ŠTÍTEK: New York

Slavný quarterback Aaron Rodgers toho letos v dresu NY Jets příliš neodehrál. A trápení slavné organizace pokračuje.
/NA SKOK DO NFL/ Zase o rok delší. Čekání zoufalých fanoušků New York Jets na play-off zdaleka nekončí. Po víkendové ostudné prohře 0:30 s Miami Dolphins je už stoprocentně jisté, že to bude již třináctá sezona v řadě bez jediného zápasu o vytouženou Lombardi Trophy. V NFL byste nenašli tým, jenž by na účast ve vyřazovacích bojích čekal déle než právě „Green Gang“. A ne pouze v lize amerického fotbalu, ale i napříč všemi profesionálními sporty v USA. Předvánočním dílem pravidelné rubriky Deníku opět provází expert a podcaster Matěj Hejda.

Nevšední trápení. New York je v NFL dál pro smích, hvězda se zotavovala zbytečně

Ostatní sporty
Učenec Nostradamus
Smrt krále Jindřicha II., zvolení Francoise Mitterranda prezidentem, atentát na Jana Pavla II., útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září, koronavirová pandemie. To vše údajně předpověděl francouzský lékař, astrolog a vědec Michel de Nostredame, který je známější pod jménem Nostradamus. Podle některých vykladačů Nostradamových proroctví obsahují i předpověď událostí pro rok 2024.
12 fotografií

Co předpověděl Nostradamus na rok 2024? Má dojít ke střetu na moři i pádu krále

Historie
V newyorské čtvrti Bronx se zcela zhroutily dvě stěny šestipatrového rohového domu. Jako zázrakem se nejspíš nikdo z obyvatel nezranil.
V newyorské čtvrti Bronx se v pondělí zcela zhroutily dvě stěny šestipatrového rohového domu z roku 1947. Na místě zasahují hasiči a nikdo podle nich nejspíš nebyl zraněn. Místo přesto prohledávají s psovody a za pomoci dronů, píše AP. Skutečnost, že nikdo nebyl zraněn, některá média označují jako „vánoční zázrak“. Příčiny pádu budovy jsou zatím nejasné.
6 fotografií

Vánoční zázrak. V New Yorku se zhroutila část bytového domu, nikdo se nezranil

Svět
Grand Theft Auto VI v prvních záběrech
Sluncem zalité Vice City, herní adaptaci skutečného Miami, i dávku akce odhalila úvodní ukázka pokračování z úspěšné série Grand Theft Auto od Rockstar Games, na kterou fanoušci čekali mnoho let. Jedná se o jeden z největších a nejambicióznějších projektů v celém videoherním průmyslu. Představení titulu navíc trhá rekordy zájmu na sociálních sítích.
5 fotografií

GTA VI se ukázalo v prvním traileru. Způsobil poprask a odkryl důležité věci

Počítače a mobily
Obraz Sandra Botticelliho - Ilustrační foto
Italská policie objevila v rodinném sídle poblíž Neapole obraz renesančního mistra Sandra Botticelliho, který byl více než 50 let nezvěstný a odborníci jej považovali za ztracený. Informoval o tom list La Repubblica. Hodnota díla z 15. století, které zobrazuje Madonu s dítětem, se odhaduje na 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Malba je ale ve velmi špatném stavu a čeká ji zásah restaurátorů.

Konec záhady: Italská policie objevila Botticelliho obraz, 50 let byl nezvěstný

Státy EU
Před poutním areálem v Hejnicích vyrostl nový Poesiomat.
/FOTO/ Mají různá označení: mluvící socha, posilovač genia loci či kulturní periskop. Najdeme je ve světových metropolích, například v New Yorku, Berlíně či Bruselu. Poesiomat se po zatočení kliky se rozmluví a rozezpívá. O místě, kde stojí. O historii a současnosti, o lidech a jejich osudech. A nově vyrostl před poutním kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích.
41 fotografií

Vzpomínky, písně i vyprávění. Před poutním kostelem v Hejnicích básní Poesiomat

Liberecko
Český zápasník Jiří Procházka nezvládl titulovou bitvu o pás šampiona polotěžké váhy UFC
Pás šampiona nejslavnější MMA organizace na světě se po téměř roce a půl do Česka nevrátí. Zápasník Jiří Procházka totiž nezvládl nejočekávanější duel 295. galavečera UFC v newyorské Madison Square Garden, když podlehl brazilskému protivníkovi Alexi Pereirovi a úplně poprvé po osmi letech musel skousnout hořkost porážky. Šestatřicetiletý ranař se zaskvěl povedeným TKO ke konci druhého kola, které mu po zásluze přihrálo titul v polotěžké divizi.

