ŠTÍTEK: sýr

Smažené kuřecí pařáty.
Nad praženými červíky, kobylkami nebo lízátkem s hmyzem, které se staly součástí mnoha food festivalů u nás, už se tolik nepozastavujeme a mnozí je i ochutnají. Jsou ale pokrmy, z nichž naskakuje spíš husí kůže, než aby se sbíhaly sliny na jazyku. Pojďme si představit desítku jídel, která jsou ve své zemi vnímána jako kulinářská delikatesa, i když nám se zdají jako naprosto šílená. Zvládli byste ochutnat oční bulvy, kachní embryo či smažený pařátek?
7 fotografií

Nejbizarnější pochoutky světa? Oční bulvy, kachní embryo nebo sýr plný červů

Do světa
Ve Frýdlantu se v rámci dožínek předávaly ceny za Nejlepší výrobek roku Libereckého kraje.
/FOTO/ Zrající ovčí sýr nakládaný v oleji, který vyrábí Michal Sabáček na rodinné farmě v Nové Vsi u Volfartic se stal nejlepším výrobkem roku Libereckého kraje. Farmář si ocenění převzal u příležitosti Krajských dožínek, které o víkendu zaplnily Frýdlant. Ocenění tam převzali i další výrobci v několika kategoriích, a především návštěvníci měli možnost se s nimi osobně seznámit a na jejich výrobcích si pochutnat nebo si je zblízka prohlédnout a koupit.
22 fotografií

Ovčí sýr, kyselka a pomazánka ze škvarků. Pochutnejte si na nejlepších dobrotách

Liberecko
Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
5 fotografií

Exotické chutě z různých koutů světa. Podhůří Beskyd láká na Pojez fest

Za jídlem
Stačí pět minut a chutná snídaně je na světě.
„Začněte, jako byste dělali rychlá míchaná vajíčka. Do minuty budete mít vše v jedné vrstvě,“ radí Těhotnej kuchař jednoduchý fígl, jak připravit omeletu se sýrem. „Do pěti minut snídáš jako rys,“ láká kuchař k vyzkoušení rychlé lahůdky. V receptu dokonce poradí, jak omeletu vyklopit z pánvičky, aby na talíři vypadala krásně.
3 fotografie

Těhotnej kuchař: video: Chutná omeleta se sýrem do pěti minut

Za jídlem
Jindřiška Jandečková při výrobě sýra. Na dalších snímcích jsou její hotové výrobky a sýrové dárky, které zhotovuje pro různé příležitosti.
/FOTO, VIDEO/ Chcete si vyrobit výborný domácí jogurt? Máme pro vás recept od majitelky sýrárny. Jindřiška Jandečková z Jarova na jižním Plzeňsku, která letos oslaví padesátiny, už dělala v životě leccos. Živila se ochutnáváním šampaňského, jako finanční poradkyně, ale pracovala i v kravíně. V posledních letech této matce tří dětí učarovala výroba produktů z kravského mléka. Letos její rodinná sýrárna získala ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje za Jarovský čerstvý přírodní sýr.
24 fotografií

V rodinné sýrárně vyrábí pochoutky z kravského mléka. Za sýr má už i ocenění

Příběhy a rozhovory
Z koupaliště v Kostelci nad Orlicí.
„Lákáme na krásnou trávu a nejlevnější vstupné v republice,“ zve k návštěvě dobrušského koupaliště vedoucí zařízení Robert Franc. Za celodenní pobyt tady zaplatí návštěvníci lidových padesát korun. Do letošní sezony vstoupilo koupaliště v Dobrušce bez zdražování vstupného, stejně jako to rychnovské. Jinde si ale návštěvníci připlatí a stoupaly i ceny občerstvení.
52 fotografií

Pobyt na koupalištích podražil. Inflace vytlačila ceny vstupného i občerstvení

Rychnovsko
Z koupaliště v Kostelci nad Orlicí.
„Lákáme na krásnou trávu a nejlevnější vstupné v republice,“ zve k návštěvě dobrušského koupaliště vedoucí zařízení Robert Franc. Za celodenní pobyt tady zaplatí návštěvníci lidových padesát korun. Do letošní sezony vstoupilo koupaliště v Dobrušce bez zdražování vstupného, stejně jako to rychnovské. Jinde si ale návštěvníci připlatí a stoupaly i ceny občerstvení.
52 fotografií

Pobyt na koupalištích podražil. Inflace vytlačila ceny vstupného i občerstvení

Ekonomika
Šéfkuchař Pavel Pospíšil
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
11 fotografií

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Za jídlem
Když bude mít v lednici vše své stálé místo, budete mít lepší přehled, jaké potraviny v ní máte.
Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.
7 fotografií

Neplýtvat jídlem je trend posledních let. Nastolte v lednici řád

Věda
Ilustrační snímek.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
9 fotografií

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Z okolí
Ilustrační snímek.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
9 fotografií

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Z okolí
Ilustrační snímek.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
9 fotografií

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Z okolí
Ilustrační snímek.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
9 fotografií

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Z okolí
Ilustrační snímek.
Není sejr jako sýr a tuzemák jako rum. Že zákazník zblajzne a zaplatí cokoli se mu přinese, si zřejmě myslí provozovatelé některých stravovacích provozů: nerozpakují se použít levnější suroviny nebo produkty, ačkoli na jídelním lístku tvrdí, že servírují něco lepšího. Potvrzuje to čerstvě vydaná výroční zpráva středočeské hygienické stanice o činnosti v roce 2021.
9 fotografií

Víte, co si objednáváte? Hygienici odhalili podvody zákazníků v restauracích

Z okolí