato soutěž se koná v rámci akce Arnold Sports Festival – a slovutný Arnold Schwarzenegger ji opravdu zaštiťuje a samozřejmě se jí pravidelně účastní. „Dnes mám úplně poslední trénink. Před závody týden necvičím, aby tělo relaxovalo. Maximálně se protáhnu v nějakém fitness centru v hotelu,“ sdělil Horký ve čtvrtek 22. února.
2 fotografie

Martin Horký z Čechtína se chystá na Schwarzeneggerovy hry, odlétá v neděli

Třebíčsko
Školka nabízí dětem množství benefitů. Musí na ni ovšem být vývojově připraveny.
Nástup do školky znamená pro většinu rodičů první odloučení od dítěte. Nejede na odpoledne k babičce, ani na hodinu do kroužku. Každé dítě je jiné a takto výraznou změnu zvládá různě. Některé děti chodí do školky rády už ve dvou letech, jiné mají problém ještě jako předškoláci. Rodiče by se před nástupem do školky měli zamyslet, zda je dítě zralé a připravené. A jak mu případně pomoci, aby adaptaci na školku zvládlo.

Zápis do školky se blíží. Odborníci radí, kdy je dítě na školku připraveno

Rady, tipy
Gabriela Beňačková zazpívá domažlickému publiku spolu s Jakubem Pustinou.
Světová pěvkyně, jedna z největších sopranistek planety v posledním půlstoletí. Gabriela Beňačková. Ověnčená ovacemi z Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně, Vídeňské státní opery či Covent Garden v Londýně – a samozřejmě z Národního divadla v Praze. Se svou jedinečnou kariérou se přijede loučit 29. února do Domažlic.

Gabriela Beňačková se loučí v Domažlicích s jedinečnou světovou kariérou

Domažlicko
Bývalý americký prezident Donald Trump v Bílém domě ve Washingtonu
Pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) v pátek uložil newyorský soudce bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho firmám v kauze zveličování hodnoty majetků v komunikaci s bankami či pojišťovnami. Rozhodnutí soudce Arthura Engorona také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést podnik ve státě New York a získávat půjčky od místních bank.

Drtivá porážka. Trump dostal pokutu osm miliard korun, tři roky nesmí podnikat

Svět
Minulý ročník Horského půlmaratonu v Sušici se vydařil. Ten letošní slibuje i s novinkami ještě větší parádu.
13. dubna bylo otevřeno Metropolitní muzeum umění v New Yorku, byl odhalený Jeffersonův památník ve Washingtonu, nebo byla v Praze vytvořena jednotná mládežnická organizace Československý svaz mládeže. To všechno ale v dávné minulosti. Naopak 13. dubna tohoto roku se v Sušici uskuteční další ročník Horského půlmaratonu, který pořádá organizace Sportheart v čele ředitelkou závodu Lucií Hrabý.
80 fotografií

Horský půlmaraton se blíží. Novinky? Hobby závod i canicross

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Německá pohraniční policie ve čtvrtek ráno narazila v Železné Rudě v rámci všeobecné kontroly na 51letého muže z Prahy, který vezl v autě pistoli s municí a vyhazovací nůž. Zbraně mu byly zabaveny, v cestě mohl pokračovat po složení stovek eur, napsal Donaukurier.

Od sousedů: Pražák do Německa pistoli neprovezl

Z okolí
Zázrak na řece Hudson. 15. ledna 2009 musel kapitán Chesley Sullenberger přistát po strážce letadla s ptáky nouzově na řece Hudson. Nebezpečný manévr zvládl dokonale, přežilo všech 155 lidí na palubě.
Měl to být běžný let mezi dvěma americkými městy. Změnil se ale v příběh, který nemá v dějinách letectví obdoby. Do letounu Airbus A320 narazilo nad New Yorkem hejno ptáků. Srážka vyřadila oba motory. Životy 155 lidí visely na vlásku. V kokpitu však naštěstí seděl muž, který se dokázal správně rozhodnout - kapitán Chesley Sullenberger. Jeho přistání na vodě, kterému se začalo přezdívat Zázrak na řece Hudson, se odehrálo přesně před patnácti lety.
12 fotografií

Zázrak na řece Hudson: Správné rozhodnutí pilota Sullyho vešlo do dějin letectví

Historie
Martin Mucha, spoluzakladatel a šéf platformy Igluu, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.
Založil jeden nejúspěšnějších realitních serverů v Americe, jako konzultant vedl tým, který prodával jeden z mrakodrapů v New Yorku. Teď se Martin Mucha se svou chytrou platformou s názvem Igluu snaží změnit realitní trh v Česku. Jaké výhody a zlepšení jeho systém přináší, a jak vnímá svět podnikání u nás a v zahraničí? To Martin Mucha prozradil v novém díle podcastu Byznys kafe.

Realitní makléř musí nabízet lepší služby i kupujícím, říká šéf platformy Igluu

Byznys kafe
Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky.
Smutná zpráva zasáhla nejen příznivce sportu, zvláště ultramaratonu. Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky. Zemřel ve věku sedmašedesáti let. Poslední rozloučení s ním se uskuteční v úterý devátého ledna ve smuteční síni na Ústředním hřbitově ve Znojmě, a to dopoledne od desíti hodin.

Odešel legendární sportovec, rekordman Jindřich Laky ze Znojma

Znojemsko