Tvrdý newyorský direkt. Procházka na titul nedosáhl, proti Pereirovi padl k zemi

Ostatní sporty
Orchestr Harmonie 1872 vystoupil v kolínském Městském divadle.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V letošním roce je to už dvacet let, kdy z tehdejší kolínské Městské hudby Františka Kmocha odešla většina muzikantů a založila si svůj vlastní orchestr. Ten po mnoha peripetiích dostal jméno Harmonie 1872 a nakonec zapadl do kolínského hudebního světa. Pravidelně se zúčastňuje festivalu Kmochův Kolín a organizuje další koncerty. Jedním z těch pravidelných je Svatomartinský, který se uskutečnil ve středu v kolínském Městském divadle. 
95 fotografií

Muzikanti z Harmonie 1872 beznadějně vyprodali divadlo, lákala nejen muzika

Volný čas
Tohle prý už v seriálu neuvidíte...
Tato nebo podobná scéna byla v kultovním seriálu Simpsonovi ukazována více než 140krát: táta Homer škrtí syna Barta, který zas něco provedl, což se stávalo hodně často. Kritikové v tom viděli normalizaci násilí v rodině. V nových dílech už tomu tak nebude.

Od sousedů: Táta Homer už neškrtí

Z okolí
Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.
Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.
4 fotografie

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Film a televize
Aleš Hrnčálek z Březiny získal od jihomoravských policistů ocenění Ztracená pomněnka. V lese na Brněnsku našel zatoulaného šestiletého chlapce.
/VIDEO/ Když se šestiletý chlapec vydal letos v létě na příměstský tábor do Babic nad Svitavou na Brněnsku, netušil, že po něm budou zanedlouho pátrat desítky lidí. Téměř hodinu bloudil malý táborník neznámým lesem a ušel zhruba dva kilometry, než si ho plačícího a vyděšeného všiml Aleš Hrnčálek z nedaleké Březiny u Křtin. Ten místem projížděl na kole a podle chlapcova chování ani na chvíli nepochyboval, že se děje něco špatného. Bezmyšlenkovitě se mu proto rozhodl pomoct.
5 fotografií

Muž jel na kole u Moravského krasu. Zachránil šestiletého ztraceného chlapce

Z okolí
Setkání Jiřího Procházky a jeho týmu s novináři před odletem na UFC 295 do New Yorku
Před necelým rokem si vážně poranil rameno těsně před obhajobou titulu v polotěžké váze UFC do 93 kilogramů. Jiří Procházka musel na operaci a pás šampiona smíšeného bojového umění MMA uvolnil, aby se o něj mohl ucházet někdo další. V neděli zápasník z Hostěradic na Znojemsku odletěl do Spojených států amerických, kde si 11. listopadu hodlá vzít titul zpět.
30 fotografií

Z Procházky je samotář. Dodává mi to vnitřní sílu, říká před bojem o titul UFC

Ostatní sporty
Setkání Jiřího Procházky a jeho týmu s novináři před odletem na UFC 295 do New Yorku.
Před necelým rokem si vážně poranil rameno těsně před obhajobou titulu v polotěžké váze UFC do 93 kilogramů. Jiří Procházka musel na operaci a pás šampiona smíšeného bojového umění MMA uvolnil, aby se o něj mohl ucházet někdo další. V neděli zápasník z Hostěradic na Znojemsku odletěl do Spojených států amerických, kde si 11. listopadu hodlá vzít titul zpět.
30 fotografií

Z Procházky je samotář. Dodává mi to vnitřní sílu, říká před bojem o titul UFC

Ostatní sporty
Mariana Prachařová
Hlásila se na DAMU a vidět jsme ji mohli i v několika seriálech. Přesto se devětadvacetiletá Mariana Prachařová nakonec rozhodla vydat jinou cestou než její rodiče David Prachař, který v sobotu vypadl ze StarDance, a Dana Batulková. Jako influencerka zakotvila v módním světě, kde inspiruje řady náctiletých, a aktuálně také rozjíždí vlastní podnikání. Sama, a někdy i s maminkou, hodně cestuje – aktuálně jsou spolu na Islandu – a na své problémy s poruchou příjmu potravy už nemyslí. 
4 fotografie

Dcera Davida Prachaře Mariana fandila tátovi na Islandu, sama jde jinou cestou

Společnost
Scarlett Johanssonová.
Na špek podvodníkovi skočil muž z Prahy, který uvěřil, že ho kontaktovala známá americká herečka Scarlett Johansonn s nabídkou na koupi její fanouškovské karty za tisíce dolarů a se slibem, že mu každý měsíc přijde pět tisíc dolarů měsíčně. Muži skutečně přišla karta s pěti miliony dolarů, bylo ji však za tisíce nutné odblokovat. A tak muž přišel postupně o 200 tisíc korun.

Uvěřil, že mu na WhatsApp napsala herečka Scarlett Johansson. Přišel o 200 tisíc

Zločiny a soudy
Scarlett Johanssonová.
Na špek podvodníkovi skočil muž z Prahy, který uvěřil, že ho kontaktovala známá americká herečka Scarlett Johansonn s nabídkou na koupi její fanouškovské karty za tisíce dolarů a se slibem, že mu každý měsíc přijde pět tisíc dolarů měsíčně. Muži skutečně přišla karta s pěti miliony dolarů, bylo ji však za tisíce nutné odblokovat. A tak muž přišel postupně o 200 tisíc korun.

Muž uvěřil, že mu na WhatsApp napsala Scarlett Johansson. Přišel o 200 tisíc

Krimi
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby. Češi se tak začali vyhýbat třeba čokoládě. Ilustrační snímek
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů. 

Žáby nesou smrt. Češi naletěli dezinformacím, vyhýbají se čokoládě i banánům

Česko
Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni
I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.
6 fotografií

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

Svět